URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iulie 2014, 07:49

Oradea sunt eu! Primarul Ilie Bolojan administrează oraşul la limita abuzului, prin dispoziţii date „la secret"

Oradea sunt eu! Primarul Ilie Bolojan administrează oraşul la limita abuzului, prin dispoziţii date „la secret" EXECUTAREA! Autoritar, neobosit şi voluntar, primarul Ilie Bolojan (foto) s-a obişnuit să dea indicaţii nu doar subordonaţilor din Primărie, ci şi Consiliului Local, ale cărui hotărâri ar trebui să le ducă la îndeplinire. Profitând de obedienţa consilierilor, Bolojan a stabilit locuri de parcare de scurtă durată, a adăugat cu de la sine putere condiţii suplimentare la caietul de sarcini pentru licitarea amplasamentelor pentru chioşcurile de ziare, după ce fusese votat de consilieri, sau a reîncadrat fiscal, de unul singur, unele zone din oraş
Oradea sunt eu! Primarul Ilie Bolojan administrează oraşul la limita abuzului, prin dispoziţii date „la secret" "SCURTĂTURA". Deşi dispune de un Consiliu Local care îi aprobă de cele mai multe ori unanim şi fără comentarii majoritatea proiectelor, Ilie Bolojan a instituit în ultimii ani metoda rapidă a guvernării prin dispoziţii de primar, fără a aştepta întrunirea deliberativului. Pe cât de eficient, pe atât de abuziv...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şchioapă, strâmbă, imperfectă cum este, democraţia administraţiei locale se bazează pe un principiu elementar: Consiliul Local hotărăşte, iar primarul duce la îndeplinire. Nu şi în Oradea!

Prea energic pentru a mai aştepta hotărârile unui for oricum obedient, Ilie Bolojan a luat-o în ultimii ani înaintea normelor, conducând pe bază de dispoziţii. Iar rezultatele s-au văzut. Săptămâna trecută edilul şi-a anulat singur, ca ilegală, dispoziţia prin care înfiinţa parcările de scurtă durată. BIHOREANUL a descoperit că e departe de a fi singura!

Între lege şi eficienţă

Administraţia locală e un motor cu o singură viteză. Merge în propriul ritm sau deloc. Legea administraţiei locale prevede că pentru a pune pe roţi un proiect, primarul îl blindează cu studii, iar dacă are caracter normativ, îl şi dezbate public, după care îl supune votului Consiliului Local în şedinţele lunare sau extraordinare. Aleşi să reprezinte interesele urbei, reprezentanţii partidelor întorc ideea pe toate părţile, după care decid. Odată adoptată, Hotărârea de Consiliu Local este trimisă Instituţiei Prefectului, care îi dă sau nu aviz de legalitate, apoi este comunicată orădenilor şi în final intră în vigoare.

Cap la cap, de la vorbă la faptă pot trece luni, fapt cât se poate de enervant pentru un primar ca Ilie Bolojan. Obişnuit cu lucrul în viteză, edilul nu evită să forţeze limitele cu umărul. Uneori, însă, cu tot cu lege...

Chemarea la ordine

Ambiţios şi neobosit, Bolojan a folosit încă din primul mandat metoda guvernării prin dispoziţii de primar. Procedura evită "pierderile de timp" cu dezbaterile publice, vorbăria din Consiliul Local şi mediatizarea proiectului, scurtând pe cât de eficient, pe atât de abuziv, distanţa dintre vorbă la faptă.

Iar metoda a fost aplicată industrial! În 2013 edilul a emis 3.269 de dispoziţii, iar în 2012 au fost cu 61 mai multe. Situaţia e cu atât mai gravă cu cât, spre deosebire de HCL-urile dezbătute în şedinţe publice şi postate pe portalul municipalităţii, ordinele primarului se dau "la secret". Deşi Legea 215/2001 prevede că măcar deciziile cu caracter normativ se anunţă public, în lipsa oricărei sancţiuni obligativitatea a fost ignorată. De la instalarea în Primărie în iunie 2008 până astăzi, edilul a publicat doar 8 (!) din miile de dispoziţii emise.

Situaţia s-ar fi perpetuat în mod cert dacă municipalitatea nu ar fi intrat luna trecută în conflict cu Instituţia Prefectului pe tema parcărilor. La verificarea actelor, juriştii Prefecturii au descoperit că Bolojan a transformat în parcări de scurtă durată 704 locuri din Parcul Traian şi de pe străzile Dunărea, George Enescu, Libertăţii, Magheru ş.a., prin dispoziţii ale primarului, substituindu-se astfel Consiliului Local şi AIO, cele abilitate să ia astfel de decizii. În urmă cu trei săptămâni Prefectura a atacat dispoziţia în contencios administrativ ca ilegală, iar joia trecută primarul, care până acum nu s-a ferit de nici un proces, şi-a revocat-o singur, conştient că avea toate şansele să piardă.

Completarea Bolojan

Dispoziţia privind parcările este însă departe de a fi singulară. BIHOREANUL a descoperit că, bazându-se pe o serie de mandatări cerute la limita legii Consiliului Local şi primite, edilul a folosit "scurtătura" de câte ori a avut ocazia.

Un exemplu îl constituie o dispoziţie din octombrie 2013 prin care Bolojan a stabilit personal unde să fie amplasate cele 12 chioşcuri de presă ale căror locaţii au fost licitate şi închiriate o lună mai târziu. Asta în condiţiile în care gestionarea domeniului public este atributul nemijlocit al deliberativului, iar legea prevede expres că până şi HCL-urile sunt adoptate nu cu majoritate simplă, ci cu două treimi din voturile Consiliului. Deci nici vorbă de voinţa unei singure persoane!

În plus, primarul, care pe lege ar trebui să ducă la îndeplinire întocmai şi la timp HCL-ul în forma adoptată, a completat cu de la sine putere caietul de sarcini deja aprobat de consilieri cu condiţii suplimentare, precum instituirea unei taxe de 120 lei şi a unei garanţii de 300 lei pentru participarea la licitaţie pentru fiecare amplasament în parte.

Deasupra Consiliului Local...

Primarul s-a "urcat" şi mai tare peste Consiliul Local atunci când a stabilit prin dispoziţie inclusiv impozitele orădenilor. Pentru a păstra o aparenţă de legalitate, edilul a cerut în decembrie 2013 aprobarea deliberativului să emită dispoziţii de modificare a zonelor fiscale la solicitarea locuitorilor oraşului şi în beneficiul financiar al acestora, după care a ordonat zeci de rezonări fiscale. Deşi legal ar fi trebuit dezbătută în Consiliu şi anunţată public, reîncadrarea fiscală a unor străzi sau porţiuni de străzi dintr-o zonă superioară în una inferioară (din B în C sau din C în D) s-a făcut pe "scurtătură", motiv pentru care ar putea fi lovită de nulitate.

Culmea, potrivit dispoziţiei 456 din februarie 2014, referitoare la strada Gheorghe Tulbure din cartierul Grigorescu, au existat însă şi rezonări din zona inferioară D în zona superioară C, ceea ce înseamnă că locuitorii de aici vor plăti impozite mai mari! Culmea, în dispoziţiile date aproape lunar primarul nu doar că modifică impozite, ci chiar ordonă Consiliului căruia, teoretic, îi e subordonat! "Prezenta dispoziţie va fi validată prin Hotărârea anuală privind zonarea fiscală", comandă edilul.

...şi a Codului Fiscal

Pentru ca viciul de legalitate să fie complet, dispoziţiile au curs pe bandă rulantă în ciuda faptului că legea interzice chiar şi Consiliului Local să modifice zonarea în timpul anului. Pentru a evita haosul, normele de aplicare a Codului Fiscal prevăd expres că deliberativul poate opera modificări doar în luna mai şi doar pentru anul fiscal următor. "Neadoptarea de modificări ale delimitării zonelor în cursul lunii mai corespunde opţiunii consiliilor locale de menţinere a delimitării existente a zonelor pentru anul următor", spune Codul Fiscal.

Cu toate acestea, deşi în luna mai Consiliul Local a ţinut nu una, ci patru şedinţe, primarul nu a cerut actualizarea impozitelor. De vreme ce poate s-o facă singur, de ce ar mai fi solicitat-o?

"Au avizul de legalitate"

În ciuda evidenţelor, edilul susţine că este strict pe lege. "Toate dispoziţiile au avizul de legalitate al secretarului Consiliului Local, Ionel Vila", spune Bolojan. Edilul zice că avea tot dreptul să modifice caiete de sarcini. "Trebuie văzut dacă modificările sunt în spiritul Hotărârilor de Consiliu. Primarul le putea modifica, dar fără să le schimbe sensul", consideră primarul. Iar în ce priveşte lipsa de transparenţă, s-a declarat chiar mirat. "Nu ştiu ce s-a întâmplat. Trebuiau să fie pe site. Voi cere publicarea lor", a promis Bolojan.

05_Ionel_Vila_bihoreanul.jpgSecretarul Consiliului, Ionel Vila (foto), consideră la rândul lui că miile de dispoziţii de primar erau legale şi au rămas nepublicate doar din cauza grabei. "A fost o scăpare", s-a scuzat acesta.

Tot prin nevoia de operativitate a justificat city managerul Eduard Florea şi rezonarea fiscală prin ordin al primarului. "Consiliul Local nu are cum să nu aprobe reîncadrarea fiscală câtă vreme aceasta s-a făcut pe baza criteriilor sale. Noi nu am făcut decât să recalculăm, la cerere, impozitele orădenilor şi să nu mai amânăm operaţiunea pe anul următor", spune Florea.

Soluţia e, pe cât de lăudabilă, pe atât de ilegală. În administraţie există lucruri care nu pot fi grăbite, iar procesul deliberativ este unul dintre ele. Un sistem autoritar, bazat pe dispoziţii interne, va bate întotdeauna la eficienţă o democraţie bazată pe dezbateri, dar asta nu înseamnă că este de preferat. Pentru că se poate ajunge foarte uşor în situaţia ca "interesul Oradiei" să fie pus înaintea intereselor orădenilor. Prin dispoziţie de primar...


CONDUCERE PRIN DELEGARE
"Consiliul Local nu îşi poate delega atribuţiile"

05_Cristian_Bitea_bihoreanul_1.jpgLa nivelul Prefecturii, metoda guvernării prin dispoziţii este văzută ca fiind pe lângă lege. "Primarul nu poate delega Consiliului Local atribuţiunile sale prin dispoziţii, şi nici Consiliul Local nu îşi poate delega atribuţiunile sale prin hotărâri. Primarul pune în aplicare Hotărârile fără să i se substituie prin decizie acestuia, indiferent că o face în procent de 1% sau 100%", spune subprefectul Cristian Bitea (foto).

În concluzie, edilul nu poate adăuga condiţii la caiete de sarcini deja aprobate de Consiliul Local şi cu atât mai puţin să dispună reîncadrarea fiscală a unor zone impozitate greşit. "Primarul este în măsură doar să îşi identifice subordonaţii care au stat la originea încadrărilor greşite şi să îi sancţioneze dacă are argumente", spune subprefectul. Ceea ce n-ar fi exclus să se şi întâmple...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
33 Comentarii
comentariii
este foarte bine si frumos pt. noi toti cei care locuim in acest oras cat de frumos s-a amenajat dar amenzile de la parcari sunt prea mari , exagerate totusi d-le primar unde sa mai parcam noi plebea???
Postat 27 Iulie 2014, 11:36 de panse
Erată
Steluţa din comentariul Pamelei se citeşte FACK.
Postat 25 Iulie 2014, 22:34 de Bobby
Consecinte
Domnule Simai, nu mai faceți pe indignatul, că-i joc de glezne fals! Ați condus cu brio ceata pupincuriștilor care săptămânal, trăgeați limbi la curu lui Bolo, de nu mai aveați loc! Și nu de curând, ci deprin 2008 încoace! Ce s-a întâmplat? N-ați mai avut unde să puneți botul și v-ați răzvrătit? Și o nedumerirre: Cu tov. Vila (fost instructor UTC de frunte!) în funcția (nemeritată!!!) de secretar, cam cum credeți că se rezolvă lucrurile, dacă nu „tovărășește”! Abuzul în serviciul al tov.-ului este continuu și făcut cu intenție! De ce nu se autosesizează vreo unitate de Parchet să-l cheme să dea cu subsemnatul? Simplu: pentru-că toți sunt din aceiași gașcă! Restul: ilegalități cât China, făcute pe față, la marele mișto față de lege și cetățean! Fiți și voi băgeți salon și, ca să mai cred că-i caterincă, faceți-i tov.-ului o cântare la Parchet, că probe aveți căcălău! Numai să vreți!
Postat 25 Iulie 2014, 17:10 de Olah
comentariu
eu nu arat cu degetul aratator ca nu-i frumos ci cu mijlociul sexual ca-s politician de frunte
Postat 25 Iulie 2014, 13:38 de rebi
PRIMARUL SUNT EU?
Simbolistica gestului prima(r)tului ne duce cu gîndul la masonerie. Ar putea fi încadrat la FERI-mason după ce le-a introdus degetul UnDeMeR-iştilor în rect pentru ca mai apoi aceştia să-l folosească pe post de coloană nevertebrată. La fel de bine ar putea fi şi FRANC-manşon prin acceptarea postului de prezervativ pe degetul PDL. În ambele variante perversiunile au loc în sex-shop-ul PSD-ului. Chiar şi fără deget rămîne ochiul şi timpanul ambele exagerat de lustruite. Poza semănînd mai mult cu un selfie tremurat ne duce cu gîndul la un ciclop (de la singura sprînceană) făcut fără oglindă pentru că altfel ar fi trebuit ca ochiul să fie încadrat şi de mustaţă. De anul trecut se vede şi răutatea datorită lipsei de simetrie prilejuită de pierderea părului pubian din jurul goarnei. A mai rămas un fel de frizură braziliană foarte la modă pe centura neterminată. Îi mai lipseşte catarama. Deşi la masoni ochiul este încadrat într-un triunghi în cazul lui „primarul sunt eu - de esti tu acela, nu-ţi sunt mamă eu” este încadrat de un pătrat. În lojă mai stă la adăpostul balustradei IONEL care se scapă (pe el) degrabă sau din cauza grabei cum zice chiar el (că cineva trebuie să fi de vilă). Mica lojă a marelui manşon, profitînd de chiria plătită la sex-shop a făcut cei place perversului cel mai mult, i-a abuzat pe toţi clienţii curioşi sau chiar practicanţi. Rolul preferat se pare că este acela al lui Freddy Mercury din „i want to (in) BACK free”. Cam la fel de deghizat lua deciziile de modificare a HCL-urilor pe sub costumul de latex. Responsabil cu gelul şi vibratorul era Vi(o)la_torul care tot prin HCL dar intern (penetrat) a decis ca nevasta oficială împreună cu animatoarele Poina r & 100 să vîndă bilete la orgiile prin care masturbau Curtea de Apel. Ca şi din droguri şi din pornografie se * profituri uluitoare. Cînd lumea se prinde de actvităţile din sediu devin subit club de swinger-i. Din păcate mai fac şi copii.
Postat 25 Iulie 2014, 01:09 de Pamela
Degetul semnalizator
Primarul, indi_rect a recunoscut în mod public că, deși este preşedintele PNL Oradea, Preşedintele ADI APAREGIO, un fel de preşedintele “însuşi” nu a mai semnalizat la schimbarea direcției de mers din anul 2008, pentru că nu crede în tradiții și obiceiuri băbești. “Ultima oară am semnalizat în iunie 2008, din greșeală, pentru că mi s-a agățat mîna în drăcia aia de manetă cînd voiam să mă scarpin între sprîncene. De-atunci m-a ferit Dumnezeu şi biserica penti_costală. Știu că sînt tot felul de fătălăi care conduc partide șmechere cu semnalizatoare de stînga-dreapta. Pe mine nu mă păcălesc. Nu-s decît mofturi pe care algoritmul de făcut alianţe le bagă pe gît la proști, ca să dea bani în plus. Ce-mi trebuie mie semnalizare? Eu am schimbat numai anul trecut de vreo 3000 de ori banda de mers şi ăştia abia acum s-au trezit să mă reclame. S-A PRESCRIS! Asta-i tot ce contează! Și nu mă porniți prea tare, că încep să vă spun și ce cred despre centurile de siguranță”, a “declarat” 4 pe(n)dul – mulţumindu-i astfel şi pe cei din c.s.m. şi pe prietena lui amatoare de cuci cu ouăle atîrnate în lanţ şi totodată umplînd-o de respect pe bipeda din UnDeMeRe. În încheiere, jibonul (că e de la ţară – pentru că altfel ar fi fost gibon) a ținut să le transmită și șoferilor din celelalte județe (în virtutea funcţiei de preşedinte al asociaţiei primarilor) să înceteze cu semnalizatul, pentru că pe șosele se pot întîmpla multe și dacă, în loc să fii atent la drum, pierzi vremea cu tot felul de alte lucruri, ca de exemplu semnalizatul, poți oricînd să provoci o tragedie. În războiul parcărilor, cortina a căzut cu un foşnet de furou. În războiul Aparegio, ne aflăm în faza reţetelor compensate acordate răniţilor din ticăloşie şi prostie (Gavra şi-a rupt al treilea picior în răspunsurile la adresele ADN (DNA), MFE, CC Bucureşti, AM-POS Mediu, DLAF, fiind inapt sexual vreo trei săptămîni iar Popescu de la BLOM – managerul de 100 de milioane de euro îşi injectează în vene, la Iaşi, ser fizio_ logic pentru că nu se mai poate opri din rîs după ce a luat trei sferturi din bani fără să facă nimic şi pentru că nici nu mai are nimic de făcut). Porr Bau şi Selina sunt din categoria celor ce plătesc acelaşi ser la preţ de heroină încurcînd reţeta necompensată de Gavra cu factura de penalităţi (începînd de azi). Georgică Ignat, Radu Ciursaş, Popa Gheorghe, Mircea Ghitea, Ţent Aurelia şi restul drogaţilor sunt încă la faza de etno_bot_aniko. Au şanse mari să treacă la ceva mai serios dacă ne gîndim că reţea lor a rămas de pe vremea în care o semna Carp.
Postat 24 Iulie 2014, 23:46 de Bacalbaşa
intrebari
@Viorel: 1. Ce intelegi prin secolul XXI?(scuze pentru indrazneala dar asa se scrie!) 2. Vezi ca aia cu picatul a 80% din afacere s-ar putea sa se potriveasca si altora decat crezi tu! Mai o TRANZACTIE, mai un pamant, mai un ha, ha, ha!
Postat 24 Iulie 2014, 21:15 de TDS
RUSINE!!!
Sa va fie rusine!!! Cum va permiteti mai talharilor sa criticati pe cel care a adus orasul asta in secolul 21? Mai nimeni, mai astia care nu sunteti in stare si nu vreti sa faceti nimic daca nu va 'pica' minim 80% din 'afacere', amintiti-va cum arata Oradea la inceputul mandatelor lui Bolojan, sa va fac eu un remind : gunoaie peste tot, gropi de-ti rupeai masina saptamanal, praf, noroi, bijnitari si curve peste tot, aglomeratie, birocratie si coruptie in toate institutiile publice... sa mai continui? Sa va fie rusine si sper ca intr-o buna zi sa se ia la puricat toate actiunile financiare ce s-au facut de la revolutie incoace si atunci sa vedem ce si cum. Oricum, ciocu' mic, NESIMTITILOR; credeti ca toti oradenii sunt prosti? Evident ca acest comentariu nu va fi postat.
Postat 24 Iulie 2014, 15:12 de Viorel
Hope for more!
@Romanul Simplu: Cred ca suntem amandoi deacord ca in comparatie cu celelalte optiuni din politica bihoreana Ilie Bolojan ramane un varf de lance incontestabil. Si daca isi face in continuare treaba bine si deacum 15 ani va fi tot primarul oradiei. Oradenii vad rezultatele si il iubesc pe Ilie Bolojan.
Postat 24 Iulie 2014, 13:36 de hope
Pentru faptul ca e autoritar l-am votat, Pentru faptul ca e autoritar il voi vota si in 2016 !
Pentru faptul ca e autoritar l-am votat, Pentru faptul ca e autoritar il voi vota si in 2016 ! BOLOJAN ARE VOTUL MEU !
Postat 24 Iulie 2014, 13:20 de Vasi
Bolojan nu e "primar" ... !?!
Cel mult "primul" diriginte de şantier ... necalificat, al urbei !?! Primar e cel care "lucrează" pentru toţi cetăţenii oraşului, nicidecum împotriva unora sau altora dintre ei !?! Ar mai putea fi desemnat "primul infractor", care a emis mii de decizii nelegale fără a avea la bază hotărâri ale consiliului ales, singurul abilitat să aducă reglementări specifice "legislaţiei" locale !?!
Postat 24 Iulie 2014, 12:44 de Ca®p III
Re: porc (gata inregistrat)
!Obrazul lui Ahile e din cultura ta culeasa la Universitatea Vadu Crisului, pe vremea cand umblai in calcaiele goale?
Postat 24 Iulie 2014, 12:34 de Nail
Obrazul lui Ahile
nu-i nici imaculat dar nici dracu in persoana. ce se poate insa constata destul de simplu este ca se afla cu cateva etaje mai sus decat predecesorii sai, mai mult, si peste ce ofera scena politica de pe crisuri la momentul actual. daca are cineva alta parere, bazata pe argumente, desigur, n-are decat sa si-o promoveze.
Postat 24 Iulie 2014, 00:04 de Po®c III
Bolovan
Oradea e Sfintu Ladislau care a fondat orasul pe care o contropesti. Du-te inpaoi de unde ai venit nicas macar Astileu nu esti tarane! PFUIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII....rararara Cioara!
Postat 23 Iulie 2014, 23:18 de Bolovanu
Oradea
Asa e cind taranu din Vadu Crisului contropitor originar din Moldova ajunge la putere. Cam asa facut si pantofarul dictatorul nebun si nevasta alchimistu nebuna de foc.
Postat 23 Iulie 2014, 23:08 de Oradeanu
E cel mai bun primar...bun de bagat la puscarie!
Un nesimtit penal, si-a batut joc de oradeni, i-a mintit mereu ca face, ca drege... praf in ochii celor care l-au votat! Locul lui e la inchisoare, dar la noi in Bihor dna-ul a incaput pe mana unei gasti condusa de man ciprian. Doar asa se explica faptul ca hotul de ilie zburda liber, ba inca mai si da din copite!
Postat 23 Iulie 2014, 19:11 de ionel
REPLICA
Fiecare popor are conducatorul pe care-l merita asa si Oradenii in Oradea au conducatorul pe care-l merita , pe Ilie Bolojan!:))=)) Nu laud da nici NU critic numa adevarul si dreptatea spusa in fata ca sa se cunoasasca si decat un Obez Muresan sau un Pavel Emilian alias Pepea xxx mic negricios si betivan mai bine un Ilie Bolojan primar un taran din Birtin complexat de pe vremea cand era la liceu la Emanuil Gojdu in internat baiat de la tara , intimidat de baieti dela oras care-l strigau bah tarane ... din Birtin ....Tarane!:))=))Revenind `Da omului putere multa si atunci ai sa vezi ce caracter are ` asa si Ilie Bolojan puterea politica la imoralizat , a divortat, sa recasatorit , are bani are putere politica in PNL si si-a facut avere pe spatele oradenilor etc etc !:))=)) Abuzul de putere politica naste monstrul politic indiferent cine o fi , are multi dusmani in Bucale din timpul cand era secretar de stat , si miticii nu-l uita pe Ilie Bolojan iar vremea scadente si a platiri politelor i se apropie , restul sunt vrajeli pt oradenii pe care-i conduce din primaria Oradea , care NU au atitudine civica cetateneasca si Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 23 Iulie 2014, 18:25 de Romanul Simplu
SI PE CINE SA SE BAZEZE? PE TAIETORUL DE PANGLICI? SAU PE EUROPARLAMENTARUL INCA CU LAPTE LA GURA??
La cata incomeptenta este in politica Bihoreana nu ma mir! Sa pui un betiv care in fiecare seara in un baruri in centru europarlamentar! Apoi, pentru ca i-a dat sa bea pe gratis europarlamentarul il sprijina pe patronul barului si acesta ajunge sef pe judet la drumuri... BRAVO BOLOJAN! NU TE LASA CALCAT IN PICIOARE DE NENOROCITII ASTIA !!!
Postat 23 Iulie 2014, 17:43 de Billy Joe
BOLOJAN ESTE CEL MAI BUN PRIMAR PE CARE L-A AVUT ORADEA VREODATA!
BOLOJAN ESTE CEL MAI BUN PRIMAR PE CARE L-A AVUT ORADEA VREODATA! DACA CINEVA SPUNE CA NU ESTE ASA INSEAMNA CA MINTE! REZULTATELE VORBESC! NU COPY-PASTE SAU "BAIATU LU TATA" CUM E PREFECTUL SAU SUPER-EURODEPITATU NOSTRU LICEEAN! ORADENII VAD OAMENII DE VALOARE SI II DIFERENTEAZA DE INCOMPETENTI ! BRAVO BOLO ! ORADEA E CU TINE !
Postat 23 Iulie 2014, 17:35 de Un Oradean
CAO
@mircea: daca tot trebuie condus cu mana de fier atunci n-ar putea BOLOJAN sa-si foloseasca mana de fier si in relatia cu Compania de Apa? Ca spre exemplu este ora 14,00 si apa ioc! cel putin in centrul civic! CAO a anuntat una si a facut alta! RUSINE, CAO! RUSINE INCA O DATA BOLOJAN!
Postat 23 Iulie 2014, 13:55 de TDS
s888888888888888
Ce stil au postacii platiti de maimutoi....spre deosebire de voi noi santem beneficiarii directi a solutiilor gasite de acesta...e usor sa bati din palme când esti prost crescut si fara pretentii...din pacate o parte din oradeni suporta consecintele alegeriii altora carora nu li se pare nimic iesit din comun sa nu se spele o sapatmana sau sa nu beneficieze de utilitatile platite...asa ca marsssssssssssssssssss d""""alde cum va numiti...asta e nivelul....
Postat 23 Iulie 2014, 13:47 de ioncsi chioru
Bravo
Cel mai bun primar !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 23 Iulie 2014, 13:31 de Oradea
Felicitari !!!
Felicitari domnule primar, pentru tot ce faceti. Asa trebuie condus in Romania, altfel nu se face nimic. MANA DE FIER sa aveti....... FELICITARI inca o data !!!!!
Postat 23 Iulie 2014, 13:27 de mircea
Oradea
La ce spor de lucru are Consiliul Local cu Cristian Bitea, Kiss Alexandru, Mang Ioan, Dan Simai si inca multi altii din Oradea nu stiu cat timp vor mai `lucra pentru` oradeni. Acest primar incearca sa schimbe acest oras in bine iar acest lucru se poate face cu sprijinul Consiliului Local sau fara el. De ce credeti ca nu sa dezvoltat acest oras ? Pentru ca nu se vrea, fiecare urmarind doar propriile interese. Sunt niste oameni penibili.
Postat 23 Iulie 2014, 12:55 de Mihai
inca o limba aspra !
Inca o limba aspra in dosul lui Balajan ! "A descoperit bihoreanul" !? De fapt, toate aceste aberatii de "articole" sunt publicate cu acordul i-di-o-tu-lui de primar, altfel cum sa-si umple si Simai buzunarele !? Lasa Danut, ca lui Cris i-a dat casa alde Filip, tie o sa-ti dea Balajan, ca prea il pupi cu pasiune in dos ;)
Postat 23 Iulie 2014, 12:30 de Andreea
exil
Auzi, ROMANUL, ia-l de manutza pe bolnavul asta psihic si emigrati. Nu va opriti pana in BINSI sau de unde o fi. Cale batuta
Postat 23 Iulie 2014, 11:39 de Alt roman
@ROMANUL
bolovan sa se intoarca pe meleagurile lui natale! aici e ORADEA, nu birtin! bolovan e o vinitura cu tupeu!
Postat 23 Iulie 2014, 10:33 de eu
rfg
cine ne reprezinte oameni cu situatii familiale imorale care fac pe dreptii
Postat 23 Iulie 2014, 10:13 de rfg
OK
@ROMANUL Să trăiască, nici o problemă! Medicina a făcut progrese mari. Dar asta nu înseamnă că trebuie să i se accepte orice idee ce-i trece prin cap(la limita legii sau chiar sub ea).
Postat 23 Iulie 2014, 10:04 de TDS
PRIMAR
PERSOANELE CARE AU PROBLEME CU PRIMARUL SE POT INTOARCE SA TRAIASCA PE MELEAGURILE NATALE.TRAIASCA PRIMARUL
Postat 23 Iulie 2014, 09:40 de ROMANUL
Prefer asa
Prefer un om care face treaba si care schimba in bine orasul. Numai cine nu stie cum a fost pe vremea lui Filip poate sa carcoteasca! Nimeni nu e perfect oricum. Dar schimbarile pozitive din oras se vad! Tre sa fi RAU VOITOR sa critici si atat!
Postat 23 Iulie 2014, 08:28 de Hunor
EU SUNT TRANZACTIA 2
Eduard Florea, ca director economic iarăși cunoștea tot ce este înscris în TRANZACȚIE. Dar dacă lui Florea primul post în Primărie i-a fost oferit de Boloș(de parcă Boloș era îndrituit să ofere posturi cuiva)doar nu era să-l atace taman pe Boloș(omul IMPACT-ului, așa a scris presa!), tatăl contractului de asociere în participațiune 14.519/2004 despre care se face vorbire în TRANZACȚIE!Partea GRAVĂ rezidă în faptul că TRANZACȚIA respectivă se întemeiază pe FALSURI(CONTRACTE DE V/C FICTIVE). Și Bolojan, și Borbei(au spus-o ei ÎN CLAR, nu o spun eu, eu doar susțin că așa e!)cunoșteau toate aceste aspecte. Bolojan însă a încercat să acrediteze ideea că prin adoptarea TRANZACȚIEI face un bine municipiului(vezi și problema caselor din Făcliei care, iată, cum se spunea aseară la Digi Oradea sunt pentru medicii din alte orașe atrași la Oradea). Un bine, reliefez încă o dată, întemeiat pe FALSURI. Transmise la Investigarea fraudelor înainte de încheierea Păcii de la Oradea dintre Bolojan și IMPACT dar pe care Biroul de Investigare a Fraudelor le tot investighează de mai bine de un an și NU SOLUȚIONEAZĂ NIMIC! Fac încă UN APEL către investigatori! Chemați-mă, întrebați-mă, CĂ ȘTIU MULTE! Dar faceți-o CÂT MAI REPEDE. Sau DNA, de ce nu se autosesisează? Cel puțin pentru un abuz în serviciu dacă nu or mai fi și alte fapte penale pe acolo!
Postat 23 Iulie 2014, 08:27 de TDS
EU SUNT TRANZACTIA 1
EU SUNT TRANZACȚIA....Iar oamenii mei(FLOREA, BOLOȘ, BORBEI, BIRĂU) sunt parte a TRANZACȚIEI inițiate de MINE devenită...HCL 651/09.09.2013! Ma repet la infinit și spun din nou despre ce TRANZACȚIE este vorba! După ce ani în șir BOLOJAN a spus răspicat că asocierea în participațiune dintre Consiliul Local și dezvoltatorul IMPACT a fost una păguboasă, ba și cu repercusiuni negative asupra celor care au avut proasta inspirație de a contracta cu IMPACT-ul, după ce a adus acuze fără echivoc vorbind de țepuirea municipiului cu cca. 22 milioane euro, s-a răsucit brusc! . Ce rol au avut oamenii lui BOLOJAN în afacere? Adriana Lipoveanu cunoștea perfect neregulile IMPACT-iste(de altă natură, e drept!)de pe vremea când presta la ISC(iar șeful ei direct a achiziționat două imobile de la dezvoltator. Sigur, oricine poate cumpăra câte imobile dorește și de la cine dorește, eu însă am unele suspiciuni). Fără Eugenia Borbei nu se prea putea redacta textul TRANZACȚIEI(ajutată evident și de adjuncta posesoare și ea de imobile de la dezvoltator, în nume propriu sau al copilei minore). În TRANZACȚIE fiind vorba despre terenuri evident că un rol îi revenea și lui Cristian Beltechi . Mircea Ghitea cunoștea și el situația cartierului(de fiecare dată când este sesizat în legatură cu trotuarele sau zonele rămase neamenajate dă același răspuns!).
Postat 23 Iulie 2014, 08:27 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON