URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Mai 2017, 18:37

Specialişti din Bucureşti şi Oradea vin în Piaţa Unirii pentru a explica orădencelor avantajele depistării precoce a cancerului de col uterin

Specialişti din Bucureşti şi Oradea vin în Piaţa Unirii pentru a explica orădencelor avantajele depistării precoce a cancerului de col uterin sursa foto: www.doc.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O amplă acţiune de informare a populaţiei cu privire la prevenţia  cancerului de col uterin are loc marţi în Oradea, în cadrul campaniei naţionale "Protejează-i aripile!", desfăşurată de Institutul Naţional de Sănătate Publică în colaborare cu subsidiara locală a companiei americane Merk Sharp and Dome.

Medici specializaţi în oncologie, ginecologie şi sănătate publică vor fi prezenţi în Piaţa Unirii între orele 13.00 - 21.00, pentru a le vorbi şi a le distribui femeilor materiale informative despre cancerul de col uterin şi despre modul cum poate fi prevenită şi depistată această boală în stadii incipiente, care să prevină tratarea ei cu succes.

"Vom avea în Piaţa Unirii un cort, unde vom încerca să stăm de vorbă cu cât mai multe femei, să le explicăm ce este cancerul de col uterin, cum poate fi depistat precoce prin Programul naţional de screening, care este gratuit, dar şi care sunt posibilele consecinţe ale acestei boli", a spus pentru BIHOREANUL directorul de comunicare al INSP, Alexandra Radu.

În România, incidenţa cancerului de col uterin este cea mai mare comparativ cu toate celelalte ţări europene, această boală afectând 34,9 femei din 100.000, ceea ce înseamnă triplu faţă de media europeană (14,2 cazuri la 100.000 persoane), fiind a doua cauză de mortalitate oncologică. Anual, 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, categoria cea mai afectată fiind a femeilor între 15 şi 44 ani.

Depistarea precoce a acestei boli, prin metoda Babeş-Papanicolau, poate să scadă semnificativ mortalitatea, ca dovadă faptul că în ţările unde femeile urmează programe de screening în procent mare (ca de pildă Norvegia – 78,9% din totalul populaţiei feminine, Marea Britanie – 78,9% ori Danemarca – 66,3%) rata mortalităţii a scăzut chiar la jumătate faţă de perioada anterioară.

Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri ale virusului papiloma uman (HPV), care provoacă cea mai cunoscută infecţie virală cu transmitere exclusiv sexuală, frecvent întâlnită la adulţii activi din punct de vedere sexual.  Fiind o boală care apare ca urmare a infecţiei cu un virus, ea poate fi prevenită prin vaccinare, astfel încât specialiştii recomandă şi imunizarea prin administrarea vaccinului anti-HPV. 

Anul trecut, DSP Bihor a trebuit să returneze o sumă semnificativă de bani Ministerului Sănătăţii deoarece deşi banii trebuiau să susţină programul de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, doar 6% dintre pacientele înscrise pe listele medicilor de familie din întregul judeţ au fost trimise la Spitalul Judeţean sau la Spitalul Pelican, unde ar fi beneficiat de teste Babeş-Papanicolau.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ce a fost, a fost...
...Neglijenta in serviciu cumva ? Pe toata linia ,de la medicii de familie pina la cele mai mari somitati , astea din urma obsedate de HPV , prietenii stiu de ce. Vad ca nu mai pristuiti cu fu ***iul alora de la expertiza , da' cu astia lalti care practic si-au bagat picioarele in tr-o chestie de practica medicala elementara n-aveti nici pe naiba. Mda, intr-un fel nu ma mirr, doara tata mass media e plina de lozincile alea cum ca _ coruptia e cancerul societatii/coruptia e aia care ucide si d-astea...
Postat 15 Mai 2017, 20:40 de SM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON