URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2016, 11:20

Sfaturile pompierilor bihoreni, pentru a vă feri de incendiile de natură electrică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întrucât în Bihor cea mai frecventă cauză de producere a incendiilor o constituie instalaţiile electrice defecte sau improvizate, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana le reaminteşte bihorenilor un set de măsuri pe care trebuie să le respecte pentru evitarea unor astfel de evenimente nedorite.

Astfel, pompierii le recomandă bihorenilor să verifice integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar dacă acestea sunt defecte, să le repare cu ajutorul unui specialist sau să cumpere altele noi. De asemenea, aparatele de încălzire electrice nu trebuie puse lângă materiale combustibile şi trebuie decuplate înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.

Sub nicio formă, aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele şi dispozitivele de protecţie nu trebuie folosite dacă au defecţiuni sau improvizaţii.

"Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi", transmite căpitanul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Nu trebuie lăsate în priză şi nesupravegheate nici aparaturi precum fierul de călcat ori lămpile, iar periodic trebuie verificate cordoanele de legătură ale acestora. Totodată, orice aparat trebuie scos din priză, dacă sesizaţi miros de plastic topit. "De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent", spune Roşca.

Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special electrocasnicele mari, precum frigiderul, reşoul, televizorul ori maşina de spălat. De aceea, fiecare astfel de aparat trebuie să i se aloce o priză, ca să evitaţi supraîncălzirea care duce la incendiu.

"Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei", mai transmite purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Nu în ultimul rând, aparatele electrice nu trebuie folosite aproape de sursele de apă, iar copiii nu trebuie blocaţi în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune.

O investiţie bună pentru evitarea incendiilor este montarea de senzori pentru fum şi incendiu. De asemenea, este recomandat să păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere.

"În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112", mai spune Roşca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON