URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2016, 15:38

Sentinţă definitivă: Rectorul Bungău, fosta decană Chipea şi soţii Dindelegan rămân în arest la domiciliu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a respins, vineri, contestaţiile depuse de rectorul Constantin Bungău, dar şi de fosta decană a Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Floare Chipea, şi de soţii Camelia şi Marin Dindelegan privind arestarea lor la domiciliu.

De asemenea, instanţa a respins şi contestaţia procurorilor DNA, care cereau ca cei patru să fie trimişi în arest preventiv.

"Sentinţa este definitivă", a declarat pentru BIHOREANUL avocatul Bogdan Bodea, reprezentant al rectorului Bungău. Astfel, până pe 23 iulie, toţi inculpaţii vor fi obligaţi să nu-şi părăsească domiciliile.

De asemenea, cei patru au obligaţia să nu comunice între ei, cu excepţia, evident, a soţilor Dindelegan, dar nici cu ceilalţi patru suspecţi sau cu cei 39 de martori din dosar.

După cum se ştie, Bungău, Chipea şi soţii Dindelegan au fost reţinuţi de DNA pe 22 iunie, fiind acuzaţi de procurori de fapte de corupţie. Mai precis, Camelia şi Marin Dindelegan sunt acuzaţi de dare de mită şi complicitate la dare de mită, respectiv cumpărare de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă, în timp ce Chipea şi Bungău sunt acuzaţi de luare de mită şi de trafic de influenţă.

Anchetatorii susţin că cei patru au plănuit minuţios concursul prin care Camelia Dindelegan a promovat ca profesor universitar, la începutul acestui an, şi că în susţinerea acuzaţiilor de corupţie stau atât convorbiri telefonice, cât şi înregistrări ale unor filaje.

Află detalii despre acuzaţiile pe care procurorii DNA le aduc din articolul "Sorbonei de aur"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Concurs public
Da, puteau fi oricati candidati care indeplineau criteriile sau niciunul, cum dealtfel s-a intamplat in cazul altor posturi scoase la concurs. Concursul este public.
Postat 03 Iulie 2016, 23:39 de coleg_universitar
@Ex-senator
Tocmai asta e problema: partea juridică nu-i treaba universitarilor. De fapt, doar aceia dintre ei care sunt aleși pe posturi administrative (decan, prodecan, director de departament) pot verifica standardele - atât. Scoaterea la concurs a unui post se face împreună cu biroul juridic, nu cum îi tună unuia sau altuia. Eu n-o cunosc pe Dindelegan și n-am treabă cu competența ei profesională; spun doar că de vreme ce are abilitare avea tot dreptul să candideze pe un post de profesor universitar, iar decanul era la fel de îndreptățit să scoată un post la concurs având-o în vedere pe Dindelegan. Acum, dacă România ar fi o țară normală, iar sistemul nostru universitar ar fi unul serios, atunci la concurs s-ar fi prezentat cel puțin vreo 3 doctori abilitați în psihologie, dar - na - la noi se scot posturi pentru Icsulescu...
Postat 03 Iulie 2016, 23:18 de Shogun
Criteriul B2
Senatul UO cand a hotarat in 2012 criteriile (ne referim la criteriul B2) pentru scoatere la concurs a posturilor de profesor universitar nu s-a gandit numai la Dindelegan, fiti siguri. Hotararea incurajeaza toate departamentele (inclusiv cele cu deficit financiar) si ii sustine pe toti (TOTI) universitarii cu abilitare sa ajunga profesori pentru a acredita domeniu nou de doctorat la UO, prin criteriul B2. Ca doar nu esti fraier sa iti iei abilitarea, tu sa stai conferentiar sau lector si profesorii din departament care nu au drept de conducere de doctorat sa „isi traga foloasele”. La fel face si UBB si alte univ pentru abilitatii lor. Criteriul B2: “Departamentele pot scoate la concurs maxim 2 posturi pe an universitar de profesor universitar atunci cand exista titulari ai UO care au drept de conducere doctorat intr-un domeniu de doctorat in care nu exista scoala doctorala …”. Acest criteriu putea fi indicat de departamentul de pshihologie (ceea ce s-a si intamplat corect) numai din iunie 2015 cand Dindi a obtinut ABILITAREA. Deci nu are legatura cu, concursul lui Trip din 2013 pentru a se respecta termenul de 3 semestre sa acrediteze domeniu nou de doctorat in psihologie . Iar Dindi nu avea de ce sa duca plocoane pentru ca nu avea nevoie de pile (prefect, presedinte, senator, rector, decan) sa se scoata prin concurs public un post sau sa il ocupe prin concurs, numai daca nu a existat rea vointa in department si impotrivire la acreditarea de nou domeniu de doctorat, sau poate ca are “prietene” bune in departament. Mai ales ca exista inca un conferentiar care are conditii de profesor pe langa Trip, numai bine de organizat o scoala doctorala in pshihologie. Si pentru noi universitarii este greu sa intelegem procedurile interne, dar pentru justitiabili? Si pentru asta sa faci puscarie?
Postat 03 Iulie 2016, 22:29 de ex_senator
Dreptate sau nedreptate?
Ca sa ai dreptatea, trebuie sa ti-o dea cineva! MOTO: ''Salbatecul DNA e-n zale si-n fier Si catusele-i zuruie crunte Gigantica poart-o cupola pe frunte Si vorba-i e tunet, rasuflet ger, Iar barda din stanga-i ajunge la cer Si DNA-i un munte''-- Pentru stabilirea dreptatii pe cale legala, de obicei se confrunta doua parti : acuzatorul (magistratii) si acuzatul (cei doi profesori), in cazul de fata. Intrucat, pana la urma , sunt implicate, ca imagine, doua institutii ale Statului roman, sa punctam cateva caracteristici ale celor doua functii respectiv parti: - profesor universitar- este o treapta la care ajungi, trecand prin alte trepte inferioare (asistent universitar, lector, conferentiar). Pentru fiecare treapta teebuiesc indeplinite anumite conditii: doctorat, un numar de lucrari stiintifice publicate atat in tara dar mai ales in straiunatate, in reviste de prestigiu ( o lucrare costa cateva sute de euro, platita din banii cadrului didactic), carti scrise, programe pentru atragerea de fonduri europene, etc. Ca urmare, un profesor se bucura de retribuirea functiei sale, in ultima parte a activitatii didactice si ajunge la o pensie de cca 2500 lei. - magistratul - functie care nu necesita doctorat, lucrari st. , programe europene, etc, si este retribuit direct, din primii ani ca un profesor univ., ajungand dupa cativa ani la retribuiri de 2-3 ori mai mari decat ale profesorului, ne mai vorbind de pensii. Este drept? Ce importanta au aceste precizari? Au, fiindca cetateanul trebuie sa stie cum sunt cheltuiti banii sai, rspectiv bugetul tarii obtinut din taxe si impozite platite de fiecare cetatean si cat de greu se formeaza un prof. univ.. Dreptatea o stabilesc magistratii aplicand legea. Pentru asta trebuie indeplinite anumite conditii: magistratul sa fie competent, sa fie de buna credinta, sa fie neutru in raport cu partile, etc. In lipsa unei legi a raspunderii magistratilor, indeplinirea acestor conditii este apreciata de opinia publica, care nu poate fi manipulata prin zornait de catuse. Astfel, citind comentariile facute, se desprind unele concluzii: - actiunea apare ca fiind fortata ca si cum ar avea interese ascunse: “cine sta la baza acestei "curatenii generale"; „Tot circul cu mascatii la alegeri si arestarea in preajma inscrierilor nu par sa aiba la baza ceva nou si serios”; „nu-mi place cand se face numai vanatoare de vrajitoare si criminalii adevarati umbla liber; „sa intelegem ca daca tot l-au agatat cu o cravata din poliester acum il freaca pana-i gasesc ceva, sa fi meritat osteneala?”; „Nașpa chestie, însă chestia cu DNA la UO mi se pare cusută cu ață albă și foarte subțire...” . - lipsa de profesionalism punandu-se sub semnul intrebarii organizarea concursului pentru postul de profesor: „Dacă Dindelegan avea abilitarea încă din aprilie 2015, atunci cum se face că scoaterea la concurs a unui post de profesor universitar e socotită ilegală de DNA?” „nu-mi place cand se face numai vanatoare de vrajitoare si criminalii adevarati umbla liber”, „…daca Dindelegan a primit certificatul de abilitare de la ditamai Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca? Dacă ești doctor abilitat poți fi bine-mersi profesor universitar pentru că standardele sunt aceleași”; - decredibilizarea U. O. fie cu rea intentie, fie cu inconstienta: „Aici nu este vorba doar ce cei 4 si de familiile lor care, desigur, trăiesc un coşmar, e vorba de imaginea şi aşa sifonată a universităţii in perioada admiterii si implict de soarta câtorva sute de angajaţi (cu familiile lor) şi a absolvenţilor acesteia. Deci?” - decredibilizarea DNA- ului: „Unde este dreptatea domnilor? Este revoltator sa constati ca o crima ramane nepedepsita in timp ce un om caruia nu i se poate dovedi nici una din acuzatiile fabricate, este lasat in arest la domiciliu. Cu siguranta este un motiv de mare frica, traim in tara in care cei drepti sunt judecati si infractorii stau liberi, asta datorita unor magistrati care nu raspund in fata legii.” Treziti-va domnilor, incotro ne indreptam??
Postat 03 Iulie 2016, 19:48 de bumbu
@Ionuniversitarul
Corect, școala doctorală se putea înființa și fără profesoratul lui Dindelegan, abilitarea fiind suficientă. Nu știu cum arată statul de funcții de la psihologie și dacă se face la grămadă cu altă specializarea; mă gândesc, totuși, că decanul o fi scos postul la concurs că era nevoie de el (deși, în ultimii cinci ani, numărul de profesori și conferențiari din cele mai multe universități l-a depășit pe cel de lectori și asistenți, asta din cauză că se face și desface totul la universitate, ministerul doar luând notă de concurs și aprobându-l. Îmi dau seama acum că centralizarea la minister își are rostul ei și că n-ar fi rău să se revină la sistemul centralizat de comisii de la minister care decide dacă X sau Y merită să fie conferențiar sau profesor. Nu că ăla e neaparat mai bun sau incoruptibil, dar face cât de cât o selecție și păstrează sistemul cu o piramidă ce stă pe bază, nu pe vârf... Nu știu cum stă treaba cu Simona Trip, dar ar fi bine să se termine odată cu scandalurile astea, că-i corupție, că nu-i, și să se apuce toată lumea de treabă că de lucru este destul. Și, cum spuneam la alte postări, să se aducă oameni din afară dacă-i nevoie.
Postat 03 Iulie 2016, 14:45 de Shogun
@shogun & radu
problema nu e ca actualii conducatori de doctorat au sau nu abilitare, fiecare s-a facut conducator dupa regulile de atunci, nu poti sa ii ceri unuia de 60 ani care conduce doctorate de10 ani sa zicem in Istorie sa isi mai faca abilitare acuma tot pe Istorie, ca nu i-ar folosi la nimic, el are deja prin ordin de ministru conducere de doctorat. Eventual sa le ceri sa indeplineasca standardele de azi. Adevarata problema e cu cei aproape 100 profesori universitari din cei vreo 125 ai UO care nu sunt conducatori de doctorat pe nici o lege anterioara si nici nu indeplinesc standardele. Pe de alta parte, la cazul Dindi, avand abilitare nu mai era nevoie sa fie si profesor, se putea face scoala doctorala si cu ea conf. Dar apare aici alta treaba: Trip Simona a devenit profesor pe un post scos la concurs pe criteriul infiintarii scolii doctorale, iar termenul de 3 semestre a cam trecut. Ia cineva vreo masura?
Postat 03 Iulie 2016, 08:47 de ionuniversitarul
+
Legea Funeriu are un avantaj: lasă cadrelor didactice opțiunea de a se orienta spre cercetare (cei cu abilitare) sau spre predare (cei fără abilitare). Iată de cei poți avea un lector abilitat (care coordonează doctorate și are o normă mai mică de predare) și un profesor fără abilitare (care nu coordonează doctorate, însă are o normă mai mare de predare). Problema la noi e percepția asupra sistemului, adică tot omul vrea să fie și profesor universitar, și să aibă abilitare, adică să fie cel mai mare și cel mai tare, cel mai cercetător și cel mai dascăl dintre toți, indiferent că se pricepe sau nu la una sau la alta, la amândouă sau la nici una...
Postat 02 Iulie 2016, 22:53 de Shogun
legislatie
Multe lucruri bune o fi avut legea lui Funeriu (aici ii dau dreptate colegului Sasi) dar si mari scapari: adica poti fi abilitat lector sau conferentiar fara sa fii neaparat profesor dar poti sta pana la pensie, multi si dupa, profesor neabilitat! Culmea e ca sunt si profesori conducatori de doctorat neabilitati (incl fosta sefa a scolii doctorale) si care nu indeplinesc criteriile (80% din profesorii UO).
Postat 02 Iulie 2016, 19:54 de radu
Adevărul...
Adevărul e că postul de profesor universitar a fost scos pentru singur persoană din corpul profesoral de la psihologie care avea abilitare. Că doamna e competentă sau nu e altă treabă; în hârtii, e suficient de competentă să fi dobândit un certificat de abilitare de la Universitatea Babeș-Boyai din Cluj; prin urmare merita, cel puțin pe hârtie, postul de profesor universitar pentru simplul motiv că standardele pentru abilitare sunt identice cu cele pentru profesor universitar. Problema e că doamna o fi vrut să se asigură că i se scoate postul așa că a umblat cu plocoane înainte de scoaterea la concurs, chestia asta fiind interpretată ca dare de mită de DNA. Dacă stătea blândă nu era nici o problemă. Și ca să fiu rău: casa aia din Nufărul nu se încălzește ușor cu un salar de conferențiar universitar...
Postat 02 Iulie 2016, 18:24 de Shogun
care e totusi adevarul?
Cred ca e timpul sa se faca publice adevaratele acuzatii si motivaţia judecătorilor în menţinerea arestului. Atâta timp cât s-a considerat oportuna publicarea imaginilor acestor oameni cu cătuşe e la fel de oportun să se aducă şi adevartele fapte în faţa publicului. Aici nu este vorba doar ce cei 4 si de familiile lor care, desigur, trăiesc un coşmar, e vorba de imaginea şi aşa sifonată a universităţii in perioada admiterii si implict de soarta câtorva sute de angajaţi (cu familiile lor) şi a absolvenţilor acesteia. Deci?
Postat 02 Iulie 2016, 16:02 de radu
@andreimagheru
Nu e bine să te bucuri de necazul altuia, dacă ești creștin. Amărâții aștia, nevinovați după constituție, sunt măcar acasă. Dar tu ești rău dus de acasă!
Postat 01 Iulie 2016, 23:34 de Josef_K
Nedreptate
Incep sa ma ingrijorez de aceasta justitie nedreapta. Cum ati putut domnilor magistrati sa-l lasati in arest preventiv pe d-l Bungau, fara sa detineti probele savarsirii vreunei infractiuni. Considerati ca o cravata strecurata cu complicitatea DNA in biroul dansului si fara stirea acestuia poate fi o proba? De ce nu luati in considerare ca celelalte asa zise atentii nu au fost gasite asupra dansului. De ce nu recunoasteti ca nu exista fapta de coruptie si trafic de influenta, ca e evident ca din probele din dosar acestea nu exista. Ce jurizati domnilor? Nu va ganditi cum stirbiti reputatia acestui om nevinovat si cum afectati familia acestuia? Sau urmeaza inca un caz judecat pe nedrept ca si cazul mortii suspecte a copilului meu Pele Madalin de numai 16 ani, care caz a fost adus si in atentia celor de la DNA pentru, modul in care a fost musamalizat de procurorul Leucea, pentru ca nu a luat probele in timp util si a favorizat persoane implicate, nefiind NIMENI macar trimis in judecata. De ce DNA sau alte autoritati nu a s-a sesizat corespunzator in acest caz de omor, si procurorul in cauza impreuna cu faptasii sunt liberi? Unde este dreptatea domnilor? Este revoltator sa constati ca o crima ramane nepedepsita in timp ce un om caruia nu i se poate dovedi nici una din acuzatiile fabricate , este lasat in arest la domiciliu. Cu siguranta este un motiv de mare frica, traim in tara in care cei drepti sunt judecati si infractorii stau liberi, asta datorita unor magistrati care nu raspund in fata legii. Sa stiti ca daca in fata legii nu raspundeti, veti raspunde in fata lui Dumnezeu.
Postat 01 Iulie 2016, 17:56 de pelemeda
succes
Noi le dorim succes in noua viata!
Postat 01 Iulie 2016, 16:18 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON