URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2012, 09:32

Şeful ANAF, Sorin Blejnar, suspectat de favorizarea contrabandistului orădean Racz Attila

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România TV a dezvăluit, vineri seara, că procurorii DNA îi cercetează pe şeful ANAF, Sorin Blejnar şi pe Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al acestuia, pentru instigare la evaziune fiscală, şeful Fiscului fiind suspectat că a protejat cea mai mare reţea de contrabandă cu motorină şi benzină, patronat de petrolistul orădean Racz Attila (medalion stânga). Potrivit RTV, care citează surse din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şeful Fiscului ar fi protejat de mai bine de trei ani reţeaua condusă de Racz şi profilată pe contrabanda cu ţiţei.

Informaţiile dezvăluite în emisiunea RTV, neconfirmate oficial de DNA, mai arată că Blejnar şi Racz au mai fost anchetaţi de DNA în 2008, în urma unui denunţ al unui om de afaceri prahovean, Vlad Constantin. Blejnar a fost acuzat atunci, că percepea mită prin Racz Atilla pentru fiecare cisternă cu motorină care intra în ţară, legal sau ilegal. La acea vreme, Blejnar era adjunctul şefului de la Garda Financiară, structura centrală.

În denunţul de la DNA, Constantin a mai reclamat că Racz a încercat să îi cumpere firma, care avea autorizaţie de import şi comercializare combustibili în România iar după refuzul de a vinde compania, într-un singur an, Garda Financiară i-a făcut 73 de verificări, verificări puse pe seama campaniei de intimidare demarate împotriva sa.

De altfel, în discuţiile purtate cu Racz, Constantin a fost informat că "a făcut o greşeală":

Racz: Măi, tată, tu ai făcut o greşeală, nu ştiu ce ai vorbit de el.
Vlad Constantin: De cine?
Racz: De omu', de cine vorbim. N-are, nu mai vorbim numele lui...
Vlad Constantin: Ă... de Sorin? Aşa.
Racz: Ai vorbit prostii. Că-l termini tu, că-l dai tu jos.
Vlad Constantin: Bă, m-au enervat ăia la control atunci, mă.
Racz: Ştiu, tată, da' ai zis, ai vorbit prostii şi s-a enervat lumea (...)
Vlad C: Şi nu putem să cădem la pace, aşa cum ai zis cu el?
Racz: Ba da, mă, putem, da' ... Deci, ca să te lase el în pace, da, asta se poate. (...)
Vlad Constantin: Păi, şi cum facem cu ăsta, cu Sorin, să ne lase?
Racz: Păi, vorbesc eu (...) la tonă se plăteşte (...) 25 de euro la tona de motorină.

Anchetă reluată

În absenţa unor probe directe împotriva lui Blejnar, în 2009, procurorii DNA au dispus neînceperea urmării penale împotriva lui şi a lui Racz Attila. Dosarul a fost redeschis însă în vara anului trecut, după ce şeful secţiei de combatere a corupţiei, Lucian Papici, a infirmat ordonanţa de neîncepere a urmării penale.
Acum, pe lângă probele vechi, au apărut alte detalii despre reţeaua lui Blejnar, legătura dintre şeful ANAF şi contrabandişti fiind stabilită prin intermediul şefului de cabinet al lui Sorin Blejnar, Alexandru Codruţ Marta, care îl anunţa pe Racz chiar şi despre demersurile făcute de anchetatori împotriva sa.

SMS, 24.09.2010, ora 17.34, Marta Codruţ Alexandru către A. Racz: "Nu mai scoate maşinile până după 1 octombrie. Decât cu marfă bună. Aruncă orice hârtiuţe şi agende ai. Schimbă telefoanele. Aşa e mai bine. Nu ai probleme, acum, dar nu se ştie".

Convorbire 21.02.2011
Marta Codruţ Alexandru: Bine, atunci, mă cauţi joi să-mi aduci aparat nou.
Racz Peter Attila: Da, da, păi, aşa fac.
Marta Codruţ Alexandru: Ok, nu-i o... nu-i o problemă de asta şi poate nu vii cu mâna în buzunar, aşa..."

Contrabandişti în judecată

În ciuda "protecţiei", Racz a fost arestat şi trimis ulterior în judecată de DNA, împreună cu alte 14 persoane, pentru o fraudă de 20 milioane de euro. Potrivit DNA, în perioada 2009-2010, gruparea coordonată de orădean s-a folosit pentru realizarea fraudei de un antrepozit fiscal din Slobozia, SC Texas Group Oyl SRL, al cărui administrator, Florin Ciocoi, un tânăr cu doar două clase primare, a acceptat să le intre în joc şi să falsifice registrele contabile.

Astfel, sub pretextul fabricării unui produs finit, petrotex, pentru care acciza este mult mai mică, firma a achiziţionat motorină tip Euro 5 în regim suspensiv de accize, motorină comercializată fără plata accizelor către societăţi comerciale care deţin staţii de distribuţie carburanţi din judeţele Sibiu, Botoşani şi Brăila, prin intermediul unor alte societăţi "fantomă". Banii obţinuţi din tranzacţii erau plimbaţi tot prin conturile unor alte firme fantomă, controlate de grupare, şi scoşi în final pe baza unor justificări fictive cum ar fi achiziţia de cereale sau fier vechi sau ca datorii către persoane fizice.

Intimidări la martori

Potrivit informaţiilor RTV, după arestarea unor şoferi şi a administratorului cu două clase, pus de faţadă de capii reţelei, ceilalţi membri au început să ameninţe că spun totul anchetatorilor. Atunci au început telefoanele de intimidare. Pe lângă ameninţările legate de familie şi apropiaţi, mafioţii s-au folosit şi de "faima" şefului ANAF.

Convorbire C. Harasim - S. Livadariu
Harasim Cornel, ameninţat: M-a pus să mă uit pe ecran.
Livadariu Stelian: Pe ce?
Harasim Cornel: Pe ecran. Zice: "Uită-te pe ecran!" şi mi-a închis!
Livadariu Stelian: Şi cine era?
Harasim Cornel: SORIN BLEJNAR!

"Ancorat" şi în Justiţie

Conform RTV, relaţiile lui Racz se întind la cel mai înalt nivel, afaceristul având uşi deschise chiar şi în justiţie, ca dovadă publicându-se stenograma unei convorbiri telefonice prin care orădeanului i se solicita o rezervare pentru prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, la Hanul Pescarilor, complexul deţinut de către Racz la Săldăbagiu de Munte.

16.05.2011, ora 15.22, Racz apelat de Pocse Ioan Viorel
Pocse: Vezi că m-a sunat Viorel Gavra (n.r. prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor), diseară, pe la 7, 7 jumate, maxim până-n 8, merge până sus la tine la masă cu încă trei de pe la CSM la el aici şi vor la Rustic. Să fii şi tu acolo să mai vorbeşti şi tu cu el un pic.
Racz: Du-i în cramă, vor în cramă, masă mai retrasă? (...)
Pocse: Stai şi tu o oră cu ei, tati.

Contactat de BIHOREANUL, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, a recunoscut că a solicitat, într-adevăr, o rezervare la Hanul Pescarilor, în acea perioadă, însă ulterior a contramandat-o. "Am fost cu procurorul criminalist din Parchet şi o delegaţie de la Bucureşti, la masă. Am vrut iniţial să urcăm la han, însă în final ne-am dus în oraş, la Capitolium, chestiune care se poate verifica", spune Gavra.

Prim-procurorul susţine că nu are relaţii apropiate cu afaceristul acuzat de contrabandă. "Nu comentez acest subiect. Nu am nicio tangenţă cu Racz", a mai declarat Gavra.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
guias prietenul si sotia sa jurista lui racz attila
Guias de cate ori te-ai betivit la hanul fratelelui tau Racz si cati bani a luat,, jurista judetului,, de la el.Se stie ca aveai abonament acolo.Cand o sa justifici de ce ai gresit proiectul la casa ta,pardon este pensiune,camin cultural,scoala sau spital?Ce mai face jurista anului 2011?acum 3 ani mai avea restante din anul I.RUSINE sa va fie parvenitilor.Te asteapta Racz sa-l vizitezi si sa ramai cu el,doar sunteti prieteni.Poti sa o duci si pe ,,jurista Bihorului,, poate va mai betiviti ca-n vremurile bune.Prost ai fost bou ramai.
Postat 23 Februarie 2012, 18:27 de geo
gavra peste tot
gavra este peste tot unde sunt bani multi .da' ... numa ' intimplator ,si el om si el vrea papa.
Postat 06 Februarie 2012, 12:48 de mircea
Picnic
Finalul articolului este emblematic pentru justitiarii nostri.Ditamai prim-procurorul \"muta\" brusc si pe-ndelete accentul pe locatia unei experiente culinare.La fel de neinteresant este daca cineva a decontat consumatia...N-ar fi mirat pe nimeni daca dl.Gavra comenta filmul \"Aripioara sau picior\"-cu Louis de Funes...Practic,valoarea informationala a cuvintelor prim-procurorului este ZERO.In cazul de fata nu-i vorba de vreo sezatoare unde-s de ascultat basme,snoave sau fabule...E vorba despre cateva tranzactii derulate (pe) sub nasul catorva institutii populate de oameni care nu-i defel sigur ca au facut exact (sau macar aproximativ) ceea ce au (aveau) de facut conform fisei postului.Se poate lesne-ntampla ca \"activitatile\" cu pricina sa nu fi fost chiar simple actiuni de caritate.S-au vazut minciuni si hotii rasunatoare chiar la case mai mari,cu \"actori\" ceva mai persuasivi.
Postat 06 Februarie 2012, 10:30 de gyorgy tozser
este exact ce a cerut U.E
JOS CORUPTIA, distrugem tot sisitem politic din TEMELI si constituim alta POLITICA dar CONTROLATA de cine: JUSTITIE, a crescut evaziunea datorita unui GUVERN care s a instalat precum raia si a accelerat fraudele nu avem CALITATE individuala , oamenii buni ne am multumit cu rebuturi sociale pe banii nostri publici.
Postat 06 Februarie 2012, 10:11 de asistam la CORUPTIE
Guias hotul
Dar de hotul de Guias nu se scrie nimic ? Pai cum de a ajuns sa aiba casa de 700 de mp ? Un adevarat castel ! Sau cum a avut tupeul sa incerce sa " albeasca" banii negrii din spaga prin declararea ca fiind " cadouri" la botezul lui fiu-su ( vreo 40000 de euro)? Cum a devenit nevasta lui Guias cea ma capabila avocata pe la firmele din Bihor ? Oameni precum Guias vor trebui eliminati din sistem !
Postat 05 Februarie 2012, 21:51 de Robert
JOS BASESCU SI PDL< USL< UDMR<PNL!
de ce nu ati scris de protestul organizat prin care se cere DEMISIA LUI GHILEA si BOOOC , rusine cum ati omis acest PROTEST ? in strazi joos PDL ! JOS GHILEA ! JOS BOLOJAN ! ne am saturat de hotii si iar hotii, JOS cu CRIMINALI care ne conduc sunt complici la actuala POLITICA si GUVERNARE!
Postat 05 Februarie 2012, 18:22 de JOS GHILEA
INTREBARE
DOMNUL DIN POZA STIE SA CANTE REPERTORIUL LUI ELVIS? EU SUNT FANA ELVIS!
Postat 05 Februarie 2012, 13:04 de O GAGICA
gelu
asta nu era in legatura si cu gelu? gelu mudura?
Postat 05 Februarie 2012, 12:11 de dante
CE POZA!!!!!!!!!!!!
CE POZA MISTO ARE ASTA, CA UN DANDY-BOY........ZICI CA E UN ELVIS, CAM AFUMAT OLEACA, CE-I DREPT, PARE!!!!!!!!!!!!!
Postat 05 Februarie 2012, 11:52 de O GAGICA
d-zeu ne iubeste si ne invata sa evitam PROSTIA lacomiei
Racz: Du-i în cramă, vor în cramă, masă mai retrasă? (...) nu asa se manaca de GRATIS si platit de popor :)) dar la RAMADA cu BLAGA cat s a mancat de GRATIS ! are ROMANIA la porci de ingrasare vai de noi mai ceva ca porci taiwanezi :)))) cand ii taiem ? sa i degustam si noi daca ii tinem bine suntem pofticiosi, salivam , de ar crapa cat mai repede, moartea naturala rezolva orice problema, bagati cat mai mult in ei .
Postat 05 Februarie 2012, 11:03 de IDIOTI
se adevereste, timpul scoate adevarul la suprafta si spuneti ca CRIMA nu este necesara a costat 3 mi
toti care au facut INFRACTIUNI la indigoou au fost DRESATI de cei din varf, practic si concurenta neloiala este complice la abuzurile comise POLITIC-oarganizatie criminala :))) cineva ii dreseaza si ii foloseste ca sclavi pentru o categorie sociala, si ii expulzeaza fortata afara ca sa se sterga in timp urmele sa uite poporul, luati va si banii cu voi in MORMANT ne intereseaza hrana naturala nu 20.000.000 de euro furati anulde o turma, vrem hrana sanatoasa nu BANII, nu intelegeti ca hrana se strica banul se fura continuat :)) popor de tampiti sunt cei care nu si recunosc natura primitiva, BANUL nu ramane la nimeni , intelegeti sau nu! da cine l a pus pe Gavra in FUNCTIE sunt o gramada pusi intentionat .....CORUPTIA vb OLANDEI :))) la nivel central,cat ati huiduit Olanda ca va apara:)).Orice examen dat oriunde te pica cu sutimi si cotizatia, e normal nu v ati gandit ce inselaciune grava este avem multa mizerie POLITICA dar ne place !ce capacitate, ce randament da de unde furam si cotizam, dar iti furi propria viata :carpa sociala, sclav.
Postat 05 Februarie 2012, 10:50 de ha, ha, ha, ha
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON