URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Septembrie 2016, 18:15

“Să ne păzim moştenirea”: UDMR Oradea strânge semnături împotriva demolării caselor de pe străzile Avram Iancu şi Sucevei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii UDMR Oradea au declanşat o amplă campanie de strângere de semnături pentru salvarea caselor de pe străzile Avram Iancu şi Sucevei, prevăzute să fie demolate conform Planului Urbanistic General al municipiului care propune lărgirea viitoare a celor două străzi.

Pornită sub deviza “Să ne păzim moştenirea”, campania a fost popularizată, miercuri, pe Facebook şi îşi propune să strângă cât mai multe semnături împotriva proiectului, pe care, apoi, împreună cu o petiţie, să le înainteze Primăriei Oradea.

Potrivit organizatorilor, orădenii - români şi maghiari - sunt aşteptaţi să semneze petiţia la oricare din sediile organizaţiilor de cartier ale UDMR sau, în curând, şi în varianta on-line.

UDMR a pregătit, de asemenea, şi un forum cetăţenesc, având aceeaşi temă de discuţie, care se va desfăşura vineri, 16 septembrie, de la ora 18.00, la sediul organizaţiei de pe strada Simion Bărnuțiu nr. 14. “Dacă eşti orădean şi ţii la acest oraş, te aşteptăm să îţi spui părerea şi să ne susţii în orice mod”, transmit organizatorii pe Facebook.

Deocamdată, toate aceste iniţiative sunt promovate doar prin mesaje în limba maghiară.

Potrivit Planului Urbanistic General, prezentat în detaliu de BIHOREANUL, în jurul centrului istoric al oraşului se intenţionează amenajarea unui inel ocolitor pe direcţia străzilor Decebal, Dacia, Republicii, General Magheru, cu trecere prin turbogiraţie şi revenire în Decebal prin strada Sucevei.

Perpendicular pe inelul ocolitor ar urma să fie amenajată o pietonală lărgită care să lege zona centrală de campusul universitar, lucru posibil doar prin mutarea actualului front al străzii Avram Iancu în drept cu intrarea la unitatea de pompieri. Acest lucru ar impune lărgirea străzilor Avram Iancu şi Sucevei la două benzi pe sens, prin demolarea unui rând de case.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
@Ardeleanul
Si "prosti" si agramati, dar, lucru foarte important, plini de "intelepciune"!
Postat 19 Septembrie 2016, 22:41 de User anonimizat
,,anticomunist"
dragul meu, chiar daca stiti doar sa jigniti si sa.... totusi eu va iubesc, si stiti de ce? un crestin asi iubeste semenii chiar daca au pareri diferite, chiar daca sunt ei comunisti si au o ura fata de cei cari gandesc altfel decat ei, chiar si daca nu accepta alte pareri! Desigur e cam greu sa intelegem asta (nu toti) vedeti dumneavoastra unii mai au taria de asi spune parerile chiar daca sunt ,,prosti" Dumnezeu sa ne ierte si sa ne dea o minte inteleapta sa putem fii umani.
Postat 16 Septembrie 2016, 10:24 de Ardeleanul
@bihoreanoradean
Eu nu ma refeream la valoarea industriala a fabricii de bere, ci la valoarea sa istorica. Cat despre prietenii mei din primarie, sa stii ca am, putini e drept, dar sunt simpli slujbasi si nu cu functii, cum incerci sa insinuezi. Iar despre ansamblul rezidential din Calea Aradului, mai informeaza-te, ca esti in eroare, despre cine a facilitat construirea lui!
Postat 16 Septembrie 2016, 08:35 de User anonimizat
De ce numai UDMR-ul !
De ce numai UDMR-ul trebuie sa apere arhitectonica si orasul de demolari fara noima ! .Deja se vad ,,modernizarile''la ce ambuteiaje au dus in centrul Oradei !.Si oradenii fie ei romani sau etnici ,nu conteaza trebuie sa fie solidari si sa impiedice demolarile anuntate prin noul PUG !Semnez si eu petitia insa oare va produce ea efecte !!.A demola este usor , a contrui ,durabil si de viitor este foarte greu D-le Primar Bolojan .Si nu tot ce este nou este si mai bun ,mai ales cand vorbim de arhitectura unui oras !Lasa-ti Oradea ,,in pace "cu istoria ei si construiti ,in jurul ei un alt oras ,cum vor muschii vostrii ,pe latime ,pe lungime si pe inaltime .
Postat 15 Septembrie 2016, 19:36 de PETREI
Dezvoltare FĂRĂ DEMOLARE !
Gavril ! Te somez să administrezi orașul NU să-l dezvolți , și nici într-un caz prin demolări ! așa ai fi făcut și cu Sânmartin ! Păcat că ai nume de sfânt dar te porți ca un drac
Postat 15 Septembrie 2016, 13:02 de vocilebihoreanului29
anti- comunistu
stimate cetatean asa zis anticomunist (defapt un adevarat comunist) incet incet ati dai arama pe fata, stiti cumva ce planuri marete aveau si faceau comunistii??? desigur ca stii, programau demolari, atat materiale cat si spirituale, si rodul muncii lor se vede.....unul esti chiar dumneata!!! atunci cand citesc comentariile dumneavoastra si vad cu cata ura scrieti, ma intreb chiar nu ati invatat nimic. Doamne ocroteste Oradea, si pe toti locuitorii din acest oras. FELICITARI tuturor care au curaj sa se opuna dictaturii comuniste ale mafiei catarate in varful orasului.
Postat 15 Septembrie 2016, 12:56 de Ardeleanul
@ anti
Nu am devenit brusc sustinatorii mostenirii maghiare (incearca sa nu citesti printre randuri). Totodata ma bucur ca ai adus in discutie problemele din trecut (mai putin fabrica de bere care a avut din pacate soarta nefericita de care a beneficiat intreaga industrie romaneasca dupa revolutie). Asadar revenind la ansamblul rezidential de pe calea aradului, intreaba-l pe prietenul tau de la primarie, de ce in continuare ca sa cumperi o locuinta in acel ansamblu (la preturi de lux) trebuie sa "dovedesti" ca meriti sa beneficiezi de o locuinta "sociala" asa cum de fapt au fost gandite inainte sa fie construite.. "Prietenii" din pnl si de la selina stiu de ce..
Postat 15 Septembrie 2016, 09:34 de User anonimizat
@BlackCrow. @TDS,@bihoreanoradean
si pentru altii ca voi, care ati devenit brusc sustinatori ai mostenirii maghiare, as vrea sa "fac" si eu o intrebare. Cand s-a demolat fosta fabrica de bere si cladirile din jurul ei, pentru a face loc unui Mall al sponsorului UDMR, n-a mai existat nici o problema de identitate? Fabrica aceea isi avea inceputurile la anul de gratie 1717, iar in forma daramata pe la 1896. Dar cand s-au daramat casele de pe calea Aradului pentru a face loc ansamblului rezidential al unui alt sponsor UDMR, nu mai era vorba despre identitate? Nu stiu, intreb si eu? Sa nu fiu inteles gresit si eu sunt pentru salvarea si restaurarea tuturor cladirilor emblematice si reprezentative ale acestui oras, dar nici nu poti sa pui frana dezvoltarii unui oras din cauza unor case fara valoare erhitectonica sau istorica. Faptul ca TSD a trecut de mii de ori pe acolo, nu e zau, un argument! Iar daca acest principiu ar fi fost valabil si in secolul XIX, atunci intreaga pleiada de cladiri emblematice cu care Oradea se mandreste, ori n-ar fi existat, ori ar fi existat in cu totul si cu totul alte locatii.
Postat 15 Septembrie 2016, 09:27 de User anonimizat
Petiții, petiții...
Am auzit ,,pe surse''că PRM inițiază o petiție pentru lărgirea străzii Cuza Vodă...câte un rând de case de pe stânga și de pe dreapta...e cam îngesuială acolo.
Postat 15 Septembrie 2016, 09:15 de caragiale
ce e mult, e mult!
Indiferent ce interese ascunse ar avea maghiarii, dezvoltarea orasului nu cred ca sta in demolari de case si noi pietonale. Avem corso-ul pietonal, avem Piata Unirii pietonala + extinderi de trotuare si desfiintare de parcari unde nu era cazul.. Toate aceste modificari au venit cu ambuteiaje si haos in trafic. Oradeanul de rand are doar de suferit intr-un oras care oricum era sufocat.
Postat 15 Septembrie 2016, 07:18 de User anonimizat
PRECIZARE
N-am locuit pe Avram Iancu dar am strabatut-o de mii de ori!
Postat 14 Septembrie 2016, 23:28 de TDS
STRADA COPILARIEI MELE ! NU POT ACCEPTA DISTRUGEREA EI DE CATRE B.I.G.&LIPOVEANU
Voi semna petitia! Ca roman sadea ce ma aflu voi semna pentru o cauza justa ! Evident ca o petitie nu produce efecte juridice! Dar poate influenta decizii! Cred si sper...
Postat 14 Septembrie 2016, 23:25 de TDS
@BlackCrow
Tocmai asta spuneam și eu, venetic în Oradea, ca nu ATI avea de ce sa-l revendicări pe "Avram Iancu", eroul, ci doar unele clădiri de pe strada Avram Iancu (Kert urca) pentru un viitor frate cu trecutul. Succes, băștinașiule!
Postat 14 Septembrie 2016, 23:17 de Altul
semnaturile pă feisbuc
nu au nicio valoare juridica! e clar?!
Postat 14 Septembrie 2016, 22:33 de ADINA
Să cunoaştem trecutul oraşului !
Acel PUG mizerabil este o ameninţare la trecutul arhitectonic al oraşului indiferent de etnie sau simpatii politice !!! N-are importanţă că ai fost de acord sau nu cu un referendum repetat la infinit sau că străzile sunt cunoscute sub numele de Sucevei (original Vámház) sau Avram Iancu (original Kert utca). De exemplu pe colţul străzii Avram Iancu şi Iuliu Maniu se află clădirea care era odinioară cămin pentru elevii români, instituţie finanţată de Nicolae Jiga. Mergeţi să vedeţi placa comemorativă ! Imobilul ar trebui renovat grabnic, nu demolat ! Puţin mai încolo este aşa numita "casă turcească", una dintre cele mai vechi case din oraş. Dar astea pentru cei care sunt doar venetici în Oradea/Nagyvárad/Großwardein nu prea au valoare...
Postat 14 Septembrie 2016, 21:41 de BlackCrow
.
udmr si pesede nu are ce comenta in Oradea dupa ce nu au sustinut referendumul
Postat 14 Septembrie 2016, 19:53 de David
Dacă este vorba de viitor...
Cred ca este foarte important viitorul orașului, mai ales ca a fost consfințit de consilierii municipali prin PUG. Unde au fost udmr-istii, n-au făcut lobby? Apoi nu cred ca ar avea ei de ce sa-l revendice pe "AVRAM IANCU", nu cred ca este moștenirea lor!
Postat 14 Septembrie 2016, 18:48 de Altul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON