URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2014, 19:17

S-a blocat drumul rapid! Consiliul Local a respins declanşarea exproprierilor de pe al doilea tronson

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Drumul rapid s-a "înfundat" în Consiliul Local. Declanşarea procedurii de expropriere pentru cel de-al doilea tronson al şoselei care va lega podurile Dragoş Vodă şi Theodor Neş prin strada Ecaterina Teodoriu a căzut la doar un vot diferenţă, pe fondul opoziţiei PDL şi UDMR.

În condiţiile în care un ales USL a absentat, puterea locală a reuşit să adune, în şedinţa de luni, doar 17 voturi pentru exproprierea a 41 de proprietăţi, din care două case, de pe porţiunea viitorului drum rapid delimitată de Dealul Ciuperca şi strada Gheorghe Doja, în vreme ce pragul minim acceptat pentru ca hotărârea să fie aprobată era de 18 voturi.

"Nu a existat dialog!"

Consilierul PDL Cristian Puşcaş şi-a argumentat opoziţia faţă de proiect prin modul deficitar în care municipalitatea a comunicat cu orădenii expropriaţi de pe primul tronson de drum delimitat de podul Dragoş Vodă şi Dealul Ciuperca.

"Nu a existat niciun fel de dialog cu persoanele expropriate. Sunt cazuri în care orădeanul deţine o parcelă de 700 metri pătraţi, e tăiată în două de drumul rapid şi omul rămâne cu 400 metri pătraţi de o parte şi 70 metri pătraţi în altă parte, care de acum are valoare zero lei", a spus Puşcaş.

Consilierul a acuzat municipalitea că operează în forţă fără a-i informa din timp pe cei afectaţi de exproprieri. "Este o atitudine de totală ignoranţă faţă de aceşti cetăţeni", a zis democrat-liberalul.

"Oamenii au fost înştiinţaţi"

În apărarea municipalităţii, directorul Adminisitraţiei Imobiliare Oradea, Cristian Beltechi, a spus că, deşi nu au primit încă înştiinţări oficiale, acestea urmând să fie expediate după apobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei, orădenii afectaţi de exproprieri au fost informaţi de ceea ce urmează să se întâmple.

"Oamenii au fost înştiinţaţi de ceea ce urmează să se întâmple, pentru că am fost în casă la ei. Nu aveam cum să facem evaluarea fără să intrăm pe proprietatea omului. Sunt relevee la toate imobilele", a spus Beltechi.

Directorul a mai menţionat că acolo unde traseul drumului rapid taie în două o proprietate, deţinătorul terenului nu va fi lăsat în pagubă. "Le-am spus deja proprietarilor: suprafeţele rămase care nu mai pot fi valorificate vor fi cumpărate de noi", a declarat directorul.

Precizările reprezentanţilor municipalităţii nu au convins însă opoziţia din Consiliul Local. Noile exproprieri au fost respinse prin votul "împotrivă" a 8 reprezentanţi PDL şi UDMR.

Cresc costurile!

Reprezentanţii opoziţiei au forţat blocarea proiectului cu atât mai mult cu cât susţin că nivelul contribuţiei municipalităţii la această investiţie, estimat iniţial la 56%, este mult mai mare în realitate.

În cadrul aceleaşi şedinţe, aleşii au fost chemaţi să aprobe indicatorii tehnico-economici pentru amenajarea iluminatului public şi a utilităţilor în zona de Nord-Est a Dealurilor Oradea, în valoare de 1,1 milioane euro. Lucrarea ar urma să deservească exact drumul rapid, fapt pentru care consilierul local Iulius Delorean (UDMR) a atras atenţia că ar fi trebuit să fie cuprinsă în proiectul mare.

"Iluminatul public trebuia inclus în proiectul drumului expres. Dacă facem un calcul, o să vedem că procesul de cofinanţare plătit din bugetul oraşului pentru această investiţie bate de la 56% cât era iniţial la 66%", a spus Delorean. Consilierul local a arătat că în acest context contribuţia municipalităţii la acest proiect va fi de 5,5 milioane euro.

Investiţia în iluminat a fost aprobată în final cu majoritate de voturi. Consilierii UDMR au votat "împotrivă".

Un proiect de milioane...

Menită să decongestioneze traficul rutier pe străzile Magheru, Republicii şi Ştefan cel Mare, construcţia drumului expres, cofinanţat din fonduri transfrontaliere, va trebui finalizată până la sfârşitul anului viitor.

Potrivit proiectului, noua cale de acces, în valoare de circa 15 milioane euro, va avea câte un sens giratoriu la fiecare din capete şi al treilea la intersecţia străzilor Louis Pasteur cu Ecaterina Teodoroiu. Giraţiile sunt menite să asigure orădenilor care locuiesc pe deal posibilitatea să circule pe drumul expres atât spre Calea Clujului cât şi spre cartierul Oncea.

Costurile noii căi de acces sunt cu atât mai ridicate cu cât pentru construcţia ei municipalitatea trebuie să facă atât exproprieri cât şi lucrări de fundare. Situat la baza dealurilor drumul trebuie consolidat pe o lungime de 1,5 kilometri prin piloţi foraţi în sol la o adâncime de 18 metri până la stratul de rocă dură.

Cel mai probabil, proiectul privind exproprierile va vi repus pe masa consilierilor locali, în următoarea şedinţă.

Citiţi pe această temă şi articolul: "Drum peste case: Orădenii expropriaţi acuză primăria că îi "lucrează" la secret"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
intrebare
intrebare pt idiotu de marcel, care va ajunge cu 100 km/h, noaptea, in 10 minute din episcopia in centru, NU MAI bine se facea cu cei 20 de milioane de euro, cat va costa drumul asta, intersectia asta TURBOGIRATIA, care incurca traficul, si care a costat 3 milioane, dupa cum zic astia./ADICA repari cu 20 de milioane , ce ai facut prost cu 3 NU mai ok era sa faca de la inceput, pasaje, si ce-o mai fi, decat sa deschida un drum pentru trafic zi si noapte de microbuze, si tot felul de idiotzi care vor merge cu viteza pe la noi prin gradina, DRUM care va fi foarte scump de intretinut din cauza dealului, Ce sa faci cu idiotzi ca marcel, si ca cei din primarie, trebuie sa le explici, ca decat doua lucruri gresite, mai bine unul bun, Ar fi luat aceleasi paraindarat si daca faceau bine intersectia din centru, si nu mai deranjau somnul la mii de oameni.
Postat 19 Februarie 2014, 08:39 de gino
INTREBARE
deci, fac un drum expres pe care va circula idiotu de MARCEL, care spune ca ajunge in 10 minute din episcopia pana in centru , probabil cu 100 pe ora, cu un bmw de cocalar, si noaptea daca e posibil, ca sa corecteze idiotzenia de intersectie din centru pe care cica au cheltuit 3 milioane de euro, acuma vor cheltui 20 de milioane sa faca un drum care deranjeza mii de oameni, NU MAI BINE FACEAU DE LA INCEPUT CU 23 de milioane, ce pasaje trebuiau facut sau tuneluri, la superturbogiratia din cauza careia se incurca circulatia in tot orasul>?il intreb si eu pe idiot de marcel, si pe nesimtitii ceia ce vor circula toata noaptea cu viteza prin gradina mea
Postat 19 Februarie 2014, 08:33 de gino
Astept lamuriri !
M-am uitat pe site-ul primariei Oradea si am numarat 18 consilieri usl. Repet, din totalul de 27 de consilieri usl are 18, fix 2/3. Cine-i opreste sa-si voteze ,,proiectele" ?! Ziceti-mi ca ala care a murit (Lucian UNITA) ii ,,incurca" pe uslamisti... Baiu-i ca freaca menta (adica isi vad de afaceri; sunt la ciolan) consilierii uslamisti, ii doare la basca de sedinte, de bolovan, de... Iar expropriatii daca nu se unesc si nu-si angajeaza un avocat, daca nu cer o expertiza tehnica judiciara care sa aiba ca obiectiv evaluarea TUTUROR proprietatilor, atat cele expropriate cat si cele care raman, vor fi furati cat incape de un beltechi, de un ghitea, de un bolovan, de o lipovanca, adica de toti din primarie !
Postat 18 Februarie 2014, 06:54 de uslamist
Re: David
Cea mai treaba dintre treburi a facut-o atunci cand, pe banii tai de la sinagoga, a facut sensuri giratorii, dupa care le-a desfiintat pe motive de legalitate si de tehnica rutiera; e un idiot notoriu.
Postat 17 Februarie 2014, 22:14 de Boss
Re: Marcel
O sa faci drumul pe traseul acesta din Episcopia pana in Centru atunci cand o sa ai varsta la care nu o sa mai poti conduce masina ... iar PDL va fi doar o amintire ...
Postat 17 Februarie 2014, 22:11 de Boss
Expropiaţii nu au primit nimic oficial dar sunt nerăbdători să plece cu terenuri şi case cu tot !?!
Cam cât de tembel poate fi un director din primărie ca să afirme aşa ceva? Iar dacă tot se sapă la 18 m adâncime, poate ar fi interesant să treacă drumul direct pe sub terenurile oamenilor, că şi aşa sunt obişnuiţi cu trenul de pe traseu iar scuturatul caselor e la ordinea zilei !?! Cel mai interesant este însă faptul că viitorul traseu de drum expres e incert, în schimb va fi puternic iluminat prin votul consilierilor de la bunul prieten LUXTEN !?! Pentru a fi pus în aplicare acest proiect se va ajunge la aproape 20 milioane euro, ceea ce înseamnă o arvunire de cca. 10 milioane la bănci din partea municipalităţii !?! Când pleacă Bolojan din primărie se vor putea închide porţile cu lacăte groase, că bani nu vor mai fi nici pentru aspiratul apartamentului 101 din clădirea primăriei !?!
Postat 17 Februarie 2014, 22:08 de Carp III
Multumim!
Suntem mult in urma Clujului si chiar si a Aradului. De cativa ani se misca ceva prin orasul asta, care de avut potential are, dar noi nu stim numai sa ne batem in orgolii politice. nici Bolojan nu e perfect, DAR FATA DE ORICINE A FOST PRIMAR PANA LA EL, a facut treaba in oras. Dixit! Romanul Simplu!
Postat 17 Februarie 2014, 20:03 de David
BINE BAH PDL!! INTARZIATI DEZVOLTAREA ORASULUI, CA POATE CU PROSTIA VA IA SI PE VOI LUMEA IN SEAMA!
PDL ORADEA, DACA CU INTELIGENTA NU PUTETI IESI IN FATA, MACAR CU PROSTIA! SI PROSTIA E ASA MARE CA SEMNALIZEAZA! DE CE SA FACEM 5-10 MINUTE DIN EPISCOPIA PANA IN CENTRU? MAI BINE SA FACEM 30 MINUTE! CA DESTEPTII PD-L ORADEA CU CREIER DE GAINA PREFERA SA INCURCE PLANURILE LUI BOLOJAN, DOAR, DOAR II MAI BAGA SI PE EI CINEVA IN SEAMA! PLECATI ACASA POLITRUCILOR !!!
Postat 17 Februarie 2014, 19:34 de Marcel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON