URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2016, 15:58

Referendumul pentru unificarea Oradiei cu Sînmartin se va desfăşura simultan cu alegerile locale, dar în secţii de votare diferite

Referendumul pentru unificarea Oradiei cu Sînmartin se va desfăşura simultan cu alegerile locale, dar în secţii de votare diferite foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vor fi deodată, dar separat! Primarul Ilie Bolojan a luat decizia organizării referendumului privind unificarea municipiului Oradea cu comuna Sînmartin simultan cu alegerile locale din 5 iunie, dar în secţii de votare diferite. Organizarea referendumului în secţii de vot separate a fost hotărâtă, fără a mai aştepta răspunsul Biroului Electoral Central, pentru a nu intra în criză de timp şi are la bază o speţă identică.

"Biroul Electoral Central s-a pronunţat de această manieră într-o speţă similară din Botoşani, unde o comună dorea să iniţieze referendumul simultan cu alegerile, iar răspunsul a fost că se poate, dar în secţii de votare separate", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Calendarul şi bugetul referendumului va fi stabilit joia viitoare de Consiliul Local. Edilul nu s-a hotărât încă dacă va propune deliberativului ca membrii Biroului Electoral Municipal care va organiza alegerile, precum şi cei ai birourilor secţiilor de votare vor fi retribuiţi, ca în cazul primului referendum organizat anul trecut pe 10 mai, sau vor presta în regim de voluntariat la fel ca la cel de al doilea referendum din 14 iunie.

"Încercăm să ţinem costurile cu organizarea referendumului la cel mai redus nivel posibil, dar nu am luat încă o decizie în acest sens", a declarat primarul.

Practic, în următoarele săptămâni, municipalitatea va trebui să dubleze numărul celor 143 de secţii de votare deja amenajate în oraş.

"Am făcut deja verificări în teren şi vom încerca să amplasăm noile secţii de votare în aceleaşi unităţi de învăţământ în care sunt pregătite cele pentru alegerile locale ca să nu punem orădenii pe drumuri", a declarat Mircea Oaie, şeful Direcţiei Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente.

Potrivit directorului, urnele de vot folosite în 2012 pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean, care nu va mai fi desemnat direct de alegători ci, ulterior, indirect, de consilierii judeţeni, vor fi folosite la referendum.

De asemenea, nu este exclus ca, pentru reducerea cheltuielilor, două din cele şase cabine de vot deja pregătite în fiecare secţie pentru alegerile locale să fie alocate secţiilor pentru referendum.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
@pinonel
Esti un ciudos negativist. Incerci sa-ti imprastii propriile frustrari in publiC. E penibil ceea ce faci, insa, nu e dupa tine.
Postat 24 Aprilie 2016, 18:41 de Control_Room
he, he, he @control_room... povesti!esti panic_room
Buna chestia cu repetitia! Speer sa fi invatat si taranii din Sanmartin cu ce escr*ci au de a face!
Postat 24 Aprilie 2016, 10:37 de pinonel
Foarte bine !
REPETITIA este MAMA INVATAURII. Posibil ca acum oradenii sa inteleaga mai bine avantajele unei localitati mai mari., ceea ce inseamna pe scurt: DEZVOLTARE.
Postat 23 Aprilie 2016, 16:43 de Control_Room
DICTATURA!!!!!!
Asta nu mai e vointa poporului, cetatenilor celor doua unitati administrative! Este DICTATURA! VOINTA proprie si personala a dlui BOLOJAN! Si inca ceva: unde-i logica!? Poate ca noul ales al comunei si, de ce nu , si al municipiului Oradea, nu-si mai doresc asta! Lipsa de respect fata de cetatenii celor doua entitati! DICTATURA!
Postat 23 Aprilie 2016, 14:21 de carlos
Unificare vs. Desființare !!!
Validarea referendumului nu se va putea face la nivelul unei Hotărâri de Guvern, care ar finaliza procesul teoretic de unificare, în lipsa unui demers valid de desființare a unității administrativ-teritoriale Sânmartin ... ori acest lucru nu se va mai întâmpla, pentru că locuitorii comunei ei au înțeles de acum în mod practic, că este inoportun să se ”alieze” cu demersurile repetate ale unui oraș cu mari probleme financiare în următorii patru ani !!! Se știe bine acest lucru, dar se încearcă orientarea campaniei electorale având ca temă centrală tocmai ideea referendumului, ca un un așa-zis mijloc democratic, venit din partea unui posibil ”suspect” de prea mare adversitate dovedită față de proprii contribuabili !!!
Postat 23 Aprilie 2016, 11:00 de WinDos
?!
Aia din Sanmartin mai voteaza?! Zic unii ca nu mai trebuie, ca la Sanmartin votarea ,,a iesit bine" anul trecut si asa ramane! Dar la Oradea n-a iesit cum a vrut nea ilie si prin bunavointa si marinimia edilului sef li se mai da o sansa oradenilor sa-si bage capul in lat. Pai daca-i asa, de ce taranii n-au voie sa-si scoata capul din lat?! Inteleg! Cine a fost prost(it) odata, asa ramane! Doar pt. cei care n-au picat in cursa promisiunilor desarte, doar pt. aia se repeta si se repeta pana iese cum vrea papusarul?!
Postat 23 Aprilie 2016, 10:06 de pinonel
SI TOTUSI...
@CHRIS : Comisia de la Venetia nu este un simplu...vecin ! De ce crezi ca proiectul revizuirii Constitutiei va fi avizat de aceasta Comisie ? Oare de ce ? In principiu nici in acest caz nu se poate impune ceva ! Dar Bolojan totusi a realizat ca merge pe sarma si macar Referendum - ul se va desfasura in sectii de votare diferite de cele ale alegerilor ! Sa vedem ce intelege Mesia Bolojan prin sectii diferite ! Asa ca...mai moale cu medicamentele ( spre exemplu eu habar n-am ce ai insirat ; tu insa , constat ca le cunosti foarte bine...).
Postat 23 Aprilie 2016, 09:09 de TDS
@TDS
mai bine adreseaza-te medicului sa iti schimbe reteta. care o iei acum nu da roade. medicamenteeeeeee. comisia de la venetia nu a impus ce spui tu cu organizarea referendumului ci doar a recomandat. daca vecinul tau iti recomanda sa iti mai cumperi o casa in zona de IMPACT nu o iei ca asa a spus el. dar tii cont de parerea lui. teapa e oricum a ta :)))))))
Postat 23 Aprilie 2016, 08:50 de User anonimizat
RETRAGETI
Ca sa fie complet numele meu , era necesar sa se introduca si prenumele " Dan " ! Acum eate 8,40. Daca in termen de 24 ore Bihoreanul nu retrage comentariul semnat TeodorSarca ma adresez Instantei ( Bihoreanul stie cine semneaza TDS ).
Postat 23 Aprilie 2016, 08:40 de TDS
RE: RETRAGETI
TDS, nu înţelegem ce doreşti cu instanţa. Comentariul te deranjează, sau userul? Comentariul e în limite rezonabile (comparativ chiar cu multe din comentariile tale), iar userul - o zici chiar tu - diferă de numele tău printr-un prenume... Deci, ce doreşti?
Postat 24 Aprilie 2016, 23:45 de Moderator
@TDS - asculta sfatul unui specialist !
TDS , fugi iute la cea mai apropiata farmacie si comanda : Haldol , zoloft , frontin , haloperidol . Si ia cat de multe de urgenta !!
Postat 22 Aprilie 2016, 22:37 de TeodorSarca
@Tinas
Eu pot sa-ti demonstrez ca s-a spus de fiecare data DA la referendumul pentru unificare, dar nu cred ca tu poti sa intelegi.
Postat 22 Aprilie 2016, 21:17 de peterpan
hmmmmmmm
Asta ...nu intelege ca i s-a spus de doua ori..NUUUUUUUUUUUUUU..SAU FACE REFERENDUM pina stampileaza cu minuta lui cate voturi ii trebuie...si oare de ce tremura asa tare???
Postat 22 Aprilie 2016, 20:57 de Tinas
PAS
@Mekong_Delta: : Nu-ti face griji pentru mine ! Ingrijoreaza-te pentru madama care....LINGE !
Postat 22 Aprilie 2016, 19:33 de TDS
LOL
TDS - mai ia şi aer, că te sufoci.
Postat 22 Aprilie 2016, 19:28 de Mekong_Delta
REFERENDUM BIO ECO
Macar atat ! Daca pe Bolojan il doare undeva de Comisia de la Venetia sau CCR , macar atat ! Daca tot veni vorba despre Referendumuri va anunt ca azi am fost condamnat la cateva secunde de inchisoare cu suspendare ! Daca Dragnea a luat doi ani , cateva secunde imi apartin ! (***)
Postat 22 Aprilie 2016, 18:51 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON