URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2016, 11:31

Reacţii după eşecul constituirii CJ Bihor: Kiss spune că „nu s-a schimbat nimic”, Mang invocă DNA şi îi face „laşi” pe liberali, aceştia promit că vor „lupta până la capăt”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei 18 membri PSD, UDMR şi ALDE au ratat, miercuri, consfinţirea noii majorităţi negociate anterior pentru constituirea noului Consiliu Judeţean Bihor, după ce au fost lăsaţi în ofsaid de cei 17 reprezentanţi ai PNL, care au dorit ca prin acest gest să scoată în evidenţă fragilitatea combinaţiei celor trei partide, nevoite să repete tentativa la următoarea convocare, stabilită conform legii după trei zile.

Kiss: „Habar nu am”

Întrebat de BIHOREANUL dacă avea informaţii cu privire la mişcarea celor care până zilele trecute îi erau parteneri de alianţă, preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, a susţinut că nu. „Habar nu aveam şi habar nu am de ce nu au venit. Nu ştiam că nu o să vină”.

Pe de altă parte, întrebat dacă apreciază că boicotul PNL ar putea schimba hotărârea UDMR de a se coaliza cu PSD, Kiss a afirmat că deocamdată acest lucru nu s-a întâmplat. „Ca să se schimbe ceva, ar trebui prima dată să se realizeze. Ce s-a realizat ca să putem spune că se poate schimba?”, a spus Kiss în doi peri, lăsând astfel o portiţă deschisă.

Mang: „Nu pot fi cumpăraţi!”

Vizibil enervat, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, s-a dezlănţuit împotriva absenţilor. „Funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean îi va reveni, cum am discutat, domnului Pasztor Sandor, iar cele două funcţii de vicepreşedinte PSD şi ALDE”, a spus Mang, după care s-a concentrat pe liberali. „PNL nu ştie să piardă şi, aşa cum a făcut şi cu referendumul (n.r. – pentru Oradea Mare), crede că poate mai forţează pe cineva, mai obligă pe cineva, mai ameninţă pe cineva să schimbe situaţia”.

Întrebat dacă gestul liberalilor poate schimba ceva, Mang a spus că „nu, exclus!”, deoarece „oamenii care fac politică în PSD, în UDMR şi în ALDE nu sunt oameni care pot fi cumpăraţi, nici cu funcţii, nici cu regii, nici cu altele”. Totuşi, el a afirmat că nu va merge la DNA „pentru că nu am dovezi”, dar a spus că speră că procurorii ascultă telefoanele liberalilor: „DNA poate să-i asculte, dacă vrea”.

Mălan: „Nu vrem să fim părtaşi”

La ieşirea din sediul CJ, aflat în fruntea celor 17 aleşi care nu s-au prezentat la şedinţă, candidatul PNL la preşedinţia instituţiei, a explicat în numele acestora că „nu vrem să fim părtaşi la această manevră care nu are nimic de-a face cu interesele judeţului şi cu votul electoratului bihorean”.

El a arătat că majoritatea fragilă a PSD, UDMR şi ALDE nu poate duce la dezvoltarea judeţului, din simplul motiv că nu are forţa de a iniţia, adopta şi derula proiecte, altfel spus nu are o majoritate de două treimi. „Nu există această majoritate stabilă. A contat doar interesul politic al unora, în speţă al PSD, de a-şi realiza scopurile pe seama şi în dauna intereselor judeţului Bihor”, a spus Mălan.

Mălan a arătat că liberalii, „conştienţi că avem o mare responsabilitate dată de votul bihorenilor”, vor face „tot ce este posibil, vom utiliza toate mijloacele legale pentru a împiedica acest lucru pe care ceilalţi îl pun la cale”. Concret, el a spus că liberalii nu se vor prezenta nici la reuniunea convocată peste trei zile „dacă până atunci (n.r. – ceilalţi) nu vor înţelege ce înseamnă să conduci un judeţ, căci un judeţ nu se poate conduce la un vot limită, fără a avea majoritatea de două treimi”.

Mălan a afirmat că liberalii fac acest lucru pentru a arăta „că dacă vom pierde, vom pierde cu fruntea sus”, şi doar la a treia convocare vor ceda şi „ne vom supune dispoziţiilor legale, dar şi atunci ne vom bate până la capăt”.

Viceprimar? (Încă) nu!

În condiţiile în care la ora 12 este programată şedinţa de constituire a noului Consiliu Local Oradea, unde PNL are majoritatea de două treimi, şi în care potrivit unor socoteli urma să fie învestit consilier şi reales viceprimar în eventualitatea eşecului de la CJ, Mircea Mălan a exclus cea de-a doua ipoteză.

„Eu sunt candidatul PNL pentru preşedinţia CJ. Până nu se tranşează această problemă nu renunţăm la luptă. Vom vedea ce se va întâmpla ulterior, dar până atunci eu nu voi fi ales viceprimar al oraşului Oradea”, a declarat Mălan.

Potrivit legii, în condiţiile în care a candidat şi la Consiliul Local, Mălan poate fi învestit consilier, iar într-o şedinţă viitoare, dacă nu va obţine preşedinţia CJ, poate fi ales viceprimar în locul oricărei alte persoane, dacă va renunţa la calitatea de consilier judeţean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Minoritatea se supune majoritatii
Făcând un calcul simplu ne dam seama ca majoritatea formata va reprezenta mai multi cetățeni în consiliul județului. PNL Supune-te! Mai multi nu va vreau în acest județ!
Postat 23 Iunie 2016, 00:48 de Vana8011
sa vina salvarea ...
D-nilor infierbantati PSD-isti, ALDE-isti si UDMER-isti, linistiti-va va rog. Nu vreau sa faceti anevrism cerebral deschis ca e de rau. Este vorba despre constituirea Consiliul Judetean al Judetului Bihor, adica acolo unde PNL are 17 mandate. Este vorba despre votul oamenilor care trebuie respectat si nu de impartirea functiilor in CJ Bihor asa la troc. Dar voi sunteti asa de mici, mici ...
Postat 22 Iunie 2016, 16:28 de Klaus_Sebastian
@petrepan
Habar n-ai ce înseamnă consiliul local și cum trebuie el să funcționeze ! Noua majoritate în Consiliul Local , nu împiedică PNL-ul să vină cu propuneri de proiecte ca să fie votate.Văd că-ți place acțiuni anti-democratice și de ce nu demne de o mafie locală ! PNL e sortit să distrugă Social democrații să-i bage la pușcărie ,PSD la fel UDMR la fel ! Cine are de suferit ? NOI orădenii !Ați dat foc proiectului de țară Brătianu ! Ați dat foc PNL-ului
Postat 22 Iunie 2016, 16:10 de vocilebihoreanului29
@horia_simion
Ai o logica de gradinita. Alesii liberali au o datorie fata de cei care i-au votat. In conditiile in care liberalii au primit voturi dupbe fata de cei de pe locul doi nu este normal sa-si bata joc de increderea votantilor si sa faca sjuj in fata fratiei hotilot din PSD/UDMR/ALDE. As fi dezamagit pentru votul meu daca PNL al sta de decor in acest Consiliu Judetean.
Postat 22 Iunie 2016, 16:00 de peterpan
logica defecta a PSD
logica PSD spune ca , nu conteaza cine voteaza, ci cei care numara. ALDE 2 consilieri, UDMR 7, PSD 9, domnilor!!! despre ce vorbim aici?!?! ce reprezentare au in judet aceste grupari fantoma pt Bihor??? In campanie nu au venit pt judet cu nici un proiect, macar sa ne minta frumos, nici macar inspiratia minciunii nu au avut-o. Mi-ar fi rusine sa guvernez cu un asemenea scor/ grupare!! PNL ar trebui sa se lupte pt alegatori in primul rand apoi pt judet.
Postat 22 Iunie 2016, 15:22 de Oradeanuldebine
Ați dovedit domnilor ce înseamnă liberalismul ,adică să faceți ce vreți voi liber !
La Pușcărie cu toți Liberalii !!!!!!!!!!!!!
Postat 22 Iunie 2016, 14:53 de vocilebihoreanului29
ipocrizie liberala
Atitudinea tipic liberala. Totul li se cuvine. Cica nu se respecta votul. Fals domnilor liberali. Voi reprezentati doar o parte a electoratului. Dar mai exista si alti consilieri votati tot de bihoreni. Bihoreni care se vor si ei reprezentati. Mai mult de jumatate dintre votanti. Iar conform regulilor democratice de obicei minoritatea se supune majoritatii. Scurt.
Postat 22 Iunie 2016, 13:53 de horia_simion
Les jeux sont faits, rien ne va plus
Citez aproximativ dintr-o publicatie online bihoreana, ca de obicei bine informata : ,,Prefectul a anunțat că, nefiind întrunite condițiile legale (prezență de două treimi), cj nu poate fi constituit. Conform prevederilor legale, prefectul va convoca din nou aleșii bihorenilor pentru dimineața de sâmbătă, 25 iunie, la aceeași oră. Dacă nici atunci nu se întrunește cvorumul pentru constituire, prefectul va emite un al treilea ordin de convocare. Acum ATENTIE! Legislația prevede și posibilitatea de înlocuire cu supleanți a consilierilor aleși care nu se prezintă nici la a treia convocare." Ii va tine cureau pe liberali si a treia oara?! Se va sparge alianta?! Pe cine pariati?
Postat 22 Iunie 2016, 13:35 de pinonel
Respect PNL!
Va rog sa respectati votul meu si a celorlalti bihoreni care v-au votat. O coalitie impotriva votului este un blam impotiva electorilor.
Postat 22 Iunie 2016, 13:20 de Klaus_Sebastian
Doamne ajută !
Felicitări PNL pentru decizia de a nu participa la constituirea CJ. Păi dacă udmeristii și psdistii sunt pe cai mari cum se văd ei și nu pe niște martoage, să se constituie și singuri. Alegerea bihorenilor este alta și s-a văzut în voturile primite de PNL, acesta nu trebuie să cedeze , mai bine mergem la alegeri anticipate și să hotărască alegătorii bihoreni cine îi va conduce în următorii 4 ani ,nu niște politruci care urmăresc doar binele propriu , al lor și al camarilei de partid .
Postat 22 Iunie 2016, 13:13 de ardelean
Da
"a spus Kiss în doi peri, lăsând astfel o portiţă deschisă." - Mare doliu prin redactie de moare obiectivitatea?
Postat 22 Iunie 2016, 11:38 de nightwalker
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON