URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2013, 08:07

Primăria respinge propunerea Mişcării Populare de a rezolva "problema romilor" care vin în Oradea

Primăria respinge propunerea Mişcării Populare de a rezolva "problema romilor" care vin în Oradea (foto: Fundaţia Mişcarea Populară)

Municipalitatea refuză să se implice în proiectul pe care Fundaţia Mişcarea Populară l-a propus pentru "integrarea socială a romilor din Bihor". Reprezentanţii FMP au depus la Primărie o propunere de colaborare între Primăria Oradea şi alte primării din judeţ, respectiv instituţii precum Poliţie, Inspectoratul Şcolar şi altele, prin intermediul căruia romii care vin în Oradea din alte localităţi să cerşească şi fac acte de vandalism să fie identificaţi şi obligaţi la muncă în folosul comunităţii.

De asemenea, FMP propunea îndrumarea acestora, cu ajutorul liderilor comunităţilor etnice şi a celor religioase, spre şcoală şi reintegrare socială. "În urmă cu două săptămâni, Primăria ne-a răspuns expeditiv că un astfel de parteneriat ar avea caracter discriminatoriu. Noi nu ştim de ce, căci noi tocmai asta propuneam, integrarea socială", a anunţat miercuri Daniel Meze, iniţiatorul proiectului.

Concret, în răspunsul trimis FMP, municipalitatea arată că "nu toţi cetăţenii de etnie romă desfăşoară activităţi de genul celor descrise de dumneavoastră, astfel că încheierea unui parteneriat între instituţii ale statului, care vizează etnia romă, ar putea fi interpretată ca o acţiune cu caracter discriminatoriu, îndreptată împotriva acesteia".

De asemenea, Primăria subliniază că, încă din 2009, odată cu înfiinţarea Poliţiei Locale, a întrprins acţiuni împotriva vandalismului şi cerşetoriei, "astfel că fenomenul pe care îl invocaţi a fost mult limitat". "În zona Gării, unde au fost semnalate cele mai mari probleme, a fost instituită o patrulă regulată de sector a Poliţiei Locale, la orele la care sosesc trenurile în Oradea. De asemenea, au avut loc discuţii cu Poliţia Feroviară în sensul intensificării controalelor în trenurile care vin spre Oradea, cetăţenii fără bilet fiind trimişi înapoi în localităţile de domiciliu", se mai arată în răspunsul primit de Fundaţia Mişcarea Populară.

În plus, reprezentanţii municipalităţii susţin şi că cetăţenii care au fost prinşi cerşind au fost sancţionaţi, confiscându-se bunurile găsite asupra lor.

"Din punctul meu de vedere este evident că fenomenul nu este deloc limitat. Consider că nu e un lucru benefic să ne facem că nu vedem aceste probleme. Ne pare rău că Primăria nu a răspuns pozitiv la această propunere de protocol, iar în ceea ce ne priveşte vom încerca să avem discuţii cu liderii comunităţilor rome şi ai celor religioase în scopul integrării acestor cetăţeni", a comentat Daniel Meze răspunsul primit.

Citeşte pe această temă şi: Fundaţia Mişcarea Populară crede că a găsit soluţia la problema romilor care "invadează" Oradea: munca în folosul comunităţii

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Primarul cu idei putine si fixe nu primeste cereri de la Guzganul Rozaliu!
Propunerea este foarte buna, dar a venit de unde nu trebuie! Mai fraierilor de la FMP, voi sunteti cam paraleli cu politica romaneasca! Ca sa reusesti intr-un demers trebuie sa bagi in fata pe unul bine vazut de catre cel care trebuie sa aprobe. Dupa aceea, cand toata treaba e sigura si deja functionala, scoti dovada ca tu ai fost cu ideea si i-o trantesti boului in fata. Dar nu i-o trantesti la nimereala ci exact cand el se lauda mai tare ce mare si deschis la minte a fost cand a pus in miscare propunerea cu pricina, care cica i-ar fi venit de genial ce e. Gata FMP, nu va mai invat, ca dupa aceea v-o luati la cap si o sa credeti peste ceva timp ca sunteti chiar destepti.
Postat 12 Decembrie 2013, 15:52 de Link
Nu rasismului
Bolojan BĂTATE dzeu da rasist ce ești ajutai pe romi sa se integreze GUNOIULE.........bine ca furi tu cit nu tii Rusine ,,,,BĂTATE dzeu familia așa sa ajungi si u ca tiganii aia fără nici un ajutor......hu hu hu rasismului ...nu rasismului si toți rasistii sa muRiti an chinuri groaznice......
Postat 12 Decembrie 2013, 11:54 de Jon
Pai tocmai la tiganul sef din primarie v-ati dus cu jalba?
Bolojan, care e cel mai mare rrom in viata pe care l-a dat comuna Vadu Crisului, satul Birtin, e de-al lor, asa ca ii lasa sa circule prin Oradea ca sa-si inmulteasca natia printre oradeni.
Postat 12 Decembrie 2013, 11:17 de Nice
marea tiganiada
Atunci dati-le zilnic fasole cu carnati, un pachet de tigari si abonament la transport! De votat tot acesti cetateni voteaza cel mai constiincios, dupa cum se vede statistic in Teleorman unde au depasit 250% prezenta! De altfel tot domnii astia au reprezentarea cea mai buna in Parlament, i-am vazut pe Medelin Voicu si pe Paun strecurand legea gratierii atat pentru gainarii care vin in Oradea de la Roit, Tileagd, etc , cat si pentru marii infractori care au dus hotia la rand de demnitate guvernamentala si parlamentara!
Postat 12 Decembrie 2013, 11:00 de ion budai deleanu
Daca vreti sa fiti MISCAREA POPULARA
Daca vreti sa fiti MISCAREA POPULARA ar trebuii sa militati la cauzele care au umplut strazile de acesti oameni nenorociti si sa veniti cu propuneri si proiecte fiabile de rezolvare a problemei ,,oamenilor strazii". Nu sa ,,cereti si voi '' ! si sa stati pe ,,margine'' ca sa vedeti cum se intampla ceva !! Va spun eu MP este doar o ,,intentie cu nume frumos'' si se pare ca asa si va ramane.!!
Postat 12 Decembrie 2013, 10:23 de politicos
Fenomen limitat ?
Fenomenul nu e deloc limitat ! Ajunge sa treci prin parcarea de la piata mare sau in fata la magazinul Crisul. Care fenomen limitat ?
Postat 12 Decembrie 2013, 10:19 de dural100
rusine PNL
Tot o dam cu discriminarea si tiganii fac ce vreau.In loc sa ii punem la punct ca pe orice cetatean fiecare se da la o parte!rusine Primariei!
Postat 12 Decembrie 2013, 08:49 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON