URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2013, 10:41

Fundaţia Mişcarea Populară crede că a găsit soluţia la problema romilor care "invadează" Oradea: munca în folosul comunităţii

Fundaţia Mişcarea Populară crede că a găsit soluţia la problema romilor care "invadează" Oradea: munca în folosul comunităţii (foto: Daniel Meze)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fundaţia Mişcarea Populară a ţinut, joi, cea de-a doua conferinţă de presă de la înfiinţare. În lipsa unui sediu, de data aceasta luptătorii pentru "binele societăţii" au ales Muzeul Iosif Vulcan ca loc de desfăşurare al întrunirii cu presa.

După ce au anunţat din nou că au oferit un premiu de merit unui elev merituos din clasele primare de la o "şcoală de cartier", Sorin Borza, coordonatorul filialei locale şi profesor de Etică la Universitatea din Oradea, a subliniat, la aproape două săptămâni de la începerea şcolii, problemele legate de unităţile de învăţământ la care investiţiile au fost oprite şi care nu au fost pregătite de noul an şcolar.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, un alt membru al fundaţiei, fostul ziarist Daniel Meze, a adus în prim plan "eterna" problemă romilor care vin în Oradea cu trenul în fiecare zi şi devastează mai ales zona Gării Centrale.

"Locuitorii din zona Gării Centrale sunt exasperaţi de acestă migraţie zilnică a romilor care lasă în urma lor o mizerie de nedescris. Aceştea sosesc în Oradea pe două rute feroviare: Bratca şi Valea lui Mihai. Ei vin să cerşească, să caute prin gunoaie şi să fure. Colectează tot felul de lemne bune pentru foc, obiecte de mobilier şi aparatură electrocasnică aruncată de orădeni pe care le transportă cu tramvaiul până la gară şi de aici cu trenul până acasă. Mizeria din faţa gării şi din saţiile de tramvai de la gară se datorează aproape în exclusivitate acestei migraţii zilnice a sute de romi. Mobilierul stradal este deteriorat, iar spaţiile verzi din zonă sunt devastate", a descris Daniel Meze situaţia "turiştilor" care invadează oraşul, prezentând presei şi mai multe fotografii în acest sens.

Susţinând că Fundaţia Mişcarea Populară nu va pune în discuţie nicio problemă fără să încerce să ofere şi soluţii, Daniel Meze a propus, întâi de toate, o colaborare între Primăria Oradea şi administraţiile din localităţile din care provin romii.

"Facem apel la toţi primarii din zonele unde sunt comunităţi însemnate de romi să elaboreze o strategie comună cu Primăria Oradea şi cu Poliţia Comunitară prin care să se identifice aceste persoane care fac "turism zilnic" în Oradea. După acest prim-pas, să se verifice câte din aceste persoane beneficiază de ajutoare din partea statului. Dacă beneficiază aceştia ar trebui obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii, sub sancţiunea tăierii ajutorului social. Astfel, în loc să vină dimineaţa cu trenul la Oradea, rromilor li s-ar putea da un program de muncă în folosul comunităţii de la ora opt dimineaţa", a mai spus Meze.

De asemenea, Fundaţia Mişcarea Populară Oradea le sugerează primăriilor din comune şi celei din Oradea să elaboreze "un plan comun prin care să finanţeze şi să implementeze alături de ONG-uri, cum ar fi Ruhama, programe pentru informarea, educarea şi integrarea socială a romilor". În plus, Fundaţia consideră că şi comunităţile confesionale ar trebui să se implice în integrarea socială a romilor. "Facem un apel la primarul Ilie Bolojan sau la viceprimarul Ovidiu Mureşan, care coordonează direcţia socială, să fie vectorii care să iniţieze un dialog şi o colaborare în sensul celor exprimate", a încheiat Daniel Meze.

Cât de eficientă ar fi "strategia" propusă de Fundaţia Mişcarea Populară nu se ştie. Până nici liderul ei nu părea foarte convins. "Este un posibil răspuns la această situaţie", a comentat Sorin Borza.

Citeşte mai mult despre fundaţie în articolul: Fundaţia Mişcarea Populară pretinde că vrea "devirusarea politicii de dreapta din România" (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@Gelu
Gelu zice tare bine, are atata dreptate incat nu mai adaug nimic! P.S. Bolo + Polutia Comunitara = pishwasser
Postat 29 Septembrie 2013, 09:43 de Himmler
Aeropamant
Ce pazeste Bolo si politia Comunitara? nimic e mai usor sai rupem pe oradeni ... le ridicam masina si din fata blocului - 300 de lei il rupem daca nu sia validat abonamentul Cybertronic la OTL mai luam 1 milion, il rupem la caldura ca na CET-uim o ardem grupa mare ... la tigani nimic aici e Eldorado pt coliniile de la Vad, Bratca, Diosig etc ... la furat ca Bolo e ocupat sai fure pe oradeni ...
Postat 28 Septembrie 2013, 01:39 de Gelu
O fundatie cu idei nastrusnice
Munca in folosul comunitatii poate fi parte a unei decizii judecatoresti in cazuri in care paratii nu fac puscarie dar nici nu au mijloace prin care sa plateasca niste greseli cu condamnare definitiva si irevocabila. Asa ca, cei care vorbesc fara sa inteleaga pe ce lume traiesc, ar putea sa dea un exemplu personal si sa ne arate cum se face munca asta in folosul comunitatii.
Postat 27 Septembrie 2013, 20:25 de Kriss
SA VORBIM...
VORBA1 - Daca punem de o FUNDatie primim si noi aprobarea pentru o sedinta si o conferinta de presa in vreun MUZEU, BIBLIOTECA sau trebuie sa ne luam bilete de grup organizat sau abonament la Sectia \"STIINTA\" dupa caz (\'sedinta\" de acum o luna s-a tinut la Biblioteca!!!). VORBA 2 - Romii nu sunt deranjati in mijloacele OTL pt. ca ei calatorind prin IEUROPA stiu sa-si valideze cardurile... Acuma pt. bagajele aferente purtate cu autobuzele si tramvaiele, deseurile ramase pe traseu ... n-am explicatii ....poate EXECUTIVUL considera ca nu e necesar a se lua masuri ...oricum Politia Locala e ocupata cu parcarile pe langa marcaje...
Postat 27 Septembrie 2013, 14:16 de Adi Oradeanul
CIORILEEEEE !
Sunt ca lacustele, navalesc dimineata cu trenu si umbla in cete bne organizate pe strazi cu "inaintasele"(cercetasii) care filmeaza tot si raporteaza pe mobil la cei ce vin si ciordesc ce vad ele ! Sunt mai bine organizati ca primaria si prefectura. Rad tot ce vad ochii si daca trebuie, si sigur trebuie sar si gardurile sa nu scape nimic. Daca te legi de ei striga ca ciorile ca e dreptul lor sa frece menta pe domeniul public !!!
Postat 27 Septembrie 2013, 13:46 de scortosul
meze-l
care primar din comunele de care se vorbeste vrea bataie de cap?...el scapa de griji....pleaca hoarda din sat....vine seara tarziu...obositi si satui...nu ii fac lui probleme....e baiul cei 2 lei dati controlorului de bilete...ca daca ar trebui sa isi cumpere bilet nu multi ar veni ...asa ca domn meze...
Postat 27 Septembrie 2013, 13:22 de meze aerianul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON