URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Octombrie 2013, 14:30

Prefectul cere Primăriei să renunţe la hotărârile care instituie monopolul CET-ului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul Claudiu Pop trage de mânecă municipalitatea orădeană. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a anunţat vineri în cadrul unei conferinţe de presă că a cerut Primăriei şi Consiliului Local să revină asupra Hotărârilor de Consiliu Local 517 şi 518 din 2013 prin care se instituie zona unitară de încălzire A, ca şi areal deservit exclusiv de sistemul centralizat de termoficare, în care consumatorii nu au posibilitatea debranşării de la reţea.

În urma exercitării controlului de legalitate a celor două hotărâri, Instituţia Prefectului a transmis pe 14 octombrie Primăriei şi Consiliului Local o adresă prin care a cerut să revină asupra prevederilor care instituie monopolul CET asupra zonei A de termoficare şi a celor care interzic debranşarea individuală, totală sau parţială, de la reţeaua de termoficare, transformând orădenii în consumatori captivi.

„Prin stabilirea zonei unitare A de încălzire se instituie monopolul operatorului asupra zonelor din municipiul Oradea care sunt în prezent racordate la CET, încălcând astfel legea concurenţei", se menţionează în adresă.

În plus, prefectul Claudiu Pop spus că HCL-urile incriminate nu lasă orădenilor nici măcar posibilitatea de a renunţa la serviciile CET-ului. „Nu este normal ca, dacă vrei să îţi închizi încălzirea într-o cameră, să nu poţi să o faci!", a declarat Pop.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a afirmat că normativele promovate de municipalitate vor duce la situaţii aberante în care orădeni cu venituri mici vor ajunge în situaţia să îşi piardă casele pentru că au înregistrat restanţe faţă de CET.

„În perioada următoare, odată cu venirea iernii, vor începe facturile mari. Va fi destul de greu ca un cetăţean care nu are posibilitatea financiară să plătească să nu aibă nici posibilitatea legală de a se debranşa şi de a decide singur ce modalitate de încălzire să îşi folosească, inclusiv acel pulovăr în plus. Altfel ne vom trezi peste patru luni zile, prin februarie-martie, că vor fi nenumăraţi orădeni care îşi vor pierde casele pentru că nu vor putea achita facturile la utilităţi", a spus prefectul.

Conform adresei trimise Primăriei şi Consiliului Local, cele două instituţii sunt chemate să analizeze în cel mai scurt timp cele sesizate de Instituţia Prefectului şi să ia măsuri pentru intrarea în legalitate. În caz contrar, Prefectura va lua în calcul varianta atacării lor în instanţă.

„Sunt convins că se va găsi cadrul legal şi bunăvoinţa pentru modificarea celor două hotărâri. Dacă nu se va întâmpla acest lucru voi avea consultări cu colegii din Compartimentul Juridic şi vom analiza inclusiv varianta acţionării în contenciosul administrativ", a spus prefectul.

În ciuda ameninţărilor prefectului, este greu de crezul că Primăria şi Consiliul Local vor reveni asupra celor două HCL-uri. În urmă cu o lună Consiliul Concurenţei a formulat obiecţiuni similare, dar municipalitatea le-a trecut cu vederea pe considerentul că avizul acestei instituţii este doar consultativ.

Citeşte pe aceeaşi temă şi: Consiliul Concurenţei a avizat cu obiecţiuni regulamentul de termoficare al Oradiei

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Interventie tardiva si doar de imagine
Daca furnizorul unic de caldura e statuat prin HCL modul de calcul al preturilor este diferit de la asociatie la asociatie: dupa nr calorifere sau dupa suprafata radianta a caloriferelor (credeti ca baba de la asociatie inventariaza caloriferele si stie calcula suprafata radianta?) sau dupa suprafata apartamentelor inclusiv a balcoanelor si holurilor care n-au calorifere!!! In plus, pierderile din reteaua de distributie le suporta consumatorii. In Ungaria acest lucru a fost interzis prin lege. Si nu inteleg, caldura din Oradea e mai “calda” la 256 lei/Gcal decat la Ploiesti la 160 lei/Gcal? Este o porcarie la nivel de stat peste care se adauga porcariile locale. Mentinerea acestor colosi energofagi si poluatori este profitabila de la legiuitorii din Parlament si executivul de la Palatul Victoria, pana la primarii si consilierii locali membri in Consiliile de Administratie ale CET-urilor. Singurii care pierd sunt amarastenii consumatori. Si pana cand romanul suporta abuzurile si hotia legiferate, nimic nu se va schimba.
Postat 20 Octombrie 2013, 07:39 de Dan
@al: Nu pot crede ca nu stii!
@al: daca nu-i manipulare a vreunui politruc sau consilier, ceea ce spui este o mare prostie! La o “casa” de 32 mp din centru, fara front stradal, locuita de 2 pensionari de peste 70 ani (unul imobilizat la pat, celalalt aproape orb de la diabet) numai incalzirea a costat iarna trecuta 600 lei/luna!!! Acuma spune cu cat s-ar vinde casa neamenajata de 32 mp si unde s-ar putea duce doi batrani si cum ar mai huzuri ei la tara. Majoritatea caselor din cetru sunt la curti comune si platesc, pt suprafete de 50-60 mp, peste 1.000 lei caldura/luna.
Postat 20 Octombrie 2013, 07:16 de Dan
foto nr 8
nu sunt sigur ca am dreptate, dar sunt sigur ca am dreptul la o parere: interesul unui oras e mai presus de interesul a catorva zeci de persoane. minoritatea se supune majoritatii. cine nu-si permite sa locuiasca in centru, poate foarte simplu sa-si vanda proprietatea, iar cu banii obtinuti se poate muta la tara (daca vrea liniste si cheltuieli mici), sau mai la periferie, dupa posibilitati sau preferinte. din banii obtinuti pe o locuinta in oradea, un pensionar poate cumpara o casa la tara (unde are liniste), si ii raman suficienti bani cat sa-si rotunjeasca pensia si sa traiasca decent tot restul vietii. imi cer scuze daca suna cinic ce-am spus, dar cred ca e cat se poate de realist!
Postat 19 Octombrie 2013, 23:43 de al
Bună dimineața Prefectură!
I. ”Prin stabilirea zonei unitare A de încălzire se instituie monopolul operatorului asupra zonelor din municipiul Oradea care sunt în prezent racordate la CET, încălcând astfel legea concurenţei”, se menţionează în adresă.” 1. Faptul că don Bolojan&co mai au ”păsărici”/idei fixe, care afectează mulţi orădeni/bihoreni, majoritatea cu venituri mici şi foarte mici, nu mai este o noutate; 2. Este timpul ca dl. Pop şi ”cocoşeii” din fruntea PSD Oradea să arate că mai au ceva sânge de social-democrat în ”instalaţie”; II. „În perioada următoare, odată cu venirea iernii, vor începe facturile mari. Va fi destul de greu ca un cetăţean care nu are posibilitatea financiară să plătească să nu aibă nici posibilitatea legală de a se debranşa şi de a decide singur ce modalitate de încălzire să îşi folosească, inclusiv acel pulovăr în plus. Altfel ne vom trezi peste patru luni zile, prin februarie-martie, că vor fi nenumăraţi orădeni care îşi vor pierde casele pentru că nu vor putea achita facturile la utilităţi”, a spus prefectul.” 1. Poate ne explică dl. Prefect şi ”Cabinetul nr. 2” (tanti Claudia): a) Cum pot orădenii, cu probleme materiale reale şi care doresc să se debranşeze, să o mai facă după ce instalaţiile de încălzire au fost umplute şi pornite? b) De ce nu s-au discutat şi soluţionat în cadrul USL Bihor, în mod conform şi în timp util, aceste probleme care afectează mulţi orădeni de bună credinţă şi cu venituri mici/modeste? P.S. Mult(e) succes(uri)!
Postat 19 Octombrie 2013, 21:20 de stefan
comentariu
INCALZIREA PE APA GEOTERMALA ESTE CEA MAI IEFTINA SI EFICIENTA IN ORADEA .DE CE NU VEDE ACEST LUCRU DOMNUL PRIMAR BOLOJAN OARE DE CE NU VEDE ? SE GANDESTE DOAR LA EL
Postat 19 Octombrie 2013, 11:11 de oradean
monopol
Din păcate, băiatu ăsta cu prea mult gel în păr, pe care l-a pus tată-sau prefect, s-a gândit că ar fi rost de ceva marafeţi din încălzirea asta, mai ales dacă ar prelua el acel monopol...... Poate că i-ar conveni să preia el, sau Şoanyi Chiş cu Rouji, reţeaua de încălzire a oraşului. Gratis, normal....Sper ca Bolojan să nu se lase corupt de pesedei. Oricum parcă văd că DNAu îi va transfera la Jilava, "oameni de afaceri" de 2 bani. De 20 de ani furaţi Statul, Judeţul, Oraşul. Ajunge
Postat 19 Octombrie 2013, 10:21 de Pistike
comentariu
DOMNULE PREFECT CET ARUNCA CU BANII NOSTRI PE CARBUNELE CUMPARAT DIN UNGARIA IAR APA GEOTERMALA DE SUB ORAS ZACE NEFOLOSITA ,NU VEDETI CAT DE POLUANT ESTE CETUL .IESITI DIN BIROU SI VEDETI IN JURUL OREI 10 CUM NOR DE FUM MARO SE ASTERNE PESTE ORAS.NU NE LASATI CALCATI IN PICIOARE DE ACEST BOLOJAN CARE EU DE EXEPLU NU AM SA-L MAI VOTEZ NICIDATA
Postat 19 Octombrie 2013, 06:05 de oradean
M ai sa fie....Inviere sau ce???
Te-ai trezit???Da pana acuma unde ai fost si ce-ai facut??? Disparusi din ziua instalarii mai mare prefect......Sa va ia dracu pe toti...pana va vedeti pe scaune ca dupa aceea cunoasteti reteta....Intr-o zi chiar nu puteam sa-mi aduc aminte cine naiba mai e Prefect in Bihor...Nici nu puteai la atitudine impotrica cretinului atata timp cat ai fost ani angajatul lui..NU-I ASA PREFECTULE????
Postat 18 Octombrie 2013, 21:12 de soso
Ce rau imi pare ca am luat teapa!
Astept aceeasi atitudine si in privinta HCL 651/2013(desi se pare ca in acest caz zarurile au fost aruncate!). Un lucru este cert: USL, aceeai mizerie! Fost sustinator infocat al USL si al Primarului Bolojan(care in treacat fie vorba l-a depasit si pe Filip! Cu mare IMPACT!)
Postat 18 Octombrie 2013, 18:16 de TDS
comentariu
DOMNULE PREFECT NE INTREBAM NOI ORADENI DE CE NU NE PUTEM RACORDA LA TRANSGEX PT A FI IN CALZITI DE APA GEOTERMALA CARE SE AFLA IN SUBTERANUL ORASULUI ORADEA SI IMPREJURIMI .DE CE CEI DIN BEIUS POT ???????????????? NOI SUNTEM CHIAR ASA DE P.....TI??????????? CEI DI BEIUS PLATESC PE TIMPUL IERNI CEL MULT 200 LEI PE TIMPUL IERNI. FACETI CEVA PT OAMENI ACESTUI ORAS. ACEST PRIMAR BOLOJAN NU SE GANDESTE LA OAMENI BATRANI CARE NU AU DE UNDE SA ISI PLATEASCA UTILITATLE.SI CARE IN SCURT TIMP VOR RAMANE PE DATI AFARA DIN CASE.ADICA DACA VREAU SA MA DEBRANSEZ DE LA TERMOFICARE NU AM VOIE DECI VAI SI AMAR DE NOI.
Postat 18 Octombrie 2013, 16:37 de oradean
aveti dreptate d-le prefect
daca nu mai vor sa-i suventioneze pe cei amarati cum cred ca se va plati, cati oameni nu mai au locuri de munca, cati oameni traiesc dupa o zi pe alta. numai politica e de ei, ati vazut ce se intampla in tara?
Postat 18 Octombrie 2013, 16:05 de un amarastean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON