URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Septembrie 2013, 17:35

Consiliul Concurenţei a avizat cu obiecţiuni regulamentul de termoficare al Oradiei

Consiliul Concurenţei a avizat regulamentul de termoficare al Oradiei cu obiecţiuni care îl întorc pe dos. Modificările propuse elimină exclusivitatea societăţii Termoficare asupra încălzirii imobilelor din zona unitară de termoficare A, rezervat până acum exclusiv sistemului centralizat de termoficare.

Dacă potrivit normativului iniţial "zona unitară de încălzire A în care alimentarea cu energie termică se realizează exclusiv în sistem centralizat, constituie arealul geografic conturat de schema constructivă a ansamblului instalaţiilor, echipamentelor şi construcţiilor legate printr-un proces tehnologic şi funcţional comun", în versiunea modificată de Consiliul Concurenţei regulamentul vorbeşte de "zona unitară de încălzire A în care alimentarea cu energie termică se realizează inclusiv în sistem centralizat".

Mai mult, potrivit Consiliului Concurenţei "în cadrul zonei unitare A pot apărea situaţii în care alimentarea unor imobile, prin intermediul sistemului centralizat, devine imposibilă din punct de vedere tehnico-economic şi juridic, în cazul când reţelele şi terenurile prin care trec reţelele termice sunt proprietate privată, ceea ce împiedică reabilitarea şi exploatarea reţelelor, situaţie în care alimentarea unor imobile devine imposibilă din punct de vedere tehnico-economic şi juridic".

Poziţia răspicată a instituţiei este că "nu există o obligativitate a racordării la sistemul centralizat în cazul imobilelor situate în zona unitară A care nu au fost niciodată racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică şi nici a celor care au fost anterior racordate la sistemul centralizat".

Dacă potrivit regulamentului adoptat de Consiliul Local în cadrul construcţiilor noi proprietarul va trebui să solicite avizul CET-ului cu privire la soluţia de termoficare a acestora, în varianta propusă de Consiliul Concurenţei furnizorul de termoficare va elibera avizul doar pentru consumatorii care solicită racordarea la sistemul centralizat.

Avizul cu obiecţii eliberat de Consiliul Concurenţei nu este văzut ca o problemă de către reprezentanţii municipalităţii. Mircea Ghitea, directorul Direcţiei Tehnice, care a promovat regulamentul în Consiliul Local susţine că avizul Consiliului Concurenţei este doar consultativ, ca atare regulamentul poate rămâne nemodificat. "Potrivit legii avizul este obligatoriu de solicitat nu de obţinut. Oricum, aşteptăm un punct de vedere al Direcţiei Juridice şi apoi vedem ce vom face", a spus Ghitea.

Surse din Primărie susţin că municipalitatea îşi va susţine în continuare varianta ei de regulament, normativul aflându-se în momentul de faţă la Prefectură pentru obţinerea avizului de legalitate.

Citeşte pe aceeaşi temă şi "Orădenii despre zonele unitare de încălzire: "CET ne leagă de glie!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@kriss A fost PNL...
... acum e pur si simplu o adunatura de penali !
Postat 18 Septembrie 2013, 06:03 de ionel
Bolojan si Ghitea sunt de la PNL sau de la Scoala Rebuturilor USL???
.
Postat 17 Septembrie 2013, 13:46 de Kriss
Ghitea şi Bolojan sunt foşti prefecţi care ...
... aveau ca atribuţiuni VERIFICAREA LEGALITĂŢII actelor emise de autorităţile publice locale din BH ... E uşor de observat cât de bine au înţeles cei doi ... ce şi cum trebuie să se respecte actele normative de nivel local sau legislativ naţional. În acest caz, al termoficării pe subzone urbane, Consiliul Concurenţei face referire în avizul său la LEGI ADOPTATE deja DE LEGISLATIV şi care sunt în vigoare, dar pe care municipiul Oradea nu vrea să le respecte. Dacă aşa vor proceda, insistând pe nerespectarea legislaţiei ce ţine, la urma urmei, de economia liberă de piaţă şi vor continua cu instaurarea în Oradea a principiilor "centralismului democratic al socialismului învingător", înseamnă că administraţia publică locală de la noi este populată cu "bolşevici vopsiţi" în culoarea galbenă a rahhhatului liberal din România.
Postat 16 Septembrie 2013, 23:08 de Carp III
A avizat cu obiectiuni ?! Zi-i romanesti : l-a aruncat la cos !
L-a avizat, dar l-a modificat pe ici pe colo prin partile esentiale ! Gata cu monopolul cet-ului, gata cu proiectul idiot al unor idioti (citeste spagari ), gata cu centrala pe gaz ! Daca nu au garantii de 110%, aia de afara dau primarului si consilierilor *ue, nu bani !
Postat 16 Septembrie 2013, 18:54 de DlGoe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON