URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2014, 12:44

PPMT-iştii reamintesc de "furtul" de 800.000 euro comis de şefii UDMR Bihor la "aşa-zisul Centru Cultural Ady"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Torok Sandor, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, filiala Bihor, împreună cu Zatyko Gyula şi Csomortanyi Istavn, ambii reprezentanţi locali ai Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, au profitat de un nou "chix" al rivalilor de la UDMR Bihor pentru a-i acuza pe liderii acestora că au făcut dispăruţi 800.000 euro, sugerând că banii - primiţi în anii 2000 de la Guvernul Ungariei - ar fi în conturile acestora, de vreme ce refuză să dea raportul privind cheltuirea lor.

Reacţia vine după ce săptămâna trecută Consiliul Local a aprobat un schimb de imobile între Fundaţia Mecena, care renunţă la centrul Ady Endre din Ştrandul Municipal şi municipalitate, care pune la dispoziţia Mecena casa Leda din strada Republicii.

Proiect "deturnat"

Cei trei au evocat într-o conferinţă de presă desfăşurată luni modul în care, în anul 2000, Episcopia Reformată Piatra Craiului a întocmit un proiect pentru construirea, cu fonduri de la Guvernul Ungariei (condus de FIDESZ), a unui centru cultural Ady Endre în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Satu Mare, precum şi felul în care, doi ani mai târziu, proiectul a fost "deturnat", iar suma de 320 milioane forinţi (echivalentul a 1,1 milioane euro) a fost atribuită de noii guvernanţi socialişti de la Budapesta Fundaţiei Mecena, proaspăt înfiinţate la Oradea de liderii UDMR.

"În loc să se construiască un complex cultural şi unul termal într-o localitate defavorizată, banii au fost deturnaţi, ceea ce înseamnă furt, şi s-a început o construcţie la Oradea, lângă Ştrandul Municipal, prin Fundaţia udemeristă. (...) Ceea ce s-a construit este un monstru, care nu putea costa 1,1 milioane euro. Acum s-a dovedit că nici nu a costat atât, ci 2-300.000 de euro, şi atunci ne întrebăm unde sunt ceilalţi bani. Ceea ce s-a construit nu este nici centru cultural, nici centru termal, ci un locaş de chefuri", a spus Torok Sandor, preşedintele CNMT Bihor.

Caz tipic pentru UDMR

La rându-i, Csomortanyi Istvan a ironizat faptul că liderii UDMR care controlează Fundaţia Mecena "au uitat" timp de şapte ani să achite impozitul pe sala de conferinţe ridicată lângă Ştrandul Municipal, în cuantum de 200.000 lei, ceea ce a făcut ca săptămâna trecută Consiliul Local, la iniţiativa Primăriei, să adopte  Hotărârea prin care, pentru a-şi recupera paguba, va ceda Fundaţiei clădirea fostei Biblioteci CFR din strada Republicii (evaluată la 283.000 euro) şi va primi la schimb construcţiile de lângă Ştrand (evaluate la peste 800.000 lei - aproximativ 300.000 de euro la vremea respectivă).

"Putem trage concluzia că fundaţia udemeristă şi implicit liderii UDMR Bihor au comis o delapidare de 800.000 euro", a spus Csomortanyi despre dispariţia diferenţei dintre alocaţia de la Guvernul Ungariei din 2002 - de 1,1 milioane euro - şi cele 300.000 euro, cât a costat construcţia din vecinătatea Ştrandului Municipal. "Este un caz tipic pentru UDMR de delapidare şi de spălare de bani", a completat Csomortanyi.

Cine tace e părtaş

Problema, a adăugat şi Zatyko Gyula, este că "dacă UDMR nu a dat socoteală de cum a cheltuit banii pentru Centrul Ady, mie mi-e teamă că şi clădirea Leda (n.r. - cea din strada Republicii) va avea o soartă la fel, că nu va servi comunităţii, şi nu m-aş mira ca peste câţiva ani să ajungă şi ea de vânzare".

În finalul conferinţei de presă în care a "dezgropat" povestea banilor făcuţi dispăruţi de liderii UDMR prin Fundaţia Mecena, Zatyko a motivat demersul afirmând că CNMT şi PPMT au vrut să sublinieze că nu sunt "părtaşi" la afacerile formaţiunii rivale, care se foloseşte de tot felul de ONG-uri pentru a pune mâna pe "banii publici" primiţi de maghiarimea din Români de la Budapesta.

Citiţi pe această temă şi articolul: "Schimb la schimb! Pentru a scăpa de impozitele neplătite, Fundaţia Mecena renunţă la centrul din ştrandul municipal"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
oradeanu
Faceti si voi ceva investigatii la Reggeli Ujsag, ziaurul miculestean care ajuta pe udmr la musamalizare, tovarasul Borsi Balazs fiind un soldat udmrist cu toata inima.
Postat 04 Martie 2014, 19:20 de bihoreanu
verestoly, drujba lu' isten
da, multe escrocerii au comis udemeristii.
Postat 03 Martie 2014, 22:58 de Book
marii jogodii
dar cat de prost trebuie sa fii ca sa alegi asemenea escroci ?
Postat 03 Martie 2014, 22:28 de udmr=etno-business
JAF MARCA KISS SI BIRO ROZALIA
UN MARE JAF ORCHESTRAT DE UDMR BIHOR cu acoperirea de la centru Marko Bela si ceilalti ... acum sa vezi lupta pentru ciolan in guvernul Ponta 3
Postat 03 Martie 2014, 17:38 de aXIX
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON