URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2014, 08:20

Schimb la schimb! Pentru a scăpa de impozitele neplătite, Fundaţia Mecena renunţă la centrul din ştrandul municipal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fundaţia Mecena vrea să îşi reducă la zero datoriile faţă de bugetul local. Consiliul Local a aprobat joi un schimb de imobile între fundaţie, care renunţă la centrul Ady Endre din Ştrandul Municipal şi municipalitate, care pune la dispoziţia Mecena casa Leda din strada Republicii.

Potrivit evaluatorilor municipalităţii, centrul Ady, constând într-o sală de conferinţe şi construcţia începută a unui motel, are o valoare de piaţă de circa 310.000 euro, în vreme ce imobilul din strada Republicii 59 costă undeva la 283.000 euro.

Diferenţa de circa 26.800 euro nu se va plăti însă din bugetul local, ci se va compensa cu impozitele în valoare de 29.000 euro neachitate de către Fundaţia Mecena bugetului local în ultimii ani. Prin preluarea centrului, municipalitatea vrea să extindă viitorul aquaparc astfel încât acesta să poată atrage cât mai mulţi clienţi.

Reţele noi de apă

Tot în şedinţa de joi, aleşii orădenilor au mai aprobat indicatorii tehnico-economici ai unei investiţii de 3,8 milioane euro care vizează extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare din municipiu.

Investiţia vizează printre altele extinderea cu circa şapte kilometri a reţelei de apă pe străzile Cucului, legătura Gheorghe Doja - Făcliei, închidere inel Grigorescu, extindere cartier Veterani - strada Ciheiului, cartierul Tineretului şi strada Bajor Andor precum şi înlocuirea a 3,7 kilometri de reţea de apă din azbest montată pe străzile Agronomului, Aurel Pavel Bănuţ, Brumei, Cerbului, Ciocârliei, Fluturilor, G.I. Siseşti, Gheoghe A. Petre, Ioan Ciordaş, Liliacului, Nordului, Petre Ţuţea, Pionierilor, Lalelor şi Coriolan Hora.

Investiţia susţinută în proporţie de 85% din fonduri europene mai implică extinderea cu 13 kilometri a canalizării menajere din străzile Cucului, Podgoria, Şanţului, închidere Grigorescu, Ciheiului - Veterani, Coriolan Hora şi zonele Real şi Selgros. Lucrările vor trebui finalizate în termen de 20 de luni.

Să facem curat!

Aleşii orădenilor au mai hotărât joi alocarea unor amplasamente cu o suprafaţă de 160 metri pătraţi, respectiv 200 metri pătraţi, ambele în incinta spitalelor, către Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal, pentru implementarea unui proiect european care care are ca scop neutralizarea deşeurilor medicale periculoase.

Cele două unităţi vor primi de la Ministerul Sănătăţii echipamente pentru neutralizarea deşeurilor prin metode acceptate la nivel european ca fiind cu impact minim asupra mediului, precum autoclavare, adică tratarea materialelor cu aburi la mare presiune în instalaţii speciale, mărunţiere şi compactare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Re: Carp3
Eu stiu ca Mecena a avut din partea Guvernului condus atunci de Gurcsany, preietenul lui Mudura de la Lotus, un ajutor nerambursabil de 2 milioane forinti, terenul a fost dat gratis de orasul condus atunci de Filip, iar cladirea are probleme cu faptul ca e subtire, igrasioasa si sta sa se prabuseasca, asa ca nu are nicio valoare pentru Aquaparkul ce va fi acolo. Asa ca primaria da cladirea de pe Republicii gratis lui Rozi care a fost deja condamnata pentru ca a semnat si ca viceprimar si ca beneficar de inchiriere inca de acum vreo 7-8 ani! E cel mai clar tun imobiliar al primarului, facut cu oamenii lui Kiss si Mudura pentru voturi in consiliu. Excrocheria e la vadere asa ca niste consilieri care ridica mana fara sa stie de ce o sa plateasca daunele in curand.
Postat 28 Februarie 2014, 17:46 de Able
A'rmetica
Ca in bancul ala "Cica Ivan, de fapt, nu a castigat un Moskwich si o bicicleta. Si nu i s-a dat ci i s-a luat. " Daca imobilul ala valoreaza mai mult, teoretic, municipalitatea iese in avantaj, strict matematic vorbind. Problema care o vad eu este alta. Se cheltuie 283.000 de euro (valoarea estimata a imobilului cedat de Primarie) pentru un teren. In ideea de extindere a aquaparkului, cladirilea alea, cel mai probabil vor trebui demolate, pentru a face lor noii investitii. Poate totusi, schimbul asta se impune. Nu stiu.
Postat 28 Februarie 2014, 14:51 de profu' de mate
Curtea de Conturi e pregatita de atac la liberali ...
Vin vremuri grele pentru cei din primarie incepand cu anul viitor ...
Postat 28 Februarie 2014, 10:21 de Baby
Afaceri marca Bolojan !?!
Clădirea deţinută de Sony Kiss, Rozalia Biro şi Sony Mudura, că Fundaţia Mecene e doar faţada, a costat până la această fază 250.000 Euro !?! Clădirea ce se dă la schimb şi impozitul restant fac 312.000 Euro pe hârtie, dar ajunge la cca. 400.000 dacă discutăm de valoarea reală de piaţă a acelui imobil dinspre gară !?! Aşa încât e vorba de cca. 150.000 Euro pe care îi plăteşte contribuabilul orădean, pentru fericirea primarului de a avea linişte de la UDMR în consiliul local, vreme de vreo două luni cel mult de la parafarea tranzacţiei !?! S-a mai încercat figura asta prin 2006-2007, dar consilierii PDL-PNL-PSD de atunci au şi râs de o aşa manevră, respingând-o înainte de a deveni iniţiativă scrisă !?! Aşadar, 150.000 euro pe care îi face cadou orădeanul corect şi normal la cap, unui primar lovit de nesimţire, după modelul ucraineanului Ianukovici !?!
Postat 28 Februarie 2014, 10:19 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON