URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iunie 2016, 18:17

PNL cere prefectului să nu "recunoască" alegerea trioului Pasztor-Mang-Bodea în fruntea CJ, din cauza încălcării secretului votului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După aproape de cinci ore de la haosul provocat în noul Consiliu Judeţean de alegerea noii conduceri prin încălcarea secretului votului consilierilor, PNL Bihor are prima reacţie oficială.

Printr-o adresă trimisă Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor în atenţia prefectului Claudiu Pop, se arată că "prin prezenta, subscrisa Partidul Naţional Liberal, filiala Bihor, date fiind incidentele de la şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Bihor din 28.06.2016, cu privire la nerespectarea secretului votului pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, vă solicităm a nu acorda viza de legalitate pentru Hotărârea privind alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean".

Dovezi din presă

În finalul adresei, se precizează: "Argumentăm cele solicitate prin multitudinea de dovezi existente în media locală, urmând ca în termenul legal să vă depunem probe şi dovezi fizice în acest sens".

Potrivit surselor BIHOREANULUI, adresa semnată de cei doi lideri ai PNL Bihor, Cornel Popa şi Gavrilă Ghilea, a fost redactată de avocatul Kiss Janos, proaspăt ales consilier judeţean pe lista liberalilor.

Aceleaşi surse afirmă că Mircea Mălan, candidatul PNL la şefia Consiliului Judeţean Bihor, de profesie tot avocat, a declinat însărcinarea de a face acest demers, pentru a nu fi acuzat că este părtinitor, acţionând în favoarea propriei persoane, dar şi pentru că încălcarea votului la constituirea unor alte Consilii Judeţene, de către majorităţi din care face parte PSD, a mai fost consemnată şi în alte judeţe, fără însă nicio finalitate legală.

„Nu au cred nici în propriii lor colegi”

În declaraţiile făcute presei după ce grupul liberal a părăsit şedinţa Consiliului Judeţean, Mircea Mălan a declarat că maniera de vot utilizată de coaliţia majoritară n-avea legătură cu ce prevede legea, iar liberalii nu au vrut să se facă „părtaşi” la această manoperă. El a spus că PNL „va analiza” dacă va depune sau nu plângeri împotriva adversarilor politici, pe marginea neresepctării procedurii de vot secret.

„Aceşti oameni nu au cred nici în propriii lor colegi, ştiu că s-au adunat doar din interes şi trebuie să se supravegheze unii pe alţii ca să-şi asigure posturile de preşedinte şi vicepreşedinţi. Altminteri, se putea respecta foarte frumos legea. Foarte probabil, cei 18 consilieri ai acestei majorităţi încropite ar fi votat la fel şi am fi mers mai departe, conştienţi cu toţii că am fi pornit la drum pe un fundament sănătos”, a spus Mălan

Candidatul PNL pentru funcţia de preşedinte al CJ Bihor a mai spus că liberalii erau conştienţi că, matematic vorbind, şansele le erau mici, dar „nu am acceptat să dăm această funcţie celor de la UDMR pentru că am fi trădat încrederea propriului electorat”. În context, protocolul dintre PNL şi UDMR, care ar fi trebuit să fie valabil până în anul 2020, „a căzut în desuetitudine”, a precizat Mălan, odată ce documentul a fost încălcat de UDMR „în interesul unora din liderii acestei formaţiuni”.

Alegeri cu scandal

Marţi, la reuniunea de constituire a CJ Bihor, alegerea preşedintelui Pasztor Sandor, propus de UDMR şi susţinut de PSD şi ALDE în schimbul funcţiilor de vicepreşedinte pentru Ioan Mang şi respectiv Traian Bodea, s-a făcut într-o atmosferă încărcată de tensiune şi caracterizată de haos, deoarece, în pofida prevederilor legale, opţiunile nu au fost secrete, consilierii noii majorităţi arătându-şi voturile unii altora şi şefilor de partid.

Pe de altă parte, opinia unor jurişti este că, deşi încălcarea secretului votului a fost evidentă, Hotărârea privind alegerea lui Pasztor Sandor ca preşedinte este aproape imposibil de "întors", deoarece legea nu prevede sancţiuni, iar CJ nu are un regulament care să definească fără niciun fel de echivoc ce înseamnă vot secret din simplul motiv că în 2012 şi în 2008 preşedintele CJ a fost ales nu de către consilierii judeţeni, ci în sistem uninominal, prin votul direct al cetăţenilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@tsd
Pe scurt. Sper ca nea ilie si gasca lui super majoritara sa fie tinuta in frau de prefect. Pt. asta claudiu adrian pop trebuie schimbat, s-a ,,tocit" si sunt indicii ca pactizeaza cu liberalii, bine-nteles, nu in folosul oradenilor. Ai dat chiar tu un exemplu despre cum (nu) isi face treaba. Revin. In exemplul cu ghilea vs nea ilie, am incercat sa scot in evidenta cam care ar fi rolul principal al prefectului, acela de a veghea la respectarea legalitatii actelor emise de autoritatile locale.
Postat 29 Iunie 2016, 18:33 de pinonel
HCL
@pinonel Eu susțin în continuare că HCL 651/09.09.2013 este lovită de nulitate pentru că se întemeiează pe FALSURI recunoscute chiar de Mr. B.I.G. ! Mr. B.I.G. s-a exprimat așa. Eu doar am fost de acord cu Domnia sa venind cu argumente în plus! Am solicitat prefectului să atace în contencios HCL-ul ! Eu nu aveam calitate procesuală, altfel aș fi făcut-o singur! N-a făcut-o, asta e!
Postat 29 Iunie 2016, 13:29 de TDS
@tsd si @eutanasiu
Va amintiti perioada in care prefect era ghilea si primar nea ilie? Consiliul local era la nea ilie, off course. Sigur ca va amintiti! Dar cum verifica prefectul legalitatea hotararilor de consiliu local mai tineti minte? Trecea de filtrul instantelor cam una din cinci hotarari! Imi amintesc ca dintr-un foc prefectul a reusit suspendarea a 4(patru!!!) hcl:705 şi 1027/2009 si 36 şi 367/2010. Asa au ramas, semn ca erau niste tampenii, din moment ce instanta le-a aruncat la cos. A fost perioada postdecembrista cand aici, in Oradea/Bihor puterile statului s-au cenzurat una pe alta, acesta si fiind scopul lor, nu sa coabiteze, sa se cenzureze! Destula ,,liniste" am avut din '44 pana in '89!
Postat 29 Iunie 2016, 12:24 de pinonel
ce conteaza
ce conteaza vedere nevedere ce scrie pe buletiinul de vot.cine anegociat mai bine a casigat.
Postat 29 Iunie 2016, 10:56 de abn
Da-o-n ma-sa de lege!
Cand a respectat PSD-ul vreo lege? Luati si va bucurati! Inceputul de mandat a majoritatii de conjunctura, ne anunta de fapt, in ce masura se va respecta legea la CJ, in acest mandat!
Postat 29 Iunie 2016, 09:20 de User anonimizat
Hienele pesediste și hoitul....
Cine a urmărit circul de azi din Cj,a văzut că e la fel de hidos ca o luptă din junglă pe hoitul apucat. Cine crede că pesedisti mai pot fi alungați atât de ușor se înșală, hienele sunt mici prădători pe lângă ce pot ei. Ce legi,ce democrație,mirosul posturilor călduțe din administrație le-a luat mințile încă din seara nuntii, când mireasa udmerista le-a făcut ochi dulci. Pastorul oricât ar da cu aghiazmă,boala ochilor roșii la vederea ciolanului gros din hoitul aplicat tot nu le-o scoate. Așa că dacă o dezinfecție nu se face, va puți tot mai mult a hoit prin birourile Cj.
Postat 28 Iunie 2016, 21:02 de ardelean
REMEMBER
Ar fi putut sa atace in contencios si HCL 651 din 09.09.2013 pentru ca aceasta se intemeiaza pe acte false! L-am anuntat despre asta! Desigur acum nu mai conteaza! Au trecut aproape 3 ani! Dar sa nu uitam, zic...
Postat 28 Iunie 2016, 19:29 de TDS
?
Da` n-ar pute` prefectu să nu acorde viza de legalitate pentru Hotărârea 704 a C.L. Oradea? Până acum văd că n-ar mină la pix.
Postat 28 Iunie 2016, 18:25 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON