URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2011, 14:33

PDL vrea ca Transgex să rămână, iar CET să funcţioneze în continuare pe cărbune

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, preşedintele PDL Oradea, Dorin Corcheş, care e în acelaşi timp şi şeful grupului de consilieri locali ai PDL, a criticat proiectul de modernizare a CET-ului, potrivit căruia municipalitatea vrea să instituie un operator unic pentru transport, distribuţie şi furnizare de energie termică, să impună un preţ unic de furnizare a gigacaloriei la nivelul municipiului şi să introducă o taxă de poluare pentru orădenii care nu sunt deserviţi de furnizorul de energie termică şi se încălzesc pe lemne.

Corcheş s-a arătat în asentimentul orădenilor din Ioşia care, la dezbaterea publică de miercuri, au fost revoltaţi de faptul că prin noul proiect, ei vor fi nevoiţi să plătească 193 lei pe gigacalorie la CET şi nu 100, cât plătesc în prezent pentru că furnizorul lor de servicii este Transgex, pe bază de apă geotermală. Consilierul local a spus că ar trebui păstraţi doi operatori.

"Propunem ca pe partea de geotermală să fie păstrat Transgex şi să se extindă pe toată resursa de apă geotermală, iar în acelaşi timp CET să rămână pe cărbune şi să reducă pierderile pe care le înregistrează în prezent. Din discuţii, preţul gazului e mult mai ridicat decât apa geotermală şi cărbunele. Or, chiar dacă se gândeşte un sistem bazat pe gaz şi apă geotermală, nu cred că această mixtură va ajunge la un cost acceptabil pentru orădeni. Dimpotrivă, preţul va fi mult mai ridicat", a declarat el.

Cu toate că legea impune un singur operator de distribuţie şi, mai mult, furnizarea căldurii pe bază de cărbune e cea mai poluantă, PDL-istul a mai precizat că va propune amendamentele Consiliului Local, iar dacă acesta din urmă nu va ţine cont ele, consilierii locali ai PDL nu vor vota acest proiect.

Modernizarea CET-ului este unul dintre cele mai importante proiecte ale municipalităţii, menit să asigure confortul termic al orădenilor în sezonul rece, inclusiv după retragerea subvenţiei la energia termică, când preţul gigacaloriei ar urma să crească. Ea a fost stabilită prin masterplanul pe termoficare al municipiului şi este imperativ necesară întrucât actualul CET, construit în 1966, funcţionează poluant şi ineficient, pe bază de combustibili fosili, iar conform standardelor de mediu asumate de România centralele pe cărbuni vor trebui închise în următorii doi ani sau dotate cu filtre performante, extrem de costisitoare.

Investiţia în noua centrală termică se ridică la circa 70 milioane de euro şi va fi suportată în proporţie de 50% din fonduri europene, 45% din fonduri guvernamentale şi 5% din bugetul local.

Potrivit proiectului, modernizarea constă în construcţia unei termocentrale noi pe gaz şi apă geotermală în locul actualului CET şi reabilitarea a două reţele magistrale din municipiu. La nivelul Oradiei va exista un singur furnizor de energie termică, Electrocentrale, Transgex şi Distrigaz urmând să furnizeze CET-ului apă geotermală, respectiv gaze naturale.

Această măsură îi afectează direct pe orădenii care locuiesc în cartierul Ioşia şi sunt deserviţi în prezent de Transgex la tarife mult mai mici decât cele practicate de CET.

La fel, municipalitatea vrea să oblige orădenii care nu s-au racordat la sistemul de termoficare, deşi au această posibilitate, şi se încălzesc în continuare cu cărbune sau lemne, să plătească o taxă de poluare după modelul celei datorate de Electrocentrale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
nan
Porchessss ar trebui sa invete prima oara bunele maniere, sa aiba cei 7ani de acasa.....si apoi sa candideze la primarie!!!!! da la cum conduce ANIF-ul...vai si amar de noi daca ia Primaria....(asta cand da pe la lucru).. zici ca-i firma lui privata!!!!
Postat 11 Martie 2011, 18:00 de miahi
mihai
Domnului PORRRRRRCHES ii transmit......GUITTTTTZZZZZ... sper sa va \\"taie\\" USL la urmatoarele alegeri!!!!
Postat 11 Martie 2011, 17:54 de marcel
filip cel bun!
da, lui filip tre sa-i multumim cu totii pentru situatia in care ne aflam cu cet cu tot! pupati-l degraba!
Postat 11 Martie 2011, 09:21 de marius
pdl, aveti dreptul sa taceti
PDL in bihor a blocat ani de zile dezvoltarea CET, ba chiar a distrus CETul 2. mai isi poate recupera din imagine doar dc Blaga ajunge la conducerea nationala a partidului, iar in cea judeteana sa isi gaseasca alti "grei", mai de valoare. in cazul cet, in the end, faceti un calcul la rece: cazul 1- propunerea PDL: nr de certificate de emisii de co2 in cazul in care se arde carbune + amenzi pt poluare si amortizarea instalarii filtrelor + pierderile masive din retea (pt ca se pierde un proiect pe fonduri europene de 70 mil eur - cel mai mare pt energie din tara, si e aprobat! ) si sa tina cont de reducerea subventiei la caldura, si in cazul transgex o eventuala amenda pt nerespectarea legii in privinta a 2 operatori de caldura plus isi ridica pe cap ceilalti 95% din oradeni care platesc mult mai mult doar ca au nesansa ca transgex sa nu poata incalzi geotermal mai mult de atat, in loc ca energia ieftina sa reduca costurile pt toti oradenii. iar cazul 2, propunerea PNL: nr mai mic de certificate emisii co2 (pt gaz), pierderi de zeci de ori mai mici pe retea, 5% investitia in renovare, si pret mixt, acelasi pt tot orasul, pt gaz si geotermal. oameni buni, eu as vota pt modernizare
Postat 11 Martie 2011, 01:25 de unu
visand la ciolan
Si ma rog...cine-i PDL asta?
Postat 10 Martie 2011, 23:35 de daisycutter
DOI
Lasati domnii catei sa latre pana vor ramane fara glas !!! Pana un alta: - modernizati odata CET_ul asta; - refaceti traseele de coloane pentru ca pierderile sa reduca la minim; - racordati si strazile care nu sunt ( si sunt destule chiar in apropierea centrului); - introduceti gazul cat mai repede cu putinta, chiar si prin sistemul de cofinantare ( nu mi se pare un sistem tocmai corect ,dar mai bine decat nimic );
Postat 10 Martie 2011, 21:42 de CET
CET
CU ASA DOBITOCI CA ASTA DE CET CEI CARE IS PE INCALZIRE CENTRALA OR SA MOARA CA IS PROSTI SI SE LASA...SI AZI AM VAZUT MASINILE MARI DE LA CET CARE ADUCEAU CARBUNE.CRED CA DACA AR FII FOST BAGAT MOTORINA CARE AU CONSUMAT ACEI COLOSI IESEAU MAI IEFTIN. VOI IN OAMENI DIN ASTIA VA INCREDETI????NO COMENT...ESTI FURAT PE FATA OM DE RIND...IAR PE DEASUPRA ESTI SI PROST CA TE LASI...DECI ITI MERITI SOARTA...AMIN
Postat 10 Martie 2011, 20:07 de ppip
porcusu
a aparut si el ..............din joben, da unde ai fost pana acuma ca te baga in buzunar vuscan ai de tine da cocsat mai esti la minte, se putea fara tine cred ca nu .....................ai si amar ti-a luat-o vuscan inainte
Postat 10 Martie 2011, 18:12 de io cu mine
porches
nu stiu unde sta porches asta dar eu m-am saturat de praful; de la CET si de carbunele(Pamantul)lui Blidaru.Eu nu am incalzire de la CET sii platesc gaz nesubventionat ,iar din taxele si impozitele mele se mentine o structura poluanta pentru oras.Sigur ca dupa disparitia lui don Pedro nu convine nimanui din pdl ca se modernizeaza CET-ul.Oradenii s-au saturat de Porches si PDL si sper sa nu aiba nici un consilier din 2012.Asa orasul va merge mai bine.Oricum are zero sanse sa ajunga primar aceea fata de c.r.
Postat 10 Martie 2011, 17:42 de tero
corches
degeaba vorbesti tu porches ca pe noi ne-a adunat si ne-a explicat vuscan el a fost preyent la primarie si nu tu care nu ii ajungi lui vuscan nici la calcai mai baiatule,amu te-ai trezit si tu ca ar fi fost bine valorificat subiectu , vai de tineeeeeeeeeee
Postat 10 Martie 2011, 16:55 de ioioio
Recurs la memorie.
Poate ne povestiti, domnule Corches, care primar s-a opus multi ani modernizarii CET-ului.
Postat 10 Martie 2011, 15:30 de safe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON