URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2012, 18:47

Orădenii, chemaţi să protesteze împotriva ACTA, acordul care reglementează drepturile de autor pe internet

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După nenumărate proteste anti-prezidenţiale şi anti-guvernamentale, se pare că orădenii au prins gustul manifestaţiilor. Drept urmare, sâmbătă orădenii sunt chemaţi să se solidarizeze împotriva ACTA, acordul comercial de combatere a contrafacerii. Acest acord multilateral a fost semnat inclusiv de România şi prevede o serie de măsuri pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală. Măsuri controversate, însă, la nivel internaţional, oamenii susţinând că li se ia dreptul de a folosi internetul gratuit, aşa cum a fost el creat. Printre aceste măsuri se numără obligativitatea furnizorilor de internet de a supraveghea clienţii, raportând dacă aceştia folosesc, de pildă, o imagine ori o melodie pentru care nu deţin drepturi de autor.

"Vor să deţină controlul asupra fluxului de informaţie liberă pe internet, furnizorii de internet se vor comporta ca o poliţie", a declarat pentru BIHOREANUL Sergiu Fotache, orădeanul care a iniţiat protestul anti-ACTA din Oradea. Manifestaţia va avea loc sâmbătă, de la ora 12, la statuia lui Mihai Viteazul, deşi iniţial organizatorii anunţaseră că va începe la ora 17.

El cheamă la protest toţi utilizatorii de internet, indiferent de vârstă, cerându-le însă să accepte faptul că manifestaţia va fi una paşnică. De asemenea, cei care vor să protesteze sunt îndemnaţi să-şi confecţioneze o mască specifică, folosită de protestatarii anti-ACTA din toată lumea.

Manifestaţiile împotriva acestui acord se ţin în întreaga lume, protestatarii acuzând legiutorii inclusiv că au dorit să ţină secret acordul, întrucât, aşa cum e şi cazul României, nu au fost anunţate aderările diferitelor state la ACTA.

Până acum, pe pagina creată special pentru acest eveniment pe Facebook au anunţat că vor participa la protestul din Oradea peste 1.800 de persoane. Organizatorul susţine că va obţine şi autorizaţia necesară protestului. Sâmbătă vor mai avea loc proteste similare atât în oraşe din România (Bacău, Alba Iulia, Braşov, Bucureşti, Timişoara), cât şi din Franţa, Belgia, Germania, Bulgaria.

ACTA va fi supus la vot în Parlamentul European în luna mai. Între timp, pe baza legislaţiei actuale au fost închise mai multe site-uri care găzduiesc şi distribuite fişiere torrent. În România, legea îi pedepseşte pe cei care distribuie sau comercializează opere sau produse, fără să deţină drepturile de autor, însă nu îi pedepseşte şi pe cei care pur şi simplu deţin astfel de produse, pentru uz personal. Excepţie fac programele pentru calculator piratate, în cazul cărora este ilegală şi simpla lor stocare pe calculatorul personal. Cu alte cuvinte, dacă pur şi simplu descarci de pe internet un film sau o melodie piratate, nu poţi fi pedepsit. Dacă faci parte însă dintr-o comunitate de tip "peer to peer" (conectare directă între calculatoarele mai multor utilizatori), aşa cum sunt site-urile de "torrente" sau "hub"-urile de pe DC++, situaţia se schimbă.

UPDATE:

După obţinerea aprobării pentru protest, organizatorii au anunţat participanţii că legile din ţară nu permit purtarea de măşti la un miting (aşa cum s-a întâmplat în alte ţări), aşa că îi sfătuiesc să poarte tricouri şi pancarte anti-ACTA, dar şi să aibă un şiret sau o eşarfă albă, pentru a se deosebi de "posibili instigatori".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
jos acta
nu-i lasati sa ne distruga.....jos acta
Postat 09 Februarie 2012, 16:16 de jos acta
Acta nu trebuie sa se aplice
In forma actuala, nici nu va merita sa risti sa ai internet, pentru ca in acel moment orice autoritate te poate lua la rost sau te poate inculpa si pentru un mail primit de la un amic cu o poza, o melodie, un filmuletz pe care l-ai vizionat descarcand atasamentul din mail. Daca ACTA va fi aplicata toti vom fi infractori -bineteles ca bunica si cei morti- vor fi singurii de care autoritatile nu se pot atinge cu ajutorul ACTA. Eu sunt de acord sa platim cu totzi ceea ce folosim si care face parte din munca sau investitia celor care creeaza, dar nu consumatorii sunt de vina ca intra in posesia lor legal sau nelegal (cu sau fara intentie) ci cei care comercializeaza si sheruiesc aceste valori pentru care altii au muncit. ACTA trebuia sa oblige providerul interzicerea la site-uri care incalca si fac bani drepturile de autor ale altora. JOS ACTA (in forma actuala).
Postat 08 Februarie 2012, 18:21 de Roman Suparat
Nuci "masacrati" in parcul industrial Nuci "masacrati" in parcul industrial
Uite ce se intampla aici, langa noi, in ograda primariei : 150 de nuci au fost tăiaţi din Parcul Industrial Borş după care au dispărut fără urmă. Nucii au fost „masacraţi” în parcul industrial al municipiului Oradea de pe Şoseaua Borşului.'' Asta o fi vreo ,,investitie'' a primarului si a clicii lui de PeNaLi ?! Parchetul se poate considera sesizat !
Postat 08 Februarie 2012, 15:22 de jACTA alea est!
sanatosi tun
pai nu se putea organiza pe o vreme mai buna?ca pe geru asta nici gura nu o sa o putem deschide,vom deveni una cu statuia aia,fiti seriosi,cere-ti si voi retragerea unor elemente, nu toata legea ACTA e rea,in mare e pt. protectie,sigur restu e daunatoare democratiei.multora le place totul gratis.sa fim seriosi,pt. ce ar mai investi cineva daca toata lumea vrea gratis?
Postat 08 Februarie 2012, 08:25 de mdada
Trebuie sa facem ceva!
Trebuie sa facem ceva , trebuie sa iesim sambata cat Mai multi !!!! Nu ne putem lasa Calcati in picioare !
Postat 08 Februarie 2012, 02:02 de G
salut
miscativa sambata fesele de la calculatoare si haideti sa spunem NU unui lucru care ne ve afecta pe toti utilizatorii de internet Unul a cazut, a mai ramas unul!
Postat 07 Februarie 2012, 23:14 de gika
O sa fim acolo, dar ora este cam tarzie
O sa mergem. Sper sa fim cat mai mult caci altfel s-ar putea ca acest singur mod liber de exprimare si comunicare sa fie cenzurat sub diferetie pretexte inventate sau reale.
Postat 07 Februarie 2012, 21:53 de Roman Suparat
Sambata la protest
... ciudat sunt oradenii... daca era cumva in articol' vorba de micul criminal Vuscan sau despre Ilie de la primarie, toata lumea isi dadea cu parerea... asa ca e vorba de libertatea lor de a se exprima liber, nimeni nimic. Eu sper, ca Sambata, noi oradenii sa nu ne facem de ras si sa iesim in numar cat mai mare sa ne protejam drepturile si libertatea... sa incercam sa ne protejam ultimul petec de libertate, de demnitate... oricum suntem aproape in totalitate niste robotzi in viziunea celor care ne guverneaza... ar trebui doar sa muncim, sa nu gandim, sa traim ca sa producem bani petru ei...
Postat 07 Februarie 2012, 19:23 de unu-altu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON