URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2015, 11:35

NIS Petrol: Tehnologia folosită în prospecţiuni nu afectează "nici apele, nici animalele și nici sănătatea populației"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concesionară a două perimetre petroliere din Bihor, EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix, compania sârbească NIS Petrol salută decizia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor de a permite demararea prospecţiunilor seismice în judeţ.

Printr-un răspuns dat unei solicitări făcute de BIHOREANUL, firma subsidiară Gazprom susţine că lucrările vor începe doar după obţinerea tuturor autorizărilor şi permiselor necesare. "În acest moment, NIS Petrol România este în proces de obţinere a tuturor documentelor necesare pentru demararea etapei de prospectare geologică în vederea identificării zăcămintelor de petrol şi gaze naturale în perimetrele din judeţul Bihor. (...) Pentru ambele perimetre din judeţul Bihor, EX-2 şi EX-3, activitatea de achiziţie a datelor geologice va demara după obţinerea tuturor autorizărilor, acordurilor şi permiselor necesare", a comunicat NIS Petrol.

Compania precizează că salută decizia APM Bihor de clasare a notificării privind demararea prospecţiunilor seismice în judeţ, ceea ce înseamnă că Agenţia dă undă verde prospecţiunilor, dar şi că a primit avizele de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră şi de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare.

Lucrări fără impact

NIS mai arată că prospecţiunile seismice sunt neinvazive, fără impact asupra mediului şi asupra populaţiei şi se vor face "cu respectarea tuturor prevederilor legale şi a normelor de mediu din Uniunea Europeană". "Tehnologiile utilizate sunt sigure, nu afectează nici apele, nici animalele şi nici sănătatea populaţiei", precizează compania.

Potrivit NIS, etapa de prospectare presupune obţinerea unor date geologice prin vibrare controlată, cu ajutorul unor unde elastice produse de vibratoare şi captate de geofoni. Astfel, se va obţine o imagine 3D cât mai clară a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale şi NIS va şti unde poate începe activităţi de explorare-exploatare. Prospecţiunile se vor face exclusiv în limitele teritoriale stabilite prin acordurile petroliere, "fiind excluse toate zonele de interes public cum ar fi proximitatea staţiunilor balneare sau proximitatea zonei metropolitane Oradea", a  mai precizat compania sârbească.

În final, NIS Petrol anunţă că va distribui materiale de informare în perimetrele vizate şi se va afla în contact cu presa locală şi regională, pentru a le oferi bihorenilor acces la informaţii. "Compania NIS Petrol este interesată de explorarea şi exploatarea potenţialelor resurse de petrol şi gaze naturale prin metode tradiţionale. De altfel, compania noastră şi-a exprimat de fiecare dată interesul exclusiv pentru petrol şi gaze naturale pentru toate perimetrele concesionate în România. Explorarea resurselor neconvenţionale, precum gazele de şist, nu face obiectul activităţii companiei", se mai arată în documentul transmis de companie, care reiterează practic promisiunea că nu caută gaze de şist în Bihor, aşa cum se tem locuitorii judeţului, ci doar hidrocarburi convenţionale, adică petrol şi gaze naturale.

Citeşte şi articolul "NIS Petrol a primit undă verde să înceapă prospecţiunile în Bihor"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
bravo psd-ului !
La cat de prosti (citeste corupti) sunt cei din clasa politica, probabil ca vor crede minciunile cu explorari ECO, BIO.... Pe cei de la apm, dar in primul rand pe canalia de ponta, i-as impusca pt. genocid! Orice om cu minte ar face la fel dupa ce ar vedea dovezile, nu minciunile ,,exploratorilor". Recomand vizionarea filmului GASLAND, este pe net subtitrat in romana.
Postat 08 August 2015, 08:13 de pinonel
Cunoscatori
O clarificare destul de pertinenta. Pana acum erau doar articole din care nu se intelegea nimic, poze ale hartilor indescifrabile, nimic concret. Ar fi de bun augur un articol scris de un cunoscator/expert pe aceasta nisa si sa se clarifice implicatiile, procedurile concrete de extractie, locul extractiei, impactul, perimetrul.
Postat 07 August 2015, 15:23 de parker
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON