URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2012, 15:51

Miting "pentru intelectuali": la primul protest autorizat din Oradea sunt invitaţi în special "oameni ai legii, medici, asistente, profesori"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Joia trecută am depus, în nume propriu, solicitarea pentru autorizarea unui miting de protest împotriva Guvernului, iar vineri mi s-a comunicat că membrii Comisiei Locale de ordine publică (n.r. - formată din reprezentanţi ai Jandarmeriei, Poliţiei şi Primăriei Oradea) mi-au autorizat acţiunea pentru marţi, 16 ianuarie. Eu o văd ca un miting pentru salvarea democraţiei, la care invit şi îmi doresc să participe mai ales oameni ai legii, colegi avocaţi, jurişti, medici, asistente, profesori, oameni care au cultură şi care pot fi lideri de opinie", a declarat avocatul Petru Trif, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o, luni, la Baroul Oradea.

Chestie de demnitate

Trif a afirmat că după ce a depus cererea pentru autorizarea protestului a fost sfătuit să renunţe, pentru a nu suporta eventualele consecinţe în eventualitatea în care la miting s-ar produce fapte contravenţionale sau penale, însă consideră că protestul "este un act de demnitate".

"Unii m-au sfătuit să renunţ, ca să nu fiu tras la răspundere, ca organizator, dacă lucrurile vor scăpa de sub control, dar nu vreau să renunţ, pentru că este nevoie de o lecţie de demnitate când alţii se mulţumesc să se uite la televizor sau medicii se închid în cabinetele lor, deşi pe ei i-ar fi afectat direct proiectul legii sănătăţii propus de preşedinte", a spus avocatul Trif.

El a precizat că mitingul va avea loc marţi, cu începere de la ora 14, în faţa Prefecturii Bihor din Parcul Traian, deoarece "Prefectura este instituţia care reprezintă Guvernul în judeţ".

Legi "sub orice critică", efecte "catastrofale"

Trif a afirmat că a studiat cu atenţie proiectul legii sănătăţii redactat de Comisia prezidenţială, astfel că nu vorbeşte "din auzite", şi - ca jurist - consideră că acesta este "sub orice critică", provocând "un pas înapoi" pentru sistemul sanitar. "Am studiat proiectul legii sănătăţii ca jurist şi am ajuns la concluzia că nu era doar sub orice critică, plin de lacune, dar şi ducea la înrăutăţirea sistemului sanitar, pentru că nu ar fi făcut reformă, ci era un pas înapoi, s-ar fi distrus un sistem care funcţiona, totuşi", a spus avocatul orădean.

Avocatul a explicat că a iniţiat mitingul deoarece a constatat "exasperarea oamenilor şi lipsa de respect a instituţiilor statului, căci oriunde te duci eşti pasat, persiflat, ignorat, şi te trezeşti că apar legi care te privesc pe tine şi despre care nu ştiai, dar care au fost asumate de Guvern peste noapte".

"Nu o fac pentru a ieşi în faţă. Voi încerca să fac rost de o portavoce, şi fac apel la toţi cei care vor veni să păstreze o purtare şi un limbaj civilizat. La miting vreau să atrag atenţia şi asupra comasării alegerilor, printr-o lege adoptată tot pe şestache, prin asumarea răspunderii, pentru că dacă se vor ţine alegerile locale şi cele generale împreună, va fi o catastrofă, motiv pentru care eu sugerez ca oamenii să se pronunţe şi împotriva acestei măsuri până nu este prea târziu", a mai spus Trif.

Avocatul orădean Petru Trif a mai precizat că, deşi în 2008 a candidat din partea PNŢCD la preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor, nu mai activează în niciun partid politic de aproape doi ani şi nici nu-şi doreşte să se înscrie într-o altă formaţiune.

"Vreau ca mesajul meu să fie înţeles corect, nu în sens partinic. Ideea e ca oamenii care contează în Oradea şi care pot face ceva să vină la miting şi să arate dacă îi interesează ceva. Nu mă aştept să vină cu miile protestatari, deşi ar avea motive cu miile", a spus el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Rusine, doctore Arafat!
Saracia va invinge frica, iar cei din strada vor face jonctiunea la urnele de vot cu cei din fata televizoarelor. Numai asa vom avea cu totii de castigat. Numai Dumnezeu merita respect! In rest, gunoaie umane care tradeaza ceea ce este mai de pret in aceasta lume, INCREDEREA. Rusine, doctore Arafat!
Postat 17 Ianuarie 2012, 17:11 de SAFE
Petru Trif e un sarlatan politic
Petru Trif e un scandalagiu dornic de notorietate, fost taranist si trecut apoi la PNG. In 2009, voia sa stranga 50.000 de semnaturi pentru demiterea lui Bolojan. Praful s-a ales de initiativa lui, erau doar vorbe goale. Acum vrea din nou sa capitalizeze electoral, ca sa ajunga cumva in parlament. In timp ce in toata tara se fac mitinguri neautorizate, el cere autorizatie ca sa poata iesi in fata, sa se puna in fruntea intelectualilor, cica. De fapt nu face altceva decat agitatie in presa, sa-l remarce lumea.
Postat 17 Ianuarie 2012, 04:03 de ghiula
presedinte
Vrajbă, durere, dezamăgire, suferinţă şi ură – acestea sunt “darurile” dvs, domnule Traian Băsescu, către poporul român. De când ati fost ales Presedinte al României nu aţi făcut decât să aplicaţi dictonul “divide et impera” (dezbină şi stăpaneste), aţi semănat permanent vrajbă şi ură în mijlocul nostru, aţi ridicat o parte dintre români împotriva celorlalţi şi aţi încercat să profitaţi de fiecare dată de invrăjbirea semănată chiar de dvs. Greseala dvs capitală este că, după toate umilinţele si suferinţele de care am avut parte sub conducerea dvs, aţi crezut că românii nu mai au capacitatea de a se revolta, de a-şi apăra vieţile şi bruma de demnitate care le-a mai rămas. V-ati comportat mizerabil cu un om care a reuşit să construiască ceva durabil în România, l-aţi tratat pe doctorul Raed Arafat asa cum v-aţi obisnuit să ne trataţi pe noi toţi : cu maximă aroganţă şi lipsă crasă de bun simţ. Iar durerea, suferinţa şi ura care s-au strâns în sufletele noastre au răbufnit în momentul în care ne-aţi demonstrat că dvs credeţi că aveţi dreptul de a jigni şi a batjocori pe oricine trăieşte şi munceste în România. Dvs, care ne-ati minţit şi umilit de atâtea ori, dvs care ne trădaţi făcând presiuni extrem de puternice asupra guvernului pentru a da undă verde proiectului de la Roşia Montană, tocmai dvs vă erijaţi în decidentul absolut al României? Sunteţi Presedintele României, nu sunteti Dictatorul României! Iar calitatea dvs de Presedinte nu vă dă dreptul de a jigni si a umili românii, nu vă dă dreptul de a ne distruge vieţile şi viitorul invitându-ne cu un zambet cinic să emigrăm dacă nu ne convine în ce hal de sărăcie şi dezbinare ati adus România şi pe români! Ar fi trebuit să fiti cel care să aibă grijă de dezvoltarea sustenabilă a acestei ţări, ar fi trebuit să fiţi cel care să apere România de asasinii economici care, în foamea lor animalică dupa metalele noastre pretioase, vor să le exploateze până la epuizare şi să distrugă întreaga zonă a Munţilor Apuseni.
Postat 16 Ianuarie 2012, 20:17 de dl.Presedinte
presedinte
În schimb, ce ne-ati demonstrat că sunteţi dvs? Un lobby-ist pentru cei care vor să distrugă o parte din România, un om politic al cărui partid a făcut alianţă cu cei care vor să dezmembreze această ţară, un preşedinte căruia nu-i pasă deloc de cei care au avut încredere în el si l-au apărat atunci cand a strigat după ajutor. Pentru tot ceea ce se intamplă acum în România dvs sunteţi principalul vinovat, domnule Traian Băsescu. Sunteţi vinovat pentru că niciodată nu aţi incercat să evitati situaţiile tensionate, ci le-aţi provocat întotdeauna. Sunteţi vinovat pentru că v-aţi dovedit incapabil să constientizaţi ce urmări profund negative vor avea vorbele dvs pline de batjocură (“Cine credeti că pleacă? Ghici ghicitoarea mea”) la adresa unui om care s-a dovedit a fi mai român decat mulţi dintre noi. Sunteţi vinovat pentru că nu v-aţi mulţumit să ne obligaţi să suportăm tot greul crizei economice (criză care ne-ati minţit că ne va afecta doar marginal), dar aţi făcut tot ce v-a stat in putere pentru a ne invrăjbi ridicând o parte dintre români împotriva celorlalţi români. Sunteţi vinovat pentru că, în loc să fiţi un factor de coagulare a eforturilor depuse de români pentru depăsirea problemelor generate de criză, aţi preferat să fiţi un factor suplimentar generator de criză şi de profunde disensiuni.
Postat 16 Ianuarie 2012, 20:15 de dl.Presedinte
presedinte
Vă rog ca măcar în cel de-al 12-lea ceas să renunţaţi la abordarea dvs plină de aroganţă şi să vă treziţi din beţia puterii, amintindu-vă că postul pe care-l ocupaţi acum nu vă este rezervat pentru întreaga viaţă. De asemenea vă rog să încetaţi să mai faceţi presiuni asupra Guvernului pentru a da undă verde proiectului de la Roşia Montană. Iar dacă, din nenorocire, ne veţi trăda iar Guvernul, la presiunea dvs, va da drumul acestui proiect ce urmăreşte spolierea noastră şi distrugerea zonei Munţilor Apuseni, îmi este teamă că nu vă mai rămâne decât un singur lucru de facut : ori vă veţi comporta precum dictatorul Nicolae Ceauşescu şi veţi ordona deschiderea focului împotriva propriului popor ce va ieşi în stradă pentru a opri această trădare ori vă veţi pregăti elicopterul.
Postat 16 Ianuarie 2012, 20:14 de dl.Presedinte
Domnule Trif, mai ganditi-va !
Eu sunt convins ca faceti tot acest taraboi total dezinteresat ! Va cred, ca si eu mint ! Dar nu mai vorbiti de ,,democratie'', in ciuda parului d-voastra alb, nu stiti ce-i democratia. Tare mi-e ca si d-voastra ati fost inainte de '89 pe vreun stat de plata....si ca si azi faceti (jalnic !) un joc, dar gata ! timpul ,,alocat'' d-voastra a trecut !
Postat 16 Ianuarie 2012, 18:09 de .
demisia!
toti sinucigasi multumesc azi PROTESTATARILOR ca au putere sa lupte cati s au sinucis cine a raspuns POLITIC ?
Postat 16 Ianuarie 2012, 17:52 de demisia!
suuper
wwwoooowwww planggg pleaca UDREA in calduri ce mai model de viata !! ce o sa faca RO mania fara o catea in calduri, wwoooooooowww!
Postat 16 Ianuarie 2012, 17:47 de ssuupper
nu mai protestati stati inchisi in case DEMOCRATIA a invins!
Dialogul trebuie sa aiba la baza principiul ca, si în cazul unei pozitii diferite de cea proprie, în dezacord cu aceasta, partenerii de dialog trebuie sa lupte, totusi, ca cel care o sustine sa si-o poata exprima liber; Ø valorificarea, cu discernamânt, a traditiilor democratice, cât si a unor valori democratice din experienta altor popoare; Ø dezvoltarea unei vieti democratice trebuie sa aiba drept scop un climat de viata politica sanatoasa, în care aceasta sa constituie suportul de ridicare a vietii materiale si spirituale a poporului, a întaririi independentei si suveranitatii tarii, stiut fiind, din experienta istorica, ca o societate înfloreste si prospera numai în cadrul unei democratii autentice. Aceeasi realitate istorica a demonstrat ca lipsa de democratie a deteriorat atât viata materiala, cât si pe cea spirituala a popoarelor; Ø un raport just între drepturi si libertati, între obligatii si îndatoriri, între libertate si responsabilitate, în sensul ca exercitarea drepturilor si libertatilor trebuie sa se faca prin respectarea stricta a legilor în cadrul unei ordini de drept; Ø organizarea si conducerea democratica a societatii sa cuprinda toate sferele vietii sociale, atât la nivel macrosocial cât si la nivel microsocial.
Postat 16 Ianuarie 2012, 17:32 de felicitari!
nu mai protestati stati inchisi in case DEMOCRATIA a invins!
nu mai protestati ca IGAS va trage la raspundere penala :))au loc acte de violenta intretinute de grupari organizate care POT FI nu stim decat daca binevoieste organele de cercetare penala sa le faca dovada din regnul politic PDL pentru banul public frati romani orice poate fi deviat sau ii vor convinge cu lovituri cauzatoare de moarte pe alte victime colaterale violentei.
Postat 16 Ianuarie 2012, 17:29 de felicitari!
baza suntem noi SOCIETATEA CIVILA , nu este nici GUVERNUL , NICI PREDESDINTELE.
baza suntem noi SOCIETATEA CIVILA , nu este nici GUVERNUL , NICI PREDESDINTELE.
Postat 16 Ianuarie 2012, 17:29 de felicitari!
Decenta, inainte de toate!
Un om este om atata timp cat are o opinie, fara conditionari, domnule avocat!
Postat 16 Ianuarie 2012, 17:20 de SAFE
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON