URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2014, 10:34

Loc este, bani să fie! Consiliul Local dă Companiei Naţionale de Investiţii terenul de la şoseaua de centură pentru construirea viitoarei sali polivalente

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Campania electorală a trecut, aleşii orădenilor au revenit la apatia de odinioară. Grupul UDMR, aflat în negocieri cu PNL pentru revenirea la guvernarea locală, a avut doar intervenţii rare şi de formă pe marginea proiectelor supuse dezbaterii, în vreme ce încă aliaţii liberalilor din PSD s-au mulţumit doar să ridice mâna.

În această formulă, deliberativul local a adoptat joi, în mai puţin de o oră, peste 70 de hotărâri, în cea mai mare parte cu unanimitate de voturi şi fără comentarii.

Dragnea, la treabă!

Astfel, Consiliul Local a hotărât joi să pună la dispoziţia Companiei Naţionale de Investiţii, reprezentantă a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, o suprafaţă de 7,9 hectare de teren pentru construirea sălii polivalente promise în campania electorală de către liderii PDS în frunte cu Liviu Dragnea.

"Hotărârea adoptată astăzi este doar una de formă. Am mai votat una similară în şedinţa din iunie, dar Ministerul Dezvoltării ne-a cerut să precizăm expres în textul hotărârii că municipalitatea îşi asumă costurile cu infrastructura de utilităţi, curent electric, apă, canalizare şi altele, la fel ca în cazul parcului industrial", a declarat primarul Ilie Bolojan într-o conferinţă de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

Conform hotărârii adoptate, viitorul complex multifuncţional va fi amplasat în imediata vecinătatea a şoselei de centură pe un amplasament delimitat de fostul tancodrom şi Brico Depot. După ce va fi construită, sala polivalentă va fi pusă la dispoziţia municipalităţii, care şi-a asuma păstrarea destinaţiei pentru cel puţin 15 ani. Dacă până la urmă va fi şi construită...

Avocatul funcţionarilor

Tot în şedinţa de joi, aleşii orădenilor au hotărât încheierea unui contract de asistenţă juridică cu un cabinet de avocatură specializat în cauze de natură penală pentru a reprezenta interesele salariaţilor Primăriei, Administraţiei Imobiliare Oradea, Administraţiei Sociale Comunitare Oradea şi Poliţiei Locale. Aceştia vor fi consiliaţi şi chiar reprezentanţi de un avocat care va fi ales şi plătit de Primărie în cauzele care au la bază reclamaţii care ţin de natura serviciului.

Măsura a fost luată pentru că, potrivit legii, juriştii Primăriei nu puteau reprezenta în instanţă salariaţii instituţiilor în cadrul cărora îşi defăşoară activitatea, fapt pentru care aceştia au ajuns în situaţia de a se reprezenta singuri.

Conform hotărârii adoptate, contractul de reprezentare va fi valabil 2 ani, urmând ca în perioada decembrie 2014 - decembrie 2014 cabinetul avocaţial să încaseze de la bugetul local un onorariu de 500 euro pe lună, plus TVA.

Mai vedem...

Singurul proiect de hotârâre care nu a fost adoptat în şedinţa de joi a fost cel referitor la asumarea răspunderii Consiliului Local faţă de continuarea funcţionării cazanelor CET pe gaz, măsură complet ilegală în condiţiile în care acestea nu mai corespund standardelor de mediu încă de decembrie 2013.

Proiectul de hotărâre a fost retras de pe ordinea de zi de către conducerea municipalităţii de teamă că o astfel de decizie nu ar face decât să motiveze autorităţile de mediu să sigileze cazanele pe cărbune.

Această "răzgândire" a reprezentanţilor municipalităţii a stârnit nemulţumirea administratorului special al societăţii, Stănel Necula, care se vede acum singur şi lipsit de apărare împotriva organelor de control. "Sigur, nu există deocamdată riscul închiderii cazanelor pe cărbune, dar ar fost bine să prevenim ca un astfel de lucru să se şi întâmple", a declarat Necula.

Potrivit administratorului special, Electrocentrale a demarat unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de reabilitare a sistemului de termoficare din România, acesta urmând să se încheie în decembrie 2015, când municipiul ar trebui să aibă deja un CET nou pe gaz şi circa 17,5 kilometri de reţea magistrală înlocuită.

În condiţiile în care numai investiţia în centrală se ridică la 242,5 milioane lei, aceasta ajungând la finalul lucrărilor să funcţioneze în paramentrii prevăzuţi de normativele de mediu, conducerea municipalitaţii consideră că orice cheltuială suplimentară cu montarea de filtre pe coşurile de fum nu se justifică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
De ce?
Poate imi explica si mie cineva de ce este necesara o astfel de sala in Oradea cand nici pe cea veche nu o putem finanta cum trebuie! Pentru o echipa de baschet care totusi nu este capabila de mari victorii europene sau pentru o echipa anonima de handbal> Pentru a organiza din an in Paste cate o competitie europeana de junioare(tineret)?
Postat 29 Noiembrie 2014, 12:04 de TDS
Sala Polivalentă e "cireaşa de pe tort" !!!
O să fie gata de ieri în 8 ani şi 14 zile !!! Cele 14 zile sunt necesare fabricării panglicii şi foarfecii potrivite acelui moment !!!
Postat 28 Noiembrie 2014, 17:14 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON