URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Mai 2016, 17:01

Ion Caramitru înaintea Galei UNITER: "Teatrul din Oradea a făcut şi face istorie"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Teatrul Regina Maria e forfotă. Echipa gazdelor, cea a Uniunii Teatrale din România şi cea a Televiziunii Române pregătesc intens ediţia a XXIV-a Galei Premiilor UNITER. Pe 9 mai, începând cu ora 21, aceasta va fi transmisă, în premieră, în direct pe TVR şi online din Sala Mare a Teatrului orădean.

Prezentată de Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Teatrale din România, Gala va dura circa 4 ore şi va premia cel mai bun spectacol, precum şi cei mai buni actori, cel mai bun regizor, scenograf, critic de teatru. De asemenea se acordă premii pentru debut, teatru radiofonic şi teatru TV, dar şi o serie de premii speciale, inclusiv unul oferit de Casa Regală a României, care va fi reprezentată la Oradea de Principesa Maria.

Într-o conferinţă de presă în care a prefaţat cea de-a XXIV-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, Ion Caramitru a vorbit, sâmbătă, despre frumuseţea oraşului care o găzduieşte, precum şi despre istoria şi importanţa teatrului de aici. "Suntem azi în interiorul nou al unei clădiri readuse la splendoarea iniţială, care va fi văzută în toată ţara şi, de altfel, în toată lumea. La fel va fi văzut şi întregul oraş, pentru că, în jurul galei noastre, Televiziunea Română realizează diferite filmări şi interviuri şi documentare legate de frumuseţea Oradiei şi a judeţului Bihor", a declarat preşedintele UNITER.

De asemenea, Ion Caramitru a vorbit despre personalităţile care au lucrat în Teatrul din Oradea. "În acest teatru au debutat mari actori, regizori şi scenografi români. Din păcate, unul dintre ei, pe care am dorit foarte mult să-l aducem, maestrul Radu Penciulescu, care a lucrat aici spectacole de prim rang, n-a putut să vină din cauza unei stări precare de sănătate. Merită spus că Teatrul din Oradea este unul dintre cele care a făcut şi face istorie în teatrul românesc", a declarat acesta.

Totodată, reprezentanţii UNITER au mulţumit Primăriei Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor, care au contribuit substanţial la punerea la dispoziţie a fondurilor necesare organizării acestei gale, care, între altele, include aducerea şi cazarea la Oradea a circa 250 de invitaţi din lumea teatrală.

Între cei prezenţi în Sala Mare a Teatrului Regina Maria se numără Florin Piersic jr., Marian Râlea (nominalizaţi la categoria Cel mai bun actor în rol principal alături de orădeanul Richard Balint), Alexandru Urs, Dorina Chiriac, Radu Afrim, Bobi Pricop, Mihai Mănuţiu, Cristian Hagiculea, Vladimir Găitan, Maia Morgenstern, George Mihăiţă, Mihai Mălaimare şi mulţi alţii.

O parte dintre nominalizaţi şi premianţi vor lipsi din cauza altor angajamente în ţară ori străinătate. "Spre exemplu, Matei Vişniec, care va fi premiat drept cel mai jucat autor român, se află la Suceava, unde numele lui va fi dat unui teatru nou înfiinţat", a spus Caramitru.

Totodată, vorbind despre premii speciale, Ion Caramitru l-a felicitat pe actorul orădean Eugen Ţugulea. "Mă bucură foarte mult că premiul special pentru o viaţă dedicată teatrului şi poeziei a fost acordat lui Eugen Ţugulea, un actor împătimit de poezie, ca puţini de altfel. Abia aştept să-l văd şi să-l felicit", a spus preşedintele UNITER.

La conferinţa de presă de sâmbătă au participat reprezentanţii organizatorilor principali ai Galei Premiilor UNITER, inclusiv reprezentanţi ai autorităţilor locale. Deşi a venit să-i întâmpine pe oaspeţi, primarul Ilie Bolojan nu s-a aşezat la prezidiul conferinţei de presă, ascultând-o dintre jurnalişti.

Peste 80 de tehnicieni lucrează la pregătirea sălii pentru o transmisiune live de patru ore. Nu sunt singurele pregătiri, însă, asfaltul de pe platoul din faţa Teatrului Regina Maria fiind refăcut deoarece avea denivelări, potrivit directorului Daniel Vulcu.

Pentru Gala Premiilor UNITER nu s-au pus bilete în vânzare şi nici nu este deschisă abonaţilor Teatrului Regina Maria, intrarea făcându-se pe bază de invitaţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON