URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2013, 12:36

În timp ce colegii săi au intrat în grevă japoneză, directorul Centrului pentru Promovarea Culturii şi-a dat demisia

Fără nicio glumă specifică Zilei Păcălelilor, şeful Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Radu Matei Pavel, şi-a anunţat, luni, demisia de onoare din funcţia pe care o deţine.

Numit interimar la şefia Centrului în 2011, apoi instalat ca director plin după ce a câştigat un concurs la care au mai fost alţi trei candidaţi, Pavel renunţă la funcţie înainte de a fi demis de Consiliul Judeţean pentru nota 5,32 obţinută la evaluarea anuală a managerilor instituţiilor de cultură.

De onoare sau de... musai

"Nu mi-a fost comunicată motivaţia celor care au fost în comisia de evaluare, doar rezultatul. Am ales să îmi prezint demisia de onoare pentru că această notă e o adevărată jignire la activitatea pe care am avut-o în ultimii doi ani", a declarat Pavel luni, într-o conferinţă de presă.

Apoi, managerul a precizat câteva din activităţile Centrului în anul trecut: participarea la o conferinţă internaţională de la Harvard cu o prezentare pe tema păstoritului în Crişana, dar şi reactivarea unor festivaluri muzicale ori înfiinţarea unor ansambluri folclorice în satele bihorene. "Suntem singura instituţie de nivel judeţean care încă mai organizează evenimente culturale în zona rurală a judeţului Bihor", a precizat Pavel.

Totodată, a spus acesta, activitatea de anul trecut, notată cu puţin peste 5, a fost mult mai amplă decât cea din 2011, când a fost notat cu 9,7, astfel că nu poate interpreta evaluarea sa decât ca o modalitate de a-l îndepărta de la conducerea Centrului, pentru a face loc altcuiva.

Cum zvonurile spun că următorul şef al instituţiei va fi tânărul liberal Adrian Dume, Pavel a ţinut să precizeze că şi el este membru PNL, din 2009, ba chiar unul activ, care s-a implicat în campania electorală din toamnă, şi că n-a fost pus pe criterii politice la şefia Centrului. Asta chiar dacă e rudă cu Radu Ţîrle, iar instalarea sa la Centru s-a făcut când Ţîrle era şeful Consiliului Judeţean. "Nu am avut sprijinul domnului Radu Ţîrle, dânsul îşi dorea să rămân la Serviciul Audit din CJ, unde eram de câteva luni", a declarat managerul.

Protest pentru transparenţă

Pavel a precizat şi că a încercat să stea de vorbă cu preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, despre nedreptatea care consideră el că i se face, însă de fiecare dată când l-a căutat i s-a spus că e ocupat. "La Consiliul Judeţean este un singur om cu care poţi să stai de vorbă, domnul Horia Carţiş (n.r. şeful de cabinet al lui Popa). Dacă vrei să ajungi la domnul Popa, trebuie să treci de filtrul Horia Carţiş", a mai spus directorul.

În fine, Pavel a ţinut să aprecieze gestul a şase angajaţi ai Centrului, care de luni au intrat în grevă japoneză, cerând Consiliului Judeţean să nu le mai impună şefi pe criterii politice, ci să numească un director interimar din rândul lor, iar apoi să organizeze un concurs transparent.

Aurel Gavril Mot.JPGÎn semn de protest, cei şase angajaţi - Miron Blaga, Aurel Gavril Moţ, Anca Popescu Raţiu, Tank György, Cristian Seghedi şi Octavian Blaga - au purtat banderole albe pe mâini. "Copiii ăştia care vor să ajungă în funcţii de conducere, să muncească înainte. Cel care vrea să ajungă şef aici nu se gândeşte că va pleca Popa Cornel, va pleca şi el", a explicat Aurel Gavil Moţ (foto) gestul său şi al colegilor săi.

Dacă preşedintele Consiliului Judeţean Bihor nu va ţine cont de solicitarea lor, cei şase sunt hotărâţi ca din 10 aprilie să "ocupe" sediul instituţiei, iar apoi, dacă nici acest gest de protest nu va schimba nimic, să intre în greva foamei.

Citeşte pe aceeaşi temă şi articolul "Angajaţii Centrului pentru Promovarea Culturii intră în grevă japoneză: Nu vrem şefi politici!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
GUNOAIE U.S.L.-iste
POPA CORNEL sa-ti fie rusine ,te-am votat ,ne-ai mintit ,tu cu lingai tai si cacatii tai pe care i-ai cocotat pe functii ,spune-i la gunoiul ala de la A.R.R -s-a mai lase din spaga ca pentru asa drumuri cere prea mult ,el zice ca trebuie s-a o imparta cu POPA CORNEL ,mai exact ca tu mai CORNELE vrei mai mult de jumatate , apropo nu ai gasit o zdreanta mai mare decat asta in tot judetul bihor sa numesti la A.R.R. PE CE LOC PUNEM BIHORUL ACUM S-AU NU MAI ESTE VALABILA AFIRMATIA DIN CAMPANIA ELECTORALA CUM CA : \"PUNEM BIHORUL PE PRIMUL LOC\".,DAR LOZINCA \"OAMENI DE CUVANT\"SA-TI FIE RUSINE D-LE POPA CORNEL =ESTI UN MINCINOS NOTORIU !
Postat 02 Aprilie 2013, 00:35 de BINSAN
m
greva de tip japonez...ha ha ha...in romanica! bah, greva japoneza presupune lucrul personalului peste masura asa incat suplusul de productie sa creeze o problema. adica asa se atrage atentia, patronilor!!!! intelegeti?
Postat 01 Aprilie 2013, 14:05 de marcell
Dă-i în mă-sa şi cautăţi un drum normal Pavele !?!
Comisia de evaluare a culturii bihorene e formată dintr-un fost sportiv amator, unul semiprofesionist, o contabilă, o juristă de conjunctură, un politruc care se crede încă director de deconcentrată, o cucoană care învârte toată ziua nişte cărţi de muncă şi un caraghios pe care Popa Prostu il trimite, in lipsa lui Bodea, după cornul şi laptele zilnic.
Postat 01 Aprilie 2013, 12:55 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON