URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2013, 12:20

Angajaţii Centrului pentru Promovarea Culturii intră în grevă japoneză: Nu mai vrem şefi politici!

Angajaţii Centrului pentru Promovarea Culturii intră în grevă japoneză: Nu mai vrem şefi politici! Fost preşedinte al studenţilor din Senatul Universităţii din Oradea, în prezent cadru didactic al Facultăţii de Istorie, Adrian Dume (foto) e în cărţi pentru şefia Centrului pentru Promovarea Culturii Tradiţionale. Însă singurul lui merit, susţin unii, e carnetul de partid...

Scandal mocnit la Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor. Prin două scrisori deschise adresate conducerii Consiliului Judeţean, şase angajaţi ai instituţiei - Miron Blaga, Aurel Gavril Moţ, Anca Popescu Raţiu, Tank György, Cristian Seghedi şi Octavian Blaga - anunţă că de luni intră în grevă japoneză, ameninţând chiar cu greva foamei, nemulţumiţi că li se va impune un nou şef pe criterii politice.

Nota demiterii

Problemele au început după ce actualul manager al centrului, Radu Matei Pavel, şi-a aflat nota de la evaluarea anuală făcută şefilor instituţiilor de cultură de către Consiliul Judeţean: 5,32. Conform legislaţiei, managerilor care iau note între 5 şi 7 li se desface automat contractul de muncă. "Nu mi s-a imputat nimic, doar mi s-a comunicat nota. Eu am contestat acest rezultat, încă nu am primit niciun răspuns", a explicat, vineri, pentru BIHOREANUL, Radu Matei Pavel.

Potrivit purtătorului de cuvânt al CJ Bihor, Mircea Jacan, răspunsul contestaţiei şi, implicit, concluziile finale ale evaluării vor fi dezbătute de consilierii judeţeni în următoarea şedinţă. Până atunci, Radu Matei Pavel rămâne şeful instituţiei.

Rezultatele evaluării făcute şefului lor i-a intrigat, însă, pe angajaţii Centrului, care se consideră la rândul lor "loviţi" de nota mică. "Este o nouă umilinţă la care noi, specialiştii Centrului, suntem supuşi de către Autoritate în ultimii 2-3 ani, chiar dacă doar prin ricoşeu de această dată: după ce un director a fost instalat la conducerea Centrului pe considerente strict politice, după ce acţiunile noastre au fost sistematic subfinanţate, ignorate şi bagatelizate, această notă de evaluare este, inevitabil, şi o palmă peste obrazul specialiştilor Centrului", spun cei şase semnatari în prima scrisoare de protest, remisă şefului CJ Bihor, Cornel Popa, în 26 martie. Culmea, directorul numit politic la care se referă este acelaşi Radu Pavel care acum e sub iminenţa demiterii, dar despre care subalternii săi susţin că a făcut lucruri bune în instituţie.

Semnatarii susţin că au aflat, "din surse sigure", că la şefia Centrului va fi numit un client politic ca manager interimar. Potrivit surselor BIHOREANULUI, acesta ar urma să fie nimeni altul decât Adrian Dume, fostul şef al studenţilor Universităţii din Oradea şi membru activ al PNL Bihor. Deocamdată, acesta nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere.

"Vă solicităm, domnule Preşedinte, să nu lăsaţi pradă instituţia, din nou, unor jocuri politice. Numiţi, domnule Preşedinte, în perfectă concordanţă cu legea, un specialist din cadrul instituţiei care să asigure interimatul până la validarea rezultatelor unui concurs autentic pentru ocuparea poziţiei de director general manager al Centrului! Vă rugăm, implicit, să vă asiguraţi personal că pregătirea, desfăşurarea şi validarea acelui concurs sunt făcute transparent, corect, fără dedicaţie", scriu angajaţii Centrului.

Chef de... dume

În cea de-a doua scrisoare deschisă, remisă vineri şi, de data aceasta, şi către cei doi vicepreşedinţi ai CJ Bihor, Ioan Mang şi Alexandru Kiss, angajaţii Centrului revin cu doleanţa lor, însă într-un limbaj mai dur: "Nu am comentat evaluarea, deşi aduce atingere şi prestigiului nostru, am cerut lucrul cel mai firesc într-o democraţie: să nu ni se impună clientelar conducerea interimară şi să se organizeze un concurs corect pentru ocuparea funcţiei vacantate. În anul de graţie 2013, ne este nouă ruşine că mai trebuie să cerem această minimă normalitate".

Semnatarii susţin că răspunsul neoficial pe care l-ar fi primit la prima solicitare de a nu avea un şef politic a fost unul sfidător şi anume că "un tânăr client politic va fi, fără doar şi poate, numit foarte curând în funcţie, pentru că are nevoie de o pâine". "Cei care au transmis acest mesaj au poftă de dume cu noi, probabil, şi ne confundă cu nişte oi pe o păşune, care vor sta cuminţi până ajunge un cioban la turmă. Sau lupul, totuna", spun cei şase semnatari ai scrisorilor.

În final, sunt concluzionate cele 3 doleanţe ale angajaţilor: numirea ca interimar a unui specialist din cadrul instituţiei, organizarea unui concurs transparent şi corect şi introducerea în caietul de obiective al concursului a unui pachet minimal de proiecte stabilit de specialiştii instituţiei.

Până când le va fi ascultată cererea, angajaţii încep protestele. Luni vor fi în grevă japoneză şi vor cere colaboratorilor lor din ţară şi din străinătate să li se alăture. Apoi, din 10 aprilie ei sunt decişi să continue protestul prin "ocuparea" instituţiei, iar dacă nici asta nu va avea un ecou, prin intrarea în greva foamei.

UPDATE: Vineri la amiază, şeful Centrului, Radu Matei Pavel, a anunţat presa locală că luni îşi va prezenta demisia de onoare, într-o conferinţă de presă în care va prezenta şi evaluarea făcută de Consiliul Judeţean. 

Vezi aici cum comentează Bihorel situaţia!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
27 Comentarii
Greva... ?
Asa-zisul "Domn" Blaga Miron, care toata ziua "serveste" alte "Institutii" decat cea pe care ar trebui sa o reprezinte in mod normal, corect si cinstit, unde face Greva Foamei, oare ? Ca de vorbe si tot felul de texte si bagare in seama cu fel si fel de artiste are timp. Sau oare asa isi manifesta el devotamentul pentru Dl. Radu ? hmmm... halal caracter. Ar trebui sa fie mai atent cu cine umbla si cum vorbeste cu fiecare, dar mai ales la masura bunului simt.
Postat 04 Aprilie 2013, 17:12 de Tot_Eu
oare cine ?
Interesant de stiut, parerea mea, o contabila care are un salar de vreo 2000 lei ce mama Zmeului lucreaza (sau croseteaza) acolo pentru banii aia, si cum si-ar justifica ea asa.zisa activitate. Ca sa nu mai zicem si de interesele ascunse ale acesteia cu marele Manager Radu. De asemenea mai exista curiozitatea legat de faptul ca ea, oare, face greva japoneza impreuna cu ceilalti "japonezi" ?!
Postat 01 Aprilie 2013, 16:55 de Ana Maria
Intamlator
Marius Chereches alias Florian, este politistul (PNL ist) nas a lui Dume alias gyorgy tozser. Ghergheles (fostul director la Universitate, cuscru cu Seremi) este nas lui Chereches.
Postat 01 Aprilie 2013, 08:13 de .....
@un oradean(30.03.2013.13.26)
Depasesti in imbecilitate media pe tara a ultimului secol.Sa ramana o enigma cum ai ajuns asa,sa nu molipsesti si pe altii...Frumos si util ar fi fost ca Centrul in cauza sa nu se limiteze doar la cele cateva aspecte pe care le-am enuntat.S-a facut pe-aici si altceva,cat se poate de traditional.Medicina,minerit,transporturi,observatii meteorologice si astronomice,botanica,aparare,pedagogie,filosofie...si alt cele.Pe langa dansuri,ceramica,biserici,cusaturi etc.Cultura le cuprinde pe toate,fie ca-s produse materiale,fie ca-s sprirituale.
Postat 31 Martie 2013, 19:52 de gyorgy tozser
curiozitate
Cine e politistul de la Universitate? Si cine e nasul acestuia?
Postat 31 Martie 2013, 17:37 de ****
@florian
Vezi ca dupa "coduri mai mult sau mai putin politienesti" esti deconspirat. Scrie mai corect. Parca ai fi Dume desi esti nasul lui politistul de la universitate dupa cum te exprimi.
Postat 31 Martie 2013, 15:59 de BOSS
Dume,un om destept
Mai Boss ,nai vrea tu sa-i sugi * lui Dume si lui Popa ?de ce vorbesi ce nu trebuie de unde stii tu ca sunt lingai?trebuia sa-ti faca ceva si nu ti facut?cred ca ar fi mai bine sa nu vorbesti ce nu trebuie nu te uiti in jur ca nu mai poate sa mearga nici cultura asta asa cum merge,are nevoie de ceva nou si sunt sigur ca Dume e un om cu capu pe umeri si stie ce vrea,asa ca nu te mai lega de oameni si mai ales sa-i faci in toate felurile.
Postat 31 Martie 2013, 14:10 de florian
iL VREAU PE DUME
Nu de alta, dar sunt curios cum v-a arata Anca Popescu Ratiu dupa 2 saptamani de greva foamei. Va ros satisfaceti-mi curiozitatea!
Postat 31 Martie 2013, 12:57 de PNL
anca ratiu nu are nimic in comun cu universitatea
Anca Popescu RATIU este una din persoanele pe care nu o intelege nimeni din facultate. Studenti se plang de ea, de calitatea orelor, atunci cand si le face, in rest motiveaza ca are activitate la centru. Stiu ca este membru PNL si ca isi doreste acest post cu orice pret, mai ales ca a mai pierdut o data concursul. Este rusinos ceea ce face, acum doi ani facea presiuni prin PNL sa nu isi piarda postul ca nu avea doctorat si acum vorbeste de interventia politicului in cultura? Cat tupeu poate avea aceasta fiinta? Ce treaba are cu fenomenul numit cultura? In afara de aere nu are nimic, de ce nu ne spune de doctoratul ei?Despre cum si la dat de mai multe ori? Despre titlul care o face competenta in cultura traditionala din Bihor? Sa vorbeasca despre carnetul de partid care a salvat/o de atatea ori!
Postat 31 Martie 2013, 12:15 de Coleg Arte
greva japoneza
Decit Dume era mult mai buna Anca popescu Ratiu deoarece are studii in domeniul culturii, este un bun organizator, este cunoscuta pe plan local ,stie de ce este nevoie pentru promovarea culturii.Acest tinerel Dume nu are nici in clin nici in maneca cu cultura,dar poate a cotizat mai mult.Pacat ca numirile se fac dupa aceste criterii si nu dupa merite profesionale.
Postat 31 Martie 2013, 11:48 de oradean
Vai de romanica noastra
Dume este securist. Si oricat veti scrie voi tot va prinde un post "caldut" undeva. . Vai de cei pe langa care sta. Mai bine ar pleca la sudistii lui. Ce cauta in ardeal? Nu erau Universitati mai aproape de locul lui natal? Cine la "infiltrat" pe aici? Si-a parasit nevasta si a venit in Bihor. Sa casatorit cu actuala, care este la fel ca el si are un nas care este singurul politist cu handicap (real) din Bihor. Cine vrea sa verifice politistul este pe la universitate pierde timpul pe bani publici. Pardon aduna date de pe la studenti.
Postat 31 Martie 2013, 10:04 de student
un bihorean
CORNEL POPA si lingai lui,numai lichele s-au adunat in jurul lui un fel de excremente politice ,in curand o s-a plangem dupa RADU TARLE si P.D.L.,acum regret amarnic votul pe carel-am acordat d-lui CORNEL POPA la alegerile din iunie 2012 si U.S.L -ului la alegerile parlamentare ,unde POPA a mai bagat un excrement politic numit BODEA ,un care nu a fost in stare sa-si termine scoala ,a repetat trei ani la rand ,urmand exmatricularea./.Asta-i CORNEL POPA ,apropo cand o s-a punem BIHORUL PE PRIMUL LOC ,comform afirmatiei din campania electorala
Postat 31 Martie 2013, 09:34 de popa si excrementele
anca nu avea dreptul sa faca asta
Anca Popescu Ratiu nu avea dreptul sa acuze ingerinte politice, doar pentru ca nimeni din partid nu o sustine pentru nici o functie publica. Cand Ratiu spune ca fara politicieni la conducerea centrului se include si pe ea in lista? Rusine Anca! Inca o dezamagire pentru noi, cred ca are lumea dreptate sa nu o sustina!
Postat 30 Martie 2013, 20:42 de andrada
Solutiile lui POPA
Ce vor astia ca nu inteleg? Pe cine sa numesca Popa interimar de la centru? Pe Blaga Miron care si-a angajat odrazla fara studii la centru? Poate are mai multe rude de angajat? Pe Mot care a fost dat afara de la Ansamblu Crisana? Pe Anca RATIU care e sefa femeilor liberale pe judet si nu o vrea nimeni? Asta e culmea tupeului, sa fi sefa femeilor liberale si sa-ti acuzi seful de ingerinte politice! Nu sunt fan Dume, dar trebuie oricum cineva din afara! Sa nu il uitam pe Blaga junior care poate fi primul manager cu studii medii din Romania!
Postat 30 Martie 2013, 20:17 de daniel
CULTURA TRADITIONALA
gyorgy tozser si cscccscss mari tampiti mai sunteti. Aceasta institutie se ocupa de CULTURA TRADITIONALA, de conservarea si promovarea ei. Aveti habar ce presupune asta? Care este metodologia care se aplica? Ia, mars la dictionar sa vedeti ce presupune! Oamenii astia chiar au facut ceva spre deosebire de niste nulitati ca voi care stati si comentati pe forumuri. E usor sa stai pe margine si "sa dai cu piatra".
Postat 30 Martie 2013, 13:26 de un oradean
Numai scandaluri
e a doua oara cand aud de institutie, data trecuta faceau scandal, ca e numit celalant sef. Unde s-a pomenit ca angajatii sa puna directorul? Popa ar trebui sa desfiinteze institutia sa ii dea afara! si cu banii care raman sa faca un centru de cercetare al culturii traditionale, fara dantausi, poetii si administratie!
Postat 30 Martie 2013, 10:17 de VIOREL
Ce fac astia pe banii publici?
Ce sunt consultantii artistici? Ce studii au? De ce se cheltuie banii publici pe o astfel de institutie? Bolojan pune buldozerul pe ei! ca seamana cu un centru de recreere. Cu salariile lor face o gradinita, editezi o groaza de carti de specialitate!
Postat 30 Martie 2013, 10:10 de RAZVAN
Dume lin.gaul
Doamne Dumne.zeule, baiatul asta este o nulitate !!! Un je.g uman ! Cat a fost la studenti a lin.s fundul rectorului si al acolitilor, caci altfel cum va imaginati ca, imediat cum a terminat facultatea, a ajuns cadru didactic la Universitate !? Serios ? Pe ce merite, ca e proost de bubuie ?! Uitati-va la fatza lui, sa vedeti ce fatza de lin.gau are !! Si acum vor sa-l puna sef la cultura ??? Vai si-amar, mai bine era cu pesedistii lui Nastase !
Postat 30 Martie 2013, 00:15 de Boss
oportunist
Buni rai cum or fi! Dar problema e alta. Un nimeni ca Dume ar putea avea bunul simt sa inceapa de jos, dar din pacate modestia nu-l caracterizeaza. El peste tot vrea sa fie sef. Mai intai a fost scandal la Arhivele Nationale-Filiala Bihor unde au vrut sa-l puna director, apoi a pus ochii pe functia de director al Muzeului Tarii Crisurilor. La arhive a fost si el de cateva ori, prefacandu-se ca cerceteaza. Sa aiba acoperire ca a fost la arhive pentru a cerceta in vederea elaborarii tezei de doctorat. Se stie foarte bine faptul ca o mare parte a tezei e scrisa de altcineva. Apoi atata a lins profesorii de la Universitate pana cand a primit cateva ore. Bineinteles ca si acolo a vrut direct cursuri, seminariile fiind sub demnitatea lui. Si ar mai fi multe de spus... Si apropo, ce logica! Are nevoie de paine. Bine, bine, dar nu trebuie propulsat imediat in fruntea unei institutii. De ce nu il ia Popa la Consiliul Judetean daca il considera atat de destept?
Postat 29 Martie 2013, 22:36 de ****
care cultura 2
Mare dreptate ai gyorgy tozser ! Atat stiu sa faca, pentru ca atat pot consultantii artistici. De fapt problema nu e numai la conducere ci la toti angajatii de acolo...niste nulitati. Am intrat si eu pe site si am vazut ce au facut. NIMIC raportat la ceea ce inseamna cultura !!!! Eu i-as da afara pe toi si as innoi echipa cu oamenicare au facut ceva in domeniu. Isi iau salariile degeaba. Unii stau cate 2-3 ore la servici, in rest prin alte zone pe unde au interese. Te miri ca nu merge treaba?
Postat 29 Martie 2013, 19:36 de cscccscss
Care cultura?
Cautand nitel pe site-ul si FB-ul Centrului se ajunge la concluzia ca oamenii acestia (si nu numai!) traiesc cu impresia ca prin "cultura" se inteleg doar dansurile si cantecele,expozitiile si aparitiile editoriale.Impresia-i ca nimeni dintre colaboratorii Centrului n-a (re)vazut de mult definitia din dictionar a culturii.Si mai ciudat e ca nici in ierarhia superioara treburile nu par a sta mai bine.
Postat 29 Martie 2013, 18:40 de gyorgy tozser
DOCTORAT adrian dume
Teza de doctorat a lui Adrian Dume este mai slaba decat o lucrare de licenta!!! Nici un absolvent de istorie nu are un cuprins atat de saracacios la o lucrare de licenta, asa cum a avut la TEZA de DOCTORAT, dl. Dume. Plus, chiar domnul Stefanescu, coordonatorul lucrarii sale l/a criticat in sedinta publica de sustinere a lucrarii, fiind de modul in care acesta s/a ocupat de redactarea lucrarii. UN CAZ UNIC, care sublinieaza calitatea doctorandului de atunci, Adrian Dume. Pentru exemplificare se poate citit rezumatul tezei de doctorat
Postat 29 Martie 2013, 15:54 de DUME
Dume lingaul
Doaaamne Dumneezeule, baiatul asta este o nulitate !!! Un je.g uman ! Cat a fost la studenti a linns fundul rectorului si al acolitilor, caci altfel cum va imaginati ca, imediat cum a terminat facultatea, a ajuns cadru didactic la Universitate !? Serios ? Pe ce merite, ca e proost de bubuie ?! Uitati-va la fatza lui, sa vedeti ce fatza de lin.gau are !! Si acum vor sa-l puna sef la cultura ??? Vai si-amar, mai bine era cu pesedistii lui Nastase !
Postat 29 Martie 2013, 15:18 de Portocala Mecanica
Promisiunile lui Popa
dume. Un liberal autentic, cu merite mari:))))))))))))))))))) la cat i-a spalat dosul lui Popa cu limba lui de mitic, mi se pare corect sa fie promovat. :)))))))))))))))))))) acest baiat, dume, cu merite exceptionale merita promovat. Popica ai votul meu pe viata, la ce bine promovezi talentele liberale, meriti sa te votez. Asa cum pui tu bihorul pe primul loc, asa si tu esti no. 1 pt mine:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Postat 29 Martie 2013, 14:41 de simi
Promisiunile lui Popa
bravo cornel popa. in sfarsit ai promovat un liberal autentic :))))))))))))))))))))))) oricum la cat te linge, sper ca ai dosu curat, nu? :)))))))))))))))))))))))))):))))))))))))))) ce dume aveti bre
Postat 29 Martie 2013, 14:29 de simi
afara cu putorile
Cum isi permite Blaga Octavian, fiul lui Blaga Miron, angajat pe criterii "transparente" in postul de SPECIALIST in tehnoredactare, cu studii medii, fara o facultate terminata, la cei 40 de ani, sa puna in discutie calitatea de manager. Ar trebui ca presa inainte sa publice ceva sa intre pe site-ul institutiei (http://culturabihor.ro/images/pdf/StatdeFunctii.pdf) si sa vada cine sunt defapt acesi specialisti. Rog totodata redactia Bihoreanul sa sesizeze ca pe al doilea document au ramas doar 5.... si nu 6 semnatari. De asemenea il rugam pe specialistul Octavian Blaga sa ia legatura cu persoana sin SUA care il cauta, pentru o teapa de zeci de mii de euro. Onesta familie nu are decat sa mimeze profesionalismul, justitia, transparenta si onoarea spunand in fata opiniei publice cum a fot angajat in institutie fiul uni angajat fara a avea acel minim de studii superioare - o diploma de licenta.
Postat 29 Martie 2013, 14:18 de Georgik
marii specialisti
OCTAVIAN BLAGA, FIUL LUI BLAGA MIRON(o angajare pe baza de competenta, nu nepotism), specialist in tehnoredactare(conform site-ului institutiei,culturabihor.ro) cu studii medii. Am auzit ca il cauta una din SUA PENTRU O TEAPA DE ZECI DE MII DE EURO!
Postat 29 Martie 2013, 13:33 de radu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON