URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2014, 10:10

I-a trecut falimentul pe lângă ureche! Creditorii au aprobat la limită planul de reorganizare al CET-ului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-a votat, Electrocentrale merge înainte! Deocamdată. Întrunită marţi la sediul Electrocentrale, Adunarea Generală a Creditorilor a aprobat la limită, cu trei voturi din cinci, planul de reorganizare a societăţii, propus de administratorul Stănel Necula şi Casa de Insolvenţă Transilvania.

"Din cele cinci categorii de creditori, am reuşit să adunăm trei voturi pozitive din partea salariaţilor, creditorilor garantaţi şi ai chirografarilor indispensabili activităţii societăţii precum furnizorul de cărbune Maestro şi Compania de Apă Oradea", a declarat Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale.

Împotriva planului de reorganizare s-au pronunţat prin vot creditorii bugetari reprezentanţi de ANAF şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor, care potrivit planului de reorganizare îşi recuperează doar 10% din bani, şi chirografarii de rangul doi, furnizori de diferite produse şi servicii, care nu sunt indispensabile activităţii CET, care nu vor primi nici un leu.

"În cursul zilei de miercuri vom depune la judecătorul sindic procesul verbal al şedinţei. Acesta va analiza documentele, inclusiv eventualele contestaţii, şi se va pronunţa în termen de şapte zile, ceea ce însemnă că undeva în jurul datei de 1 octombrie vom avea un răspuns oficial", a mai spus administratorul special al Electrocentrale.

Vor fi contestaţii

Stănel Necula se aşteaptă ca planul de reorganizare să fie contestat de creditorii care se văd în situaţia de a nu-şi recupera banii. De altfel, reprezentanţii Ministerului Finanţelor au cerut încă din cadrul şedinţei amânarea votului fără a preciza motivele, iar Unicom Tranzit a contestat dreptul la vot al Companiei de Apă Oradea, deşi creditor al societăţii, pe considerentul că are acelaşi proprietar ca şi Electrocentrale (municipalitatea orădeană) şi poate înclina balanţa în favoarea planului de reorganizare.

Soarta planului de reorganizare va fi stabilită în final de judecătorul sindic care poate accepta contestaţiile şi respinge proiectul lui Necula sau dimpotrivă poate cere punerea lui în operă.

Se şterg datoriile

Planul de reorganizare prevede ştergerea a nu mai puţin de 87% din datoriile de 320 milioane lei acumulate de CET, acesta urmând să le achite creditorilor 41,6 milioane lei. Creditorii garantaţi, Banca Transilvania (25 milioane lei) şi ANAF (3 milioane lei) îşi vor recupera banii în termen de trei ani, în vreme ce angajaţii (577.000 lei) îşi vor încasa chenzinele neplătite în termen de 45 de zile.

La rândul lor, creditorii bugetari îşi vor primi o parte din bani, Ministerul Finanţelor urmând să încaseze doar 10 milioane lei din 100 de milioane lei, fapt pentru care a şi votat împotrivă. La fel, chirografarii de rangul doi vor rămâne fără nici un leu. Acesta este motivul pentru care Complexul Energetic Oltenia (76 milioane lei) şi Unicom (44 milioane lei) au votat împotriva planului de reorganizare.

CET-ul s-ar putea uni la loc

Planul mai prevede şi restructurări "operaţionale" a activităţii companiei prin negocierea preţului la cărbunele cumpărat şi valorificarea unor bunuri nefolosite ale societăţii. O alternativă la această variantă prevede preluarea societăţii Electrocentrale în cadrul distribuitorului de energie termică Termoficare înfiinţat în iunie 2013.

CET-ul ar deveni astfel parte a unei societăţi "curate", care ar fi credibilă în faţa partenerilor de afaceri şi chiar ar putea atrage fonduri europene, lucru în prezent imposibil.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cat e amenda?
În cei 320 milioane de lei, intră și amenda de 33 milioane de euro primită de către CET? Dacă DA, e ok. Dacă NU, e nasol de tot. Să vedeți ce se va întâmpla dacă judecătorul hotărăște că statul și furnizorii au dreotate. Bolojan va fi postat la vedere cum posta Vlad Țepeș anumite persoane.
Postat 24 Septembrie 2014, 11:07 de Amenda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON