URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2014, 10:10

I-a trecut falimentul pe lângă ureche! Creditorii au aprobat la limită planul de reorganizare al CET-ului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-a votat, Electrocentrale merge înainte! Deocamdată. Întrunită marţi la sediul Electrocentrale, Adunarea Generală a Creditorilor a aprobat la limită, cu trei voturi din cinci, planul de reorganizare a societăţii, propus de administratorul Stănel Necula şi Casa de Insolvenţă Transilvania.

"Din cele cinci categorii de creditori, am reuşit să adunăm trei voturi pozitive din partea salariaţilor, creditorilor garantaţi şi ai chirografarilor indispensabili activităţii societăţii precum furnizorul de cărbune Maestro şi Compania de Apă Oradea", a declarat Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale.

Împotriva planului de reorganizare s-au pronunţat prin vot creditorii bugetari reprezentanţi de ANAF şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor, care potrivit planului de reorganizare îşi recuperează doar 10% din bani, şi chirografarii de rangul doi, furnizori de diferite produse şi servicii, care nu sunt indispensabile activităţii CET, care nu vor primi nici un leu.

"În cursul zilei de miercuri vom depune la judecătorul sindic procesul verbal al şedinţei. Acesta va analiza documentele, inclusiv eventualele contestaţii, şi se va pronunţa în termen de şapte zile, ceea ce însemnă că undeva în jurul datei de 1 octombrie vom avea un răspuns oficial", a mai spus administratorul special al Electrocentrale.

Vor fi contestaţii

Stănel Necula se aşteaptă ca planul de reorganizare să fie contestat de creditorii care se văd în situaţia de a nu-şi recupera banii. De altfel, reprezentanţii Ministerului Finanţelor au cerut încă din cadrul şedinţei amânarea votului fără a preciza motivele, iar Unicom Tranzit a contestat dreptul la vot al Companiei de Apă Oradea, deşi creditor al societăţii, pe considerentul că are acelaşi proprietar ca şi Electrocentrale (municipalitatea orădeană) şi poate înclina balanţa în favoarea planului de reorganizare.

Soarta planului de reorganizare va fi stabilită în final de judecătorul sindic care poate accepta contestaţiile şi respinge proiectul lui Necula sau dimpotrivă poate cere punerea lui în operă.

Se şterg datoriile

Planul de reorganizare prevede ştergerea a nu mai puţin de 87% din datoriile de 320 milioane lei acumulate de CET, acesta urmând să le achite creditorilor 41,6 milioane lei. Creditorii garantaţi, Banca Transilvania (25 milioane lei) şi ANAF (3 milioane lei) îşi vor recupera banii în termen de trei ani, în vreme ce angajaţii (577.000 lei) îşi vor încasa chenzinele neplătite în termen de 45 de zile.

La rândul lor, creditorii bugetari îşi vor primi o parte din bani, Ministerul Finanţelor urmând să încaseze doar 10 milioane lei din 100 de milioane lei, fapt pentru care a şi votat împotrivă. La fel, chirografarii de rangul doi vor rămâne fără nici un leu. Acesta este motivul pentru care Complexul Energetic Oltenia (76 milioane lei) şi Unicom (44 milioane lei) au votat împotriva planului de reorganizare.

CET-ul s-ar putea uni la loc

Planul mai prevede şi restructurări "operaţionale" a activităţii companiei prin negocierea preţului la cărbunele cumpărat şi valorificarea unor bunuri nefolosite ale societăţii. O alternativă la această variantă prevede preluarea societăţii Electrocentrale în cadrul distribuitorului de energie termică Termoficare înfiinţat în iunie 2013.

CET-ul ar deveni astfel parte a unei societăţi "curate", care ar fi credibilă în faţa partenerilor de afaceri şi chiar ar putea atrage fonduri europene, lucru în prezent imposibil.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cat e amenda?
În cei 320 milioane de lei, intră și amenda de 33 milioane de euro primită de către CET? Dacă DA, e ok. Dacă NU, e nasol de tot. Să vedeți ce se va întâmpla dacă judecătorul hotărăște că statul și furnizorii au dreotate. Bolojan va fi postat la vedere cum posta Vlad Țepeș anumite persoane.
Postat 24 Septembrie 2014, 11:07 de Amenda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON