URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2010, 13:46

Gruparea lui Sanyi Neguş, vinovată pentru uciderea unui albanez în Italia, trimisă în judecată şi la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Oradea au finalizat cercetările în cazul unei grupări de traficanţi de persoane care alimenta cu prostituate bordelurile din regiunea italiană Brescia, procurorii dispunând trimiterea în judecată a şapte persoane, sub acuzaţia de trafic de migranţi şi trafic de minori, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului judeţean al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu.

Din ancheta întinsă pe mai bine de trei ani, efectuată în colaborare cu SRI - Direcţia Judeţeană Bihor, poliţiştii BCCO Constanţa, Bacău şi Arad şi, totodată, cu autorităţile maghiare, spaniole, austriece şi italiene, a rezultat că gruparea era formată din patru bihoreni, doi constănţeni şi un arădean. "Începând din 2006, aceste persoane s-au ocupat de intermedierea obţinerii de paşapoarte false, facilitând trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României a unor urmăriţi general şi a mai multor persoane care aveau aplicate interdicţii de intrare în anumite ţări sau de ieşire din România", a declarat Alina Dinu.

Minore la produs

Din cercetările poliţiştilor a rezultat faptul că Daistan Engin, 25 de ani, şi Eugen George Cerchez, 26 de ani, ambii din municipiul Constanţa, au racolat mai multe tinere pe care mai apoi le-au obligat să se prostitueze în zona Brescia - Peschiera del Garda ori le-au vândut unor albanezi, pentru a fi folosite tot pentru prostituţie atât în Italia cât şi în Olanda.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Poliţiei Bihor, cea mai tânără fată racolată de grupare avea 14 ani şi fusese recrutată din Constanţa, la scurt timp după ce fugise de acasă şi a fost dată dispărută de la domiciliu. Tânăra a fost transportată cu trenul din Constanţa până în Oradea, de unde a fost preluată de orădeanul Cristian Alexandru Chiş, 36 ani, care a cazat-o la o pensiune, urmând să fie transportată în Italia, pentru a practica prostituţia în zona Brescia - Peschiera del Garda. "Pentru a scoate minora din ţară, membrii grupării i-au procurat un paşaport pe care i-au aplicat fotografia şi datele unei persoane majore, cerându-i să memoreze datele de identitate", a explicat inspectorul principal Alina Dinu.

Transportul până în Italia era asigurat de Cornel Florin Scorţe, Liviu Pop, Teodor Ispas şi un fost poliţist, Florin Miara, care se ocupau totodată şi de cazarea fetelor în imobilele pe care le aveau închiriate în zona Brescia.

O altă victimă a grupării, o tânără returnată din Italia care avea restricţionat dreptul de a călători în străinătate, a primit un paşaport fals contra sumei de 4.000 Euro. Acesteia i s-a cerut să-şi cumpere lentile de contact, să-şi facă poze tip paşaport, iar după fotografiere să îşi arunce hainele purtate, pentru a şterge urmele, iar în final au transportat-o într-un bordel din Brescia.

Criminali în Italia

De altfel, din anchetă a mai reieşit că cele şapte persoane făceau parte dintr-o grupare mai extinsă de traficanţi de persoane, anchetată şi de autorităţile judiciare italiene, care aveau o reţea de prostituţie extinsă în străinătate, cu tinere provenind din Constanţa şi Bihor.

Totodată, în noaptea de 21 spre 22 ianuarie 2006, cei şapte, împreună cu Markovics Sandor, zis Sanyi Neguş, liderul unui clan ţigănesc din Oradea, cunoscut proxenet, au fost implicaţi într-o încăierare cu clanurile albaneze din zona Brescia, purtată pentru supremaţia străzilor, împrejurare în care Sanyi Neguş a ucis un cetăţean albanez.

"Gruparea a folosit în scandal pistoale semi-automate de calibru 9 mm şi cuţite, ucigând un albanez şi rănind un altul, fapte pentru care autorităţile italiene au emis faţă de aceştia mandate europene de arestare", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Markovics Sandor, unul dintre cei care au participat la încăierare, a fost reţinut în Italia, Cornel Scorţe a fost prins şi extrădat în Italia, iar Eugen George Cerghez a fost reţinut în noaptea de 30 spre 31 martie 2010, în Punctul de Trecere a Frontierei Borş, în timp ce încerca să părăsească ilegal ţara, legitimându-se cu o carte de identitate falsă.

Patru din cei şapte membri ai grupării infracţionale, respectiv orădenii Cristian Alexandru Chiş, Călin Liviu Pop, arădeanul Teodor Mărţişor Ispas, şi Eugen George Cerchez din Constanţa au fost cercetaţi în stare de arest preventiv.

Florin Cornel Scorţe a fost arestat de către autorităţile spaniole în altă cauză, iar orădeanul Florin Miara şi constănţeanul Daistan Engin au fost cercetaţi în stare de libertate, având interdicţie de a părăsi ţara.

Cei şapte traficanţi au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat în scopul săvârşirii unor infracţiuni grave, trafic de migranţi în formă continuată, trafic de minori şi fals material în înscrisuri oficiale, fapte pedepsite de lege cu închisoarea cuprinsă între 3 şi 15 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
negus
DE CE TOT TIMPUL CAND SE ANTAMPLA CEVA AN ORAS SE GASESTE REDACTIA VOASTRA SA AL IMPLICE PE SANYI.AN PRIMUL RAND VA INFORMEZ CA NU EL A OMORAT ALBANEZUL AN ALDOILEA RAND INFORMATIVA SAU NU VA CUNPARA NIMENI ZIARUL.INFORMATIVA VA ROG INAINTE SA SCRIETI CEVA
Postat 09 Septembrie 2010, 21:54 de negus
negus
DE CE TOT TIMPUL CAND SE ANTAMPLA CEVA AN ORAS SE GASESTE REDACTIA VOASTRA SA AL IMPLICE PE SANYI.AN PRIMUL RAND VA INFORMEZ CA NU EL A OMORAT ALBANEZUL AN ALDOILEA RAND INFORMATIVA SAU NU VA CUNPARA NIMENI ZIARUL.INFORMATIVA VA ROG INAINTE SA SCRIETI CEVA
Postat 09 Septembrie 2010, 21:53 de negus
traficanti liberi
Am auzit vorbinduse prin cluburile de noapte de sub pasajul vulturul negru ca interlopi ca GRECU,RADEANU si-au deschis firme de paza din bani proveniti din trafic ,droguri,carduri false.Politia stie si totusi inchide ochii (poate primesc spaga)Cred ca,daca angajatilor de la politie li se reduce salariul vor face pact cu infractorii iar rezultatele le vor simti parintii copiilor agresati de acestia deh "banul... diavolului".
Postat 09 Septembrie 2010, 20:41 de pop
parnai
toti interlopii trebuie sa ajunga la parnaie!
Postat 09 Septembrie 2010, 16:11 de la zdup
da nu e mai simplu
nu inteleg de ce nu se legalizeaza prostitutia, vrajitoria? oricum exista in practica o simpla amenda nu rezolva practica, legalizata sunt mai multe acuzatii penale: evaziune, inselaciune, etc. umilim medicii, sistemul bugetar cu reduceri de25% si ironie PROSTITUATELE au mai mult banii si ca un judecator, suntem NORMALI la cap? PRoastitutia este un mod de vaita asigura traiul si ironie neimpozitat!!! IDEM vrajitoria, deochiul
Postat 09 Septembrie 2010, 11:28 de anca
TRIMITETII CONSERVANT
ACUM TREBUIE SA II TRIMITA TIGANII CONSERVANT PENTRU MURATURI CA 18 ANI NU ESTE JOACA VREO 14 TRE SA FACA DIN EI IAR ACUM AU DAT O LEGE CA DUPA 1 AN DE CONDAMNARE IN STRAINATATE II TRIMITE ACASA SASI EXECUTE PEDEAPSA VA FII O LEGUMA PINA VA IESI
Postat 08 Septembrie 2010, 09:59 de IOAN
TRIMITETII CONSERVANT
ACUM TREBUIE SA II TRIMITA TIGANII CONSERVANT PENTRU MURATURI CA 18 ANI NU ESTE JOACA VREO 14 TRE SA FACA DIN EI IAR ACUM AU DAT O LEGE CA DUPA 1 AN DE CONDAMNARE IN STRAINATATE II TRIMITE ACASA SASI EXECUTE PEDEAPSA VA FII O LEGUMA PINA VA IESI
Postat 08 Septembrie 2010, 09:59 de IOAN
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON