URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2015, 18:04

Economia îşi revine: Anul trecut numărul autorizaţiilor de construire eliberate de Primărie a crescut cu 26%

Pragul de jos al crizei pare să fi trecut, viața îşi revine încet la normal. Potrivit evidențelor Instituției Arhitectului Șef, numărul autorizațiilor de construire eliberate de municipalitate anul trecut a crescut de la 1.882 în 2013 la 2.376, anul trecut.

„O comparație cu anul 2013 arată o creștere a tuturor tipurilor de acte, astfel: certificatele de urbanism au crescut cu 17%, autorizațiile de construire cu aproximativ 26%, iar cele de desființare cu aproape 21%. Asta înseamnă că oraşul începe să îşi revină din punct de vedere economic, iar oamenii construiesc mai mult", a declarat Adriana Lipoveanu, directorul executiv al Instituţiei Arhitectului Şef, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Odată cu numărul de lucrări, indiferent că este vorba de panouri publicitare, reţele sau clădiri, a crescut şi cel al solicitărilor pentru eliberarea documentelor în regim de urgenţă. Începând din 2014 municipalitatea a introdus o taxă de 50 lei pentru emiterea în numai două zile lucrătoare a Certificatului de Urbanism, respectiv de 100 lei pentru eliberarea în cinci zile lucrătoare a autorizațiilor de construire sau a autorizației de luare în folosință.

„Ponderea solicitărilor pentru emiterea documentelor în regim de urgență a fost în anul 2014 de circa 30%. În continuare vrem să venim în întâmpinarea dorinței cetăţenilor prin reducerea timpilor de emitere în regim normal, la cinci zile pentru certificatul de urbanism şi 15 zile pentru autorizaţia de construire", a spus Lipoveanu.

Anul trecut Comisia pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului care funcţionează pe lângă Primărie a analizat 1.709 de documentaţii şi a emis tot atâtea avize. Dintre acestea 1.041 de avize au fost favorabile, 642 nefavorabile şi 53 consultative.

În acelaşi interval, IAS a supus dezbaterii Consiliului Local 26 de documentaţii de urbanism din care 21 de Planuri de Urbanism Zonale şi 5 Planuri de Urbanism de Detaliu, toate aprobate.

Documentaţiile de urbanism dezbătute în CMUAT au vizat printre altele investiţii ale municipalităţii precum reabilitarea podului Ferdinand, construirea complexului Nymphaea, amenajarea grădinii publice de pe dealul Ciuperca, a drumului rapid din strada Ecaterina Teodoroiu şi a trecerii pe sub liniile de cale ferată care ca lega cartierul Episcopia de Bulevardul Ştefan cel Mare.

Pentru anul 2015, IAS ia în calcul finalizarea studiului cromatic pentru faţadele blocurilor care vor intra în reabilitare termică, reamenajarea piațetei din faţa magazinului Crişul, realizarea statuii omului politic Ion I.C. Brătianu, reamplasarea statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în parcul cu acelaşi nume şi reabilitarea unor clădiri monument istoric precum Casa Poynar, Palatul Stern şi Palatul Moskowits Miksa

Vezi în galeria de documente raportul de activitate al Instituţiei Arhitectului Şef pe 2014!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Primăria vrea multe şi poate puţin !!!
Această promisiune a făcut-o Bolojan înainte de a câştiga alegerile din 2008, iar de atunci până acum tot întrun angajament o ţine !!!
Postat 07 Februarie 2015, 09:25 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON