URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2016, 15:53

Direcţia Sanitar Veterinară avertizează: Fiţi atenţi ce cumpăraţi de Paşte şi sesizaţi neregulile!

Direcţia Sanitar Veterinară avertizează: Fiţi atenţi ce cumpăraţi de Paşte şi sesizaţi neregulile! foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a preveni apariţia cazurilor de toxiinfecţii alimentare în perioada Sărbătorilor de Paşte, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anuţat că va face controale ample în mai multe unităţi din sectorul alimentar.

Potrivit unui comunicat, sunt vizate unităţi din zonele Oradea, Beiuş, Ştei, Aleşd, Salonta, Tinca, Săcuieni, Valea lui Mihai şi Marghita, cu accent pe operatorii alimentari ce desfăşoară activităţi de comercializare a cărnii (carmangerii şi măcelării),  dar şi a altor produse alimentare specifice (peşte, ouă, patiserie, cofetărie, depozite alimentare, comerţ cu amănuntul). Inspectorii vor face controale inclusiv în târgurile de animale şi în locurile special amenajate pentru sacrificarea mieilor.

"Având în vedere cele constatate în anii anteriori, avertizăm din nou consumatorii din cadrul judeţului să acorde în această perioadă o atenţie deosebită la achiziţia oricărui produs alimentar, şi în special a produselor specifice (ouă, carne de miel, produse lactate, cozonaci etc), pentru a evita eventualele efecte nedorite. De asemenea rugăm consumatorii să ne informeze de urgenţă în caz că iau la cunoştinţă situaţii de posibile încălcări ale legislaţiei în domeniul siguranţei alimentare", arată comunicatul.

Numerele de telefon la care se pot sesiza neregulile sunt: 0800-826.787 sau 0259-266.141.

În cazul în care au suspiciuni privind alimentele cumpărate, consumatorii se pot adresa şi punctelor de permanenţă pe care DSVSA Bihor le instituie pe întreg judeţul: Sediul DSVSA Bihor – centru de coordonare la nivel judeţean, Sediul CSVSA Oradea 1 din P-ţa Cetăţii, pentru Oradea, Sânmartin, Sediul CSVSA Oradea 3 din str. Menumorut pentru Oradea, Sediul SCOSA/CSVZ Aleşd pentru zona Aleşd, Sediul SCOSA/CSVZ Marghita, pentru Marghita, Sediul CSVZ Valea lui Mihai pentru Săcuieni şi Valea lui Mihai, Sediul CSVSA Beiuş, pentru Beiuş şi Stei, Sediul CSVSA Salonta pentru Salonta. Programul de lucru în perioada 14.04 – 03.05.2016 este de la 8 la 16. 

Totodată, şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor a anunţat că va asigura permanenţă pentru preluarea reclamaţiilor, la numărul de telefon 0259.431817. "Pentru situatii deosebite daca evaluarea nivelului de risc pe care il reprezinta evenimentul respectiv va arata ca e nevoie de o interventie, exista pregatita echipa de interventie operativa", a subliniat CJPC.

Pe de altă parte, informarea Direcţiei Sanitar Veterinare mai arată că pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un Centru de ambalare autorizat sanitar veterinar, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe ou trebuie marcată data valabilităţii şi codul fermei producătoare, iar pe etichetă marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere, categoria de greutate, data valabilităţii.

În cazul comercializarii de lapte crud sau produse obţinute din lapte crud destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, acestea pot fi expuse la vânzare, în spaţiile special amenajate în pieţe agroalimentare (halele de lactate), numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentar, hârtie cerată alimentară etc) sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confectionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică etc). Şi acestea trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, etc.

Carnea de oaie/capră comercializată prin unităţi de alimentaţie publică (magazine, măcelării, supermarket etc) trebuie să fie marcată cu marcă de sănătate (stampilă), de către un medic veterinar. Mărcile de sănătate oficiale sunt în acest caz ovale ( de 6,5/4,5 cm) şi au înscripţionate în centru numărul de autorizare al unităţii de sacrificare. În partea superioară toate mărcile au inscripţionat "România" iar în partea inferioară cele ovale au inscripţia CE sau EC. Orice altă inscripţie sau caractere poate să ridice suspiciunea de fraudă iar populaţia este rugată să anunţe autoritatea veterinară competentă. Tot în acest context recomandăm, pentru a se evita substituirile cu alte specii (în special carnivore) ca întotdeauna carcasa de miel să fie însoţită şi de cap. Un aspect caracteristic dentitiei la oaie este că în partea superioară nu au incisivi, aceştea fiind înlocuiţi cu un teşut numit burelet.

Carnea de miel/ied provenită din sacrificarea mieilor în centrele de sacrificare miei aprobate temporar de către DSVSA Bihor, pentru a veni în sprijinul micilor producători locali, va fi marcată cu o stampilă ce va fi de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, în interior superior va fi inscripţionat "România" la mijloc codul centrului "BH 001" – pentru centrul de sacrificare din Municipul Oradea şi respective cu codul "BH 005" – pentru centrul de sacrificare din Municipiul Beiuş, iar inferior inscripţia "CONTROLAT SANITAR VETERINAR". Mărimea literelor va fi de 0,8 cm iar cifrele de 1 cm. Carcasele de ovine şi caprine, obţinute în acest centru de sacrificare, vor fi comercializate direct consumatorului final la locul de producţie, fiind interzisă introducerea acestora în reţeaua de distribuţie a alimentaţiei publice.

În reţeaua magazinelor de alimentaţie publică poate fi introdusă doar carne de miel provenită din unităţi de sacrificare autorizate (abatoare) ce sunt marcate cu marcă ovală .

"Se interzice cu desăvârşire comercializarea stradală a alimentelor sau comercializarea ambulantă a acestora în spaţii deschise, improvizate sau din mijloace de transport. Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 de lei şi confiscarea în întregime a cantităţii de alimente expuse la vânzare", subliniază comunicatul DSVSA.

Documentul indică şi că centrele temporare autorizate de sacrificare a mieilor sunt Piaţa Ioşia, în Oradea şi Piaţa Obor Beiuş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON