URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2015, 12:58

Decizie surpriză a Înaltei Curţi: Condamnat iniţial la 10 ani de închisoare cu executare, Călin Raita a fost scăpat definitiv de dosarul de înşelăciune

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Afaceristul Călin Raita a scăpat cu bine de acuzaţiile de înşelăciune pentru care era judecat din 2010, după ce şi-a păcălit 11 furnizori de materiale de construcţii cu peste 700.000 lei, plătind marfa cu file CEC şi bilete la ordin în numele unei firme pe care apoi a cesionat-o în mod fraudulos.

Iniţial, în martie 2013, Raita a încasat 10 ani de închisoare cu executare, pedeapsă dispusă de Tribunalul Bihor, care a schimbat încadrarea juridică a faptelor de care era acuzat din înşelăciune, în înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Hotărârea instanţei a fost schimbată de Curtea de Apel Oradea cu o alta, mai blândă, de 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 9 ani, principalul motiv fiind că afaceristul a returnat paguba provocată furnizorilor săi.

Decizia magistraţilor a fost din nou atacată, cu recurs, iar procesul s-a reluat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde, acum, judecătorii au schimbat încadrarea juridică pentru faptele imputate afaceristului din înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în 11 fapte de înşelăciune, pentru care apoi au decis încetarea procesului penal ca urmare a împăcării părţilor.

Hotărârea Înaltei Curţi este definitivă.

Povestea escrocheriei prin care Raita a înşelat 11 firme de la care cumpărase materiale de construcţii a fost prezentată de BIHOREANUL în 2009, fiind dezvăluită chiar de bărbatul de 27 de ani de care se folosise Raita, Ioan Damian. Tânărul fusese racolat de finul lui Raita sub pretextul că împreună vor înfiinţa o firmă, iar apoi a fost dus să semneze pentru preluarea firmei GSV Exim la notarul Ilie Drăgoiu, fără ca acesta să-i spună ce iscălea.

Dosarul GSV Exim nu este, însă, singurul deschis pe numele lui Călin Raita. Acesta mai e judecat pentru suspiciuni de fraudă de 3 milioane euro în dauna Băncii Italo Romena, dar şi a clienţilor săi din cartierul de vile din Paleu. Raita e acuzat că a girat cu terenurile şi imobilele ridicate în Paleu o serie de credite bancare, iar apoi ar fi uzat de acte false pentru a radia ipotecile şi pentru a vinde vilele. Dosarul în care omul de afaceri e suspectat de înşelăciune, fals, uz de fals şi spălare de bani a fost trimis în faţa instanţei în 2012, iar de atunci de judecă la Judecătoria Satu Mare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
NU
@grigore Eu nu am comentat nimic în sensul celor spuse de tine!
Postat 17 Iunie 2015, 13:39 de TDS
Aha....
Uite cum in lipsa de subiecte ..bihoreii comenteaza o decizie definitiva a unei instante SUPREME!Jalnicv,jalnic..n-est pas?
Postat 17 Iunie 2015, 13:29 de grigore
EU STIU
@cristi_lucaci2002: Iti spun eu! Cum a ramas si cu ceilalti inselati de catre alti dezvoltatori! Exact la fel. Si acum vorbesc despre persoana mea(2004-2009)si nu de problemele create de insusi Bolojan cu acelasi dezvoltator(2013-pana in prezent). E drept ca si in prima perioada la care ma refer totul a fost posibil cu complicitatea Primariei! Daca cineva vrea sa stie exact cum a fost il poate lamuri un jurist(jurista). Care, spre exemplu, SI-A REZOLVAT(dupa cum spun gurile rele, dar evident eu nu cred)sa nu plece la Cluj Napoca! Ca se leaga lucrurile si cu articolele furibunde impotriva mutarii unor chestii la Cluj Napoca si sa nu fie sub nici o forma acolo resedinta de regiune! In rest o ardem deontologi! Orice asemanare cu persoane din viata reala este pur intamplatoare! Relatarea este o FICTIUNE!
Postat 16 Iunie 2015, 19:44 de TDS
bravo caline
felicitari caline. Era cazul sa demonstrezi ca se poate sa avem si justitie corecta. Toti stiu doar sa comenteze ba desre tine ( apropo in bihoreanul acum catva ani scria ca ai murit, apoi ca te-ai impuscat si cate mai cate) apoi tot scriu unii idioti care nici nu au fost la paleu dar comenteaza de casele de acolo dar nu zic nimic de Luceafarul lui Kiss si Beny. Apropo eu stau in cartierul lui Raita de 6 ani si nu am casa prabusita si nici un vecin al meu. Eu pot demonstra ca stau aici dar cei care scriu ca sunt proaste pot? Sau e doar concurenta care sufera ca a vandut tot si e singurul care are comenzi inainte de a le face. Sper ca sunt doar oameni nestiutori si nu tampiti.
Postat 16 Iunie 2015, 17:14 de mariaberindan
Cum ramane cu ...
Cu cei cateva sute de creduli inselati care au cumparat iluzii cum rmane? Legea trebuia sa-i apere. Inspectia in constructii. s.a.m.d, un cartier ratat si vile ce stau sa cada ... . Astfel de oameni doreau sa faca parte din structuri de conducere sau administrare a orasului? Rusine lui si celor ce-l sustin. Sa va uitati bine la ei, vor lovi din nou peste cativa ani cu siguranta, nu se pot abtine. Sa nu-i uitati.
Postat 16 Iunie 2015, 14:16 de cristi_lucaci2002
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON