URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2010, 08:10

Raita, ţeparul

Raita, ţeparul SUPER-CONSTRUCTORUL. După ce s-a aprovizionat cu materiale de construcţii de peste 700.000 lei, celebrul Călin Raita (foto) a încercat să scape de datorii şi, asemeni escrocilor de duzină, a lăsat nota de plată în sarcina anonimului Ioan Demian (medalion). Care, însă, l-a dat în gât...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fost valutist, devenit samsar imobiliar, lider de partid şi candidat "independent" la Primăria Oradea, Călin Raita îşi mai poate adăuga o meserie în CV: cea de ţepar.

Procurorii Parchetului Bihor l-au trimis în judecată zilele trecute, pentru înşelăciune, după ce a păgubit cu peste 700.000 de lei 11 firme de la care a cumpărat pe file cec şi bilete la ordin fără acoperire materiale de construcţii în numele uneia din firmele sale, GSV Exim, pe care apoi a cesionat-o unui ţăran sărac lipit pământului.

Finul racolator

Povestea escrocheriei cunoscutului afacerist a fost prezentată în premieră de BIHOREANUL anul trecut, fiind dezvăluită chiar de tânărul de 27 de ani fraierit de Raita. Ioan Demian fusese atras în afacere de finul lui Raita, Alin Gavrilaş, pe care îl cunoscuse în martie 2009 prin nişte amici. În prima fază, Gavrilaş l-a aburit cu un loc de muncă în Spania, pentru ca apoi să-i prezinte ideea unei afaceri "beton": o firmă prin care să vândă împreună materiale de construcţii.

Pentru asta, însă, a trebuit să-i predea buletinul, iar pe 8 aprilie l-a chemat la notar să semneze un act despre care Demian a crezut că e cel de asociere. În realitate, cum avea să afle ulterior, semnase pentru preluarea GSV Exim, firma lui Călin Raita şi a soţiei acestuia, Lăcrimioara. "Am primit o hârtie să merg la sediu, să preiau activele. S-a dus frate-meu să vadă despre ce e vorba şi m-a sunat să-mi spună în ce prostie m-am băgat", a explicat tânărul.

Încercând clarificarea problemei, Demian s-a prezentat la Raita. Când însă "Superconstructorul" l-a văzut în prag, s-a înnegrit de furie: "Cum îţi permiţi să vii să-mi ceri socoteală, boschetarule? Îţi rup gâtul dacă te mai prind".

50.000 de euro, "preţ de fraier"

Nedumerit, Demian l-a sunat pe "finul" Alin, care s-a arătat dispus să rezolve problema şi i-a oferit 50.000 de euro, din buzunarul naşului, ca să dispară 2-3 ani din ţară până când scandalul din jurul firmei s-ar linişti. Văzând însă ce se întâmplă, Demian s-a dus aţă la Poliţie.

La anchetă, poliţiştii au descoperit că, pe lângă că a fost prostit să preia firma, Demian era patron doar pe... datoriile acesteia, care în iunie 2009 depăşeau 300.000 lei. Asta pentru că, potrivit unor contracte pe care apăreau semnăturile lui, tânărul se obliga să gajeze toate bunurile societăţii (hale, birouri, autoutilitare, mărfuri) în contul unei aşa-zise datorii de 820.000 lei pe care GSV o avea faţă de fostul patron, adică Raita, şi faţă de o altă firmă a acestuia, Raicris Construct.

Şmecherii

Deşi a încercat să se acopere cu acte şi a negat escrocheria, poliţiştii au descoperit că Raita a făcut greşeli care dovedeau contrariul. Şi anume că l-a înşelat cu bună-ştiinţă pe Demian, pentru a-l scoate ţap ispăşitor. Din discuţiile purtate cu notarul Ilie Drăgoiu, de pildă, poliţiştii au aflat că documentele de cesionare au fost întocmite la cererea soţiei lui Raita şi în lipsa lui Demian. "Raita Lăcrimioara mi-a predat cartea de identitate a viitorului asociat şi actele societăţii, iar a doua zi persoana a venit şi le-a semnat", a recunoscut Drăgoiu.

Mai mult, s-a descoperit că între 8-15 aprilie 2009, deşi contul GSV Exim era gol iar firma nu-i mai aparţinea, Raita a emis ordine de plată şi a ridicat toate mărfurile vandabile, de sute de mii de lei, pe care le-a transferat scriptic spre celelalte firme patronate de el, în contul unor pretinse datorii.

Cu premeditare

Pentru a scăpa de răspundere, Raita a vrut să-şi sacrifice chiar şi propriii angajaţi, care au fost însă mai precauţi şi nu au acceptat să intre în joc. Claudiu Zgîrd, fostul şef al Departamentului Aprovizionare din GSV Exim, a declarat anchetatorilor că afaceristul a pregătit vânzarea firmei încă din ianuarie, iar din martie a majorat considerabil comenzile de marfă.

"Mi-a dictat un necesar de marfă mult mai mare ca de obicei, despre care mi-a spus că urma să fie livrată direct la Paleu. M-am gândit că există o problemă la mijloc, motiv pentru care atât eu, cât şi ceilalţi colegi de la alte departamente, am refuzat să semnăm aşa că a semnat-o personal. Şi atunci, şi ulterior", a povestit Zgîrd.

Prea cinstitul...

În total, poliţiştii au inventariat 11 firme de la care GSV a luat marfă fără să plătească, dar şi clienţi care plătiseră pentru materiale pe care Raita nu le-a mai livrat. În total, prejudiciul astfel cauzat se ridică la 721.517 lei.

Deşi cercetările au fost finalizate anul trecut, procurorii au reuşit să trimită dosarul în instanţă abia acum, din cauza tertipurilor folosite de afacerist pentru a le pune beţe în roate. În prima fază i-a acuzat de abuzuri pe poliţişti, inclusiv pentru apariţia în BIHOREANUL a informaţiilor legate de escrocheria sa! "Poliţiştii au dat dovadă de o profundă deontologie şi au dat declaraţii săptămânalului de scandal care a publicat nenumărate articole denigratoare", a reclamat Raita, "argumentând" că dezvăluirea s-a nimerit să apară chiar în lunea în care poliţiştii l-au anunţat despre începerea urmăririi penale.

Turistul bolnav

De la poliţişti Raita a trecut la procurorii care nu voiau să priceapă că "faptele sunt imaginare", iar lui i s-a deschis "un dosar politic, o făcătură, cu intenţia de a-l denigra şi elimina de pe piaţă". După ce i-a recuzat fără succes, ca să se prezinte în faţa lor Raita ba s-a îmbolnăvit, ba s-a dat plecat, când cu afaceri, când în concedii. Iar când se nimerea în oraş, lipsea avocatul, "plecat cu alte cauze din localitate".

Cel mai elocvent exemplu al tupeului fostului valutist e momentul în care, pe 17 martie, anchetatorii au vrut să-i prezinte materialul de urmărire penală înainte de întocmirea rechizitoriului. Pe motiv că avocatul era "foarte ocupat", Raita a cerut amânarea audierilor până pe 19 iunie, când s-a scuzat că apărătorul e "la un proces la Bucureşti", iar din 22 iunie şi până pe 2 iulie va pleca el în străinătate, avansând, totuşi, ideea unei întrevederi cu procurorii pe 3 iulie, adică într-o sâmbătă.

"Nici dvs. şi nici clientul dvs. nu aveţi calitatea şi posibilitatea de a convoca un procuror într-o zi liberă. Activitatea Parchetului nu poate fi sistată din cauza imposibilităţii de a vă prezenta la asistarea clientului dvs. pe motiv că sunteţi ocupat, având numeroase procese, şi nici ca urmare a faptului că învinuitul este în concediu", au replicat procurorii, cerându-le celor doi să se prezinte urgent la Parchet pe 8 iulie.

Raita a ţinut-o pe-a lui. Căci, imediat ce a luat la cunoştinţă de acuzaţiile şi probele strânse împotriva sa, a recuzat procurorul şi a cerut completarea dosarului, după care a mai cerut câteva amânări. Până la sfârşitul lunii trecute, când, într-un târziu, dosarul a fost înaintat Tribunalului, unde miercuri va avea primul termen. Cu Raita, probabil, din nou în concediu...


MEGA-DOSAR

Punct şi de la capăt

Dosarul GSV Exim nu e singurul deschis pe numele lui Călin Raita. Acesta mai e cercetat într-o fraudă de peste 3 milioane de euro în dauna Băncii Italo Romena, dar şi a clienţilor săi din cartierul de vile din Paleu. Raita e acuzat că a girat cu terenurile şi imobilele ridicate în Paleu o serie de credite bancare, iar apoi ar fi uzat de acte false pentru a radia ipotecile şi pentru a vinde vilele. Dosarul în care omul de afaceri e suspectat de înşelăciune, fals, uz de fals şi spălare de bani este instrumentat de Serviciul de Investigare a Fraudelor Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
legionarul
CENZURAT
Postat 11 Iulie 2016, 15:54 de legionarul
RE: legionarul
Legionarule, ameninţările sunt interzise pe site-ul eBihoreanul.ro. Dacă nu te potoleşti, userul tău va fi restricţionat.
Postat 11 Iulie 2016, 18:43 de Moderator
5 ani
dupa 5 ani de inca legiune te voi cauta
Postat 11 Iulie 2016, 15:53 de legionarul
felicitari procurorilor
Felicitari procurorilor care l-au dovedit. Eu tot nu inteleg insa cum a vrut semianalfabetul de Raita sa fie primarul orasului. Incredibil......
Postat 15 Noiembrie 2010, 11:03 de dan
MACAROANE
JEGOSULE,AI MAI MERS LA RAITA DUPA 2 ANI SA I CERI O CASA,DIN CARE LE FACE ACUMA IN LOC SA I PLATESTI DATORIA DE 120000 EURO PE CARE O AI,AI CUMPARAT 3 CASE NU 1,DACA NU TI CERI SCUZE SAU REVII SI SCRII ADEVARUL,SA STII CA VEI PLATII MULTI BANI DESPAGUBIRE SI VEI RAMANE FARA TOT CAT AI FURAT IN ROMANIA ,CA AI SUTE DE ZILE PENALITATI * 0.1 %PE ZI DE INTARZIERE MAI EXACT 120 EURO/ZI *630 ZILE 75600 EURO PENALITATI,CINE DATOREAZA ATUNCI RAITA SAU TU JEGOSULE
Postat 11 Noiembrie 2010, 22:41 de ITALIANUL
NOBILULE
In Romania TARANUL este un om care munceste mult si degeaba,este o meserie de care nu trebe sa ti fie rusine,o munca care nu este platita, in schimb ,tu mosierule capitalist ,esti un coldus in Italia ,si sugator de * si evazionist in Romania,toti Italienii santeti niste afemeiati si imputiti,mai mari tepeti si excroci nu exista in toata Europa,promiteti,va dati mari si dupa va dati,, LA FUND''
Postat 11 Noiembrie 2010, 22:10 de BROASCA RAIOASA
justitia
DRUMAD TU A I PIERDUT PROCESUL,AI RAMAS FARA BANI,IAR CU AMENINTARILE,PISTOALELE,EU CRED CA TE AI UITAT LA PREA MULTE FILME,DACA VREI MAI JUDECA O TURA,RASPUNSUL V A FII ACELASI,AI RAMAS FARA BANI,DAR AI UITAT SA SPUI CA MAI TREBUIA DIN 2007 SA I DAI LA RAITA 75000EURO,NU STIU CARE ESTE TEPARUL,MAI GANDITIVA
Postat 11 Noiembrie 2010, 22:01 de pt teparul anonim
pt broaste
Pt anonimul ,broscoii ,macaronarii a ti venit in Romania sa ne futeti femeile pe gratis, ca santeti mari investitori de doi bani ,si a ti crezut ca ,ve ti cumpara Romania cu 50000 euro,ai vrut 3 case si ai uitat sa ma i mai platesti la bietul om care a investit atata inca 120000 euro ,gunoi ce esti din Biharia si acuma vrei casele, banii trebuiau platiti din Februarie 2008.Dar cum esti un coldus ,si nu ai banii ,citeste bine contractul,asta este viata se mai intampla ,altadata cumpara de cati bani ai de un garaj,sau ........
Postat 11 Noiembrie 2010, 21:54 de broscarul baron cold
teparul
Si mie mi-a tras teapa cu un contract de casa la Paleu,nu stiu unde sa ma adresez deoarece RAITA m-a amenintat ca daca il dau in judecata imi distruge familia,m-a amenintat si cu pistolul la sediul de pe stfr Avram Iancu cind am solicitat banii avansul pentru casa adica 30.000 euro.Ce sa fac ii aprind luminari in biserica poate justitia este corupta si nu ma va ajuta.Sa-i dea Dzeu lui Raita atitia buboi pe corp citi euroi a furat de la oameni.
Postat 11 Noiembrie 2010, 19:46 de anonim
raita excrocul
Unul dintre cei mai mari excroci acest valutist .Mi-a vindut o casa fantoma cu 50.000 euro,m-a amagit,banii nu-i inapoiaza si nici casa nu-mi da,a profitat de mine ca sint strain(italian) am vrut sa cumpar o casa la Paleu pt familia mea si am luat o plasa de la acest valutist Raita,Dzeu nu bate cu bota ,iar cind vei face puscarie voi fi printre primii care-ti voi aduce tigari la puscarie, rusine sa-ti fie TARANOIULE,EXCROCULE, vei pierde de 100 ori mai mult decit mi-ai furat mie si altora ca mine.
Postat 11 Noiembrie 2010, 19:38 de anonim
gunoiule
batatye dumnezeu de GRAS inputzit!!!!!!! sper sa ajungi vreo 10 ani la puscarie sa vezi cum se devine fetitza acolo!!!!!!
Postat 10 Noiembrie 2010, 17:35 de fane spoitorul
hotie si JAF pe fata
cam asa lucreaza si GHILE aceiasi strategie dar cu manusii e vb de actionarii , bietii oamenii nu mai dureaza mult si vor face si ei plangerii la politie:))
Postat 10 Noiembrie 2010, 12:51 de anca
guitz guitz
Dupa Raita urmeaza dosarul Slobozeanu - Cartier Grigorescu. Cine stie, stie :)
Postat 10 Noiembrie 2010, 10:25 de Porches
Halal exprimare
"taran lipit pamantului" - pana la voi n-am mai auzit expresia asta! sarac poate, da' taran....
Postat 10 Noiembrie 2010, 09:33 de haos
mincinosii
NUMAI MINCIUNI,SI SANTAJURI DIN PARTEA VOASTRA,IN 22 NOIEMBRIE ARE PROCES CU VOI SI VA IA BANII,DUPA CARE O SA INCHIDETI APROZARUL SANTAJIST
Postat 10 Noiembrie 2010, 08:51 de cristi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON