URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2013, 13:57

Cseke vrea program naţional pentru reabilitarea clădirilor cu statut de monument istoric din centrele localităţilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul UDMR Bihor Cseke Attila solicită, printr-un amendament depus la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 28/2013 privind programul naţional de dezvoltare locală, demararea unui nou program naţional de investiţii referitor la reabilitarea clădirilor monumente istorice situate în zona centrală a localităţilor din România.

Amendamentul se referă la toate clădirile cu acest statut, indiferent de forma de proprietate, privată sau publică a unităţilor administrative-teritoriale, ori cea privată a persoanelor fizice sau juridice.

Cseke Attila a declarat pentru BIHOREANUL, miercuri, că anul trecut a înaintat o cerere similară către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cu scopul de a începe un program naţional de finanţare în acest scop, dar pentru că propunerea nu se regăseşte în forma OUG 28/2013 aşa cum a fost adoptată de Guvern a considerat necesară formularea unui amendament legislativ.

"În multe din centrele istorice ale localităţilor nu este soluţionată problema reabilitării clădirilor monumente-istorice, fapt care defavorizează oraşele din punct de vedere al atracţiei turistice, al dezvoltării urbane şi nu în ultimul rând al confortului comunităţilor locale. Potrivit propunerii pe care am înaintat-o, programele finanţate până în prezent ar urma să fie completate cu un nou program naţional de investiţii, care să ofere posibilitatea finanţării lucrărilor de reabilitare a centrelor istorice urbane" - a spus deputatul, adăugând că sunt foarte multe localităţi în România care deţin clădiri monumente istorice în centrele acestor localităţi şi care, din diverse motive, nu pot fi reabilitate în mod coerent şi coordonat. Din punct de vedere al tipurilor de proprietate al imobilelor, numeric sunt mai puţine, totuşi, cele aflate în proprietatea administraţiilor publice locale, majoritatea acestor clădiri aflându-se în proprietate privată.

Potrivit amendamentului înregistrat de către Cseke Attila în cursul zilei de marţi, cheltuielile pentru reabilitarea clădirilor monument din centrele localităţilor ar urma să fie suportate în proporţie de 50% de către autorităţile centrale şi de 30% de către autorităţile locale, indiferent dacă acestea din urmă sunt sau nu proprietare, iar în cazul în care proprietatea aparţine unei persoane fizice aceasta să contribuie cu 20% din sumă.

"În foarte multe cazuri proprietarii nu dispun de resurse financiare necesare pentru reabilitarea corespunzătoarea a acestor clădiri, din acest motiv am propus crearea unui program naţional de finanţare în care participarea statului să fie de 50 procente, iar autoritatea locală, care are şi ea un interes, indiferent dacă este sau nu proprietar al clădirii, să participe cu 30% la costul finanţării, iar în cazul unei proprietăţi private, proprietarul va contribui cu 20 de procente", a precizat deputatul UDMR.

Referindu-se la detaliile desfăşurării programului de finanţare, Cseke a declarat că acesta va fi unul bazat pe proiecte, existând astfel posibilitatea de a crea o imagine atractivă centrelor istorice ale oraşelor din România. "Sibiul trebuie să constituie un exemplu pentru toate centrele urbane istorice, deoarece progresul accelerat al acestui oraş, relansarea şi dezvoltarea turismului din Sibiu, se datorează mai ales reabilitării arhitecturale a centrului său istoric".

În ultimii ani au fost formulate mai multe propuneri pentru reabilitarea şi renovarea clădirilor monumente istorice, nici una însă funcţională. Deputatul UDMR Cseke Attila consideră că amendamentul propus de el ar crea o posibilitate legislativă şi financiară viabilă pentru reabilitarea clădirilor din zonele centrale ale oraşelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
jigodii udemeriste
tot cu ochii dupa furat !
Postat 04 Septembrie 2013, 16:43 de zoom
Excrocherii UDMR-iste !?!
În primele etape au revendicat tot ce era construit înainte de Gh. Gheorghiu-Dej, după care au obţinut ce exista de pe vremea lui Carol II. Spitale, şcoli, grădiniţe, sedii de instituţii publice, etc, etc. În etapele următoare s-au întăbulat, ca deţinători privaţi, pe ce au pus "gheara" flămândă dar goală încă. Taxe şi impozite ce să plătească, că nici nu aveau de unde şi nici alinierea la legile proprietăţilor nu le convenea. Acum vor bani să repare aceste clădiri, să le aducă la standarde funcţionale şi constructive, să le tranzacţioneze şi să facă profit din asta, din banii noştri ai tuturor. Adică după ce nu au plătit un leu măcar pe aceste imobile, acum vor să le aducă la valoarea de piaţă pe bani publici. Tupeul este fără limite şi ar trebui legiferat nu reabilitarea pe banii contribuabililor români ci, din contră, ar trebui legiferată obligativitatea că, dacă în termen de 3 ani nu sunt reabilitate, proprietarii trebuie să restituie clădirile respective Statului Român, pentru a fi reintrodu-se în domeniul public al acestuia. După care vor putea fi reabilitate din banii de la buget şi vându-te pe piaţa imobiliară reală, nu date pe degeaba la excroci.
Postat 04 Septembrie 2013, 16:37 de Carp III
pe banii lor
la cladirile publice da. cele retrocedate catre diverse biserici si ordine fantomatice calugaresti sa fie renovate pe banii lor. daca le-au revendicat sa le intretina. daca nu, amenzi usturatoare pana le vand sau le doneaza celor care pot sa le intretina. asa s-a facut in Praga, Varsovia ....
Postat 04 Septembrie 2013, 14:28 de haha
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON