URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2013, 07:41

Consiliul Local menţine la 235 lei preţul gigacaloriei facturate către populaţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încălzirea nu se scumpeşte, cel puţin deocamdată. Consiliul Local a hotărât să menţină la 235 lei preţul gigacaloriei facturată populaţiei. Decizia a fost luată joi cu ocazia aprobării tarifelor practicate începând cu data de 1 noiembrie de către societatea Termoficare, cea care a preluat de la Electrocentrale activitatea de transport şi distribuţie a agentului termic.

Preţul local al energiei termice va fi, ca până acum, de 256 lei, sumă din care municipalitatea îşi va asuma plata unei subvenţii de 20,49 lei, orădenii având de acoperit diferenţa de 235 lei. Agenţii economici racordaţi la reţeaua primară vor plăti, ca şi până acum, gigacaloria la preţul local al energiei termice, de 256 lei.

"Practic nu există nicio modificare de tarif. Atât populaţia cât şi agenţii economici vor plăti acelaşi preţ pentru încălzire, atâta tot că o vor face către Termoficare şi nu direct către CET", a declarat Eduard Florea, directorul economic al Primăriei.

CET, vând certificate!

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali l-au mandatat pe administratorul special al Electrocentrale, Stănel Necula, ca împreună cu conducerea societăţii să tranzacţioneze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pe care le deţine CET pentru a capitaliza societatea aflată în prezent în insolvenţă.

"A fost o propunere a conducerii Electrocentrale să valorifice şi această oportunitate de a atrage bani în societate prin vânzarea certificatelor la un preţ bun şi răscumpărarea lor la un preţ mai mic. Spre exemplu, anul trecut CET-ul a vândut certificate cu un preţ de 11 euro bucata şi le-a răscumpărat anul acesta cu doar şapte euro", a explicat Florea.

Consiliul Local şi-a dat acceptul pentru tranzacţionarea certificatelor în interesul Electrocentrale cu condiţia ca societatea să le poată prezenta pe toate la termenul limită stabilit pentru 28 aprilie 2014. CET-ul deţine circa un milion de certificate, iar în cazul în care nu le va putea răscumpăra în termenul stabilit va riscă aplicarea unei penalităţi de o sută de euro pentru fiecare certificat.

Oradea energetică

Tot legat de termoficare, Consiliul Local a decis joi retragerea municipiului din Asociaţia "Oraşe Energetice România", organizaţie în care Oradea este membru încă din 2003. "În condiţiile în care în toţi aceşti ani nu am beneficiat de niciun avantaj şi nici nu există o platformă care să ne susţină proiectele prezenţa noastră acolo, doar pentru a plăti o cotizaţie, nu se justifică", a spus primarul Ilie Bolojan.

Hotărârea a fost luată în ciuda opoziţiei UDMR-PDL care a preferat să se abţină de la vot. "În următoarea perioadă de finanţare europeană 2013 - 2020 un loc important îl va constitui tema energiei de aceea poate că nu ar fi oportun să ne retragem. Din moment ce municipiul Oradea estea membru în comitetul executiv al asocieaţiei nu înţeleg cum nu a primit în timp util informaţiile de care avea nevoie. Poate e o problemă cu persoanele care ne-au reprezentat acolo", a spus udemeristul Ritli Ladislau.

Primarul Ilie Bolojan a evitat să intre în polemică cu tânărul consilier şi a cerut supunerea la vot al proiectului de hotărâre care a fost adoptat cu 18 voturi date de reprezentanţii coaliţiei USL.

Coaliţia "Oraşe Energetice" a fost înfiinţată în 1995 ca organizaţie neguvernamentală cu scopul promovării politicilor energetice eficiente, a tehnologiilor şi resurselor regenerabile în rândul membrilor. În prezent organizaţia numără 32 de membri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Din lac în puţ !?!
"Practic nu există nicio modificare de tarif. Atât populaţia cât şi agenţii economici vor plăti acelaşi preţ pentru încălzire, atâta tot că o vor face către Termoficare şi nu direct către CET" a declarat ..... Dacă la preţul menţinut artificial CET-ul e falimentar, atunci din ce va trăi noua structură Termoficare SA şi care ar fi adaosul comercial pe care-l practică pentru a putea funcţiona instituţional ??? Pe de altă parte, retragerea din asociaţia "Oraşe Energetice" va împiedica prezenţa activă pe piaţa certificatelor, iar opinia primarului este similară paiezanului de la Vadu Crişului care ar vrea să-şi vândă prunele în Piaţa Cetate dar nu are bani de transport decât până la piaţa din Aleşd iar produse nu mai are la expunere că le-a băut pe drum !?!
Postat 01 Noiembrie 2013, 10:58 de Strattera
Poker cu viitorul oradenilor
,,…anul trecut CET-ul a vândut certificate cu un preţ de 11 euro bucata şi le-a răscumpărat anul acesta cu doar 7 euro", a explicat Florea. Si vine cutremurul : ,,CET-ul deţine circa un milion de certificate, iar în cazul în care nu le va putea răscumpăra în termenul stabilit [28 aprilie 2014] va riscă aplicarea unei penalităţi de 100 (o sută de euro !!!) pentru fiecare certificat". Ce faci floreo, tu si nea ilie ne jucati la poker ?! Si daca nu va intra cartea ?
Postat 01 Noiembrie 2013, 08:32 de DlGoe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON