URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iulie 2011, 09:54

Consiliul Local a extins cu 5,7 hectare suprafaţa cimitirului municipal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cimitirul municipal se măreşte. Consilierii locali au aprobat în şedinţa de miercuri, cu unanimitate de voturi, extinderea suprafeţei acestuia cu 5,7 hectare, spaţiu suficient pentru amenajarea unui număr de 4.300 noi locuri de veci.

Iniţial, printr-o hotărâre din 2009 aleşii au aprobat indicatorii tehnico - economici pentru parcelarea, desecarea şi amenajarea a 10 hectare de teren pentru a fi adăugate cimitirului, dar, ca urmare a lucrărilor de realizarea a unei noi căi de acces dinspre Piaţa 22 Decembrie, inclusiv a unui pod peste Peţa şi a unui drum de acces dinspre strada Universităţii suprafaţa a fost diminuată cu circa 4,6 hectare.

Conform indicatorilor economici ai lucrării de parcelare, desecare şi amenajare pentru extinderea cimitirului cu 5,7 hectare valoarea totală a investiţiei se ridică la 3,9 milioane lei. Aceasta va implica printre altele amenajarea a 2,3 kilometri de drum de incintă, 736 metri liniari de împrejmuiri, construcţia a patru podeţe şi extinderea reţelei de canalizare menajeră (100 metri), a reţelei de drenaj (1.650 metri) şi a reţelei de apă (600 metri). Durata de realizare lucrărilor a fost stabilită la opt luni.

Cimitirul ocupă în prezent 65 de hectare de teren cu 115 parcele cu alei asfaltate, energie electrică şi reţea de apă în proporţie de 30%, fiind una dintre cele mai extinse zone verzi din municipiu.

Lipsesc 20 hectare de verdeaţă!

În şedinţa de miercuri consilierii locali şi-au asumat şi datele din "registrul local al spaţiilor verzi" cunoscut popular sub numele de cadastrul verde, lucrare făcută de firma orădeană Geodis. Lucrarea, a cărei documentare a durat doi ani, prevede că la o populaţie de 204.000 locuitori în Oradea există 510 hectare de spaţii verzi ceea ce înseamnă o suprafaţă de 25 metri pătraţi de verdeaţă pe cap de locuitor.

Inventarul complet arată că la o suprafaţă administrativă de 11.610 hectare de teren municipiul deţine 501 hectare de zone verzi amenajate, 66 hectare de zone verzi degradate şi 87 hectare de cimitire. Cum reglementările în domeniu spun că suprafaţa minimă de spaţiu verde pe cap de locuitor este de 26 metri pătraţi, la nivelul municipiului se înregistrează un deficit de 20 hectare de verdeaţă. Municipalitatea intenţionează să elimine acest deficit în următorii patru - cinci ani prin amenajarea de parcuri şi realizarea de împăduriri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pai da...
"Lipsesc 20 hectare de verdeaţă!" Pai da, ca unii au fost alesi pentru promisiunile ecologiste si, dupa ce s-au vazut cu scaunul sub ei au inceput \"defrisarile\" si betonarile - bolovanerii de profit :( Si n-am inteles de ce ar intra in calcul si cimitirele - zice ca: "25 metri pătraţi de verdeaţă pe cap de locuitor." - au socotit si "locuitorii" din cimitire??? :( Haidi bre ca plantarea de pomi si amenajarea spatiilor verzi nu aduc \"parandarat\" cum mai traiesc ei pe picior mare? :(
Postat 22 Iulie 2011, 10:42 de o oarecare
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON