URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2015, 18:33

Ciocu' mic! Consiliul Local a aprobat retroactiv demolarea pasarelei de la dealul Ciuperca (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Maşina de vot a PNL face regulile în Consiliul Local. Reprezentanţii PSD au anunţat în deschiderea şedinţei extraordinare de marţi că nu vor vota 9 proiecte de hotărâre apărute subit pe ordinea de zi. "Grupul PSD nu va vota proiectele de hotărâre de la punctul 24 până la 33. Grupul se va abţine de la votarea acestor materiale pentru că nu a avut timpul necesar să le studieze", a declarat în numele colegilor pesedistul Ioan Bonchiş.

Cei patru social-democraţi prezenţi în sală s-au abţinut de la vot iritaţi că la începerea şedinţei de la ora 14 pe site-ul municipalităţii erau postate doar 24 de puncte de pe ordinea de zi, iar alte 9 le-au fost puse în faţă abia la începerea lucrărilor.

Potrivit secretarului Consiliului Local, Ionel Vila, proiectele de hotărâre au fost postate pe portalul municipalităţii îndată ce au fost preluate de structurile din Primărie care le-au emis. "Le-am pus pe site imediat ce le-am primit. Majoritatea, erau pe internet încă din cursul zilei de luni. Poate dacă ar fi existat şi o şedinţă pe comisii înaintea celei în plen nu s-ar fi ajuns în această situaţie, dar la şedinţele extraordinare, care au un caracter de urgenţă, nu sunt obligatorii întâlnirile pe comisii", a declarat Vila.

Hotărâre retroactivă

Publicarea pe portalul municipalităţii în ultima clipă a unor materiale importante, cum ar fi aprobarea unui nou împrumut de 100 milioane lei sau aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai celei de a doua etape de lucrări la Pasajul Vulturul Negru, nici măcar nu a fost singurul motiv de nemulţumire a grupului PSD.

Deşi, conform regulilor jocului democratic, Consiliul Local, echivalentul parlamentului orădean, este deliberativul care ia hotărâri, iar Primăria, similar unui guvern orăşenesc, este executivul care le pune în aplicare, consilierii locali s-au trezit puşi în situaţia să aprobe ulterior lucrări deja executate de Primărie. "Suntem chemaţi să aprobăm dezafectarea pasarelei peste linia ferată de la dealul Ciuperca în condiţiile în care, ştie toată lumea, aceasta a fost demolată încă de săptămâna trecută. De ce nu s-a pus în discuţie înainte acest lucru?", a întrebat consilierul social-democrat Doina Bunea.

Interpelarea social-democratei i-a luat prin surprindere pe reprezentanţii municipalităţii. "Solicitarea privind demolarea pasarelei a fost înaintată în data de 21 august de către Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională", a declarat Nadia Haş, şeful Direcţiei Economice, de care ţine Serviciul Patrimoniu. Intervenţia directoarei explică însă doar faptul că şedinţa de marţi a fost prima de la depunerea solicitării de demolare, nu şi faptul că dezafectarea construcţiei s-a făcut fără aprobarea Consiliului Local. În acest context, maşina de vot PNL-UDMR (12, respectiv 6 consilieri prezenţi) a aprobat retroactiv dezafectarea pasarelei, în vreme ce social-democraţii s-au abţinut de la vot.

Fără verificări!

De altfel, votul masiv al coaliţiei locale a trecut fără discuţii peste cererile opoziţiei inclusiv în cazul pasajului Vulturul Negru. Cu ocazia dezbaterilor pe marginea indicatorilor tehnico-economici ai celei de a doua etape de lucrări la pereţii şi cupola pasajului, consilierul Adrian Stângă a cerut CL să înfiinţeze o comisie care să analizeze circumstanţele care au dus la blocarea lucrărilor la mozaic şi să caute soluţii de depăşire a crizei. "Acolo lucrarea a fost subevaluată", a spus social-democratul.

În replică, viceprimarul Mircea Mălan, principalul personaj vizat de critici, a arătat că proiectul de hotărâre se referă la pereţii şi acoperişul pasajului şi nu la mozaic. "Dacă se doreşte, putem analiza cauzele care au dus la această situaţie, dar acum, în acest proiect de hotărâre, nu este vorba de mozaic", a spus Mălan.

Dar se pare că nu se doreşte... Poziţia viceprimarului a fost apărată prin vot de toţi colegii liberali. Propunerea PSD de înfiinţare a unei comisii a fost repinsă prin votul masiv al liberalilor, cu accceptul tacit al grupului UDMR, care s-a abţinut de la vot. În final, proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici, în fond o formalitate, a fost aprobat fără emoţii de consilierii coaliţiei la putere. Semn clar că, la un an înaintea algerilor locale, maşina de vot încă funcţionează...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
N-ai cu cine...
Bine a zis autorul articolului: masina de vot duduie in sedintele de CL...Si asta pentru a satisface poftele Marelui Boss din Primarie... De indata!!!
Postat 10 Septembrie 2015, 08:30 de Danutz
@TDS
+de+%C8%98tiin%C8%9Be+Economice+-+info+posturi+-+2014-2015+sem.II Hint: MIB!
Postat 09 Septembrie 2015, 20:59 de ionuniversitarul
tampenii !
Asta cu demolarea e o prosteala > daca s-a hotarat construirea unei pasarele noi asta impica si demolarea celei vechi. Nu Bolovanul e de vina aici ci "desteptii" incompetentii din primarie care au uita sa treca la hotararea de construire a celei si demolarea celei vechi. O tampenie facuta de tampiti la care sar cu capu (care cap? ) toti politrucii sa se bage in seama si noi "oile blege" sa-i votam pe EI tapii impotenti !
Postat 08 Septembrie 2015, 23:51 de scortosul
SUFICIENT
@marius_ro: Ori stii tot, ori NIMIC! Nu-mi dau seama! Oricum asa cum am scris eu ma bazez pe vorbele lui Bolojan ( exista URME SCRISE ). In rest eu nu imi mai pierd vremea cu contestarea lui Bolojan la propriu asa ca personal COMEMORRAREA o voi face virtual!
Postat 08 Septembrie 2015, 20:27 de TDS
@TDS
Eu zic ca maine, 9 septembrie sa ne strangem toti in fata primariei cu cate-o lumanare sa comemoram odioasa hotarare 651.
Postat 08 Septembrie 2015, 19:50 de marius_ro
BLOJAN REZISTA
Ma intreb ce s-ar fi intamplat daca situatia era inversa? Pai nu urlau peneleii din toti rarunchii? Comunistii, uite ce fac! Hienele aproba tot! RUSINE! Oricum maine 9 srptembrie se implinesc DOI ani de la sedinta CLO in care s-a aprobat la COMANDA DICTATORULUI BOLOJAN odioasa TRANZACTIE intemeiata pe FRAUDE ( conform chiar spuselor initiale ale aceluiasi BOLOJAN ). HCL 651!!! Doar ca atunci au votat si PSD-istii ( USL inca exista ). Asadar Oprescu, Nechita, Mazare, Robu s.a. AU PROBLEME , doar BOLOJAN REZISTA! DE CE?
Postat 08 Septembrie 2015, 19:08 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON