URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2013, 18:50

Bihorul, cu cei mai mulţi reprezentanţi în Parlament din regiunea Nord-Vest

Reprezentanţii Coaliţiei 52, o organizaţie înfiinţată de Academia de Advocacy din Timişoara cu scopul de a promova transparenţa în administraţia publică, împreună cu cei ai Fundaţiei Ruhama, ONG care face parte din această coaliţie, au prezentat, vineri, la Oradea, rezultatele unui studiu realizat pe tema distribuţiei funcţiilor în Parlamentul României, în Camera Deputaţilor respectiv Senatul României.

Scopul acestuia este de a informa reprezentanţii societăţii civile despre funcţiile pe care aleşii locali le deţin şi cum ar putea aceştia influenţa anumite decizii legislative, iniţiate de ONG-uri. "Ar fi păcat ca acolo unde există iniţiative ale societăţii civile să nu-i luăm ca aliaţi pe cei pe care i-am ales pentru a ne reprezenta în Parlament", a declarat Monica Suciu, coordonator relaţii publice al Fundaţiei Ruhama şi membru al Coaliţiei 52.

Monica Suciu a arătat că, potrivit studiului, judeţul Bihor este cel mai bine reprezentat din regiunea Nord-Vest (Bihor, Cluj, Satu-Mare, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Sălaj) în Parlamentul României din punct de vedere al numărului de aleşi. Bihorul are 17 parlamentari, în timp ce Clujul şi Maramureşul au câte 14.

În ceea ce priveşte distribuţia în Parlament, aceasta a declarat că judeţul nostru este cel mai bine reprezentat în Comisia de Buget-Finanţe, unde are 8 aleşi din totalul de 31 de membri.

La Senat, Bihorul are o slabă reprezentare în comisii din domenii precum agricultură, apărare, învăţământ şi regulament, iar la Camera Deputaţilor este slab reprezentat la comisiile de drepturile omului şi a minorităţilor naţionale, muncă şi protecţie socială, cultură, artă şi informare, politică externă, egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi şi IT. Cele mai bine reprezentate comisii sunt cele pe buget, finanţe şi bănci, învăţământ, tineret şi sport şi drepturile omului.

"Surprinzător este faptul că domenii ca munca şi protecţia socială, politica externă, cultura, ordinea publică, agricultura, economia, administraţia publică, corupţia, IT-ul, egalitatea de şanse nu au niciun reprezentant bihorean, nici în Senat nici în Camera Deputaţilor", a mai declarat Monica Suciu, subliniind lipsa unui echilibru în distribuţia aleşilor bihoreni pe comisii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Nu contează numărul ci calitatea !?!
Se şi vede cât de bine suntem reprezentaţi la nivel naţional, după ponderea locală şi cea regională, cantitativă şi calitativă !?! ZERO, după părerea liderilor USL !?!
Postat 16 Februarie 2013, 18:39 de Carp III
replica
Forumisti comentatori pe forumul Ebihoreanul nu va certati , pentru ca cearta fara bataie este ca si nunta fara lautari!:))=)) Aveti dreptate si adevar toti in parte in opiniile voastre numai ca societatea civila , organizatiile cetatenesti in Bihor sunt si nu prea sunt, daca le da-i sfaturi cetatenesti civice te intreaba toti postaci de partid de sanatate ...ca numai tu un roman simplu cetatean la ROMANIEI te-ai gasit sa d-ai sfaturi?:))=)) Dar unde sunt sociologii, pshihologi, analisti politici , jurnalisti de investigatie , jurnalisti sociali care sa scrie si sa discute despre problemele sociale din Bihor? NICAIERI!NIMENI!NIMIC! Cit cu cei 17 parlamentari in Parlament? cit fara ei ? tot una este bihorenilor romani simpli! , dar mai bine fara ei ca sa fim , ca nu ne- au rezolvat NIMIC! NU capitala regionalaOradea!NU fonduri !NU Aeroport! NU Autostrada!. DA schimbare statut parlamentar!DA capoul aplecat la Kakarau si Ponta!DA gazelor de sist !Nici o initiativa demna! Ne meritam soarta sa fi condusi de acestia! Hai SICTIR d-ai dreacului:))=)) Schimbarea clasei politice ,doua mandate consecutive numai la fiecare ales local ,judetean , parlAcesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 16 Februarie 2013, 15:25 de Romanul Simplu
de ce promovati orice ?
pe mine ma lasa rece aceste INTALNIRI, timp PIERDUT care nu produce CETATEANULUI decat SCARBA, important este cum esti SERVIT de prompt si calitativ profesional de cei ce iti stau in DRUM , sooooo mai mergeti si voi si va folositi timpul UTIL , OGLINDA nu MINTE , delasare si ironie un picior p[este PICIOR este o pozitie impusa de scaune inalte de CLUB :))))) daca centrul vostru se bazeaza pe un punct de sprijin ce sa mai spun in aer va dezechilibrati rau.AVEM sociologi, psihologi de ce prezentati in media persoane DEZECHILIBRATE ?
Postat 16 Februarie 2013, 10:50 de de ce ?
@vidat
Ia zi-ne, desteptule, cu ce ne-am pricopsit de pe urma celor 17 ? Iti spun eu, cu nimic ! Am trimis acolo niste nimicuri, ,,garantate" de alte nimicuri, oricine stie la cine ma refer.
Postat 16 Februarie 2013, 10:22 de pinonel
@pinonel
si tu esti bun ma? sau de ce zici ca 17 fac cat o ceapa? atunci trebe sa adaug si eu ca toti cei din cluj fac cat o aluna cu viermi.
Postat 15 Februarie 2013, 23:12 de David
Si ?!
Nu numarul, ce valoarea conteaza aici ! Avem 17 care nu fac cat o ceapa degerata.... mai bine aveam unu-doi da' buni !
Postat 15 Februarie 2013, 19:17 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON