URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2011, 12:45

Alexandru Kiss: Reorganizarea teatrelor orădene a fost convenită şi cu PDL, şi cu PSD

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, a recunoscut că decizia Consiliului Judeţean în problema reorganizării teatrelor orădene a avut la bază o înţelegere politică între toate cele patru partide reprezentate în CJ. "Am avut întâlniri, înainte de şedinţa Consiliului, şi cu partidele din opoziţia locală, PDL şi PSD, care au acceptat propunerea de reorganizare pe care am gândit-o", a declarat Kiss într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o vineri pentru a suplini deficitul de comunicare ce a dus la polemici aprinse pe acest subiect.

Pentru "partea română"

Kiss a afirmat că, iniţial, nu dorea să vorbească public despre reorganizarea teatrelor, deoarece el şi-a făcut partea sa de datorie, comunicând cu "partea maghiară", dar s-a răzgândit deoarece politicienii români nu au ieşit în public să-şi explice atitudinile. "La început nu am vrut să vorbesc, pentru că nu am crezut că este datoria mea să explic. Eu le-am explicat alor noştri, dar văd că trebuie să explic şi părţii române", a spus liderul UDMR Bihor, avându-l alături pe consilierul Szabo Odon.

Alexandru Kiss a declarat că, înainte de luarea deciziei, reorganizarea teatrelor a fost convenită fără nicio problemă inclusiv cu liderii PDL şi PSD, chiar dacă în şedinţa Consiliului Judeţean majoritatea reprezentanţilor democrat-liberali s-au abţinut. "De aceea am considerat că la şedinţa Consiliului nu mai trebuia discutată problema, pentru că votul urma să fie unanim. Nu înţeleg de ce după aia s-au abţinut", a dezvăluit Kiss din culisele negocierii cu PDL.

"Partea maghiară va ieşi mai rău"

În ce priveşte raţiunea care a condus la înfiinţarea a două teatre separate în funcţie de limba de expresie în locul celor organizate în funcţie de vârsta spectatorilor, preşedintele UDMR a repetat că principalul motiv e unul de ordin economic. "Acesta e adevărul, Consiliul Judeţean nu prea mai are bani, iar când nu ai bani, trebuie să reduci cheltuielile, să eficientizezi activitatea. Iar a eficientiza înseamnă, în acest caz, a comasa instituţiile de spectacole şi a crea premisele unei concurenţe", a spus Alexandru Kiss.

El a adăugat că "eficienţa se măsoară în numărul de spectatori, căci nu ţinem aceste instituţii pentru ca domnii actori sau domnii directori să ia salarii, ci pentru ca ele să fie frecventate de spectatori".

Kiss a afirmat că numărul de spectatori va fi cel mai important criteriu de apreciere a managerilor interimari ai celor două noi instituţii şi şi-a exprimat bănuiala că teatrului maghiar îi va fi mai greu să adune mai mulţi spectatori, dând de înţeles că, în acest caz, se va putea pune chiar problema desfiinţării lui.

"Eu sunt convins că partea maghiară va ieşi mai rău, pentru că ei vor trebui să aibă mai mulţi spectatori", a spus Kiss, adăugând că acest obiectiv e mai greu de îndeplinit, deoarece o parte a vorbitorilor de limba maghiară frecventează spectacolele secţiei române, la fel cum şi cumpără ziare editate în limba română. "Dacă nu reuşeşte să aducă spectatori (n.r. - teatrul maghiar), nu are rost să mai fie!", a mai spus Kiss.

De ce Vulcu şi Czvikker

Solicitat de BIHOREANUL să explice de ce, înainte de luarea hotărârii, conducerea partidelor din CJ nu a discutat şi cu cei implicaţi direct, mai ales cu directorul Teatrului de Stat, Lucian Silaghi, şi cu cel al Teatrului Arcadia, Marius Aron, preşedintele UDMR a afirmat că o asemenea discuţie ar fi fost probabil inutilă. "Bineînţeles că puteam discuta cu ei, dar din moment ce îşi pierdeau funcţiile ce mari discuţii ar fi fost?...", a întrebat, retoric, Alexandru Kiss.

De asemenea, întrebat de ce au fost preferaţi la conducerea celor două noi instituţii actorul liberal Daniel Vulcu şi, respectiv, jurista Czvikker Katalin, propria sa consilieră, Kiss a afirmat că în aceste două persoane au încredere partidele care conduc Consiliul Judeţean.

"De ce domnul Vulcu nu trebuie să explic eu, dar de ce doamna Czvikker trebuie. Ea este cel mai bun organizator al UDMR, a organizat toate evenimentele culturale, era în consiliile de administraţie de la Teatrul de Stat şi de la Teatrul Arcadia şi, de ce să nu spunem, avem încredere că este corectă şi devotată culturii. În plus, are licenţă în management", a spus Alexandru Kiss.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Insomniile sa va pasca pentru ceea ce ati facut !
RUSINE SA VA FIE CONSILIERILOR, INDIFERENT DE CULOAREA VOASTRA POLITICA ! PENTRU MESCHINE AVANTAJE POLITICE V-ATI VANDUT ! DAR LUCRURILE SE VOR SCHIMBA FIINDCA ROMANII NU SUNT PROSTI SI VOR SANCTIONA DUPLICITATEA, AROGANTA SI REAUA CREDINTA !
Postat 18 Februarie 2011, 17:28 de mane, tekel, fares
Sfidare udemerista.
Situatia financiara precara a Consiliului Judetean Buhoe este o culpa care+i revine, in parte si vicepresedintelui Kiss. Nu cultura institutiile de cultura au generat o asemenea situarie si nici nu va fi solutionata prin restructurarea lor. A privi actul de cultura strict prin prisma economicului este o grava eroare, justificata in cazul Kiss, deoarece banul in cazul lui reprezinta expresia intregii sale existente. Daca nu putem sa ne asteptam la un alt mod de privi institutiile de cultura, decat cel economic, de ce nu s-a comasat totul intr-o singura institutie?
Postat 18 Februarie 2011, 16:50 de Apolitic.
Cum adica?
Cum adica era inutil sa se discute cu cei doi directori.Pai ei erau cei mai in masura sa fie consultati deoarece cunosteau problema din interior si aveau un cuvant de spus.S-a discutat cu politicienii care habar nu au ce este la teatru si poate n-au mai fost la vreun spectacol de cine stie cand.S-a discutat in schimb cu alde Vulcu, care raspundea cu igen la orice propunere doar sa fie mare sef. De asemenea ideea desfiintarea teatrelor pentru ca nu vin suficienti spectatori este o enormitate nascuta de mintea unora care cred ca un act cultural are scopul de a scoate profit.In loc sa gaseasca solutii de finantare prefera sa stranga cureaua.Asta o poate face oricine.Cei de la Consiliul Judetean sunt de-a dreptul niste oameni inutili.
Postat 18 Februarie 2011, 14:50 de Boom
Hat Kiss draga...
Imi place la nebunie cum Kiss spune tot timpul adevarul doar pe jumatate, asa ca doresc sa-i clarific domnului vicepresedinte de ce "aia s-au abţinut" sau zic acuma ca au fost "pacaliti". Una e sa conveniti reorganizarea teatrelor si alta sa desfintati complet Teatrul de Stat si Teatrul Arcadi. Aparent am putea sa-l scuzam pe domnul vicepresedinte deoarece confuzia s-ar putea datora neintelegerii limbii romane dar cunoascand-ul pe Kiss acest lucru nu se aplica, el stie foarte bine ce a promis si ce a facut in final. "Domnule" Kiss, daca credeti ca suntem atat de fraieri sa picam la textele dumneavoastra (nu numai cele de mai sus) va inselati amarnic. Povestile pe care le spuneti intr-o romano-maghiara perfecta sunt deja de adormit copii.
Postat 18 Februarie 2011, 14:43 de cinevacuvalva
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON