URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2013, 16:37

Universitatea din Oradea speră că va primi mai mulţi bani de la Minister, dar tot măreşte normele profesorilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rectificare pe hârtie

În ultima şedinţă din acest an universitar, Senatul Universităţii din Oradea a aprobat o rectificare a bugetului instituţiei pentru anul 2013. Rectificarea a fost trimisă şi Ministerului Educaţiei, însă nu se bazează pe noi sume de bani intrate în conturile instituţiei. "Prin rectificarea bugetară sperăm să se corecteze lucruri care s-au făcut greşit", a precizat pentru BIHOREANUL prorectorul Ioan Gheorghe Ţară, responsabil cu managementul financiar al Universităţii.

Concret, este vorba despre faptul că, la întocmirea bugetului pentru anul 2013, Universităţii nu i s-a permis de către Minister să introducă la capitolul venituri sumele împrumutate proiectelor europene în 2012, adică în total 20 de milioane de lei. "Sunt bani pe care ne aşteptăm să îi încasăm prin rambursări, însă dacă nu îi prevedem în buget, nu îi vom putea folosi", a explicat Ţară.

În aceeaşi rectificare a bugetului, Universitatea a adăugat sume în plus şi la capitolul finanţare de la Minister, în speranţa că va primi mai mulţi bani de la Bucureşti. "La vizita ministrului Educaţiei la Oradea am discutat atât despre problema cu banii plătiţi în proiectele de cercetare, cât şi cea a finanţării de bază a Universităţii, care faţă de 2011 s-a redus cu aproximativ 23%. Am primit promisiuni că ne ajută", a mai spus prorectorul.

Dat fiind că Guvernul va rectifica bugetele ministerelor în luna august, iar reprezentanţii Executivului au garantat că Ministerul Educaţiei va primi bani în plus, şefii Universităţii se bazează că ministrul Remus Pricopie îşi va respecta promisiunea şi va aloca şi Oradiei mai mulţi bani.

Efectele, la toamnă

În acelaşi timp, însă, conducerea instituţiei aplică şi măsuri de economisire a banilor, ştiut fiind că Universitatea din Oradea trece printr-o acută criză financiară. Drept urmare, în ciuda faptului că în urmă cu mai bine de o lună Senatul universitar a respins, la limită, propunerea ce prevedea încărcarea normelor tuturor cadrelor didactice aproape de limita maximă de 16 ore pe săptămână prevăzută de lege, această măsură se aplică.

Asta pentru că, înainte de a respinge această propunere, mai precis la şedinţa din luna mai, Senatul universitar a aprobat un întreg set de măsuri financiare, care, printre altele, prevedea chiar încărcarea normelor didactice la 16 ore pe săptămână pentru fiecare cadru didactic din facultăţile cu deficit financiar. "De această măsură se ţine cont acum, când se întocmesc statele de funcţii", a precizat prorectorul. În aceste condiţii, potrivit lui Ţară, singurii care scapă de normele încărcate la maxim sunt universitarii de la Drept, Ştiinţe Economice, Arhitectură şi Construcţii şi Ştiinţe Socio-Umane, facultăţi pe plus din punct de vedere financiar.

Încărcarea normelor va duce la economii, atât pentru că unii universitari nu se vor mai regăsi pe statele de funcţii, adică vor fi disponibilizaţi, cât şi pentru că nu se vor mai risipi bani în sistemul "plata cu ora", care se plătesc pentru fiecare oră predată peste norma didactică. Cum dascălii vor preda mai multe ore pe săptămână în cadrul normei, nu vor mai avea ce să predea şi în afara normei.

Efectele concrete ale acestei măsuri se vor şti, însă, abia în toamnă, căci termenul limită de întocmire a statelor de funcţii în fiecare departament al Universităţii este 5 septembrie. Ţară spune, însă, că echipa managerială caută în continuare soluţii pentru redresarea financiară, în ciuda faptului că unii universitari susţin contrariul. "Recunoaştem că acesta este cel mai dificil moment din istoria Universităţii, însă vom ţine instituţia în echilibru financiar. Chiar dacă trecem printr-o situaţie foarte dificilă, am plătit integral salariile cuvenite legal, toate obligaţiile faţă de stat, am plătit pentru cercetare cea mai mare sumă din istoria Universităţii şi instituţia nu are arierate. Acestea sunt dovezi că această echipă a reuşit să-şi facă treaba", a mai spus Ţară.

Citeşte cum a respins Senatul propunerea de mărire a normelor în articolul "Sinucidere în grup"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
:)
@gojdistu. De trei zile? Pai.... e weekend :) Si cel care face site-ul e platit la "plata cu ora". Adica munca patriotica!
Postat 28 Iulie 2013, 12:35 de mine
incompetenti
universitate de cacao care nici siteul cu admiterea nu si-l poate actualiza. Ce treburi mai importante decat admiterea are rectorasul cel viteaz? Parca asta se lauda ca este realizarea lui de capatai. De trei zile nu este actualizata lista!
Postat 28 Iulie 2013, 11:57 de gojdistu
Pasarea malai viseaza
si prostanacii astia intelectuali.
Postat 27 Iulie 2013, 21:07 de Mielul
hotie pe bani europeni
Felea isi aduna secretarele si subordonatele pe care le gaseste disponibile sa le ”scoleasca” pentru a-si incasa banii din asa zisele proiecte! Lui sa-i iasa malaiul si la loaza aia de prunc ca de restu nu-i pasa!
Postat 27 Iulie 2013, 12:26 de sorbonel
priviti le moaca de mari smecheri in Romania :))))) la un OM muncit si cinstit nu o sa vedeti asa ce
priviti le moaca de mari smecheri in Romania :))))) la un OM muncit si cinstit nu o sa vedeti asa ceva :)!
Postat 27 Iulie 2013, 09:11 de vsm
vai de capul lor !
de ce nu se autorizeaza cu cursuri la domiciliu pentru elevi si studenti, de ce trebuie o facultate sa va maresca salariile, aveti norma de ora si restul fiscalizat, cine va opreste sa acordati mediere conform legii ? Taxele la facultate nu trebuie sa fie TITANICE ci accesibile oricarei categorii sociale, sunteti niste amrati de HOTI si educati pe altii sa nu fure, sunteti de jale MANAGERIAL, oricum strim ca fundatiile dau salarii titanice si se sustrag de la contributii, sa vedem cine le va plati pensia :))) este o mafie ca nu aveti habar la cat de penibili sunt unii !
Postat 27 Iulie 2013, 09:09 de ce de oameni
Management financiar? (continuare)
Deci atentie la discriminarea fatisa practicata. "Maestre" nu alunga neperformantele profesionale in cel mai cumplit sclavagism modern. Atentie "Maestre" la DREPTURILE OMULUI, nu le incalca la vedere. Candva ii aduceai pe altii sa controze Universitatea pentru a nu "proceda" pe fata.
Postat 26 Iulie 2013, 23:47 de Altul
Management financiar?
Despre ce vorbim? Management performant pentru incredere ridicata? Cum si-a permis \"maestrul\" controlului de la Curtea de Conturi sa induca in eroare Senatul si responsabilul Executiv al Universitatii penru a aproba deturnarea de fonduri? Pe intelesul Parchetului (DNA-ului) sa \"imprumute\" din fondurile alocate de minister pentru activitatea de educatie (20 de milioane de lei) pentru plata unor afaceri avand parteneri \"cercetatori\", este adevarat din cadrul Universitatii, de gen Felea, si nu numai, a caror rezultate nu a dus la dezvoltarea infrastructurii de cercetare a Universitatii sau la inovarea activitatii de educatie si didactica a studentilor. \"Cercetatorii\" au incasat banii, si mai mult de atat, au puncte in Fisa de autoevaluare, atat pentru participarea la proiect cat si pentru eventualele rezultate ale proiectelor de genul articolelor publicate in diferite reviste. Bravo! \"Maestrul\" mai atrage inca o data in decizii neconstitutionale Senatul si responsabilul executiv prin propuneri de genul DUBLAREA NORMELOR SI cu Vreo 2 ore mai mult pentru profesori, incalcand, dupa parea unora, penal, Legea Educatiei, Codul Muncii si implicit Constitutia. Deci Atentie la discriminarea af
Postat 26 Iulie 2013, 23:38 de Altul
Prof
Tara ii habarnist. Minte de ingheata apele. Bine ca poate lua el salariu tapan de tii 7-8 conferentiari pa banii lui. Barney si ceilalti din conducere la fel. Poporul , saracul, tot la \"galere\"...
Postat 26 Iulie 2013, 23:05 de Bunu
calitate in invatamant
de ani de zile nu se plateste „plata cu ora„ pentru angajati dar se platea pentru acolitii sefilor. Felea stie foarte bine. Pe statele alea se uita cineva daca un singur om e calificat sa predea 8 discipline diferite sau merge dupa principiul bine incetatenit daca ai in foaia matricola poti si sa predai. Ce conteaza ca ti-ai luat examenul cu 5 sau ca nu era disciplina de specialitate? Poti si tu sa citesti de pe foaie. Asa vrea Barney sa primeasca INCREDERE RIDICATA?
Postat 26 Iulie 2013, 21:03 de RINDEA
JALE LA UNIVERSITATEA ORADEANA
E clasic o clica de comunisti fara viziune fac jocurile, si o vor duce la groapa odata cu ei, pe sistemul dupa noi potopul ... imi pare rau pt ca e Universitatea orasului nostru, dar cu asa conducere bazata doar si pe mediocritate, de la constructiile facute dupa 90, tie rusine ca vezi orase gen Targoviste, Suceava etc care sunt jumate cat Oradea si au niste cladiri si conditii de pleci capul in pamant la mizeriile facute de clanul Maghiar si Mintas prin CIAC & Co ( mai nou falimentara) de cand nu mai e abonata la sacul spart al Universitatii ....
Postat 26 Iulie 2013, 20:47 de john
Măi Unu'
Măi Unu'! Și eu tot în UO lucrez. Vreau să-ți spun că numa' datoria ți-o faci. Și aia tronc flonc!
Postat 26 Iulie 2013, 20:35 de Bihoreanu'
Management de ”Sorbonica”. Ep. Luminiţa de la capătul tunelului,
Devine tot mai evident faptul că U.O. are un Mugur Isărescu al ei. Pe când şi un manager şef de talia lui Spiru Haret, care să schimbe actuala poreclă a U.O., cu cea de ”Sorbona de Bihor”?
Postat 26 Iulie 2013, 17:47 de stefan
povesti...
Lucrez la univ. Oradea. NU am mai primit plata cu ora de vreo cinci ani, desi orele le tin. Iar norma de baza e incarcata la maxim de vreo trei ani (cel putin). Ce zice ala sunt simple "abureli".
Postat 26 Iulie 2013, 17:35 de Unu'
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON