URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2013, 07:39

Sinucidere în grup: Deşi aproape toate fondurile merg pe salarii, Senatul Universităţii a respins restructurarea instituţiei

Sinucidere în grup: Deşi aproape toate fondurile merg pe salarii, Senatul Universităţii a respins restructurarea instituţiei FĂRĂ SACRIFICII! Deşi şefii Senatului au susţinut propunerea rectorului Constantin Bungău de mărire a normelor didactice, reprezentanţii facultăţilor au preferat să-şi protejeze interesele individuale şi au boicotat restructurarea. Universitatea abia mai are fonduri să achite salariile, dar "sorboneii" visează încă să încaseze, mai departe, bani pentru ore suplimentare
Sinucidere în grup: Deşi aproape toate fondurile merg pe salarii, Senatul Universităţii a respins restructurarea instituţiei TREPTE INCERTE. În antiteză cu propriu-i slogan, Universitatea nu prea are trepte stabile pe care să calce spre un viitor sigur şi de succes. Cei aleşi anul trecut să ia deciziile în instituţie nu par îngrijoraţi de conturile tot mai goale ale Universităţii, ci vor doar să se asigure că mai au cu ce să-şi umple propriile conturi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă murim, murim cu toţii! - par să spună senatorii Universităţii din Oradea. Chemaţi să adopte o soluţie pentru cea mai grea criză financiară din istoria instituţiei, ei au respins ideea de restructurare propusă de rectorul Constantin Bungău, conform căreia ar fi urmat ca normele didactice să fie mărite, adică unii profesori să lucreze mai mult pentru acelaşi salariu, iar alţii să-şi piardă locurile de muncă.

Deşi raţională, ideea n-a fost pe placul tuturor membrilor Senatului. O parte a acestora au acceptat că fără restructurare instituţia nu va mai avea de unde să plătească salariile, dar o alta e decisă să nu renunţe la niciun privilegiu şi să smulgă fiecare bănuţ, chiar de-ar fi ultimul. Culmea, ca să-şi impună poziţia, cei din urmă au ameninţat chiar cu un protest de stradă, ceea ce ar fi fost o premieră în istoria Universităţii orădene...

În criză extremă

Despre restructurarea Universităţii se vorbeşte de câţiva ani. Pornind de la premisa că instituţia era mult supradimensionată, în 2011 fostul rector Cornel Antal a subţiat-o de la 18 la 15 facultăţi, iar continuarea reformei a fost una din temele principale ale alegerilor desfăşurate în primăvara anului trecut pentru conducerea Rectoratului. Decanul de la Istorie, Ioan Horga, unul dintre candidaţi, spunea atunci că Universitatea o mai poate duce în actuala formă cel mult un an, propunând să reducă la doar 7 numărul facultăţilor. În schimb, Constantin Bungău, cel care a şi fost ales rector, a respins ideea restructurării, refuzând să vorbească despre concedieri.

După un an de mandat, Bungău s-a sucit, forţat de realitate. Cum Universitatea a încheiat anul 2012 cu un deficit de peste 12 milioane lei dintr-un buget total de 121 milioane, iar alocaţia de la Ministerul Educaţiei a scăzut (de la 38 la puţin peste 30 milioane), la fel ca sumele adunate din taxele studenţilor, rectorul s-a văzut nevoit să caute măsuri serioase de redresare financiară. Mai cu seamă că în acest an bugetul de investiţii a ajuns pentru prima oară la valoarea zero, iar salariile vor înghiţi 97% din finanţarea de bază primită de la stat.

Muncă la minim, plată la max

În faţa acestei situaţii, în luna mai Consiliul de Administraţie (CA), format din rector, prorectori şi decani, a propus Senatului un plan de măsuri de redresare, ce prevede încărcarea normelor didactice, limitarea cheltuielilor şi eliminarea cursurilor neobligatorii. Planul a fost aprobat de senatori, dar când a venit momentul aplicării, aceştia au dat înapoi.

Săptămâna trecută, CA a propus Senatului modificarea procedurii de elaborare a statelor de funcţii prin încărcarea normelor didactice, care - în condiţiile în care Legea Educaţiei impune doar limite minime şi maxime - se stabilesc de fiecare universitate în parte. De ani de zile, la Universitatea orădeană normele erau ţinute la nivelul minim, ceea ce înseamnă că un profesor trebuie să predea numai 7 ore pe săptămână, un conferenţiar 8 ore, un şef de lucrări 10, iar un asistent 11 ore, în timp ce limita maximă legală este, în cazul tuturora, de 16 ore. Normarea la minim era pe placul majorităţii cadrelor, permiţând angajarea mai multor persoane, dar şi pentru că orice oră predată peste minim e plătită suplimentar, cu sume ce variază în funcţie de bugetul fiecărei facultăţi, cu condiţia ca aceasta să fie, financiar, "pe plus", adică să nu aibă datorii.

Promisiuni necrezute

CA al Universităţii a propus acum ca un profesor să predea 12 ore pe săptămână, un conferenţiar 13, un şef de lucrări 14, iar un asistent 15 ore - asta la departamentele cu excedent financiar, în timp ce departamentele "pe minus" trebuiau să încarce normele la nivelul maxim. Asta ar fi dus per total la reducerea a 20% din posturi.

Deşi rectorul i-a asigurat pe universitari că vor fi desfiinţate doar posturile vacante, fără a face concedieri, o parte din senatori nu i-au acceptat propunerea, mai ales că multe cadre îşi fac norma în prezent tocmai cu ore din posturile libere. Dacă acestea ar dispărea, toate normele ar trebui refăcute, ceea ce ar duce la disponibilizări.

Supus la vot în şedinţa de miercurea trecută, proiectul a fost susţinut numai de 24 din cei 52 senatori prezenţi, 28 votând împotrivă ori abţinându-se, ceea ce a determinat respingerea sa, chit că însuşi preşedintele Senatului, Sorin Curilă, a încercat să pledeze în favoarea propunerilor. Atât de surprinşi au fost şefii Universităţii de rezultat încât, deşi toate noutăţile sunt anunţate oficial, de data asta nimeni n-a comunicat ce s-a întâmplat în şedinţa Senatului.

Ameninţări cu proteste

Cei mai vehemenţi oponenţi ai restructurării au fost reprezentanţii facultăţilor de Ştiinţe Economice şi Medicină. Economiştii nu vor să audă de încărcarea normelor întrucât pentru ei ar însemna o reducere a salariilor. Or, dacă norma de predare e la minim, îşi asigură venituri consistente din plata cu ora.

Poziţia economiştilor e criticată, în schimb, de reprezentanţii facultăţilor cu deficit care, deşi lucrează peste normă, nu primesc niciun leu în plus. "De câţiva ani noi avem câte două norme şi suntem plătiţi pentru una singură, dar nu ne plângem, ci înţelegem că nu sunt bani", spune un profesor de la Inginerie.

Economiştii sunt criticaţi şi pentru că, înainte de şedinţa Senatului, i-au ameninţat pe şefii Universităţii că, dacă nu renunţă la propunerea de încărcare a normelor, nu vor mai organiza admitere în acest an, îşi vor da demisia în bloc ori chiar vor protesta în stradă. Numai să nu să nu se atingă cineva de salariile lor...

Studenţi manipulaţi?

Dacă economiştii s-au opus restructurării de teama scăderii salariale, senatorii de la Medicină s-au temut de concedieri. Motivul? Cu peste 300 de cadre, FMF este cea mai supradimensionată facultate, aşa că multe cadre ar putea fi disponibilizate, iar celor rămase nu le-ar mai fi ajuns timpul să se ocupe, cum o fac acum, de propriile cabinetele private.

05 razvan tau.jpgProiectul de restructurare a fost respins însă în bloc şi de reprezentanţii studenţilor, chit că aceştia n-ar fi fost afectaţi direct de încărcarea normelor. Potrivit zvonurilor, preşedintele senatorilor studenţi, Răzvan Tau (foto), ar fi fost instruit de decăniţa de la Economice, Adriana Giurgiu, să se opună şi să-şi determine colegii să facă la fel. Fireşte, tânărul neagă: "Nu ştiu cum au votat ceilalţi studenţi, dar nu ne-a spus nimeni cum să votăm".

Adepţii restructurării sunt convinşi totuşi că atât studenţii, cât şi cadrele opozante au fost "prelucraţi" de dascălii de la Ştiinţe Economice şi de la Medicină. "Şi-au văzut de propriile interese, nu s-au gândit la viitorul Universităţii", acuză un senator.

Optimist

05 Constantin Bungau_2.jpgDeşi proiectul i-a fost trântit şi consideră şi el că senatorii au votat mânaţi de propriile interese, rectorul Constantin Bungău (foto) nu pare afectat. Motivul? Cadrele didactice vor ajunge singure să-şi încarce normele, pentru că bugetele care vor fi repartizate curând departamentelor nu le vor permite să continue plata în sistemul de acum. "Directorii de departamente vor trebui să se încadreze în bugete, aşa că vor ajunge singuri la concluzia că trebuie să încarce normele", crede Bungău.

Altfel spus, rectorul mizează pe responsabilitatea şefilor de departamente. Clară naivitate, căci şi aceştia vor fi tentaţi să prefere stagnarea în deficit în loc să încarce normele şi să reducă posturi. La fel ca jumătatea din Senat care s-a gândit doar la propria bunăstare, fără să accepte că, pur şi simplu, Universitatea nu mai are banii necesari să satisfacă apetitul tuturor.


SĂRACII BOGAŢI
Le prieşte şefia!

Bugetarii au avut termen limită pe 15 iunie să-şi depună declaraţiile de avere aferente anului 2012. Cu toate acestea, vinerea trecută, pe site-ul Universităţii au fost postate doar câteva zeci de declaraţii, majoritatea ale personalului nedidactic sau ale unor simpli profesori. Şefii instituţiei, cu excepţia rectorului şi a doi din cei 5 prorectori, nu s-au grăbit să-şi declare veniturile. O posibilă explicaţie? În ciuda sărăcirii Universităţii, pentru unii dintre şefii săi ultimul an a fost excelent, căci au câştigat mai mult.

Conform declaraţiei de avere pentru anul 2012, rectorul Constantin Bungău a câştigat anul trecut 99.402 lei, adică peste 8.200 lei lunar. Din această sumă, 6.427 lei a fost salariul de bază, diferenţa fiind reprezentantă de sumele încasate din proiecte de cercetare. Faţă de 2011, când nu era rector, Bungău a câştigat cu aproape 20.000 lei mai mult, semn că în rectorat austeritatea nu s-a simţit. Prorectorul responsabil cu managementul academic, Marcel Roşca, a câştigat 152.156 lei, adică peste 12.600 lei lunar, adunaţi din salariu şi proiecte, peste suma încasată în 2011, când era doar decan.

Prorectorul Simona Trip, responsabilă cu studenţii, a câştigat în schimb mult mai puţin: anul trecut a luat din salarii şi cercetare 62.617 lei, adică o medie lunară de 5.200 lei, semnificativ mai puţin decât în 2011, când era pe aceeaşi poziţie şi câştiga lunar peste 8.400 de lei.

La Sorbonica se moare, dar nu se predă! Vezi ce sfaturi le dă Bihorel universitarilor, pe www.bihorel.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
27 Comentarii
comentariu
VA PLANGETI CA NU AVETI BANI ,DAR DIN SERVISUL ILEGAL DIN INCINTA BAZEI DIDACTICE DIN SANMARTIN NU FACETI BANI???????? IMI PUN INTREBAREA CUM DE LATI DAT IN CHIRIE FARA A FACE LICITATIE ?? DAR OARE AVETI VOIE SA INCHIRIATI ACEL SPATIU?????????? MAI STIM CA ACEL CHIRIAS VA DEFRISEAZA LA STATIUNEA POMICOLA PE BANI CUI???????
Postat 20 Iunie 2013, 23:00 de BIHOREAN
comentariu
DOMNULE BUNGAU ATI SUSTINUT CA IN TARA LA ALTE UNV TAXA LA MEDICINA ESTE DE 18000 MI LEI VA INSELATI.MAI STUDIATI VA SPUN EU LA BUCURESTI CLUJ ARAD ETC NU EXISTA TAXA MAI MARE DE 8100 LEI DECI????????????? DACA AS FI IN LOCUL D-VOASTRA MI-AS DA DEMISIA URGENT.
Postat 20 Iunie 2013, 22:52 de BIHOREAN
(I)-a venit vremea !
A murit domnul Maghiar, e cazul sa moara si struto-camila asta, pompos numita ,,universitate" ! S-au intins mai mult decat le permite plapuma !
Postat 20 Iunie 2013, 20:50 de pinonel
Bravo, Oradeanul!
Bravo! pentru explicatia reala. Unde este calitatea, mult trimbitata, la un asa raport profesor/nr.de studenti? Fereasca Bunul Dumnezeu sa citeasca aceste comentarii si evaluatorii care ne vor da incredere "RIDICATA".
Postat 20 Iunie 2013, 15:28 de Altul
carpe diem
Conducerile actuale / ale UO, facultatilor, departamentelor / isi traiesc clipa ! Acum sa le fie bine lor, sa adune ce mai e de adunat, restul nu mai contreaza. Dupa ei potopul. Nu au interes decat pentru buzunarul propriu ! Noi ceilalti? ce conteaza?!!! La medicina, studentii nu mai stiu de unde sa scoata vbani sa-si cumpere examenele. Acesti medici ne vor trata??? La mediu se cumpara lucrarile de licenta pe capete si banii intra in buzunarele unora ! La Muzica se tin persoane asociate cu duiumul, si totul e interes! Cum sa scoti din cloaca universitatea cu astfel de conduceri? Da, subscriu celor spuse inainte. DEMISIA cat de urgent si functii ocupate de oameni capabili, care au ce spune si mai ales ce fACE ! Trebuie inceput de la directori de departamente si mers in sus pe scara ierarhica ! Iar cei care sunt cadre didactice doar cu numele...pentru ca nu-si tin orele si nu au ce-i invata pe studenti, afara cu ei ! S-a gandit cineva sa stea de vorba cu studentii fiecarei specializari pentru a afla ce spun ei? Veti fi surprinsi cate lucruri murdare vor iesi la iveala !
Postat 20 Iunie 2013, 15:09 de ionut
Constatari- sfaturi
Sa fii rector este o functie mare cu care nu te poti mandrii decat daca ai rezultate in timp. Ce ramane in urma ta conteaza. Mandria trebuie sa vina dupa ce nu mai esti rector.(daca ai motive de mandrie)
Postat 20 Iunie 2013, 14:39 de Dezamagit
facultati nesolicitate = eject!
Adevarul e ca acolo unde facultatile nu pot atrage studenti - de multe ori fiindca piata muncii nu o cere - aflandu-se clinic in coma, nu se justifica armata aferenta de cadre didactice. Acele cadre ar trebui cumva sa se reorienteze si sa lase universitatea sa respire, desigur daca au bunul simt sa o faca. Dar acolo unde se mai sta cat de cat pe o linie de plutire, inca merita investit. Poate-poate iese ceva. Desigur e o parere doar. Succes tuturor!
Postat 20 Iunie 2013, 14:11 de onutza
Fara rautate
Oameni buni cu totii aveti dreptatea voastra. Haosul domneste peste tot in institutie. Intrebarea este: Ce faceti sa remediati deficitul bugetar? Raspunsul este : Nimic sau prostii. Rezultatul este distrugerea unei institutii viabile, cu efecte secundare in multe directii din acest oras. Vinovatii: Conducerea acestei institutii. Masuri: DEMISIA neputinciosilor.. Alegeri. Oameni cu planuri clare si eficiente de management cu echipe formate si anuntate inaintea alegerilor, cu targhete clare si cu demisii si raspunderi financiare si penale in caz de nerealizarea sarcinilor promise pe fiecare membru al noi conduceri in parte. Puterea exemplului personal sa primeze si nu fala si mandria de a fi rector sau presedinte senat.
Postat 20 Iunie 2013, 10:45 de angajat
Vindeţi în continuare diplome semnate de un Maghiar şi veţi avea din ce trăi !?! !?!
Un conducător de instituţie care nu are noţiuni elementare privind managementul centrelor de profit (facultăţile componente în acest caz cu specialităţile lor cu tot, unde profitul poate fi chiar zero dar nu mai puţin), nu are ce căuta în fruntea Universităţii. Prostovanul a răspuns unei jurnaliste, când l-a întrebat de taxele mari de la medicină, nu că trebuie acoperite cheltuielile şi dacă se poate să mai pună de un fond de dezvoltare, ci că aşa e în toată ţara, la toate facultăţile de profil. Cât de tembel poţi fi să răspunzi aşa la o întebare specifică, măsurabilă, adaptabil la concret, cu rezultat aşteptat şi având un termen bine definit !?!
Postat 20 Iunie 2013, 10:03 de Carp III
Bihorean
Cat de prost trebuie sa fii sa iti ataci colegii asa cum face \"inginer\" - ul? Sa te joci cu cifrele ca Gadea cu prostii, dupa cum bate Vantu\' ? Trebuie sa fii oare economist ? Sa presupunem ca IETI are 90 cadre didactice. Cum sa aiba 300 studenti, cand doar la un departament sunt atatia, daca te uiti la admiterea de anul trecut? Are peste 1000 poate chiar vreo 1200, dar probabil daca ii numara un economist ... ies 300. Deci rezulta un raport de vreo 13-14 studenti per cadru didactic ! Dar cati studenti sunt la Stiinte Economice? Probabil peste 3000? Si cate cadre didactice ? Mai putin de jumatate din cei de la IETI? Deci probabil peste 60 studenti per cadru didactic. Cum se tin orele? Cum se fac lucrarile de diploma cu atatia student? Probabil \"economic\" ... Si daca inginerii nu au unde se angaja, unde se angajeaza toti acesti economisti? Sau fac \"inginerii financiare\" ? Facultatile de ingineri sunt pe minus? Protectia mediului e mai pe minus ca Stiintele economice? Profesorii de la inginerie nu tin ore gratis? Intrebati studentii! Ia sa tina un economist 2 ore gratis ... Invartire de * in public ... \"Inginer\"-ule economist, citeste-l pe \"altul\" poate te mai luminezi oleaca ...
Postat 20 Iunie 2013, 01:03 de Oradeanul
prof
Ce v-am spus acu' un an: ingineri, ingineri, ingineri peste tot! Numa' inginei! Amu' taceti si rabdati!
Postat 19 Iunie 2013, 19:43 de pragalez
5 facultati de ingineri
1) Cum comentati ca la IETI exista 90 de cadre didactice si 300 de stundeti. Din calcule elementare rezulta putin peste 3 stundeti pe cadrul didactic. Cum sa fie facultatea pe plus. 2) De ce nu spune nimeni ca din cele 15 facultati 5 sunt de ingineri, care TOATE sunt pe minus. De ce nu se face una singura cu 5 departamente? Prea multi ingineri isi vor pierde locul de muncă? 3) De ce se mentioneaza sacrificiul celor care ”isi tin” ore pe gratis? De ce nu se spune ca nici macar un profesor de la inginerie nu isi tine orele suplimentare pe gratis. Pleaca frumos acasa.
Postat 19 Iunie 2013, 14:37 de inginer
promovare uo
dece aici si nu la ubb ? sa se faca efectiv o campanie de promovare a universtatii oradea, cu slogan destept, logo, mascota, simbol samd si optim difuzat in mass media, internet etc.. sa inteleaga tot omu' avantajele uo: aceeasi profesori ca la cele m mari centre univ. din tara, taxe mai mici, distanta convenabila, criterii de admitere mai ok, specialitati reale... de perspectiva etc.
Postat 19 Iunie 2013, 14:01 de escu
pt. y
"departamentele fiinteaza in functie de numarul de studenti si performanta. numarul de studenti tine si de prestigiul departamentului, adica de performanta pe care reusesc s-o realizeze cadrele didactice. " - efectiv fals. departamentele fiinteaza in functie de cererea de pe piata muncii. doar asa evit prabusirea economica a facultatii. si nici macar nu e suficient. tb sa mai vin cu ceva care sa-l atraga pe student aici si nu la ubb- cu profesori, taxe, distanta etc.
Postat 19 Iunie 2013, 13:47 de escu
facultati in functie de piata reala
univ oradea ar avea sanse reale pe piata romaneasca doar daca devine efectiv de nisa... adica cu o serie de profiluri de "nisa" foarte bine tintite pe piata muncii din zona, altfel concureaza direct si fara sanse cu UBB...
Postat 19 Iunie 2013, 13:40 de escu
facultati in functie de piata reala
univ oradea a fost crescuta dupa principiul cat mai multi studenti si astfel cat mai multe taxe, deci bani pt toate, inclusiv pt. spitalu' privat. asta e. in aceste conditii, ar trebui sa stie efectiv care este cererea universitara pe piata in bihor, eventual in viitoarea regiune n-v. sa se tina cont de noile profiluri industriale aparute in parcurile de pe Borsului, de Baile Felix, de Satu Mare de Baia Mare etc. , efectiv de toate judetele din regiune. a se vedea potentiale noi universitare precum informatiile, ca tot sunt centre NATO in zona cazarmilor, de exemplu, sa se faca restructurarea cu nr. de facultati si studenti dupa aceasta realitate/cerere si abia apoi sa se discute de salarii, norme etc. parerea mea.
Postat 19 Iunie 2013, 13:34 de escu
e mai complicat decit atit
Ar fi fost de asteptat ca in cazul unei masuri cu efecte potential foarte importante sa existe o simulare. Senatorii trebuiau infomati cit se va economisi in urma acestei masuri, citi colegi vor ramine fara noma si cu ce se va schimba situatia generala a bugetului UO. Ca sa stie ce isi asuma in cazul votului. Dar CA nu a cadadicsit sa faca acest exercitiu de pedagogie si transparenta. Iar la sedinta Senatului a reiesit ca alternativa era metodologia sau haosul. Or, in conditiile unei lipse de informare tutusi incredibile, nu e de mirare ca majoritatea senatorilor s-au aratat retincenti. Va inselati daca credeti ca toti cei care s-au opus au facut-o pentru a-si apara avantajele. In plus, care era planul B? Un manager bun trebuie sa aiba intotdeauna un plan de rezerva. Eu n-am ausit de el. In plus, exista inca la indemina varianta restructurarii prin reducerea numarului de facultati. Dar si aici sunt interese pe care conducerea nu vrea sa le jeneze. Asadar povestea e mai complicata.
Postat 19 Iunie 2013, 13:13 de poli
altul coada de maimulta
Altul coada de maimuta, trebuie sa tinem cont ca legile economice care sunt obiective si ca ele nu tin cont de mentalitatea \"socialista\" sau \"capitalista\", pe care presupun ca o aveti. Ele actioneaza indiferent de mentalitatile pe care le avem. Trebuie sa ne uitam pentru cine se face finantarea (bugetarea sau plata) si sa analizam pentru ce si pentru cine se cheltuiesc banii. Numai dupa acea, am putea discuta despre eficienta si masuri economice reale. Altfel, asta spuneam si eu, ca aducatortul de venituri este maria studentul, iar cheltuitorul de bani este onoratea conducere executiva sau participativa. Desigur, numarul de studenti, nu tine neaparat de prestigiul departamentului, ci mai degraba de oferta pe care o face specializarea absolventilor pe piata muncii. Sigur, aceasta oferta este direct legata de relevanta, adecvarea competentelor furnizate de cadrele didactice, in domeniu si specializare. Consultarea ca forma a neputintei manageriale, am vazut-o, doar din punct de vedere critic, iar plata aceste consultatii sa fie facuta din salariile neputinciosilor. Apreciez spiritul dumneavoastra critic si mai ales profund in rezolvarea problemelor noastre.
Postat 19 Iunie 2013, 12:14 de altul
@altul
@altul o spun critic si nu in spirit de discordie - ceea ce afirmati nu e sustenabil si tradeaza o mentalitate socialista. 1. departamentele fiinteaza in functie de numarul de studenti si performanta. numarul de studenti tine si de prestigiul departamentului, adica de performanta pe care reusesc s-o realizeze cadrele didactice. daca nu e performanta, sau daca aceasta nu satisface criteriile studentilor si se indreapta spre UBB sau Bucuresti sa zicem, e tot responsabilitatea cadrelor. iar daca nu sunt studenti, nu exista bani. punct. ce-i de facut? sa-i dea foc conducerii,c a si muncitorul ala alienat de saptamana trecuta? 2. management privat, subcontractat - eficient - interesant. insa de obicei "consultantii" aia iau o caruta de bani si rezultatele sunt relative. daca uoradea realizeaza un contract bun iar plata sa fie facuta in raport cu realizarea criteriilor, atunci da, se poate.
Postat 19 Iunie 2013, 11:34 de y
BIHOREANULE
BIHOREANULE, pune-l pe unul care cerceteaza (jurnalistic) si cunoaste problema sa-si permita sa scrie despre normele cadrelor didactice pe care le umiliti mereu. Analizati statele de functii si o sa observati ca majoritatea coplesitoare a cadrelor didactice nu functioneaza la norma minima in conformitate cu L1. Ati putea cere pentru analize Statele de functii nominalizate de la departamente pentru edificare. Nu cred intr-o solutie de redresare financiara prin marirea (dublarea la profesorii universitari) a normelor didactice pentru acelasi salariu. Onor Conducerea Universitati, atat cea executiva cat si cea participativa, ar trebui sa ia masuri de redresare cu adevarat economice si nu masuri impotriva celor care au rolul principal in activitatile (didactice, cercetare, educatie etc) cu finantatorul real, maria sa studentul. Daca nu au aceasta capacitate sa renunte la indemnizatii pentru a putea plati oameni de specialitate care sa-i consilieze si care sa le arate care sunt, cu adevarat, masurile de redresare. Sa nu pedepseasca cadrele universitare de vreo trei ori pentru inactivitatea in cercetare (prin Legea Educatiei, Fisea de autoevaluare prin K si prin comisia de pedeapsa recent
Postat 19 Iunie 2013, 11:12 de altul
Felicitari domnule rector
Scuze mi-am dat numele din greseala.
Postat 19 Iunie 2013, 10:56 de Simona Bungau
Felicitari domnule rector
Inginerii financiare facute de Bungau. Reduce salariul la TESA sa poata sustine salariile pentru promovarile ce se vor face luna viitoare la anumite cadre didactice. Fondul total de salarii va ramane la fel. Bungau va rostogoli banii in stil propriu. Bravo domnule rector si senat universitate. Sunteti minunati.
Postat 19 Iunie 2013, 10:54 de Simona Bungau
a
ce salarii mari au astia pentru cartile si cursurile lor plagiate. merita fiecare maxim 1000 de lei
Postat 19 Iunie 2013, 10:31 de a
grila
avand in vedere problemele serioase, cred ca totusi ar trebui ca profesorii sa demonstreze mai multa responsabilitate: 1. asistent - 1000 lei 2. lector - 1500 lei 3. conferentiar - 2300 lei 4. profesor - 3500 lei maximul care sa poata fi castigat (proiecte+alte venituri de la bugetul universitatii) - 5000 lei. iar normele sa fie intr-adevar de 16 ore/saptamana. mai mult e totusi dificil. acele cursuri/seminarii trebuiesc pregatite, ceea ce totusi nu e joaca de copil (cel putin pentru cei responsabili). insa e totusi foarte interesant cum unii nu ar renunta nici in ruptul capului la beneficii, cel putin pana ce universitatea isi revine dpdv financiar. ei nu se clintesc de pe scaunele de la orchestra filarmonica a titanicului. parerea mea ca acest lucru se intampla deoarece uoradea nu are "personalitate", nu exista o identitate institutionala acolo, a.i. responsabilitatea sa fie resimtita de fiecare cadru didactic in parte. uoradea e vazuta ca o vaca de muls si atat. pacat. va fi greu in acest fel sa se salveze. parazitii se folosesc de gazda pana ce-o extermina, apoi isi vor cauta alta.
Postat 19 Iunie 2013, 10:21 de y
austeritate pentru catei
Atita vreme cit exista fonduri pentru gradatii/salarii de merit in procent de 25% - luat de multi merituosi, atita timp cit nicio indemnizatie de conducere nu a fost diminuata cu niciun procent, ba dimpotriva, despre ce 'sacrificii' si austeriate vorbim? sau asta e valabil doar pentru cateii?
Postat 19 Iunie 2013, 09:21 de Constanta Popescu
Mai informati-va
Doamna Totorean, mai informati-va inainte sa aruncati cu acuzatii. Un lector de St Economice are un salar pentru norma de baza de 1200 ron, iar plata cu ora reprezinta 6-7 ron/ora. Sunt platiti la jumatate fata de alte centre din tara. Desi taxa de scolarizare e aceeasi si numarul de studenti/cadru didactic acelasi. Dar facultatile aflate pe deficit sifoneaza fondurile excedentare al St Economice, Drept, Prot Mediului. Mai bine le desfiinteaza decat sa pedepseasca facultatile ce isi fac treaba.
Postat 19 Iunie 2013, 08:36 de Vladimir
astia-s bugetari ???
salarii mai mici, trimiterea acasa a pensionabililor si a celor care nu merg la cursuri... sunt unii dintre ei care cica lucreaza in trei locuri !!! cate ore are ziua pt un astfel de triplu-salariat. solutii pt salvarea Univ. sunt, dar trebuie luate astfel incat sa nu bage ei institutia in faliment. nu vor de voie buna, sa-i disponibilizeze ministerul. la urma urmei, ei sunt bugetari, subordonati ministerului invatamantului.
Postat 19 Iunie 2013, 08:35 de studii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON