URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2013, 10:13

Simpozion de mare ţinută la Biblioteca Universităţii, cu academicienii Nicolae Manolescu şi Mihnea Berindei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 250 de cadre didactice şi studenţi au participat vineri dimineaţă la o întâlnire găzduită de Biblioteca Universităţii cu academicienii Nicolae Manolescu şi Mihnea Berindei, două dintre personalităţile cărora Universitatea orădeană le datorează constituirea, aici, a unui fond de carte Monica Lovinescu-Virgil Ierunca, fond ce cuprinde 14.000 de volume şi aproximativ 1.000 de discuri muzicale din vinil.

Având ca temă literatura şi documentul, masa rotundă a fost prilejuită de împlinirea a 50 de ani de existenţă a Universităţii şi Facultăţii de Litere orădene, dar şi a doi ani de la aducerea la Oradea a unei "părţi din memoria noastră" ce trăieşte în şi în jurul cărţilor lăsate de cei doi oameni de cultură.

Diferenţa dintre crematoriu şi cimitir

Criticul Nicolae Manolescu, de câţiva ani buni ambasador al României la misiunea UNESCO de la Paris, a deschis discuţiile folosind drept "cârlig", pentru a suscita interesul tinerilor studenţi, o comparaţie între bibliotecă şi carte, pe de o parte, şi tabletele electronice pe care, în ziua de azi, se poate citi online aproape orice, pledând însă - fireşte - în favoarea cărţii şi bibliotecii. Tableta e un amalgam din care nu poţi desluşi calitatea, cartea e un obiect cultural ce îndeamnă să fie văzut, atins, răsfoit. "E ca diferenţa între cimitir, unde fiecare mormânt are o cruce mare, şi crematoriu, care e o colecţie de cutii", a spus Manolescu.

Pe un ton voit frivol, care a contribuit la domolirea timidităţii unei părţi a audienţei, criticul a mers într-acolo încât a glumit, afirmând că o carte trebuie să fie la vedere chiar cu riscul să fie furată, ba chiar că a fura o carte nu e un lucru de ruşine, ci uneori chiar un "act de nobleţe". "Să nu înţelegeţi că îndemn pe cineva să fure cărţi", a precizat, redevenind serios, Manolescu, fiind completat de Mihnea Berindei care, tot în glumă, a spus că "doar din librării".

Sportivul cu TIR-ul

Fost prorector la data când asistentul lui Nicolae Manolescu, Lilian Zamfiroiu, doctor al Universităţii orădene, a propus ca Biblioteca acesteia să găzduiască o parte din cărţile cuplului Monica Lovinescu-Virgil Ierunca, profesorul de sport Iacob Hanţiu a povestit, cu mult parfum, cum s-a deplasat la Paris pentru a prelua cele 14.000 de volume oferite instituţiei, cu TIR-ul. Făcând haz de lipsa proprietăţii depline asupra cuvintelor căreia îi poate fi prizonier un profesor de sport, Hanţiu a relatat că atunci când şi-a dat întâlnire în capitala Franţei cu Nicolae Manolescu i-a mărturisit acestuia, ca un provincial, teama să nu se "piardă", primind o replică nu atât pedagogică, cât demnă de un fabulist: "Nu vă puteţi pierde, ci cel mult rătăci prin Paris".

De asemenea, tot cu concursul lui Manolescu, Hanţiu a povestit că, în condiţiile în care în Paris nu e permis accesul TIR-urilor, un asemenea vehicul de 20 de tone care trebuia să aducă la Oradea cărţile a intrat, totuşi, pe îngusta străduţă unde locuiseră Lovinescu şi Ierunca, şoferul reuşind o parcare care a stârnit admiraţia şi chiar aplauzele vecinilor celor doi. Bun prilej pentru ca Nicolae Manolescu să mai strecoare o glumă: "Se ştie că la Paris şoferii români au o reputaţie mai bună decât intelectualii români...".

O viaţă pentru România

Tonul relatărilor a redevenit "serios" cu totul odată cu alocuţiunea lui Mihnea Berindei, care a refăcut portretele celor doi exilaţi cărora România le datorează atât de mult. Amintind că el a părăsit ţara în 1970 hotărât să nu se mai întoarcă niciodată, convins că regimul comunist nu lăsa nici măcar iluzia unei liberalizări reale, Berindei a spus că le-a mărturisit Monicăi Lovinescu şi lui Virgil Ierunca această decizie încă de la prima întâlnire, sfârşind însă prin a se alătura vocilor intelectualilor români din exil ce militau pentru eliberarea României de comunism.

"Le-am spus că pe mine România nu mă mai interesează şi că nici nu văd ce aş putea face pentru România, şi am început să lucrez în specializarea mea, turcologia. Schimbarea s-a produs în 1979, odată cu mişcarea Paul Goma, prima încercare organizată din România de apărare a drepturilor omului, în baza acordurilor de la Helsinki", a povestit academicianul.

Mihnea Berindei a relatat apoi felul în care, deşi nu au făcut parte niciodată din niciun comitet ori comisie (ONG-urile de astăzi), Lovinescu şi Ierunca au militat la microfonul Europei Libere fără întrerupere şi au "mediatizat" activitatea Comitetului Francez pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, la care au aderat numeroşi istorici, literaţi, sociologi şi intelectuali tehnici care militau pentru personalităţile oprimate din ţară, dar şi împotriva tot mai intenselor samavolnicii ale regimului comunist îndreptate şi asupra ţăranilor (prin planurile de aşa-zisă "sistematizare" a satelor) şi muncitorilor (prin încătuşarea iniţiatorilor primului sindicat liber înfiinţat la începutul anilor '80).

"Cei doi, Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, au fost singurii români din exil care şi-au dedicat întreaga lor viaţă României şi care nu au uitat niciodată că erau într-o permanentă luptă cu regimul care îi obligase să trăiască departe de ţară", a conchis Mihnea Berindei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
sorbonica
zici sorbonica si tragi apa
Postat 26 Mai 2013, 23:42 de sorbonel
Draga Lili
Numele de oier (Cioban) este unul de fatada! El lucreaza in folosul ungurilor (la Budapesta), pare atent, dar cerseste alte favoruri Rectorului (pe care l-a pacalit deja), iar daca va uitati mai bine la imagini, si-a controlat si incasarile pe ziua respectiva.
Postat 26 Mai 2013, 12:12 de Ionut
ha,ha,ha
Ce atent pare cel cu nume de oier...
Postat 25 Mai 2013, 18:11 de lili
Halal adunatura
Plin de telectuali in sala (boi, vaci de la biblioteca - una ia si notite cica, dobitoci de la cultura in frunte cu noul "nimeni" (sef) din partea PNL, si ingineri "plini" de interes pentru cultura). Printre ei si nebunul de Stef de altfel om de cultura. Despre cei din prezidiu nu merita nici pomenit.
Postat 25 Mai 2013, 16:14 de privitor din spate
Vai ş-amar
Asistentul lui Nicolae Manolescu este Lilian Zamfiroiu, nu Iulian Zamfirescu.
Postat 25 Mai 2013, 13:16 de Oradean
gresit...
O mica rectificare,hantiu nu e intelectual,el este profesor de tir,adica profesor in tras cu pusca,nu in citit carti...
Postat 25 Mai 2013, 11:59 de nicu,cumcare?vacaroi
informare
domnule cris, devien frustrant sa aflam ca a fost Manolescu la oradea si a conferentiat. in orasul asta nu poate cineva sa se ocupe cu astfel de minfromarai. aveti la rubrica ziarului unde iesim toate spectacolele cluburilor de manele si cocalari, insa nu sunteti in stare sa informati saptamanal asupra evenimentelor culturale? ce era atat de greu sa puneti cu o zi inainte o postare pe site, ca doar presupun ca ati fost informat din timp. o seama de astfel de evenimente trec neobservate. se aduna 3 profesoti si 20 de studenti obligati de catre profesori si care dupa 15 minute incep sa iasa pe rand din sala. mai da-o dracului de treaba. includeti in sectiunea "unde iesim saptamana aceasta" si aceste evenimente. pe toate. ca doar nu e mare lucru pentru un jurnalist din redactie sa se ocupe cu strangerea din timp a acestor informatii.
Postat 25 Mai 2013, 11:25 de y
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON