URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2016, 14:30

La Universitatea din Oradea începe admiterea de toamnă

Absolvenţii de liceu care au promovat Bacalaureatul se pot înscrie, începând de luni, la Universitatea din Oradea.

Admiterea de toamnă începe pentru studii de licenţă la 12 din cele 15 facultăţi, excepţie făcând cele de Geografie, Turism şi Sport, de Ştiinţe Economice şi de Ştiinţe Socio-Umane, care vor primi dosare de înscriere doar din 12 septembrie.

În total, facultăţile orădene au disponibile 294 locuri bugetate şi alte 2.887 cu taxă. Cele mai multe locuri bugetate are Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial, 77 la număr, urmată de cea de Ştiinţe, cu 38 de locuri fără taxă, şi de cea Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, cu 26 de locuri bugetate.

Facultatea de Ştiinţe Economice scoate la concurs pentru studii de licenţă 25 de locuri bugetate, cea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei 22, cea de Ştiinţe Socio-Umane 18, cea de Istorie 17, iar cea de Inginerie Managerială şi Tehnologică 16. La Facultatea de Teologie sunt 13 locuri bugetate disponibile, la cea de Protecţia Mediului 12, la Litere 6 şi la Drept 5. În schimb, la Medicină şi Farmacie, respectiv la Geografie, Turism şi Sport nu mai este disponibil niciun loc fără taxă.

La studii de masterat, facultăţile orădene au disponibile 97 locuri bugetate şi alte 2.356 cu taxă. Cele mai multe din locurile fără taxă, 34 la număr, sunt la Facultatea de Medicină şi Farmacie. Facultatea de Arte şi cea de Ştiinţe Economice au câte 21 locuri bugetate la masterat, cea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură 7, iar cea de Litere 5. Câte trei locuri fără taxă au facultăţile de IEMI, IRISPSC, iar câte un loc cele de IMT, Ştiinţe şi Ştiinţe Socio-Umane, în timp ce la Drept, Geografie, Turism şi Sport, IETI, Protecţia Mediului şi Teologie nu mai este niciun loc fără taxă scos la concurs.

Cei care vor să se înscrie la masterat trebuie să fie atenţi, însă, la calendarul admiterii, întrucât nu este acelaşi pentru toate facultăţile. La Litere, dosarele se vor putea depune din 7 septembrie, la IEMI şi Ştiinţe Economice din 12, la Ştiinţe Socio-Umane din 14 septembrie, la IMT din 16 septembrie, iar la GTS din 20 septembrie, în timp ce la restul facultăţilor înscrierile încep din 5 septembrie.

Universitatea din Oradea mai anunţă că între 6 şi 15 septembrie va face înscrieri şi la studii de doctorat. În total, sunt disponibile 15 locuri fără taxă, 3 locuri pentru tinerii de origine română din Republica Moldova şi 196 de locuri cu taxă.

Taxele de admitere sunt la fel ca la sesiunea din vară: 150 de lei costă taxa de înscriere, tot atât cea de contestaţii, iar cea de înmatriculare 100 de lei. Procesarea dosarelor pentru studenţii străini costă 150 de euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@shogun
Lasa ca nici colegii universitari nu ies din tipar: tânăr sau vârstnic tot de mânării se țin! Ai fi zis ca s-au trezit puțin de zornăitul cătușelor DNA-ului...Nici vorbă, marșează înainte și îi acuză pe cei care mai ridică puțin cearceaful că strică imaginea neprihănită a universității!
Postat 03 Septembrie 2016, 13:06 de CSM
Continuare
Na, că n-a apărut linkul... Dați o căutate pe Google despre Știri pe Surse și Universitatea din Oradea și-o să vedeți o știre despre cum Claudiu Pop și Cornel Popa au intervenit pentru misiz Dindelegan la musiu le recteur Constantin Bungău. Cică-i din rechizitoriul DNA, iar dacă e așa e rău de tot pentru că tânăr sau vârstnic, politicianul român tot de mânării se ține. Foarte nașpa, adică, vorba americanului, pathetic...
Postat 02 Septembrie 2016, 15:12 de Shogun
Universitatea din Oradea și reforma
Până mai ieri nutream oarece speranțe de reformare a Universității din Oradea că, mă gândeam eu, poate o colaborare între universitate și politicienii locali va duce, într-un final, la o curățenie treptată a mizeriilor din instituție - adică, deh, unii politicieni sunt mai tineri și înțeleg că-i important să avem un învățământ de calitate, competitiv și dorit de potențialii studenți din țară și nu numai. Asta până ieri când văd următoarea știre care, nu știu cum și de ce, n-a apărut în presa locală: . După ce-am citit mi s-au înecat toată, dar absolut toate corăbiile...
Postat 02 Septembrie 2016, 15:08 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON