URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2016, 11:01

Congregaţia Don Orione sărbătoreşte 25 de ani de slujire în România (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fondatoarea liceului cu acelaşi nume din Oradea, dar şi a unui azil pentru bătrâni şi a unui centru pentru tineri cu dizabilităţi la Bucureşti, respectiv a unui seminar la Iaşi, congregaţia Don Orione sărbătoreşte în aceste zile un sfert de veac de activitate în România.

"25 de ani este o perioadă scurtă de omagiere. Totuşi, formează o istorie, pentru că mii de copii au venit aici şi s-au bucurat nu doar de profesionalismul cadrelor didactice, ci şi de o formare în spiritul şi carisma Sfântului Luigi Orione", a declarat Aurelio Fusi, directorul provincial al Congregaţiei Don Orione din Roma, prezent la Oradea cu ocazia acestei sărbători.

Alături de reprezentanţii Centrului şi Liceului Don Orione din Oradea, Fusi a condus, joi seară, o festivitate ce a deschis sărbătoarea de trei zile a congregaţiei. Ceremonia a avut loc în sala de sport a liceului orădean şi i-a avut la prezidiu pe Fusi alături de directorul liceului, profesorul Alexandru Stoica, managerul centrului Peter Miheller, directorul Centrului Don Orione, părintele Mihai Fechetă, şefa cancelariei prefectului, Claudia Timofte, viceprimarul Florin Birta, preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, deputatul UDMR Szabó Ődőn, respectiv inspectorul şcolar general adjunct Codruţa Bogdan. Fiecare din aceştia şi-a transmis gândurile bune faţă de călugării orionini şi le-au mulţumit pentru că au îmbogăţit viaţa educativă a Bihorului. Din sală, i-au ascultat liderii congregaţiei din Italia, colegi din Bucureşti şi Iaşi, părinţi, profesori şi elevi ai şcolii.

Un moment inedit a fost cel în care părintele Fechetă le-a făcut cadou invitaţilor din prezidiu un şorţ de bucătărie, cu imaginea sfântului Orione. După ce le-a citit din Biblie momentul când Iisus Hristos a spălat picioarele apostolilor săi, părintele le-a spus oficialilor, dar şi celor din sală, că trebuie să-şi slujească aproapele. Evenimentul a mai inclus momente artistice ale elevilor şcolii, dar şi omagierea foştilor directori ai şcolii ori a preoţilor care au clădit congregaţia în România.

Poftiţi la Don Orione!

Sărbătoarea de la Don Orione se va întinde de vineri până duminică, călugării pregătind şi momente la care sunt invitaţi toţi orădenii să participe. De pildă, vineri, de la ora 16, la liceu va avea loc simpozionul intitulat "Implicaţiile religiei în istoria educaţiei europene", la care vor vorbi specialişti din România, Italia şi Polonia şi unde oricine poate participa.

"Suntem onoraţi că în liceul nostru are loc un eveniment de o asemenea anvergură. Instituţia noastră este una prestigioasă şi se bucură de o dezvoltare continuă, de cadre didactice dedicate şi de elevi merituoşi", a declarat directorul liceului, Alexandru Stoica.

Sâmbătă, de la ora 14, se va sărbători Ziua Scoutului, adică a grupului format tot în jurul liceului Don Orione, în cadrul căruia copii de toate vârstele participă la diverse activităţi. Duminică, după slujba Sfintei Liturghii, între orele 14 şi 17, copiii sunt invitaţi să participe la Ziua Oratoriului, în cadrul căreia vor fi organizate diferite jocuri şi concursuri.

De altfel, specificul Liceului Don Orione este că, pe lângă cursurile teoretice, le oferă copiilor şi o seamă de activităţi extraşcolare, la care pot participa gratuit, ba chiar pot să-şi aducă prietenii de la alte şcoli, întrucât sunt deschise oricărui copil: Oratoriul şi Grupul Scout.

"Scopul acestor activităţi non-formale este să-i ajutăm pe copii să devină oameni activi, cu valori ferme, valori precum iubirea faţă de natură, munca în echipă", a explicat managerul centrului, Peter Miheller, care a precizat şi că activităţile din centru sunt o alternativă bună la "ispita de acum, internetul".

Prezentă în 30 de ţări de pe patru continente, Congregaţia Don Orione şi-a început activitatea în România în 1991, prin sosirea la Oradea a părintelui Luigi Tibaldo.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON