URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2014, 17:40

Orădenii ar putea plăti în plus dacă nu colectează selectiv deşeurile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice a refuzat cererea Primăriei Oradea de a introduce un sistem de tarifare a colectării deşeurilor în funcţie de volumul acestora, în locul tarifului fix pe persoană, folosit în prezent, municipalitatea vrea să suprataxeze gunoaiele amestecate ale orădenilor.

"Cred că este necesar să putem încuraja şi sprijini cetăţenii, astfel încât cineva care face un efort şi colectează selectiv să nu plătească la fel ca cei care nu", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, şeful Direcţiei Tehnice a Primăriei, Mircea Ghitea.

Astfel, Primăria ia în calcul impunerea unor tarife "de două, trei ori mai mari" pentru orădenii în a căror containere destinate fracţiei umede - adică deşeurilor menajere - se regăsesc deşeuri reciclabile (PET-uri, hârtii, cartoane, sticle, doze de aluminiu). "La fel, fracţia uscată contaminată va fi taxată ca atare", a precizat Ghitea.

Măsura, încă în stadiul de idee, este menită să-i determine pe orădeni să colecteze selectiv, mai cu seamă că acest sistem dual este şi o obligaţie impusă de legea românească şi cea europeană, iar Oradea riscă să fie sancţionată dacă nu reduce cantităţile de deşeuri menajere depuse la haldă. "Am dori să creştem acest nivel de colectare a deşeurilor, mai ales că pentru aceste deşeuri orădenii nu plătesc nici colectarea, nici primirea la haldă", a mai spus directorul tehnic al Primăriei.

Pentru a le explica orădenilor rolul colectării selective, Primăria pregăteşte şi o campanie de conştientizare, în cadrul căreia fiecare orădean va primi acasă o scrisoare. "Vrem să transmitem fiecărui orădean că aceste sarcini (n.r. de colectare selectivă) nu sunt doar ale conducerii oraşului", a explicat Ghitea.

În aceeaşi conferinţă, Ghitea a precizat şi bilanţul activităţilor de salubritate din 2013, arătând că în Oradea s-a înregistrat o creştere a cantităţilor de deşeuri reciclate, dar "fără a fi o creştere spectaculoasă". Mai precis, în 2013 orădenii au aruncat 1.930,28 de tone de deşeuri vaorificabile, cu 200 de tone mai mult decât în 2012 şi cu aproape o mie de tone mai mult decât în 2008.

Ghitea a mai spus că, tot în 2013, în Oradea s-au tăiat aproximativ 440 de arbori, în timp ce alţii 3.000 au fost plantaţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Durerile de cap apar cand gandesti ?
"Orădenii ar putea plăti în plus dacă nu colectează selectiv deşeurile". Nu credeti ca rezultatul ar fi altul daca cei care selecteaza deseurile ar plati mai putin ? Nu ? Va suparati daca va intreb daca nu cumva sunteti idioti ?
Postat 06 Martie 2014, 14:25 de Intrebare
O porcarie... Vor sa lucram gratis pt. ei !
Preşedintele Traian Băsescu a respins de la promulgare modificarea legii 101/2006, privind serviciul de salubrizare a localităţilor şi a cerut Senatului să o reexamineze. Preşedintele şi-a motivat decizia prin faptul că, în noua formă a legii, atribuirea contractelor de salubrizare de către municipalităţi este scoasă din sfera regulilor privind achiziţiile publice, ceea ce poate duce la abuzuri - lipsă de transparenţă, discriminare a firmelor concurente, şi la nerespectarea legislaţiei europene. Noua lege creează de asemenea condiţiile unor monopoluri la nivelul municipalităţilor, scoţând din joc firmele colectoare de ambalaje pentru reciclare în favoarea firmelor de salubritate, de pe o piaţă care valorează un miliard de euro. Noua lege stabileşte că singurele firme care au dreptul să strângă deşeurile reciclabile din localităţi sunt cele care au încheiat contract de salubrizare cu municipalităţile. Totodată, reciclarea deşeurilor de către populaţie este descurajată, susţineau reprezentanţi ai industriei colectoare de deşeuri şi ONG-uri de mediu. De altfel, amendamentele la lege au fost promovate de deputatul PSD Eduard Martin, acţionar la o firmă de salubritate din Constanţa.
Postat 06 Martie 2014, 07:12 de DlGoe
rasu lumi
prima data,scoateti din circulatie,acei omeni bronzati care scot tot din tomberoane !! si le lasa acolo ! Caci ei selecteaza din timp :) 2 faceti si voi o reducere pt Noi ,cei care selecteaza gunoiul, adica mai pe limba voastra : dami sac separat Gratis !pt hartie,pt plastic,pt menajer, eu am buna intentia de a selecta Gratis ! in loc de 50cm patrat tre sa fac loc la 150cm patrat pt tine !! sa le stocez pana le scot! si sa mai Patesc MAaaaaaaaa?
Postat 05 Martie 2014, 21:41 de rasu lumi
ghitea
cat e ghitea acolo nu se va colecta selectiv nimic in orasul asta. E un taran de la coada vacii care se crede orasean...
Postat 05 Martie 2014, 11:47 de ion
In sfarsit au gasit solutia, dupa ani de gandire profunda!
Asa o sa poata crea locuri de munca noi la RER, pentru oameni care vor face post-selectarea pe platforma sau la groapa, platiti din taxa suplimentara! Mai ramane de vazut cu cat crede RER si municipalitatea ca merita sa fie platiti noii angajati! Ca pe mine, care selectez si predau gunoiul gata aranjat pe categorii, nu ma plateste nimeni!
Postat 05 Martie 2014, 09:55 de Bind
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON