URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2011, 14:22

Tabără de vară gratuită în Maramureş, pentru elevi şi profesori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca în fiecare an din ultimii paisprezece, Fundaţia Academia Civică condusă de Ana Blandiana şi Romulus Rusan organizează la Sighet (jud. Maramureş), în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi cu Fundaţia Konrad Adenauer, o şcoală de vară destinată elevilor şi profesorilor cu preocupări legate de istoria recentă a României.

Înscrierea la cursurile Şcolii de Vară, care se vor desfăşura anul acesta între 11 şi 18 iulie, este gratuită, singura cerinţă fiind ca doritorii să trimită un eseu tematic pe adresa Fundaţiei Academia Civică.

Elevii au de trecut o probă de imaginaţie: să-şi imagineze cum le va fi viaţa peste 10 ani şi să descrie la timpul trecut, în trei - cinci pagini ca de jurnal intim, "ce au făcut" în ziua de 25 martie 2021, încadrându-şi povestea în contextul social şi politic al acelei zile de peste un deceniu. Pentru profesori tema concursului este "Ce ar trebui să cuprindă un proiect didactic referitor la deportările în Bărăgan".

Lucrările pot fi trimise prin poştă, pe adresa Fundaţiei Academia Civică, Bucureşti, OP 22, CP 216, sau prin e-mail la adresa acivica@memorialsighet.ro, până la data de 1 mai.

Eseurile vor fi jurizate de reprezentanţi ai Fundaţei Academia Civică, ai Fundaţiei Konrad Adenauer şi ai Ministerului Educaţiei.

Orice informaţii suplimentare se pot obţine de la Fundaţia Academia Civică, tel. 021.312.98.52, fax 021.312.58.54, e-mail acivica@memorialsighet.ro, site www.memorialsighet.ro.

Cheltuielile de transport, cazarea şi masa pentru elevi vor fi suportate de Fundaţia Konrad Adenauer, iar diurna, cazarea şi cheltuielile de transport pentru profesori vor fi suportate de Ministerul Educaţiei.

Şcoala de Vară de la Sighet se desfăşoară anual la Memorialul Victimelor Comunismului, amenajat la iniţiativa Academiei Civice în clădirea fostei închisori comuniste în care au fost încarcerate elitele politice, universitare şi teologice ale României, între anii 1948 - 1964.

La Sighet au fost exterminaţi, între mulţi alţii, Iuliu Maniu, preşedintele PNŢ, istoricul Gheorghe Brătianu, patru episcopi greco-catolici, zeci de profesori universitari, foşti miniştri în guvernele interbelice, generali, scriitori, dar şi ţărani simpli.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON