URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Februarie 2016, 10:28

Suporterul de victorie

Suporterul de victorie imagine generică, sursa foto: www.telegraph.co.uk
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

L-am întrebat dacă s-a uitat la meci. "M-am uitat. Mi s-a făcut scârbă. Să n-o mai văd în faţa ochilor!". Am cerut detalii. "Da' ce, aia-i jucătoare de locul 3? Să o bată una de pe locul două sute şi ceva?". Cu cine am purtat discuţia e irelevant. Putea să fie aproape oricine, un om ales de pe stradă la întâmplare, pentru că aşa e suporterul român - un antrenor de telecomandă nemilos şi intransigent, un zbir care stoarce totul din sportivi pentru victorie, un performer din fotoliu dependent de victoriile altora, un mare patriot cu toleranţă zero faţă de înfrângeri. Pe scurt, el este suporterul de victorie.

Când echipa merge bine, îi poartă tricoul şi se făleşte cu orice ocazie. Lexicul îi e insuficient pentru laude şi, cumva, simte că şi el a contribuit la victorie. Când apar înfrângerile, suporterul se transformă în judecător aspru, în analist dezgustat, în inchizitor brutal. Dă jos posterul de pe perete, dar nu înainte să-l scuipe. Pentru el, victoria este ca o pizza din care vrea şi el o felie, în timp ce o înfrângere este ca un căcat pe care îl ocoleşte cu dezgust. Suporterul de victorie este ca prietenul de vreme bună - te însoţeşte la plimbare într-o zi însorită, dar când toarnă cu găleata nu-i acolo să-ţi ţină umbrela.

Comportamentul suporterului de victorie nu e un accident. Şi în viaţa reală face la fel. La plăcinte este prezent, la război absent. Când cineva din jur e bolnav sau închide ochii, nu-i mai trece pragul. Dacă până mai ieri îşi vizita zilnic vecinul sau prietenul, acum nu se mai arată la faţă. "Cum să merg acum acolo? Îi deranjez". Exact în momentele în care oamenii au nevoie de o mână întinsă, de sprijin moral sau de un simplu umăr, suporterul de victorie stă ascuns în vizuină, pentru că suferinţele sau moartea altora îl indispun. Pentru el, "La bine şi la rău" e un cântec vechi, demodat, pe care nu-l mai ascultă.

Nimeni nu i-a explicat ceva foarte simplu acestui suporter de victorie: că niciun sportiv sau echipă din ţară sau din lume nu are un contract prin care se obligă să-l satisfacă pe el, cel din fotoliu, cu victorii pe bandă rulantă, puncte WTA, cupe Champions League sau medalii olimpice de aur. Sportivii luptă doar pentru ei şi aşa e normal să fie. "Jucăm pentru toţi cei de acasă, pentru cei care ne susţin", este o propoziţie de PR elegantă, o şmecherie pentru simpatie, o vorbă dulce care audienţă aduce, o minciunică pe care publicul o înghite inocent.

Responsabilitatea celor care se sfarmă în teren pentru o victorie faţă de cei care moţăie patriotard în faţa televizorului este egală cu zero. La fel cum şi contribuţia spectatorului la o victorie este iluzorie. Seinfeld a zis-o cel mai bine într-un stand-up: "Vin suporterii de la meci fluturând steaguri şi strigând bucuroşi «Am câştigat! Am câştigat!». Nu, nu aţi câştigat. Ei au câştigat. Voi doar v-aţi uitat".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
FU TARE!!!
POSTAȚI ȘI IN CONT CURENT, NU LATERAL!!! CA NU VA VEDE LUMEA DIN PRICINA STIRILOR DE SENZATIE!!!
Postat 29 Februarie 2016, 23:37 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON