URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2012, 16:03

Scandal în CJ: La împărţirea banilor pentru primării, PDL-iştii acuză că liberalii, PSD-iştii şi UDMR-iştii iau totul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandal în şedinţa de marţi a Consiliului Judeţean, la votarea proiectului de hotărâre privind repartizarea cotei de 20% din TVA şi din impozitul pe venit pentru echilibrarea primăriile bihorene.

Precizând că alocările au fost proiectate ţinând seama de solicitările primarilor, preşedintele Radu Ţîrle, susţinut de PDL, a propus ca banii să fie daţi în funcţie de populaţia unităţilor administrativ-teritoriale, adică a oraşelor şi comunelor. Potrivit variantei sale, CJ ar fi trebuit să repartizeze municipiilor câte 800.000 de lei, oraşelor câte 500.000 lei şi comunelor între 170.000 şi 370.000 de lei, cea mai mare sumă urmând să fie repartizată pentru Oradea: 2 milioane de lei.

"PDL, discriminat!"

Liderul consilierilor PDL, Ionel Avrigeanu, a afirmat că metoda gândită de Ţîrle este "relativ corectă", dar în comisii reprezentanţii UDMR şi PNL au făcut alte propuneri, prin care ar fi "tăiat" din numărul primarilor PDL ce urmau să beneficieze de bani dar şi din sume.

"Primarii PNL, UDMR, PSD iau totul, în vreme ce ai PDL nu primesc absolut nimic. E lecţia învăţată de-a lungul ultimilor ani şi aplicată, din păcate, şi anul acesta", a reclamat Avrigeanu, precizând că aleşii bihorenilor ar trebui să ţină cont de toate primăriile mari, care au în desfăşurare proiecte. "Această abordare e total greşită. S-a deschis un precedent periculos, în care coaliţia de guvernământ ia toţi banii, iar partidele din opoziţie nu iau nimic. O să avem un judeţ dezechilibrat", a spus Avrigeanu.

Cine vorbeşte...

Spusele PDL-istului au stârnit rumoare în rândul celorlalţi consilieri, care i-au taxat discursul şi i-au amintit că tocmai Guvernul a consacrat împărţirea banilor pe criterii clientelare.

Punctul pe i l-a pus vicepreşedintele CJ Alexandru Kiss, care a ţinut să precizeze că tocmai repartizarea dorită de PNL, PSD şi UDMR ar echilibra bugetele primăriilor. "Noi încercăm să echilibrăm aceste sume. Ne-aţi tăiat 40% din bugetul judeţului", a amintit liderul UDMR, moment în care Avrigeanu i-a atras atenţia că la nivel naţional UDMR se află în coaliţia de guvernare a ţării, alături de PDL. "V-am tăiat, poate aţi vrut să spuneţi!", a zis Avrigeanu.

Kiss i-a răspuns, însă, lui Avrigeanu că "deşi coaliţia (guvernamentală - n.r.) a tăiat, noi nu ne-am plâns foarte tare. Acum încercăm să echilibrăm şi, oricum, nu am lăsat afară primarii PDL, deci cei care vă votează pe dumneavoastră". De altfel, liderul UDMR a ţinut să-i mai că amintească lui Avrigeanu că bugetul a fost făcut la fel ca în ceilalţi ani, dar că "numai înainte de alegeri suntem tulburaţi".

Presiune PDL

Pentru a susţine împărţeala plănuită de PDL-işti, la şedinţa de Consiliu a participat şi primarul oraşului Ştei, Ioan Lucaciu, care potrivit proiectului conceput de Ţîrle urma să primească 500.000 lei, iar în final i-a fost repartizat 25.000 de lei pentru a-şi susţine partea de co-finanţare pentru un proiect european de 4,8 milioane euro care datează din vremea când CJ era condus de Kiss.

Dealtfel, nemulţumit şi el de "împărţirea politică" a banilor, Lucaciu a susţinut că judeţul ar fi trebuit să ajute oraşul Ştei, afirmând că CJ şi-a asumat sarcina de "a face toate diligenţele în acest sens". Liderul grupului UDMR, Szabo Odon, i-a replicat asigurându-l că şeful CJ a făcut toate aceste diligenţe, dar totodată i-a amintit că este de datoria fiecărei primării să îşi gestioneze proiectele în funcţie de resurse.

În final, proiectul de hotărâre a trecut, dar nu în forma dorită de Ţîrle şi de PDL-işti, ci modificată prin votul majorităţii consilierilor.

Potrivit hotărârii adoptate, Oradea va primi 3.188.000 lei, în vreme ce Şteiul, doar 25.000 de lei. La fel, dacă înainte comuna Sântandrei, condusă de primar PDL, urma să primească 251.000 de lei, acum va primi de zece ori mai puţin, deci 25.000 de lei, în aceeaşi situaţie fiind şi comuna Sânmartin, care iniţial trebuia să primească 370.000 de lei, iar acum va lua doar 45.000 de lei. Primăria Beiuş, de pildă, condusă de primar liberal, urma să primească iniţial 800.000 de lei, dar, potrivit variantei votate va beneficia de 859.031 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
idioti
stiti doar sa acuzati
Postat 29 Februarie 2012, 21:14 de eu
Incurcate-s
Nu doar caile Domnului sunt incurcate.Mai incurcate-s socotelile domnilor.N-ar trebui cumva reinventata tabla impartirii?..In lipsa unor criterii clare,prestabilite,una speciala pentru domnii consilieri judeteni...Totodata ar fi bine de votat Constanta lui Skinner-acea valoare pe care trebuie s-o adaugi sau s-o scazi,cu care sa-nmultesti sau sa-mparti,astfel incat rezultatul sa fie exact cat iti doresti...Vorbea cineva despre vreo clasa politica?Poate-i vorba despre o grupa pregatitoare la o gradinita mai speciala...
Postat 28 Februarie 2012, 21:11 de gyorgy tozser
la revedere
La revedere, melescanu! ai fost veriga pupinbasista din PNL! felicia te asteapta!
Postat 28 Februarie 2012, 20:50 de dante
x
SUCCESURI.................................
Postat 28 Februarie 2012, 19:29 de x
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON