URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2014, 17:58

Profesorul de jurnalism Ioan Laza a făcut anatomia cenzurii comuniste (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O carte grea, şi la propriu, şi la figurat. Aşa a fost caracterizată teza de doctorat a jurnalistului şi profesorului orădean Ioan Laza, intitulată "Anatomia cenzurii comuniste - O perspectivă asupra Revistei Familia (1966-1977) şi prezentată vineri la Universitatea din Oradea.

Lector al Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, unde le predă studenţilor de la Jurnalism, Laza a făcut o cercetare laborioasă pe tema cenzurii din perioada comunistă, aplecându-se, la studiul de caz, pe 11 ani de apariţii ai Revistei Familia.

"Obiectivul esenţial al tezei este reflectarea modului în care au funcţionat structurile de cenzură şi a relaţiilor dintre structurile locale de cenzură şi colectivul redacţional", a declarat Ioan Laza, explicând şi că teza valorifică şi experienţa sa personală de jurnalist, lucrând vreme de 4 ani, între 1978 şi 1982, ca ziarist la Crişana.

Lucrarea arată cum cenzorii orădeni din perioada analizată considerau Revista Familia "domeniul cel mai vast şi mai dificil prin problematica pe care o ridică", întrucât erau slab pregătiţi pentru creaţiile publicate aici. Drept urmare, de multe ori poeziile, de pildă, erau eliminate de cenzori cu o motivare sumară ori chiar fără argumentaţie, ceea ce dovedea lacunele lor în critica liricii. "Miza cenzurii era de a anihila orice cale de acces a mesajului potrivnic regimului. (...) Cenzura s-a dovedit o pârghie esenţială a partidului pentru menţinerea propriei puteri", a concluzionat doctorandul, care a precizat şi că are de gând să-şi continue cercetarea.

Teza a fost lăudată de membrii comisiei de doctorat, mai precis de filologul clujean Ilie Rad, profesorul Facultăţii de Jurnalism şi Comunicare Marian Petcu şi istoricul orădean Ion Zainea. "Nu cred că o să mai am în următorul deceniu ocazia să citesc o teză atât de serioasă", a spus Rad.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
De ce?
Ce amanunte vrei anonimule suspect? Ei, iata una pt curiozitatea ta bolnava: socrela a fost........bucatareasa.... dar pe vremea lui Pingelila era ceva, servea oameni influenti...... ehei!....si hop la Universitate. Prin cine nu spun, sa spuna altii.
Postat 30 Martie 2014, 08:35 de Mara
Bravo Laza, mai bine mai tarziu si bine!
Va place ,nu va place,Laza a facut o teza buna si interesanta.Titlul tezei e un pic ciudat,utilizand un termen imprumutat din biologie(putea gasi un termen din stiintele sociale,ca sunt destui)
Postat 30 Martie 2014, 08:31 de .....
****
Mai vrem amanunte Mara!
Postat 29 Martie 2014, 19:02 de ****
totorean asta cine mai e? E jurnalistă???!!!
Ce profesor, ori e lector ori e profesor, mai analfabeta de ziaristă ce ești -adriana totorean (cu litere mici mici- ca tine!). Ăsta, laza, probabil ți-a fost CADRU DIDACTIC si te-a invatat prostii si prost -bai fată! Nici un titlu nu știi să formulezi că. ăia de la facutitatea aia, că în nici un caz nu-i poti zice facultate, îs cam paraleli cu jurnalismul!!!
Postat 29 Martie 2014, 18:18 de adriana domuța
Pardon!
LUI PLUTO! Esti cam aerian dragul meu, Zainea e o alta nulitate, locul lui este in satul Cuzap, acolo unde ani si ani a fost profesor si unde gratie soacrei {bucatareasa!!!!!!!!!?????} a ajuns la Sorbonica. Avem si alte amanunte daca doresti.
Postat 29 Martie 2014, 15:56 de Mara
Halal docori!!!
" Cu asa profesori de jurnalism nici nu ma mir ca avem jurnalisti demni de :"obsedantul deceniu". In locul prof.Zainea si celalalt universitar mi-ar fi fost putin jena sa pun o caramida la doctoratul acestui politruc! S-au descalificat singuri. Pacat! Zainea putea sa-si protejeze putin statutul!
Postat 29 Martie 2014, 11:32 de Pluto
Voila!
Cine a ajuns sa fie profesor de jurnalism, un fost politruc, Laza! Ne mai miram de calitatea proasta a mass mediei actuale. Dar dr. Nistoroiu nu e ala care cara fiare la fosta intreprindere Mecanica?
Postat 29 Martie 2014, 07:19 de Cristi
Haios!!!
Pai "comisia" de doctorat nu stia trecutul acestui domn, el insusi un cenzor fidel al ziarului Crisana? Cu asa "dottore" ca Laza ori absolventul de "Stefan Gheorghiu", plebeul proletar Nistoroiu, Universitatea oradeana chiar ca se poate lauda!
Postat 29 Martie 2014, 05:38 de Socrate
cine să ştie mai bine despre acest subiect !?!
Evident că unul dintre cei care aplicau practic cenzura informaţiilor de pe piaţa comuniştilor !?! Adică unul dintre cei mai înfocaţi bolşevici ai acelor timpuri, că de aceea a fost atâta timp ziarist de frunte la "Crişana" !?! Iar după 25 de ani aproape, vine un tip ca ăsta să dea lecţii de jurnalism "actualizate" !?! Să ne mai mirăm atunci de ce jurnaliştii au o credibilitate mai scăzută decât a interlopii !?!
Postat 28 Martie 2014, 18:30 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON