URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2014, 18:25

Pro Democraţia, despre alegeri: primari şi parlamentari PSD care au "călărit" secţiile, ţigani plătiţi pentru voturi, poliţişti care s-au făcut că plouă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Asociaţia Pro Democraţia a prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, concluziile asupra corectitudinii celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, prin constatările celor 12 observatori care au colindat judeţul.

Traseele unui traseist

Unul dintre observatori, Cătălin Popa, a spus că duminică a parcurs 540 km în zona Salonta, Ciumeghiu, Avram Iancu, Tulca, Batăr, Ucuriş, Hidişelu de Sus şi Hidişelu de Jos, Căpâlna, Tărcaia, Pocola, peste tot remarcând abundenţa afişelor electorale ale candidatului PSD Victor Ponta în imediata apropiere a secţiilor de votare, ba chiar şi pe gardurile acestora.

De asemenea, Popa a remarcat că întreaga zi „au fost vizite insistente" la secţiile de votare din partea senatorului Petru Filip, preşedintele executiv al PSD Bihor. „În primul tur l-am văzut la Măgeşti, dar stătea exact la marginea liniei de legalitate, deci nu îl puteai acuza că a intrat în secţie".

Duminica trecută, la al doilea tur, Popa a remarcat prezenţa aceluiaşi Filip la Avram Iancu şi la Ciumeghiu, iar când a vrut să îl urmărească, pentru a vedea ce alte secţii de votare mai vizitează, a fost împiedicat de şeful de post. La fel ca la Avram Iancu, unde un echipaj MAI îl legitimase imediat ce a oprit în parcare, la Ciumeghiu şeful de post „m-a oprit şi m-a tot chestionat ca să-mi întârzie plecarea, aşa că primarul ar putea să-i mulţumească".

Oamenii primarilor

Voluntarul APD a relatat că în comunele cu primari traseişti, trecuţi la PSD înaintea alegerilor, preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare au fost extrem de iritaţi din cauza prezenţei observatorilor şi au încercat chiar să-i obstrucţioneze.

La Avram Iancu, de pildă, „preşedinta secţiei m-a întrebat „asociaţia voastră cu cine este?"". La Ciumeghiu, aceeaşi atitudine. „Aici şi preşedintele, şi locţiitorul biroului electoral sunt angajate ale Primăriei", a punctat Popa, sugerând că, în loc să fie imparţiali, cei doi au fost părtinitori, făcându-se că nu văd cum primarii stăteau ori intrau şi ieşeau de mai multe ori pe zi în secţii.

„Când preşedinţii şi locţiitorii sunt din localităţile unde sunt şi secţiile de votare e ca şi când ai da examen de bacalaureat cu dirigintele", a spus voluntarul APD, arătând că nu crede în independenţa lor, chiar dacă prefectul Claudiu Pop dădea asigurări că aceştia au fost traşi la sorţi cât se poate de corect. „După cum unii nu credeau în arestările de vineri seara, eu nu cred în obiectivitatea algoritmului desemnării preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare", a adăugat Popa.

Intimidat de „gorile"

„Observatorilor noştri li s-a dorit un post de bibelou", a arătat voluntarul Asociaţiei Pro Democraţia, care a exemplificat cum, în mai multe secţii, preşedinţii şi locţiitorii fie i-au ameninţat pe observatori că nu-i primesc sau îi elimină din secţii (pe motiv că „deranjează" votarea), fie le-au reproşat că sunt prea vigilenţi. „Voi vedeţi autocare şi microbuze şi în copaci!", a răbufnit preşedinta unei secţii.

Un alt voluntar APD, Becsky Istvan, care a avut ca misiune observarea procesului electoral în zona dintre Oradea şi Borod, făcând duminică peste 400 km, a confirmat constatările colegului său, spunând că cea mai tensionată situaţie a fost la Borod, unde primarul este tot un traseist, plecat la PSD înainte de alegeri. „Primarul a fost toată ziua foarte insistent să participe la procesul electoral, în secţia de votare. A stat în secţie, a intrat şi a ieşit, avea în mână ba o agendă, ba nişte hârtii".

Becsky a povestit că în Borod, „în parcarea de lângă secţia de votare, în care încăpeau 15 maşini, tot la 5 sau 10 minute veneau maşini fumurii, toate cu staţii radio" şi că „romii au fost căraţi la votare cu un microbuz cu număr de Franţa", iar „la un moment dat vreo zece indivizi de trei ori cât mine m-au înconjurat şi se învârteau în jurul meu", pentru a-l intimida.

Poliţişti pe alese

Pentru că observatorul s-a plimbat şi pe străduţele din jurul secţiei de votare, „ca să văd de unde vin valurile de votanţi", primarul i-a cerut să intre în incinta secţiei. Aici, „preşedintele secţiei era foarte stresat din cauza prezenţei mele, mi-a spus că din cauza noastră (n.r. - a observatorilor) nu se poate desfăşura normal votarea".

Becsky a criticat şi atitudinea poliţiştilor din comună, care nu s-au arătat curioşi nici să afle cum de erau mai mulţi copii de romi lângă secţia de votare care „fluturau hârtii de 50 de lei", nici de ce „restaurantul de lângă secţie era deschis, cu patronul foarte bine pregătit, iar înăuntru consumau mai multe persoane decât era normal", nici că la un moment dat maşina i-a fost blocată de alte patru maşini, ostentativ, la intimidare.

În schimb, poliţiştii au avut treabă tocmai cu el. Becsky a spus că „de fiecare dată când am satelitat secţiile de votare din împrejurimi" existau persoane care îi anunţau plecarea prin telefon, iar pe drum „a apărut şi Poliţia Rutieră, care din toate maşinile pe mine m-a oprit şi m-a chestionat de două ori".

În zona Borod a supravegheat secţiile de votare un alt „personaj faimos" din PSD, şi anume senatorul Florian Bodog, cu care observatorul APD s-a intersectat „de două ori în Borod şi de două ori în Vadu Crişului".

Propuneri legislative

În concluzie, preşedintele APD Bihor, Adrian Şimon, a afirmat că la adunarea generală a Asociaţiei Pro Democraţia va formula mai multe propuneri atât pentru simplificarea şi clarificarea legislaţiei, cât şi pentru completarea ei. El a dat şi un exemplu, spunând că în unele secţii de votare, găzduite de şcoli, au funcţionat camerele de supraveghere, astfel că primarii puteau controla prezenţa la vot şi aduce la urne cetăţeni despre care au constatat că nu au fost să voteze.

Totodată, Şimon a spus că s-ar impune şi o reglementare mai precisă în ce priveşte definirea drepturilor observatorilor, a competenţelor preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale, dar şi a limitei până la care politicienii se pot apropia de secţiile de votare la alegerile la care nu au şi calitatea de candidaţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON