URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2013, 08:16

Primărie, declar faliment! Edilii riscă puşcăria dacă nu au grijă de banii celor care i-au ales

Primărie, declar faliment! Edilii riscă puşcăria dacă nu au grijă de banii celor care i-au ales SOCOTIŢI. "De mai mulţi ani, ca să nu acumulăm arierate, penalităţi şi dobânzi, am prevăzut în toate contractele pentru lucrări cofinanţate de la bugetul central sau din fonduri europene, pentru care banii vin cu întârziere, plata la 5 zile după ce primim noi banii", spune şeful Direcţiei Economice a Primăriei Oradea, Eduard Florea (foto). În acest fel, municipalitatea şi-a luat măsuri să nu ajungă în criză financiară sau insolvenţă chiar înainte să apară OUG 46
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă în urmă cu câţiva ani statul California intra în insolvenţă, iar oraşul Detroit îşi declara falimentul, pe viitor aşa se va putea întâmpla şi la noi. Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 46/24.05.2013 a fost reglementată starea de criză financiară şi de insolvenţă a unităţilor administrativ-teritoriale, într-un mod similar firmelor.

În timp ce finanţiştii estimează că noile reglementări vor obliga edilii să-şi întărească disciplina financiară, primarii de la ţară sunt supăraţi că ar putea intra la puşcărie pentru plăţi până acum legale, dar şi că vor deveni subordonaţii administratorilor financiari şi judiciari numiţi de tribunale, care vor conduce în locul lor. Aceştia vor putea hotărî nu doar ce plăţi vor face primăriile, dar vor putea chiar mări taxele şi impozitele. Spre disperarea aleşilor...

Bine cu forţa

Adoptată pentru stingerea arieratelor, adică a datoriilor adunate de bugetele locale de-a lungul anilor, cu scopul ca Guvernul să se încadreze în deficitul bugetar impus de FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, măsură obligatorie pentru accesarea creditelor deja contractate cu aceste organisme, OUG 46 nu va mai permite administraţiilor locale să acumuleze noi debite, stabilind cadrul general şi procedurile pentru stingerea datoriilor existente şi introducând în premieră noţiunile de criză financiară şi de insolvenţă a unităţilor administrativ-teritoriale (UAT).

În principiu, afirmă specialiştii, acestea vor avea beneficii pe termen lung, deoarece - pe lângă punerea în ordine a veniturilor şi a cheltuielilor - nu vor mai putea fi executate silit.

Criză şi insolvenţă

Ordonanţa defineşte situaţia de criză financiară a UAT-urilor ca fiind starea acelor comune, oraşe, municipii şi judeţe care, din lipsă de fonduri, nu-şi achită obligaţiile de plată mai vechi de 90 de zile sau depăşesc 15% din bugetul anual. Insolvenţa e descrisă ca fiind situaţia în care UAT-urile nu-şi achită obligaţiile de plată mai vechi de 120 de zile sau depăşesc 50% din bugetul anual.

Existenţa situaţiei de criză financiară trebuie constatată de Consiliul Local/Consiliul Judeţean, care mandatează ordonatorul principal de credite (primarul/preşedintele CJ) să elaboreze un proiect de redresare. La rându-le, primarii/preşedinţii CJ sunt obligaţi să ceară înregistrarea Hotărârilor de Consiliu Local/HCJ prin care se constată situaţia de criză în Registrul situaţiilor de criză financiară al UAT-urilor care va fi gestionat de Prefecturi şi Direcţiile Financiare judeţene.

Mai departe, în 5 zile de la adoptarea HCL/HCJ, se constituie Comitetul pentru situaţii de criză financiară, format din primar/preşedinte CJ, şeful serviciului financiar-contabil al CL/CJ, un consilier local/judeţean, un reprezentant al Direcţiei Finanţelor Publice şi un reprezentant al structurii asociative din care face parte UAT (Asociaţia comunelor/oraşelor/municipiilor sau Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene).

Dacă ordonatorul primarul/preşedintele CJ nu declară situaţia de criză financiară, riscă o amendă de 10-50.000 lei, iar dacă nu declară starea de insolvenţă, închisoare între 3 luni-1 an.

Măsuri de redresare

După formarea Comitetului pentru situaţii de criză financiară, acesta elaborează un plan de redresare ce cuprinde prezentarea situaţiei, măsurile pentru continuarea serviciilor publice esenţiale (salubrizare, apă-canalizare, iluminat, ordine publică, funcţionarea spitalelor), pentru îmbunătăţirea managementului financiar şi reducerea cheltuielilor. Situaţia de criză încetează în cazul în care condiţiile nu se mai manifestă timp de 180 de zile sau, în caz contrar, dacă sunt îndeplinite criteriile pentru intrarea în insolvenţă. În acest al doilea caz, insolvenţa începe cu depunerea la tribunal a unei cereri de către primar/preşedintele CJ sau de către creditorii la care CL/CJ au datorii, însoţită de bugetul UAT-ului, situaţiile contabile la zi, lista bunurilor UAT, a creditorilor, a plăţilor şi transferurilor patrimoniale din ultimele 120 de zile, precum şi cea a serviciilor publice esenţiale.

Prin deschiderea insolvenţei, un judecător sindic numeşte un administrator judiciar care notifică toţi creditorii, întocmeşte un tabel al creanţelor pe care aceştia le au de recuperat de la UAT şi elaborează un plan de redresare ce trebuie aprobat de CL/CJ şi de Finanţe, pentru a reglementa procedurile, mijloacele şi termenele-limită pentru lichidarea datoriilor într-o perioadă de maximum 3 ani.

09 Ioan Mihaiu.jpgEfectele crizei şi insolvenţei

În principiu, UAT-urile vor fi avantajate, spune şeful Direcţiei Finanţelor Publice Bihor, Ioan Mihaiu (foto): nu vor mai putea fi executate silit, nu mai acumulează penalităţi şi dobânzi pentru creanţele neachitate la termen, planurile de redresare pot micşora datoriile prin reeşalonarea sau ştergerea lor. Mai mult, comitetul pentru situaţia de criză financiară stabileşte toate priorităţile pentru creşterea gradului de colectare a veniturilor, adică adună mai bine taxele şi impozitele locale, dar şi priorităţile pentru cheltuirea sumelor încasate.

Cât de importante sunt aceste prevederi? "Avem în judeţ o primărie (n.r. - Toboliu) care a încheiat un contract cu o firmă de consultanţă pe 170.000 lei, cu penalităţi de 1% pe zi, ceea ce înseamnă că dacă primăria nu plăteşte firma la scadenţă datoria creşte cu o treime într-o singură lună", exemplifică Mihaiu. Fără a se pronunţa dacă o asemenea clauză a fost introdusă în contract din prostie sau din interes, pentru că cineva din primărie ar fi "pe-o mână" cu cei de la firma de consultanţă, însă subliniind că în acest fel firma e plătită mult peste contractul iniţial fără să facă nimic în plus, şeful Finanţelor spune că în situaţia de criză sau în insolvenţă firma de consultanţă nu va mai putea percepe penalităţi şi, în plus, îşi va primi banii doar după efectuarea altor plăţi, prioritare.

La fel, o altă primărie (Popeşti) e ameninţată cu 10 dosare de executare silită pentru mai bine de 1 milion de lei, fiindcă fostul primar a angajat cheltuieli fără a avea finanţare. "Dacă declară criză financiară, actualul primar nu va risca executarea silită", explică Mihaiu.

Lista neagră

Deşi deocamdată neoficial, la nivelul Bihorului s-a făcut o "listă neagră" a UAT-urilor care pot fi încadrate în situaţie de criză financiară ori insolvenţă. În top sunt comunele Abrămuţ (1,39 milioane lei arierate, peste bugetul pe 2013, de 1,24 milioane), Bratca (1,27 milioane), Cărpinet (1,24 milioane), Drăgeşti (2,55 milioane datorii, aproape dublu faţă de buget), Finiş (2,55 milioane lei, peste bugetul de 2,34 milioane), Nojorid (1,02 milioane), Roşiori (0,91 milioane), Şuncuiuş (3,79 milioane la un buget de 5 milioane) şi Uileacu de Criş (1,53 milioane datorii). Şeful Direcţiei Finanţelor Publice spune însă că "într-o situaţie delicată sunt, din cauza dezechilibrului între datorii şi disponibilităţi, şi comunele Avram Iancu şi Bunteşti".
Toate aceste UAT-uri pot fi declarate în criză financiară ori insolvenţă imediat ce vor fi adoptate şi normele de aplicare a OUG 46/2013, care trebuie să apară luna următoare.

09 Dimitrie Musca.jpgVina, la Guvern!

Deşi consideră şi el că pe termen lung noile reglementări sunt utile, directorul economic al CJ Bihor, Dimitrie Musca (foto), spune că OUG 46 are şi dezavantaje. Unul e că "primarii şi preşedinţii de consilii judeţene, unii nevinovaţi că au preluat situaţii dificile, nu vor mai putea conduce conform promisiunilor electorale, pentru că vor trebui să execute ce decide comitetul pentru situaţia de criză sau administratorul judiciar". Ba, vor plăti politic şi dacă, fără voia lor, se va decide creşterea taxelor şi impozitelor.

Şi mai frustrant pentru primarii de comune e că o parte din vină o poartă Guvernul şi ministerele. Motivul? În majoritatea cazurilor datoriile au apărut după ce UAT-urile au depus proiecte pentru realizarea anumitor obiective cu cofinanţare de la bugetul central, iar ministerele nu le-au virat fondurile promise. "Din 2011 am pornit un proiect pentru un parc aprobat de Ministerul Mediului, dar Ministerul nu ne-a mai virat cei 85% promişi din valoarea proiectului", exemplifică primarul din Abrămuţ, Barcui Barna.

La Cărpinet situaţia e similară, diferenţa fiind că lucrările sunt de asfaltare şi ministerul vinovat e cel al Dezvoltării Regionale, iar la Vadu Crişului e vorba de lucrări de apă şi canalizare începute încă din 2008 pentru care Ministerul Mediului nu a virat nici până în prezent partea sa. "Primul căruia trebuia să i se aplice Ordonanţa ar fi chiar Guvernul, pentru că aprobă lucrări şi apoi nu dă finanţarea. Poate Guvernul ar trebui să intre în insolvenţă sau în faliment!", zice cu năduf primarul comunei, Dorel Cosma.

Morala? E exact cum arată zicala: deşi peştele de la cap se împute, şi de data asta începe se fie curăţat tot de la coadă...


IAU CA SĂ DEA
Credite pentru datorii

OUG 46 este al doilea act normativ adoptat anul acesta pentru disciplinarea financiară a UAT-urilor. Conform OUG 3, emisă în ianuarie, administraţiile locale care aveau arierate la 31 ianuarie 2013 au fost obligate ca până la 31 martie să scadă volumul datoriilor cu 85%, în caz contrar Trezoreria urmând să limiteze plăţile care pot fi efectuate în contul lor. Un avantaj, pe lângă stingerea datoriilor către furnizori, e că UAT-urile iau credite de la stat cu dobânzi de numai 5,25% pe 5 ani, mai mici decât la orice bancă.

Tot prin OUG 3, pentru a tăia elanul administraţiilor de a începe investiţii noi fără a avea asigurate sursele de finanţare, Guvernul a impus ca toate acestea să fie avizate de Trezorerie, iar UAT-urile să notifice firmelor cu care au contracte valorile maxime în limita cărora se pot executa lucrări, cu o frecvenţă de 30 de zile. Astfel, dacă o primărie are în program o investiţie de 100 lei şi plăţi restante de 80 lei, întâi e obligată să achite restanţele, iar apoi informează firma că îi poate face lucrări de 20 lei.

În Bihor au contractat până acum credite de la Trezorerie pentru stingerea arieratelor 23 de UAT-uri, inclusiv câteva din cele ce au restanţe mai mari de 90 de zile şi de 15% din bugete (deci care riscau să intre în situaţie de criză financiară), precum Cărpinetul şi Vadu Crişului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Am pierdut startul
Ce faci nea ilie, ne-au luat-o altii inainte ! Primaria Aninoasa a depus la Tribunalul Hunedoara o cerere de intrarea în insolvenţă din cauza datoriilor care depăşesc bugetul local.
Postat 08 Iunie 2013, 07:18 de pinonel
@AB
Ce sa-ti spun, le plang de mila directorilor borbely, ghitea si care-o mai fi ! Auzi, le-a aratat marele bolovan cartonasul ! Ma p*s pe el de cartonas ! Daca nu e implicat trebuia sa scoata banii de la vinovati dupa care sa le dea un sut in fund ! Oricare dintre noi daca-l pagubeau niste netrebnici, ce facea ? Ii punea sa scrie de o suta de ori ,,am gresit\" si-i ierta ? Nu stiu, trebuia sa sesizeze parchetul, dna-ul, curtea de conturi, pe papa de la Roma ! Pt. 500.000 de euro trebuia sa se zbata pana-i sareau ochii DACA NU E IMPLICAT in potlogarie !
Postat 07 Iunie 2013, 21:18 de alt oradean
: /
@alt oradean: responsabilii din Primarie au platit cu varf si indesat pentru eroarea de 500.000 de euro, primarul le-a aratat cartonasul galben, iar nimic nu poate fi mai dureros dacat sa-ti arate cartionasul galben insusi marele om! Bolojan sper sa plateasca din buzunarul lui golania facuta firmei lui Vuscan, golanie de care ebihoreanul tace.
Postat 07 Iunie 2013, 19:47 de AB
Iar odată cu edilii în cauză merg la mititica şi jurnaliştii care pupă în fund mincinoşi notorii !?!
De la slabă guvernare la puşcărie e cale lungă într-o ţară normală. Poate că în România va începe în schimb să se bage nişte edili la puşcărie doar pe criteriul oportunităţii, nu şi pe cel al legalităţii. Noua reglementare însă dă speranţe electoratului, că nişte candidaţi cu aere de inteligenţi nu-şi vor mai permite să se arunce în datorii publice pe care să le plătească urmaşii şi urmaşii urmaşilor.
Postat 07 Iunie 2013, 18:53 de Carp III
faliment
Da penalul teo de la Tinca ,inca nu-i pe lista ?
Postat 07 Iunie 2013, 17:58 de usl
Iaca baiu
Ieri, la CAO (curtea de apel Oradea), numitul vuscan horea a castigat procesul cu primaria Oradea, adica trebuie sa primeasca 30.000 de lei+cheltuieli de judecata, penalitati, etc. Si n-a castigat oricum, a castigat cu 3-0. La un meci de fotbal daca adversarii nu se prezinta sau se prezinta cu intarziere, pierd cu 3-0. Asa a patit si d-na Borbely+gasca de la directia juridica, a introdus recursul dupa expirarea termenului !!! Un student din anul I de la drept stie cum se calculeaza ultima zi in care se poate depune apelul/recursul, dar ditamai juristii primariei n-au stiut ! Asteptam reactia curtii de conturi via vuscan, sa vedem cine e bun de plata ! Dupa ce ne-au zburat din buzunar cei 500.000 de euro pe care trebuia sa-i depuna Macho, acum suntem buni de plata cu inca 30.000 de lei, vinovati fiind noi, oradenii, ca nu mergem peste ei si sa le tragem niste suturi in fund ! Bravo, nea ilie, sa-ti traiasca pilele, ca mult rau ne pot face ! Oare matale n-ar trebui sa sari cu ceva lovele, sau n-ai ca indatorire decat sa dai contracte la selina si sa vezi de parandarat, cel putin asa zic subalternii, ca esti chitra si nu imparti cu nimeni ?!
Postat 07 Iunie 2013, 15:17 de alt oradean
Insolventa si faliment
Insolventa la romani este facuta doar ca sa scape smecherii de datorii. Sunt de acord cu insolventa doar atunci cand datoriile institutiilor vor fi recuperate de la cei care au condus-o impreuna cu toti angajatii, pana la ultimul leu cu penalizari cu tot, din averile lor proprii si personale. Alo, alo, primaria Oradea deja sunteti dupa propriile declaratii sub 50% posibilitati de realizare a veniturilor fata de cele prognozate in ianuarie 2013. Tineti-o tot asa si veti fi prima primarie in insolventa. Ar trebui deja numite cateva comisii care sa le inventarieze bunurile si averile alesilor si numitilor pentru a se putea recupera ceva. Ar trebui pus un banner la intrare in primarie cu sloganul: "Impreuna si la bine si la rau".
Postat 07 Iunie 2013, 13:46 de petru
Vine baiu
Donez 2 ha teren situat intr-un loc frumos,aer curat, in vederea consruirii unui penitenciar cu conditia acordarii de prioritate fostilor angajati al primariilor (inclusiv Oradea), prefecturi, CJ, parlamentari....Vreau postul de gardian sef pt. 3 ani.
Postat 07 Iunie 2013, 12:21 de Oradean
$$
Dar de Pomezeu de ce nu scrieti, nu au si ei nevoie de bani? NU FACETI DIASCRIMINARI.
Postat 07 Iunie 2013, 11:47 de $
he, he, he
Dom' dir. florea, nu ti se zbate ochiul stang ? In ultimele poze (cam prea multe si mai ales cam prea dese), nu arati bine ! Pari obosit, stresat, as zice ca si speriat... Doamne fereste de vreun necaz ! Ca baiul vine (daca n-a si venit !), nu trebuie sa-l chemi !
Postat 07 Iunie 2013, 08:47 de bh
MINCIUNI
MINCIUNI !.........................................pana cind d-le POPA CORNEL ?ATATA POATE GUVERNUL U.S.L.=GUVERNUL INSOLVENTEI !
Postat 07 Iunie 2013, 08:47 de BH
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON