URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2024, 15:29

Pedagogul care a pipăit un elev în sala de sport a fost arestat preventiv. Riscă până la 10 ani de detenţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pedagogul de la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși din Oradea, reţinut după ce a pipăit un elev în sala de sport, a fost arestat preventiv joi, pentru 30 zile, sub acuzația de agresiune sexuală.

Măsura a fost dispusă de Judecătoria Oradea şi mai poate fi contestată de bărbat la Tribunalul Bihor.

După cum BIHOREANUL a relatat, pedagogul Dalacsi Felix a fost reţinut miercuri de poliţiştii orădeni, ca urmare a unui incident care a avut loc luni seara, în sala de sport din Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși, pe care conducerea şcolii o lasă deschisă ca elevii din internat să poată face mişcare şi după orele de curs.

Victima este un elev în vârstă de 15 ani, cazat în internat. Acesta se afla în sala de sport când pedagogul a intrat peste el şi a început să-l pipăie pe mâini şi picioare. Şocat de gest, a doua zi dimineaţa, adolescentul s-a prezentat în biroul directorului şcolii şi a reclamat agresiunea.

„Copilul a venit la mine marți dimineață și mi-a povestit ce s-a întâmplat luni seară în sala de forță de la etajul IV al internatului, un spațiu pe care elevii îl au la dispoziție pentru a face mișcare. Mi-a spus că a fost molestat, mi-a relatat cum, iar eu l-am sunat imediat pe pedagogul acuzat și l-am chemat la mine în birou. A venit, a recunoscut tot și și-a dat demisia pe loc”, a declarat directorul Gabriel Mic, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Conducerea şcolii i-a anunţat pe părinţii băiatului, dar şi Poliţia şi Direcția pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor. 

Dalacsi lucra din 2021 ca pedagog în internatul Liceului tehnologic Constantin Brâncuşi. În urma audierilor, el a fost reţinut, iar joi a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea şi în faţa instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă, ce a fost admisă de instanţă.

Bărbatul este anchetat pentru agresiune sexuală. Codul penal pedepseşte fapta cu închisoare între 2 şi 7 ani, însă în cazul pedagogului procurorii au reţinut că adolescentul "se afla în îngrijirea sa şi a abuzat de poziţia recunoscută de încredere sau de autoritate asupra minorului”, situaţie în care Codul penal înăspreşte limitele de pedeapsă, care sunt între 3 şi 10 ani.

Inspectorul şcolar general cere "evaluări temeinice"

Tot, joi, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, a declarat că astfel de situații grave ar putea fi evitate dacă angajații din învățământ ar fi evaluați temeinic la controalele medicale anuale pe care le fac. Declaraţia a fost făcută într-o conferință de presă, răspunzând întrebării BIHOREANULUI despre ce ar trebui făcut ca școlile să fie locuri sigure pentru elevi. "M-aș bucura dacă personalul medical de specialitate ar fi mult mai atent atunci când emite aceste avize”, a spus el, precizând că Dalacsi Felix avea actele medicale la zi, fiind considerat de medicii care l-au evaluat apt pentru a lucra în învățământ.

„Nu ne dorim personal angajat în sistemul de învățământ preuniversitar care să nu respecte un minimum de deontologie profesională, indiferent de poziția pe care o ocupă. Urmează ca în perioada imediat următoare să transmit în mod oficial o adresă scrisă către DSP și Colegiul Medicilor, prin care îi voi ruga să ne asigure sprijin, ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple”, a mai declarat Horea Abrudan.

Noi acuzații

Dalacsi Felix lucra în internatul Liceului tehnologic Constantin Brâncuși din 2021 și, potrivit directorului Gabriel Mic, nu a fost niciodată reclamat pentru niciun fel de faptă care să încalce legea sau normele deontologice.

Totuși, împotriva lui Dalacsi apar noi mărturii, care arată că acesta avea apucături nefirești de mulți ani și care sugerează că mai mulți minori ar putea fi victimele lui. Un orădean a declarat BIHOREANULUI că a fost abuzat sexual de același Dalacsi în 2002, în timpul unei tabere de vară.

Atunci, victima avea 14 ani și, din rușine, nu a reclamat fapta, mărturisind că acum regretă asta, pentru că tăcerea i-a permis agresorului să continue să abuzeze și alți copii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
sunt mai multi, sa inceapa curatenia!
felicitari dlui Mic (care de fapt este mare, avand 1.95m) pentru reactivitatea aratata in cazul acestui nenorocit! de altfel, dl Mic este printre putinii directori de institutii de invatamant din oras cu tinuta morala inalta. iar lui felix ii uram distractie maxima la puscarie, o sa aia timp sa ii managaie pe toti acolo, chiar mai mult. rvenind la cele serioase, controalele medicale sunt de o grava simulare in invata mant, ceea ce este si mai trist este ca toti profesorii se autoevalueaza ca avand "foarte bine", ceea ce in mod evident nu este adevarat. incurajam toti elevii sa iasa in fata fara frica si sa denunte public astfel de nenorociti cu apucaturi dezaxate la ore, inclusiv profesorii cu care se consuma alcool si se drogheaza cand merg in excursii.
Postat 19 Aprilie 2024, 18:56 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON